ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να γυρίσει το παιχνίδι

 27/09/2018 08:37

Οι δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν το πολιτικό κλίμα όπως διαμορφώνεται μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στην ΔΕΘ, φανερώνουν πως οι τάσεις του εκλογικού σώματος παραμένουν αναλλοίωτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επενδύσει πολλά στην παρουσία του Αλ. Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη και στις εξαγγελίες του, ώστε να αρχίσει να αναστρέφει σιγά –σιγά το κλίμα. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν συνέβη. Έτσι η κυβέρνηση θα πορευθεί τον ανηφορικό δρόμο προς τις εκλογές, εν μέσω των Συμπληγάδων των συντάξεων και του Σκοπιανού.

Ήδη η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στην Θεσσαλονίκη από 30 Αυγούστου έως και 2 Σεπτεμβρίου και δημοσίευσε η εφημερίδα «Μακεδονία» στο φύλλο της 16ης Σεπτεμβρίου, είναι ιδιαίτερα απογοητευτική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και λόγω του Σκοπιανού η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων εκτοξεύθηκε στις 14 μονάδες. Και από άλλες δημοσκοπήσεις προκύπτει μια καθίζηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, κάτι που προδικάζει, αν δεν υπάρξουν θεαματικές ανατροπές, πως πανελλαδικά θα κινηθεί στο όριο του 20%.

Βέβαια, είναι νωρίς ακόμα και πολλά μπορεί να συμβούν, όμως αυτά πιο πιθανόν είναι να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά να τον ωφελήσουν. Είναι προφανές πως η παροχολογία δεν μετρά πλέον στην συνείδηση των πολιτών. Έχει καεί. Τα επί μέρους μέτρα δεν διαμορφώνουν την εκλογική συμπεριφορά του, αλλά η γενική εικόνα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και αυτή είναι πολύ κακή σε όλα τα επίπεδα, και κυρίως στον τρόπο της διακυβέρνησης και στο ήθος της εξουσίας. Οι πολίτες πίστεψαν πως το «νέο» που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί στην διαχείριση της καθημερινότητας του και τελικά διαπίστωσαν πως οι «παλιοί» ήταν πολύ καλύτεροι.

Αν δεν περικοπούν τελικά οι συντάξεις, αυτό το γεγονός δεν προσδίδει πόντους στην συγκυβέρνηση. Απλώς δεν της αφαιρεί κι άλλους. Ο πολίτης δεν ψηφίζει με γνώμονα ότι δεν έχασε, αλλά με γνώμονα τι κέρδισε και κυρίως τι ελπίζει να κερδίσει.

Σε αυτήν την δύσκολη θέση που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάτι, ένα ατού,  που να τον ωθήσει έξω από το τέλμα. Σε παρόμοιες περιπτώσεις ένας ισχυρός ηγέτης μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο. Όμως ο Αλ. Τσίπρας δεν μπορεί. Έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα στην συνείδηση των πολιτών, τόσο με τα ψέματα που είπε όσο και με την συμπεριφορά του. Μάλιστα μπορούμε να πούμε πως αποτελεί βαρίδι για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και η Νέα Δημοκρατία πώς θα κινηθεί; Η Νέα Δημοκρατία το μόνο που δεν χρειάζεται είναι η επανάπαυση και ο εφησυχασμός. Αν τα στελέχη της πιστεύουν πως ο αγώνας έχει κριθεί, πλανώνται πλάνην οικτράν, καθώς το κόμμα τους αγωνίζεται και για την αυτοδυναμία και για να αποτελέσει τον βασικό κορμό για την συγκέντρωση του μαγικού αριθμού 180 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο δρόμος μέχρι τις εκλογές είναι μακρύς.  Όμως η γενική τάση δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία πολύ δύσκολα θα χάσει την νίκη και θα αγωνιστεί με αξιώσεις για την αυτοδυναμία. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, πλην θεαματικής εκπλήξεως, θα αγωνιστεί να υπερβεί το 20%.

Αυτό που ζητούν οι πολίτες είναι ένα πειστικό σχέδιο για να τελειώσει το μαρτύριο της υπερφορολόγησης και ένα υπόδειγμα ήθους που θα αντικαταστήσει την χυδαιότητα της σημερινής εξουσίας.