Μονόλογοι

Ο σνομπισμός Θεσσαλονικιών επιχειρηματιών στην ίδια τους την πόλη...

10/10/2022 15:43

Συμβαίνει χρόνια τώρα, αλλά κάθε φορά δεν παύει να με εκπλήσσει δυσάρεστα: άνθρωποι απέκτησαν κάποια δύναμη, αναδείχθηκαν σε παράγοντες της Θεσσαλονίκης και σπεύδουν να επιβεβαιώσουν... τη σπουδαιότητά τους μέσω Αθηνών. Αυτός ο ετεροκαθορισμός θεωρώ ότι είναι ο ορισμός του επαρχιωτισμού. Μη νομίζετε ότι ο μικρομεγαλισμός και η ξιπασιά είναι ίδιον των πολιτικών. Συμβαίνει και εις... επιχειρηματίες.


Ας πάρουμε ένα τυχαίο παράδειγμα ενός φορέα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Τα τοπικά ΜΜΕ είμαστε εδώ για να προβάλλουμε κάθε μεγάλη ή μικρή εκδήλωση, να αναδείξουμε κάθε αίτημα και κάθε πρόβλημα του κλάδου τους, να ασκήσουμε επικοινωνιακή πίεση για την επίλυσή του, να φιλοξενήσουμε την άποψη του ή της προέδρου σε κάθε θέμα της επικαιρότητας. Το κάνουμε σεβόμενοι τη δουλειά μας και τα μέλη που εκπροσωπεί ο εκάστοτε φορέας. Όμως όταν αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι αποκτήσουν συνομιλητές στο κλεινόν άστυ, απαξιούν καν να μας μιλήσουν.


Συνέβη πρόσφατα με συνέντευξη που ζήτησε η “MτΚ” από τη νέα διοίκηση φορέα της Θεσσαλονίκης. Η απάντηση που λάβαμε, μετά από οχλήσεις, ήταν ότι σε πρώτη φάση θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για να μην αδικηθεί κάποιο από τα υπόλοιπα ΜΜΕ. Σεβαστό, και για αυτό δεν επιμείναμε. Μόνο που λίγες μέρες αργότερα διαβάσαμε τον ίδιο άνθρωπο να δίνει συνέντευξη σε αθηναϊκή εφημερίδα.


Ο κάθε ένας βεβαίως επιλέγει πού και πότε θα μιλήσει. Όμως αυτή η απαξίωση προς τα τοπικά ΜΜΕ, είναι άκρως προσβλητική, όχι μόνο για εμάς που δουλεύουμε σε αυτά, αλλά και για τον κόσμο που μας στηρίζει και μας επιλέγει για την ενημέρωσή του. Μεταξύ αυτών όφειλαν να είναι και οι ίδιοι οι φορείς αλλά και καθένα από τα μέλη τους. Όχι στη λογική της ανταπόδοσης. Αλλά γιατί ο Τύπος είναι οργανικό κομμάτι κάθε τοπικής κοινωνίας.


Αν δεν το αντιλαμβάνονται οι διάφοροι τοπικοί φορείς, αν δεν τους ενδιαφέρει η Θεσσαλονίκη και τα τεκταινόμενα σε αυτήν, ίσως θα έπρεπε να σκεφτούν να αλλάξουν έδρα.


O… ανθηρόστομος