ΓΕΥΣΕΙΣ

Ο Μανώλης Παπουτσάκης μαγειρεύει νηστίσιμες λιχουδιές για τους αναγνώστες της "ΜτΚ" και του makthes.gr

Τρεις μοναδικές συνταγές για το τελευταίο τριήμερο της Μεγάλης Εβδομάδας

 21/04/2022 13:10

Ο Μανώλης Παπουτσάκης μαγειρεύει νηστίσιμες λιχουδιές για τους αναγνώστες της "ΜτΚ" και του makthes.gr


Το Θείο Δράμα κορυφώνεται και τα νηστίσιμα έχουν για τρεις ημέρες ακόμη την τιμητική τους. Η "Μακεδονία της Κυριακής" και το makthes.gr προτείνουν τρία διαφορετικά, αλλά εξίσου πεντανόστιμα πιάτα για τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο που δημιούργησε αποκλειστικά για το "Food Magazine" της "ΜτΚ" ο πολυβραβευμένος σεφ Μανώλης Παπουτσάκης, ενώ το majeriko.gr και η Eleni Petalidou επιμελήθηκαν το Food Photography και το Food Styling.


exofyllo-j2v16.jpg



Μαραθοτηγανίτες με λεμονάτη κρέμα ταχινιού μυρωδικών

Υλικά

2 ματσάκια μάραθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

Το λευκό μέρος από 1 πράσο ψιλοκομμένο

1 μέτριο λευκό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του εσπρέσο ξηρή μαγιά

1 πρέζα ζάχαρη

Αλάτι

Πιπέρι

Κίμινο

Χλιαρό νερό όσο πάρει

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για την κρέμα

3 κουταλιές της σούπας ταχίνι

Χυμός από 1 λεμόνι

Φυλλώματα από φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας σας (δυόσμος, μαϊντανός, άνιθος)

Νερό

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε τη μαγιά με το αλεύρι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια κολλώδη και ημίρευστη ζύμη. Προσθέτουμε έπειτα όλα τα ψιλοκομμένα μας υλικά, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και αναμειγνύουμε καλά. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος το μείγμα να ανέβει. Εν τω μεταξύ στον κάδο του πολυκοπτικού ρίχνουμε όλα τα υλικά για την κρέμα και αλέθουμε. Προσθέτουμε λίγο νερό αν είναι πολύ σφιχτό. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Θερμαίνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τους ανεβατούς μαραθοτηγανίτες. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με την κρέμα ταχινιού.

fasolada.JPG


Πικάντικη φασολάδα

Υλικά

500 γρ φασόλια μεσόσπερμα λευκά βιολογικά

3 μέτρια ξερά κρεμμύδια

2 κουταλιές της σούπας πελτέ

1 κουταλιά κοφτή του γλυκού μπούκοβο σε σκόνη

2 πιπεριές Φλωρίνης

1 σκελίδα σκόρδο

200 γρ σελινόριζα

150 ml ελαιόλαδο

1 δαφνόφυλλο

1 φλούδα πορτοκάλι

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη


Εκτέλεση
Μουσκεύουμε αποβραδίς τα φασόλια. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά ψιλοκομμένο το κρεμμύδι, την πιπεριά και τη σελινόριζα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε και το σκόρδο ψιλοκομμένο και έπειτα τον πελτέ και το μπούκοβο.

Συνεχίζουμε το σωτάρισμα και προσθέτουμε τα μουσκεμένα φασόλια και τον πελτέ.

Ακολουθεί ο ζωμός, η φλούδα πορτοκάλι και το δαφνόφυλλο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και να χυλώσει η φασολάδα. Αλατίζουμε προς το τέλος και σερβίρουμε.


patatosalata-regga.JPG



Πατατοσαλάτα με ρέγκα και κρέμα ταραμά

Υλικά

1 κιλό μικρές πατάτες

1 ρέγκα καπνιστή

3 μέτρια ξερά κρεμμύδια

Χυμός από 1 λεμόνι

3 κουταλιές της σούπας κάπαρη

Άνηθος

Δυόσμος

Μαϊντανός

Ελαιόλαδο

Ταραμοσαλάτα

Νερό


Εκτέλεση

Σε ένα ταψί τοποθετούμε τις πατάτες με τη φλούδα, αφού τις πλύνουμε σχολαστικά και τις χαράξουμε σε κάποια σημεία. Στο ίδιο σκεύος τοποθετούμε τη ρέγκα, ολόκληρα τα κρεμμύδια με τη φλούδα, την κάπαρη και ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Όπως είναι ζεστές κόβουμε τις πατάτες, ξεψαχνίζουμε τη ρέγκα και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια από τη φλούδα κόβοντας σε φέτες το περιεχόμενό τους.

Σε μια μπασίνα τοποθετούμε τις πατάτες, τη ρέγκα, τα κρεμμύδια και την κάπαρη με λίγο από το ζουμί που έχει μείνει στο ταψί. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ωμό ελαιόλαδο και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Πιπερώνουμε (προσοχή στο αλάτι- η ρέγκα έχει αρκετό) και αναμειγνύουμε καλά. Σε ένα δοχείο αραιώνουμε λίγη ταραμοσαλάτα με νερό ώστε να ρέει και ρίχνουμε πάνω από την πατατοσαλάτα μας.


Το Θείο Δράμα κορυφώνεται και τα νηστίσιμα έχουν για τρεις ημέρες ακόμη την τιμητική τους. Η "Μακεδονία της Κυριακής" και το makthes.gr προτείνουν τρία διαφορετικά, αλλά εξίσου πεντανόστιμα πιάτα για τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο που δημιούργησε αποκλειστικά για το "Food Magazine" της "ΜτΚ" ο πολυβραβευμένος σεφ Μανώλης Παπουτσάκης, ενώ το majeriko.gr και η Eleni Petalidou επιμελήθηκαν το Food Photography και το Food Styling.


exofyllo-j2v16.jpg



Μαραθοτηγανίτες με λεμονάτη κρέμα ταχινιού μυρωδικών

Υλικά

2 ματσάκια μάραθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

Το λευκό μέρος από 1 πράσο ψιλοκομμένο

1 μέτριο λευκό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του εσπρέσο ξηρή μαγιά

1 πρέζα ζάχαρη

Αλάτι

Πιπέρι

Κίμινο

Χλιαρό νερό όσο πάρει

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για την κρέμα

3 κουταλιές της σούπας ταχίνι

Χυμός από 1 λεμόνι

Φυλλώματα από φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας σας (δυόσμος, μαϊντανός, άνιθος)

Νερό

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε τη μαγιά με το αλεύρι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια κολλώδη και ημίρευστη ζύμη. Προσθέτουμε έπειτα όλα τα ψιλοκομμένα μας υλικά, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και αναμειγνύουμε καλά. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος το μείγμα να ανέβει. Εν τω μεταξύ στον κάδο του πολυκοπτικού ρίχνουμε όλα τα υλικά για την κρέμα και αλέθουμε. Προσθέτουμε λίγο νερό αν είναι πολύ σφιχτό. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Θερμαίνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τους ανεβατούς μαραθοτηγανίτες. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με την κρέμα ταχινιού.

fasolada.JPG


Πικάντικη φασολάδα

Υλικά

500 γρ φασόλια μεσόσπερμα λευκά βιολογικά

3 μέτρια ξερά κρεμμύδια

2 κουταλιές της σούπας πελτέ

1 κουταλιά κοφτή του γλυκού μπούκοβο σε σκόνη

2 πιπεριές Φλωρίνης

1 σκελίδα σκόρδο

200 γρ σελινόριζα

150 ml ελαιόλαδο

1 δαφνόφυλλο

1 φλούδα πορτοκάλι

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη


Εκτέλεση
Μουσκεύουμε αποβραδίς τα φασόλια. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά ψιλοκομμένο το κρεμμύδι, την πιπεριά και τη σελινόριζα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε και το σκόρδο ψιλοκομμένο και έπειτα τον πελτέ και το μπούκοβο.

Συνεχίζουμε το σωτάρισμα και προσθέτουμε τα μουσκεμένα φασόλια και τον πελτέ.

Ακολουθεί ο ζωμός, η φλούδα πορτοκάλι και το δαφνόφυλλο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και να χυλώσει η φασολάδα. Αλατίζουμε προς το τέλος και σερβίρουμε.


patatosalata-regga.JPG



Πατατοσαλάτα με ρέγκα και κρέμα ταραμά

Υλικά

1 κιλό μικρές πατάτες

1 ρέγκα καπνιστή

3 μέτρια ξερά κρεμμύδια

Χυμός από 1 λεμόνι

3 κουταλιές της σούπας κάπαρη

Άνηθος

Δυόσμος

Μαϊντανός

Ελαιόλαδο

Ταραμοσαλάτα

Νερό


Εκτέλεση

Σε ένα ταψί τοποθετούμε τις πατάτες με τη φλούδα, αφού τις πλύνουμε σχολαστικά και τις χαράξουμε σε κάποια σημεία. Στο ίδιο σκεύος τοποθετούμε τη ρέγκα, ολόκληρα τα κρεμμύδια με τη φλούδα, την κάπαρη και ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Όπως είναι ζεστές κόβουμε τις πατάτες, ξεψαχνίζουμε τη ρέγκα και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια από τη φλούδα κόβοντας σε φέτες το περιεχόμενό τους.

Σε μια μπασίνα τοποθετούμε τις πατάτες, τη ρέγκα, τα κρεμμύδια και την κάπαρη με λίγο από το ζουμί που έχει μείνει στο ταψί. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ωμό ελαιόλαδο και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Πιπερώνουμε (προσοχή στο αλάτι- η ρέγκα έχει αρκετό) και αναμειγνύουμε καλά. Σε ένα δοχείο αραιώνουμε λίγη ταραμοσαλάτα με νερό ώστε να ρέει και ρίχνουμε πάνω από την πατατοσαλάτα μας.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία