ΔΙΕΘΝΗ

Ο "σφυγμός" του κορονοϊού στον κόσμο

Έντεκα οι νεκροί στην Ιταλία - Επιταχύνεται η διάδοση εκτός Κίνας, εξάπλωση στο Ιράν και τη Νότια Κορέα - Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν σχεδιάζει, τουλάχιστον προς το παρόν, να κηρύξει "πανδημία"

 25/02/2020 16:44

Ο "σφυγμός" του κορονοϊού στον κόσμο

Κανένα ύποπτο κρούσμα του νέου κορονοϊού δεν έχει μέχρι στιγμής βγει θετικό στη Ρουμανία, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Αντρέι Μπάτσιου.

«Δεν υπάρχουν κρούσματα που έχουν βγει θετικά στον νέο κορονοϊό στη Ρουμανία. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μονάχα αρνητικά τεστ» είπε ο Μπάτσιου σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις συγκάλεσε το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της Ρουμανίας για αύριο Τετάρτη προκειμένου να συζητηθούν τρόποι για την καταπολέμηση του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση έχει αλλάξει ραγδαία τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη».

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Realitatea Plus, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές, μετέδωσε ότι η Ρουμανία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού, έναν άνδρα που επέστρεψε πριν από τρεις εβδομάδες από την Ιταλία.

Η Ρουμανία είχε αναφέρει νωρίτερα το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού. Πρόκειται για έναν άνδρα που επέστρεψε πριν από τρεις εβδομάδες από την Ιταλία, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Realitatea Plus, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές.

Σύμφωνα με το Realitatea, ο ασθενής έχει τεθεί σε καραντίνα στο νοσοκομείο Matei Bals του Βουκουρεστίου. Αξιωματούχοι στο νοσοκομείο δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμοι να σχολιάσουν την κατάσταση.

Ιταλία

Οι νεκροί από τον κοροναϊό στην Ιταλία είναι έντεκα. Πριν λίγο ανακοινώθηκε ότι πέθανε μια ηλικιωμένη γυναίκα στην περιφέρεια Βένετο. Νωρίτερα σήμερα κατέληξαν άλλοι τρεις ασθενείς άνω των ογδόντα ετών στην Λομβαρδία.

Παράλληλα, τρία νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Σικελία της Κάτω Ιταλίας, δυο στην κεντρική περιοχή της Τοσκάνης και ένα στην Λιγουρία, με πρωτεύουσα την Γένοβα.

Νωρίτερα 

Άλλοι τρεις άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό πέθαναν στη βόρεια Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, μια έκβαση που αυξάνει σε 10 τον απολογισμό των νεκρών από το χειρότερο ξέσπασμα της ασθένειας του Covid-19 στην Ευρώπη.

Ο 'Αντζελο Μπορέλι δήλωσε στον Τύπο ότι οι τρεις νεκροί ήταν ηλικίας περίπου 80 ετών και προέρχονταν από την πλέον πληγείσα περιοχή, τη Λομβαρδία. Πρόσθεσε ότι αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 322, στη μεγάλη πλειονότητά τους καταγράφονται στον βορρά της χώρας.

Δύο κρούσματα στην Αυστρία 

Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνα, επιβεβαιώθηκαν, σήμερα, δύο κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Αυστρία και συγκεκριμένα στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου. όπως δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης του, Γκιούντερ Πλάτερ στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Πρόκειται για ζευγάρι δύο 24χρονων Ιταλών από την περιοχή του Μπέργκαμο, οι οποίοι είχαν φθάσει την περασμένη Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Τιρόλου, Ίνσμπρουκ, όπου και πρόκειται να παραμείνουν σε απομόνωση μέχρι το Σαββατοκύριακο στην Πανεπιστημιακή Κλινική, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της, Γκιούντερ Βάις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δυο τους είναι πολύ συνεργάσιμοι και σε καλή κατάσταση. Η γυναίκα εμφάνισε το Σάββατο ελαφρά συμπτώματα και την Κυριακή χαμηλό πυρετό, ενώ ο φίλος της ήταν μέχρι το πρωί της Κυριακής απύρετος, στη συνέχεια παρουσίασε ελαφρά υψηλή θερμοκρασία και κατόπιν για δύο ημέρες χαμηλό πυρετό, αλλά από σήμερα και οι δύο είναι απύρετοι.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ιταλίδα ζει και εργάζεται σε ξενοδοχειακή επιχείρηση στο Ίνσμπρουκ - η οποία έχει τεθεί από σήμερα το απόγευμα σε καραντίνα - όπου έφθασε για επίσκεψη ο φίλος της. Οι δυο τους ενημέρωσαν το βράδυ της Δευτέρας το κέντρο ελέγχου και εισήχθηκαν κατόπιν στην κλινική.

Σε συνέχεια των δύο περιπτώσεων κορονοϊού, ο υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νέχαμερ θέλει να συνδέσει ακόμα πιο προσεκτικά την αλυσίδα προειδοποίησης με τις ιταλικές αρχές "προκειμένου κανείς να μπορέσει να αντιδράσει ακόμα πιο αποφασιστικά, πιο γρήγορα και με κάθε σοβαρότητα". Όπως τόνισε, συγκεκριμένα αυτό σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να παρέμβει αμέσως εάν προκύψουν ύποπτες περιπτώσεις, όπως συνέβη πρόσφατα με το τρένο των Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων που κρατήθηκε στο Μπρένερ.

"Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να εμποδίσουμε τη διάδοση του ιού, σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς κυβερνήτες, τις ιατρικές και τις αστυνομικές διευθύνσεις των ομόσπονδων κρατιδίων και τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ενώ εάν ζητηθεί να επιβληθεί απομόνωση, η αστυνομία θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι ακολουθούνται τα μέτρα καραντίνας", δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.

Στο ερώτημα εάν είναι πιθανοί οι αποκλεισμοί περιοχών ο Καρλ Νεχάμερ ανέφερε ότι "αυτό θα επανεκτιμηθεί και θα αξιολογηθεί κατά περίπτωση, ανάλογα με την κατάσταση και εν πάση περιπτώσει, λαμβάνονται τα μέτρα που είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά". Μεγάλες εκδηλώσεις, όπως ο αγώνας ποδοσφαίρου Europa League την επόμενη Πέμπτη στο Σάλτσμπουργκ, δεν επηρεάζονται από σημερινή σκοπιά. Στην Καρινθία, όμως, αναβάλλεται λόγω του κορονοϊού ο προγραμματισμένος για το Σαββατοκύριακο αγώνας σκι αντοχής, όπου περίπου 300 συμμετέχοντες από τη Βόρεια Ιταλία αναμένονταν για το "No Borders Cup" στο Βίλαχ, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης, Πέτερ Κάιζερ μετά τη σημερινή συνεδρίαση της κυβέρνησης, κατά την οποία, λόγω της τρέχουσας κατάστασης, αποφασίστηκε να αναβληθεί ο αγώνας για αόριστο χρόνο.

Χθες το απόγευμα, και έπειτα από έκτακτη επιτελική σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, στη Βιέννη, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ανακοινώσει τις περαιτέρω ενέργειες των αυστριακών αρχών, σε σχέση με τον νέο κορονοϊό, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μία εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού και αποσπασματικά ταξιδιωτικές οδηγίες.

Στη βάση των αποφάσεων για τη λήψη πέντε νέων μέτρων θα υπάρχουν από σήμερα σε καθημερινή βάση εκθέσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας προς τον καγκελάριο, όπως επίσης αντίστοιχη ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Την Πέμπτη, οι κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων θα συντονίσουν με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο υπουργείων τη συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση, τις τοπικές κυβερνήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ την Παρασκευή το θέμα του κορονοϊού θα απασχολήσει την σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας.

Επιπλέον, ο καγκελάριος ανέφερε ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης του πληθυσμού θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη σχετική διαφώτιση και στα μέτρα προστασίας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών θα εκδώσει αποσπασματικά ταξιδιωτικές οδηγίες για περιοχές που πλήττονται από την επιδημία, και τέλος θα εντατικοποιηθεί η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με τις γειτονικές χώρες, συνδέοντας στενότερα τα δίκτυα προειδοποίησης.

"Μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις μολύνσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά και στην Αυστρία, και γι' αυτό είναι απαραίτητο να είμαστε προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι για όλα τα σενάρια" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σεμπάστιαν Κουρτς, σημειώνοντας ότι τέτοιες επιτελικές συσκέψεις γίνονται εδώ και σχεδόν έναν μήνα.

Αλλαγή νοοτροπίας

Οι χώρες σε όλον τον κόσμο θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, να προετοιμαστούν για μια επιδημία του νέου κορονοϊού και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν τάχιστα όταν φτάσει ο ιός, προειδοποίησε σήμερα ένας κορυφαίος ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Δρ. Μπρους Έιλγουορντ, ο επικεφαλής της κοινής αποστολής ΠΟΥ-Κίνας για την επιδημία, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στη Γενεύη, ότι η «εντυπωσιακή κινητοποίηση» του Πεκίνου για τη διαχείριση της επιδημίας έδειξε πώς τα επιθετικά βήματα θα μπορούσαν να περιορίσουν τη μετάδοση της ασθένειας.

Ο κόσμος «απλώς δεν είναι έτοιμος» για να αντιμετωπίσει την επιδημία, τόνισε.

Οι αρχές θα πρέπει να προετοιμάσουν κλίνες στα νοσοκομεία, ζώνες απομόνωσης και αναπνευστικές συσκευές για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, συνέχισε, προσθέτοντας: «Η Κίνα ξέρει πώς να κρατάει ζωντανούς τους ανθρώπους».

Σύμφωνα με τον Έιλγουορντ, ο αριθμός των Κινέζων εργαζομένων στον ιατρικό τομέα που έχουν προσβληθεί από τον Covid-10 μειώνεται και πλέον υπάρχουν εφόδια για αυτούς. Πρόσθεσε ότι κατά τα φαινόμενα δεν είναι τεράστιος ο αριθμός των κρουσμάτων που δεν έχουν καταγραφεί από τις κινεζικές αρχές καθώς οι περιπτώσεις ασυμπτωματικής μετάδοσης δεν φαίνεται να αποτελούν μεγάλο μέρος της συνολικής εικόνας.

Νωρίτερα

Επιτάχυνση της διάδοσης εκτός της Κίνας, κίνδυνος πανδημίας, δυσλειτουργίες στην Ιταλία...οι εξελίξεις από το μέτωπο της επιδημίας της νέας ιογενούς πνευμονίας που οφείλεται στον ιό Covid-19, που εμφανίσθηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα, τις τελευταίες 24 ώρες.

2.700 νεκροί ανά τον κόσμο

Η Κίνα κατέγραψε 71 νέους θανάτους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, τον χαμηλότερο αριθμό εδώ και τρεις εβδομάδες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 2.663.

Αντίθετα, ο καθημερινός αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα αυξήθηκε και πάλι σε 508 κρούσματα, έναντι 409 χθες, ακόμη και αν παραμένει χαμηλότερος από τους αριθμούς που καταγράφονταν πριν από μία εβδομάδα. Συνολικά, περισσότερα από 77.000 άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό στην ηπειρωτική Κίνα.

Εκτός της Κίνας, περισσότερα από 2.000 κρούσματα έχουν καταμετρηθεί από την έναρξη της επιδημίας, τα 41 εκ των οποίων θανατηφόρα.

Κίνδυνος «πανδημίας»

Αν η κατάσταση στην Κίνα βρίσκεται, γενικά, σε ρυθμό βελτίωσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την διασπορά της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάσχεση, κάνοντας παράλληλα ό,τι είναι στις δυνατότητές μας για να προετοιμασθούμε για ενδεχόμενη πανδημία», δήλωσε χθες ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε σήμερα ότι πολλές χώρες έχουν έτοιμα τα σχέδια για μία πανδημία, ορισμένες είναι πιθανόν να τα ενεργοποιήσουν ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αλλά ο ίδιος ο οργανισμός δεν σχεδιάζει να κάνει τη «σημαντική ανακοίνωση», κηρύσσοντας δηλαδή «πανδημία».

Οι χώρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες ότι ο ιός «θα τους χτυπήσει, κυριολεκτικά (sic), την πόρτα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.

Εξάπλωση στη Σεούλ και την Τεχεράνη

Εκτός της Κίνας, η Νότια Κορέα παραμένει η σημαντικότερη εστία της επιδημίας: 144 νέα κρούσματα καταγράφηκαν, ανεβάζοντας στα 977 τα άτομα που έχουν προσβληθεί στη χώρα. Τα 10 έχουν καταλήξει. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πινγκ πονγκ, που επρόκειτο να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο Μπουσάν, αναβλήθηκε για τον Ιούνιο.

Στο Ιράν, ανακοινώθηκαν τρεις νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών της επιδημίας στους 15. Ο υφυπουργός Υγείας προσβλήθηκε από τον ιό, καθώς και ένας βουλευτής της Τεχεράνης.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν όλες τις πτήσεις από και προς το Ιράν για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Πτήση της Turkish Airlines, προερχόμενη από την Τεχεράνη και με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, ετέθη σε καραντίνα στην Άγκυρα.

Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε 9 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας στα 17 τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη χώρα.

Το Ομάν ανακοίνωσε 2 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας σε 4 τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη χώρα.

Δυσλειτουργίες στην Ιταλία

Η Ιταλία, όπου δύο νέες περιοχές επλήγησαν από τον ιό, η Τοσκάνη και η Σικελία, είναι η πλέον πληγείσα ευρωπαϊκή χώρα με 283 κρούσματα συνολικά και 7 θανάτους.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παραδέχθηκε δυσλειτουργίες σε νοσοκομείο της περιφέρειας του Μιλάνου που διευκόλυναν την εξάπλωση του ιού. Το νοσοκομείο υποδέχθηκε ασθενή που θεωρείται «ο ασθενής 1», από τον οποίο προήλθε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Λομβαρδία.

Σαράντα επιβάτες πτήσης της Alitalia προερχόμενη από τις πληγείσες περιοχές της Ιταλίας αναγκάσθηκε να επιστρέψει στη Ρώμη, αφού δεν έγινε δεκτή στο έδαφος του Μαυρικίου. Από την πλευρά τους, εκατοντάδες τουρίστες βρίσκονται περιορισμένοι σε ξενοδοχειακό συγκρότημα της Τενερίφης των Καναρίων Νήσων, όπου ένας ιταλός τουρίστας διαγνώσθηκε αρχικά θετικός στον ιό, ενώ ακολούθησε και η σύζυγός του.

Διακόπηκε η παραγωγή της νέας ταινίας «Mission Impossible», η οποία επρόκειτο να γυριστεί στην Ιταλία.

Η Αυστρία και η Κροατία ανακοίνωσαν τα πρώτα κρούσματα της επιδημίας του Covid-19 (2 στην Αυστρία, 1 στην Κροατία).

Τέσσερα κρούσματα στην Ισπανία 

Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές εντόπισαν σήμερα ένα κρούσμα του νέου κοροναϊού στην Καταλονία, το πρώτο που καταγράφεται στην ηπειρωτική Ισπανία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia.

Το κρούσμα είναι το τέταρτο της χώρας έπειτα από τρεις τουρίστες από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία που εντοπίσθηκαν στα Κανάρια Νησιά και τη Μαγιόρκα να έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Αναβολές ποδοσφαιρικών αγώνων στην Ιαπωνία

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την απόφαση της αναβολής του συνόλου των ματς μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Ένας άνδρας μεγαλύτερος των 80 ετών, εκ των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, πέθανε από τον Covid-19. Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο επιβάτη του πλοίου που είχε τεθεί σε καραντίνα, ενώ 700 από τα άτομα που βγήκαν από το πλοίο διεγνώσθησαν θετικά στον ιό.

Η Ελβετία

Η Ελβετία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα, όπως έγινε γνωστό από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας.

 

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Κανένα ύποπτο κρούσμα του νέου κορονοϊού δεν έχει μέχρι στιγμής βγει θετικό στη Ρουμανία, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Αντρέι Μπάτσιου.

«Δεν υπάρχουν κρούσματα που έχουν βγει θετικά στον νέο κορονοϊό στη Ρουμανία. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μονάχα αρνητικά τεστ» είπε ο Μπάτσιου σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις συγκάλεσε το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της Ρουμανίας για αύριο Τετάρτη προκειμένου να συζητηθούν τρόποι για την καταπολέμηση του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση έχει αλλάξει ραγδαία τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη».

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Realitatea Plus, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές, μετέδωσε ότι η Ρουμανία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού, έναν άνδρα που επέστρεψε πριν από τρεις εβδομάδες από την Ιταλία.

Η Ρουμανία είχε αναφέρει νωρίτερα το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού. Πρόκειται για έναν άνδρα που επέστρεψε πριν από τρεις εβδομάδες από την Ιταλία, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Realitatea Plus, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές.

Σύμφωνα με το Realitatea, ο ασθενής έχει τεθεί σε καραντίνα στο νοσοκομείο Matei Bals του Βουκουρεστίου. Αξιωματούχοι στο νοσοκομείο δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμοι να σχολιάσουν την κατάσταση.

Ιταλία

Οι νεκροί από τον κοροναϊό στην Ιταλία είναι έντεκα. Πριν λίγο ανακοινώθηκε ότι πέθανε μια ηλικιωμένη γυναίκα στην περιφέρεια Βένετο. Νωρίτερα σήμερα κατέληξαν άλλοι τρεις ασθενείς άνω των ογδόντα ετών στην Λομβαρδία.

Παράλληλα, τρία νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Σικελία της Κάτω Ιταλίας, δυο στην κεντρική περιοχή της Τοσκάνης και ένα στην Λιγουρία, με πρωτεύουσα την Γένοβα.

Νωρίτερα 

Άλλοι τρεις άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό πέθαναν στη βόρεια Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, μια έκβαση που αυξάνει σε 10 τον απολογισμό των νεκρών από το χειρότερο ξέσπασμα της ασθένειας του Covid-19 στην Ευρώπη.

Ο 'Αντζελο Μπορέλι δήλωσε στον Τύπο ότι οι τρεις νεκροί ήταν ηλικίας περίπου 80 ετών και προέρχονταν από την πλέον πληγείσα περιοχή, τη Λομβαρδία. Πρόσθεσε ότι αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 322, στη μεγάλη πλειονότητά τους καταγράφονται στον βορρά της χώρας.

Δύο κρούσματα στην Αυστρία 

Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνα, επιβεβαιώθηκαν, σήμερα, δύο κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Αυστρία και συγκεκριμένα στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου. όπως δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης του, Γκιούντερ Πλάτερ στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Πρόκειται για ζευγάρι δύο 24χρονων Ιταλών από την περιοχή του Μπέργκαμο, οι οποίοι είχαν φθάσει την περασμένη Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Τιρόλου, Ίνσμπρουκ, όπου και πρόκειται να παραμείνουν σε απομόνωση μέχρι το Σαββατοκύριακο στην Πανεπιστημιακή Κλινική, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της, Γκιούντερ Βάις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δυο τους είναι πολύ συνεργάσιμοι και σε καλή κατάσταση. Η γυναίκα εμφάνισε το Σάββατο ελαφρά συμπτώματα και την Κυριακή χαμηλό πυρετό, ενώ ο φίλος της ήταν μέχρι το πρωί της Κυριακής απύρετος, στη συνέχεια παρουσίασε ελαφρά υψηλή θερμοκρασία και κατόπιν για δύο ημέρες χαμηλό πυρετό, αλλά από σήμερα και οι δύο είναι απύρετοι.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ιταλίδα ζει και εργάζεται σε ξενοδοχειακή επιχείρηση στο Ίνσμπρουκ - η οποία έχει τεθεί από σήμερα το απόγευμα σε καραντίνα - όπου έφθασε για επίσκεψη ο φίλος της. Οι δυο τους ενημέρωσαν το βράδυ της Δευτέρας το κέντρο ελέγχου και εισήχθηκαν κατόπιν στην κλινική.

Σε συνέχεια των δύο περιπτώσεων κορονοϊού, ο υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νέχαμερ θέλει να συνδέσει ακόμα πιο προσεκτικά την αλυσίδα προειδοποίησης με τις ιταλικές αρχές "προκειμένου κανείς να μπορέσει να αντιδράσει ακόμα πιο αποφασιστικά, πιο γρήγορα και με κάθε σοβαρότητα". Όπως τόνισε, συγκεκριμένα αυτό σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να παρέμβει αμέσως εάν προκύψουν ύποπτες περιπτώσεις, όπως συνέβη πρόσφατα με το τρένο των Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων που κρατήθηκε στο Μπρένερ.

"Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να εμποδίσουμε τη διάδοση του ιού, σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς κυβερνήτες, τις ιατρικές και τις αστυνομικές διευθύνσεις των ομόσπονδων κρατιδίων και τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ενώ εάν ζητηθεί να επιβληθεί απομόνωση, η αστυνομία θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι ακολουθούνται τα μέτρα καραντίνας", δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.

Στο ερώτημα εάν είναι πιθανοί οι αποκλεισμοί περιοχών ο Καρλ Νεχάμερ ανέφερε ότι "αυτό θα επανεκτιμηθεί και θα αξιολογηθεί κατά περίπτωση, ανάλογα με την κατάσταση και εν πάση περιπτώσει, λαμβάνονται τα μέτρα που είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά". Μεγάλες εκδηλώσεις, όπως ο αγώνας ποδοσφαίρου Europa League την επόμενη Πέμπτη στο Σάλτσμπουργκ, δεν επηρεάζονται από σημερινή σκοπιά. Στην Καρινθία, όμως, αναβάλλεται λόγω του κορονοϊού ο προγραμματισμένος για το Σαββατοκύριακο αγώνας σκι αντοχής, όπου περίπου 300 συμμετέχοντες από τη Βόρεια Ιταλία αναμένονταν για το "No Borders Cup" στο Βίλαχ, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης, Πέτερ Κάιζερ μετά τη σημερινή συνεδρίαση της κυβέρνησης, κατά την οποία, λόγω της τρέχουσας κατάστασης, αποφασίστηκε να αναβληθεί ο αγώνας για αόριστο χρόνο.

Χθες το απόγευμα, και έπειτα από έκτακτη επιτελική σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, στη Βιέννη, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ανακοινώσει τις περαιτέρω ενέργειες των αυστριακών αρχών, σε σχέση με τον νέο κορονοϊό, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μία εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού και αποσπασματικά ταξιδιωτικές οδηγίες.

Στη βάση των αποφάσεων για τη λήψη πέντε νέων μέτρων θα υπάρχουν από σήμερα σε καθημερινή βάση εκθέσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας προς τον καγκελάριο, όπως επίσης αντίστοιχη ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Την Πέμπτη, οι κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων θα συντονίσουν με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο υπουργείων τη συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση, τις τοπικές κυβερνήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ την Παρασκευή το θέμα του κορονοϊού θα απασχολήσει την σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας.

Επιπλέον, ο καγκελάριος ανέφερε ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης του πληθυσμού θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη σχετική διαφώτιση και στα μέτρα προστασίας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών θα εκδώσει αποσπασματικά ταξιδιωτικές οδηγίες για περιοχές που πλήττονται από την επιδημία, και τέλος θα εντατικοποιηθεί η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με τις γειτονικές χώρες, συνδέοντας στενότερα τα δίκτυα προειδοποίησης.

"Μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις μολύνσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά και στην Αυστρία, και γι' αυτό είναι απαραίτητο να είμαστε προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι για όλα τα σενάρια" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σεμπάστιαν Κουρτς, σημειώνοντας ότι τέτοιες επιτελικές συσκέψεις γίνονται εδώ και σχεδόν έναν μήνα.

Αλλαγή νοοτροπίας

Οι χώρες σε όλον τον κόσμο θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, να προετοιμαστούν για μια επιδημία του νέου κορονοϊού και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν τάχιστα όταν φτάσει ο ιός, προειδοποίησε σήμερα ένας κορυφαίος ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Δρ. Μπρους Έιλγουορντ, ο επικεφαλής της κοινής αποστολής ΠΟΥ-Κίνας για την επιδημία, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στη Γενεύη, ότι η «εντυπωσιακή κινητοποίηση» του Πεκίνου για τη διαχείριση της επιδημίας έδειξε πώς τα επιθετικά βήματα θα μπορούσαν να περιορίσουν τη μετάδοση της ασθένειας.

Ο κόσμος «απλώς δεν είναι έτοιμος» για να αντιμετωπίσει την επιδημία, τόνισε.

Οι αρχές θα πρέπει να προετοιμάσουν κλίνες στα νοσοκομεία, ζώνες απομόνωσης και αναπνευστικές συσκευές για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, συνέχισε, προσθέτοντας: «Η Κίνα ξέρει πώς να κρατάει ζωντανούς τους ανθρώπους».

Σύμφωνα με τον Έιλγουορντ, ο αριθμός των Κινέζων εργαζομένων στον ιατρικό τομέα που έχουν προσβληθεί από τον Covid-10 μειώνεται και πλέον υπάρχουν εφόδια για αυτούς. Πρόσθεσε ότι κατά τα φαινόμενα δεν είναι τεράστιος ο αριθμός των κρουσμάτων που δεν έχουν καταγραφεί από τις κινεζικές αρχές καθώς οι περιπτώσεις ασυμπτωματικής μετάδοσης δεν φαίνεται να αποτελούν μεγάλο μέρος της συνολικής εικόνας.

Νωρίτερα

Επιτάχυνση της διάδοσης εκτός της Κίνας, κίνδυνος πανδημίας, δυσλειτουργίες στην Ιταλία...οι εξελίξεις από το μέτωπο της επιδημίας της νέας ιογενούς πνευμονίας που οφείλεται στον ιό Covid-19, που εμφανίσθηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα, τις τελευταίες 24 ώρες.

2.700 νεκροί ανά τον κόσμο

Η Κίνα κατέγραψε 71 νέους θανάτους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, τον χαμηλότερο αριθμό εδώ και τρεις εβδομάδες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 2.663.

Αντίθετα, ο καθημερινός αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα αυξήθηκε και πάλι σε 508 κρούσματα, έναντι 409 χθες, ακόμη και αν παραμένει χαμηλότερος από τους αριθμούς που καταγράφονταν πριν από μία εβδομάδα. Συνολικά, περισσότερα από 77.000 άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό στην ηπειρωτική Κίνα.

Εκτός της Κίνας, περισσότερα από 2.000 κρούσματα έχουν καταμετρηθεί από την έναρξη της επιδημίας, τα 41 εκ των οποίων θανατηφόρα.

Κίνδυνος «πανδημίας»

Αν η κατάσταση στην Κίνα βρίσκεται, γενικά, σε ρυθμό βελτίωσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την διασπορά της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάσχεση, κάνοντας παράλληλα ό,τι είναι στις δυνατότητές μας για να προετοιμασθούμε για ενδεχόμενη πανδημία», δήλωσε χθες ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε σήμερα ότι πολλές χώρες έχουν έτοιμα τα σχέδια για μία πανδημία, ορισμένες είναι πιθανόν να τα ενεργοποιήσουν ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αλλά ο ίδιος ο οργανισμός δεν σχεδιάζει να κάνει τη «σημαντική ανακοίνωση», κηρύσσοντας δηλαδή «πανδημία».

Οι χώρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες ότι ο ιός «θα τους χτυπήσει, κυριολεκτικά (sic), την πόρτα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.

Εξάπλωση στη Σεούλ και την Τεχεράνη

Εκτός της Κίνας, η Νότια Κορέα παραμένει η σημαντικότερη εστία της επιδημίας: 144 νέα κρούσματα καταγράφηκαν, ανεβάζοντας στα 977 τα άτομα που έχουν προσβληθεί στη χώρα. Τα 10 έχουν καταλήξει. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πινγκ πονγκ, που επρόκειτο να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο Μπουσάν, αναβλήθηκε για τον Ιούνιο.

Στο Ιράν, ανακοινώθηκαν τρεις νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών της επιδημίας στους 15. Ο υφυπουργός Υγείας προσβλήθηκε από τον ιό, καθώς και ένας βουλευτής της Τεχεράνης.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν όλες τις πτήσεις από και προς το Ιράν για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Πτήση της Turkish Airlines, προερχόμενη από την Τεχεράνη και με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, ετέθη σε καραντίνα στην Άγκυρα.

Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε 9 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας στα 17 τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη χώρα.

Το Ομάν ανακοίνωσε 2 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας σε 4 τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη χώρα.

Δυσλειτουργίες στην Ιταλία

Η Ιταλία, όπου δύο νέες περιοχές επλήγησαν από τον ιό, η Τοσκάνη και η Σικελία, είναι η πλέον πληγείσα ευρωπαϊκή χώρα με 283 κρούσματα συνολικά και 7 θανάτους.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παραδέχθηκε δυσλειτουργίες σε νοσοκομείο της περιφέρειας του Μιλάνου που διευκόλυναν την εξάπλωση του ιού. Το νοσοκομείο υποδέχθηκε ασθενή που θεωρείται «ο ασθενής 1», από τον οποίο προήλθε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Λομβαρδία.

Σαράντα επιβάτες πτήσης της Alitalia προερχόμενη από τις πληγείσες περιοχές της Ιταλίας αναγκάσθηκε να επιστρέψει στη Ρώμη, αφού δεν έγινε δεκτή στο έδαφος του Μαυρικίου. Από την πλευρά τους, εκατοντάδες τουρίστες βρίσκονται περιορισμένοι σε ξενοδοχειακό συγκρότημα της Τενερίφης των Καναρίων Νήσων, όπου ένας ιταλός τουρίστας διαγνώσθηκε αρχικά θετικός στον ιό, ενώ ακολούθησε και η σύζυγός του.

Διακόπηκε η παραγωγή της νέας ταινίας «Mission Impossible», η οποία επρόκειτο να γυριστεί στην Ιταλία.

Η Αυστρία και η Κροατία ανακοίνωσαν τα πρώτα κρούσματα της επιδημίας του Covid-19 (2 στην Αυστρία, 1 στην Κροατία).

Τέσσερα κρούσματα στην Ισπανία 

Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές εντόπισαν σήμερα ένα κρούσμα του νέου κοροναϊού στην Καταλονία, το πρώτο που καταγράφεται στην ηπειρωτική Ισπανία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia.

Το κρούσμα είναι το τέταρτο της χώρας έπειτα από τρεις τουρίστες από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία που εντοπίσθηκαν στα Κανάρια Νησιά και τη Μαγιόρκα να έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Αναβολές ποδοσφαιρικών αγώνων στην Ιαπωνία

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την απόφαση της αναβολής του συνόλου των ματς μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Ένας άνδρας μεγαλύτερος των 80 ετών, εκ των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, πέθανε από τον Covid-19. Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο επιβάτη του πλοίου που είχε τεθεί σε καραντίνα, ενώ 700 από τα άτομα που βγήκαν από το πλοίο διεγνώσθησαν θετικά στον ιό.

Η Ελβετία

Η Ελβετία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα, όπως έγινε γνωστό από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας.

 

ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία