ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο κορονοϊός στα διαδικτυακά καφενεία

 21/04/2020 12:00

Δύο είναι τα θέματα που κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα στα διαδικτυακά καφενεία και φυσικά σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού.

Το πρώτο αφορά στις θεωρίες συνωμοσίες που «αποκαλύπτουν» το πώς δημιουργήθηκε ο ιός καθώς και τα επόμενα σχέδια των σκοτεινών κέντρων που απεργάζονται δεινά μέσω του ελέγχου της παγκόσμιας κοινότητας.

Το δεύτερο αφορά τις επιλογές της κυβέρνησης τόσο στο πεδίο των μέτρων για τη μη διασπορά του ιού όσο και στα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Στο πρώτο κομμάτι πρωταγωνιστούν άνθρωποι που πιθανότατα δεν έχουν επισκεφθεί -τουλάχιστον όσο συχνά θα έπρεπε- κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο ο οποίος θα μπορούσε να τους εξηγήσει ότι η μανία τους να πιστεύουν ότι πίσω από αυτό που φαίνεται υπάρχει πάντοτε κάτι άλλο που δεν φαίνεται και μόνο αυτοί καταλαβαίνουν, δεν αφορά την κοινωνία αλλά το προσωπικό τους αδιέξοδο.

Με την ευκαιρία αναφέρω ότι για το θέμα των fake news δημοσιεύθηκε από το BBC και αναπαράχθηκε και από ελληνικά ΜΜΕ ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ που στηρίζεται σε έρευνες και στην ουσία αποσυνδέει τη μόρφωση και την ευφυΐα από την ευκολία υιοθέτησης συνωμοσιολογικής - ψευδούς ανάγνωσης της πραγματικότητας.

Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι η πιο επιρρεπής κατηγορία ανθρώπων στο να πιστεύει τα fake news είναι οι «γνωσιακοί τσιγκούνηδες» οι οποίοι αν και διαθέτουν σημαντικά πνευματικά αποθέματα αρνούνται να τα χρησιμοποιήσουν, υιοθετώντας την πρώτη αντανακλαστική τους σκέψη. Αντίδοτο σε αυτή την πρακτική είναι, σύμφωνα πάντα με το BBC, απλά μια παύση ώστε να προλάβει κάποιος να ελέγξει την πρώτη σκέψη η οποία είναι δεν είναι προϊόν επεξεργασίας αλλά αντανάκλασης.

Στο δεύτερο θέμα, αυτό των μέτρων που ελήφθησαν για τον κορονοϊό, πρωταγωνιστούν κυρίως κομματικοί ινστρούκτορες ή φανατικοί οπαδοί. Και φυσικά ξεχωρίζουν αυτοί που εκπροσωπούν την αντιπολίτευση, καθώς, εξαιτίας της σχεδόν καθολικής αποδοχής που απολαμβάνουν οι επιλογές Μητσοτάκη, νιώθουν ότι απειλείται η ίδια τους η ύπαρξη.

Έτσι καταφεύγουν στα γνωστά τερτίπια του λαϊκισμού και της απαξίωσης της λογικής. Έδωσε ο Μητσοτάκης 10 δισ. ευρώ αυτοί διεκδικούν 20, προστέθηκαν στο ΕΣΥ 300 κλίνες ΜΕΘ αυτοί ζητάνε μία για κάθε Έλληνα και πάει λέγοντας. Και καλά στα θέματα οικονομίας - παροχών «από το τάξιμο δεν έκλεισε κανένα σπίτι» όπως σοφά λέγανε οι παλαιότεροι. Όταν όμως απαξιώνεις τον Τσιόδρα και του επιτίθεσαι επειδή η παρουσία του ωφελεί την κυβέρνηση καθώς πιστώνεται την ορθή και έγκαιρη λήψη μέτρων που είχαν σαν αποτέλεσμα να σωθούν ζωές, τα πράγματα αλλάζουν.

Με τη συμπεριφορά αυτή οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας αποδεικνύουν ότι ακόμη και σε αυτή την κρίσιμη ώρα της μάχης ο υπέρτατος στόχος για αυτούς έχει κομματικά χαρακτηριστικά και όχι εθνικά.

Είναι χρέος της ελληνικής κοινωνίας να βάλει στο περιθώριο αυτές τις συμπεριφορές. Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη από μόνη της. Δεν χρειάζεται να την κάνουμε δυσκολότερη δίνοντας χώρο σε συνωμοσιολόγους και κομματικά φερέφωνα…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18-19 Απριλίου 2020

Δημοφιλείς Απόψεις