ΔΙΕΘΝΗ

Ο κορονοϊός έφτασε μέχρι και τα νησιά Γκαλάπαγος!

Από τη Ρωσία και την Ινδία, στη Σαουδική Αραβία, κι από την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία στις ΗΠΑ τα μέτρα, οι απαγορεύσεις που έχουν επιβάλει κυβερνήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία

 24/03/2020 19:50

Ο κορονοϊός έφτασε μέχρι και τα νησιά Γκαλάπαγος!

Μεγάλη Βρετανία: Αυξήσεις σε θανάτους και κρούσματα

Τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ημερήσια αύξηση θανάτων εξαιτίας του νέου κορονοϊού κατέγραψαν σήμερα οι αρχές, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 αυξήθηκε ραγδαία, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει καθολική καραντίνα στη χώρα.

Μέχρι τις 11:00 ώρα Ελλάδας σήμερα το πρωί, καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο 87 νέοι θάνατοι εξαιτίας του ιού, μια άνοδος 26% από χθες, ανεβάζοντας σε 422 το σύνολο όσων έχουν υποκύψει στην ασθένεια, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 8.077, (αύξηση 21%) ενώ χθες ήταν 6.650. Χθες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας, μέτρο πρωτοφανές σε καιρό ειρήνης.

Ιταλία: Αϋξηση καταγράφτηκε ξανά σε θανάτους και κρούσματα αντίθετα με το προηγούμενο 24ωρο 

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 69.176. Οι νεκροί έφτασαν τους 6.820. Παράλληλα, 8.326 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 63.927 και είχαν χάσει τη ζωή τους, συνολικά, 6.077 άνθρωποι ενώ 7.432 είχαν ιαθεί. 

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 743 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.249 νέα κρούσματα. 894 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. Άλλοι 3.396 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 21.937 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 28.697 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 30.703 και οι νεκροί 4.178 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 9.254 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 985. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 5.948, με 216 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, δυστυχώς, αυξάνεται και πάλι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, αλλά και ο αριθμός των νεκρών.

Ο Eπίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι τέθηκε σε αυτο-απομόνωση, αφού μέλος του προσωπικού του εμφάνισε συμπτώματα της νόσου Covid-19, έγινε σήμερα γνωστό από το γραφείο του. "Ο Eπίτροπος Τζεντιλόνι τέθηκε σε αυτο-απομόνωση στο σπίτι του εδώ και λίγες ημέρες, αφού μέλος του προσωπικού του παρουσίασε συμπτώματα του νέου κορονοϊού", σημειώνει το γραφείο του σε ανακοίνωση. "Ο Eπίτροπος είναι καλά στην υγεία του και εργάζεται από το σπίτι", προστίθεται.

Πολωνία: Δραστικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις 

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας και άλλων χωρών, η Πολωνία απαγόρευσε σήμερα τις συναθροίσεις άνω των δύο προσώπων σε δημόσιους χώρους και επέβαλε δραστικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις, για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορονοϊού. «Παίρνουμε αυτήν την απόφαση για να κερδίσουμε χρόνο», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. «Κερδίζουμε χρόνο για όλους εμάς, για να προετοιμαστούμε καλύτερα, για να προετοιμάσουμε τις ιατρικές υπηρεσίες, καινούριες κλίνες, καινούρια νοσοκομεία. Θέλουμε να προπορευόμαστε στην περίπτωση που υλοποιηθεί το χειρότερο σενάριο», πρόσθεσε.

Οι Πολωνοί θα μπορούν να μετακινούνται για να πάνε και να επιστρέψουν από την εργασία τους, για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης ή για λόγους υγείας. Οι αρχές απαγορεύουν να συγκεντρώνονται σε δημόσιους χώρους περισσότερα από δύο άτομα που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Όσον αφορά τις θρησκευτικές τελετές (λειτουργίες ή κηδείες), ο αριθμός των συμμετεχόντων μπορεί να φτάσει τους πέντε (από 50 μέχρι τώρα), μη συμπεριλαμβανομένων των ιερέων και των νεκροθαφτών.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 11 Απριλίου, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Λούκας Σουμόφσκι.

Στις 14 Μαρτίου η Πολωνία έκλεισε τα σύνορά της για τους αλλοδαπούς ταξιδιώτες και επέβαλε καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό. Εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ και εμπορικά κέντρα έκλεισαν. Στην Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 799 κρούσματα και εννέα νεκροί. Περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι παραμένουν σε καραντίνα.


Κύπρος: Η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας πέρασε σε άλλη φάση 

Δύο ακόμα νεκρούς και οκτώ νέα περιστατικά κορονοϊού μετράει η Κύπρος. Στα 124 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ στα κατεχόμενα έχουν καταγραφεί 40 κρούσματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου από την ενημέρωση που είχε το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, έχουν επιβεβαιωθεί οκτώ νέα περιστατικά της νόσου COVID-19. Συγκεκριμένα, πρόκειται για: Τρία άτομα που εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών. Δύο άτομα που επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες, εκδήλωσαν συμπτώματα και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές. Τρία άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των οκτώ περιστατικών της νόσου COVID-19 και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων, αναφέρεται.

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 124 (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις), εκ των οποίων τα 65 ήταν επαφές, προστίθεται.

«Σήμερα στη μάχη με την πανδημία δυστυχώς χάσαμε ακόμα δύο συνανθρώπους μας, που νοσηλεύονταν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Λεμεσού και Λευκωσίας», αναφέρεται. Πρόκειται για ένα άνθρωπο 63 ετών, Βρετανό υπήκοο μόνιμο κάτοικο Κύπρου, με υποκείμενα νοσήματα, και ένα πρόσωπο 58 ετών Κύπριο υπήκοο με ελεύθερο ιστορικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τέσσερα άτομα βρίσκονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και δύο στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Αρκετοί πιθανόν θα χρειαστεί να διασωληνωθούν στο μέλλον, σημειώνεται.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 19 άτομα, τρία εκ των οποίων στη ΜΕΘ. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο.  «Όπως καταλαβαίνετε η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας έχει πλέον περάσει στην επόμενη φάση. Αντιμετωπίζουμε πιο σοβαρά περιστατικά. Ελπίζαμε ότι δεν θα συμβεί, αλλά συνέβη», αναφέρεται. «Το κυρίως πρόβλημα είναι οι σοβαρές πνευμονίες», σημειώνεται. Η μεγάλη μάχη, τονίζεται, «δίνεται πλέον καθημερινά στις ΜΕΘ των νοσοκομείων και τα υποστηρικτικά τμήματα». Δεν πρέπει να ξεχνάμε στιγμή όμως, όπως και στις άλλες χώρες του κόσμου, ότι χρειαζόμαστε χρόνο, για να ετοιμαστούμε όσο το δυνατό καλύτερα.

Ενημερώνει ότι αυτή τη στιγμή, πέραν του Νοσοκομείου Αμμοχώστου που λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς, λειτουργούν θάλαμοι διαλογής ύποπτων περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.  Ταυτόχρονα, έχουν εκκενωθεί επιπλέον θάλαμοι στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, οι οποίοι αναμένεται να υποδεχθούν, μετά την εκπαίδευση του προσωπικού, είτε επιπλέον περιστατικά για διαλογή είτε επιβεβαιωμένα περιστατικά, κυρίως σοβαρές πνευμονίες, τα οποία χρειάζονται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν παγκύπρια διαθέσιμες 32 κλίνες σε ΜΕΘ για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Δυνητικά υπάρχει η δυνατότητα οι κλίνες αυτές να αυξηθούν σταδιακά σε 125 με την προσθήκη 89 επιπλέον κλινών στην Λευκωσία και 4 στην Λεμεσό.

«Όπως καταλαβαίνετε, κάθε μέρα που κερδίζουμε έχει σημασία. Εκφράζοντας την αγωνία όλου του προσωπικού των νοσοκομείων μας, σας εκλιπαρούμε να μείνουμε σπίτι. Να μας δώσετε την ευκαιρία να είμαστε όσο το δυνατό πιο έτοιμοι», καταλήγει η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Υγείας.


Τουρκία: Τουλάχιστον 1.000 αλγερινοί επιβάτες εγκλωβισμένοι  

Περισσότεροι από 1.000 Αλγερινοί επιβάτες έχουν εγκλωβιστεί στο κύριο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, λόγω της απόφασης της αλγερινής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις πτήσεις προς την Τουρκία, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ανέφερε σήμερα ο φορέας διαχείρισης του τουρκικού αεροδρομίου.

Ο IGA, σε ανακοίνωσή του, τόνισε πως συνεργάζεται με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο και τον τουρκικό αερομεταφορέα Turkish Airlines για να «ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες περισσότερων από 1.000 Αλγερινών επισκεπτών για αρκετές ημέρες», συγκεκριμένα προσφέροντας τους γεύματα. «Επιπροσθέτως, η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί για μια εβδομάδα να πείσει την αλγερινή κυβέρνηση να επιτρέψει την προσγείωση των πτήσεων» που προορίζονται να μεταφέρουν τους εγκλωβισμένους επιβάτες, πρόσθεσε ο IGA. Αφήνοντας να εννοηθεί πως ο γολγοθάς αυτών των επιβατών είναι πιθανό να μεγαλώσει, ο τουρκικός φορέας δήλωσε ότι «εργάζεται σκληρά για να κρατήσει την τάξη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης». Η Αλγερία ανέστειλε από τις 19 Μαρτίου όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αρκετές πρωτεύουσες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την πανδημία του Covid-19 που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 17 ανθρώπους στην αφρικανική χώρα. Ο ιός έχει προκαλέσει το θάνατο 37 ανθρώπων στην Τουρκία, η οποία επίσης διέκοψε αεροπορικές συνδέσεις με πολλές χώρες.


Σαουδική Αραβία: Ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός 

Τον πρώτο θάνατο από τον νέο κορονοϊό ανακοίνωσε σήμερα η Σαουδική Αραβία, όπου καταγράφηκε επίσης πρωτοφανής αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα οποία φτάνουν πλέον τα 767, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ένας Αφγανός πολίτης, μόνιμος κάτοικος Μεδίνας, πέθανε από την ασθένεια, διευκρίνισε το υπουργείο. Μέσα σε 24 ώρες εντοπίστηκαν άλλα 205 κρούσματα. Η Σαουδική Αραβία έχει επιβάλει από τη Δευτέρα απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, έκλεισαν κινηματογράφοι, εμπορικά κέντρα και εστιατόρια ενώ ανεστάλησαν όλες οι πτήσεις και το «μικρό» προσκύνημα Όμρα, στο οποίο συμμετέχουν κάθε χρόνο εκατομμύρια μουσουλμάνοι απ’ όλον τον κόσμο. Έχει απαγορευτεί επίσης η πρόσβαση όλων των αλλοδαπών στις δύο ιερές πόλεις, τη Μεδίνα και τη Μέκκα. "Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη", προειδοποίησε στις 19 Μαρτίου ο βασιλιάς Σαλμάν, καλώντας τους συμπατριώτες του να τηρούν τις οδηγίες των αρχών.

Στις χώρες του Κόλπου έχουν καταγραφεί περίπου 2.100 κρούσματα του SARS-CoV-2. Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε σήμερα και τρίτο θάνατο ασθενούς. Το Ομάν ανέφερε ότι σταματούν από τις 29 Μαρτίου όλες οι εμπορικές πτήσεις, εκτός από εκείνες με προορισμό τη χερσόνησο Μουσαντάμ, η οποία χωρίζεται από το υπόλοιπο σουλτανάτο από εδάφη που ανήκουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο Κουβέιτ, οι αρχές προειδοποίησαν ότι όποιος μεταδίδει σκόπιμα την ασθένεια θα τιμωρείται με κάθειρξη 10 ετών.

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 550 οι νεκροί - 43.000 τα κρούσματα

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου είπαν σήμερα ότι η επιδημία του νέου κορονοϊού, που πλήττει τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να συνεχιστεί για μήνες, διαβεβαιώνοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες για όσο χρειαστεί, ενώ μίλησαν για τον κίνδυνο «πολιτικού χάους» σε ορισμένες χώρες.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει σκοτώσει περισσότερους από 550 ανθρώπους στις ΗΠΑ, που καταμετρούν περισσότερα από 43.800 κρούσματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε χθες ότι σκέφτεται πώς θα ξαναλειτουργήσει η αμερικανική οικονομία, όταν λήξει την επόμενη εβδομάδα η δεκαπενθήμερη καραντίνα, ακόμα κι αν η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία και τα νοσοκομεία προσπαθούν να προετοιμαστούν για κύμα θανάτων από τον ιό.

«Νομίζω ότι πρέπει να εκπονήσουμε ένα σχέδιο για αυτό, για μια διάρκεια λίγων μηνών, το λιγότερο, και λαμβάνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα για να το κάνουμε» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μάρκ Έσπερ, όταν ρωτήθηκε πόσο ενδέχεται να διαρκέσει η επιδημία και για πόσο καιρό οι ένοπλες δυνάμεις θα στηρίζουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας, σε μια περίοδο μηνών, θα τα καταφέρουμε» διαβεβαίωσε ο Έσπερ.

Κατά τη διάρκεια μιας «διαδικτυακής συζήτησης» με αμερικανικές δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μίλεϊ επισήμανε ότι, αν και δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η επιδημία, λαμβάνοντας υπόψη μοντέλα από την εμπειρία άλλων χωρών, που μπορεί να εφαρμόζονται ή όχι στις ΗΠΑ, η πανδημία θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Ιούλιο.

«Εάν τα μοντέλα αυτά έχουν εφαρμογή, κοιτάζουμε πιθανόν προς τα τέλη Μαϊού, Ιουνίου, κάτι σε αυτήν την κλίμακα, θα μπορούσε να είναι στα τέλη Ιουλίου» σημείωσε ο Μίλεϊ.

Οι δύο άνδρες προειδοποίησαν ότι η πανδημία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ορισμένες χώρες, σε βαθμό που θα αντιπροσώπευαν μια απειλή για τις ΗΠΑ.

«Όλο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικό χάος σε ορισμένες χώρες. Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση» σημείωσε ο στρατηγός Μίλεϊ, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη μασκών, γαντιών και αναπνευστήρων θα μπορούσε να έχει «σοβαρές επιπτώσεις σε κάποιες χώρες πέραν από ιατρικής απόψεως».

Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν με τον καλύτερο τρόπο τους συμμάχους τους, επιβεβαίωσε ο Έσπερ, όμως «για ορισμένους αντιπάλους, όλο αυτό θα μπορούσε να τους οδηγήσει στο να ενεργήσουν (...) με τρόπο που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ασφάλειά μας».

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς

Οι ΗΠΑ μετρούν σήμερα 600 νεκρούς και σχεδόν 50.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Οι ΗΠΑ είναι η τρίτη χώρα με τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα παγκοσμίως, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία. Η πλειονότητα των θανάτων έχει καταγραφεί στη Νέα Υόρκη, που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας.

Από την πλευρά τους, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν καταγράψει 44.183 κρούσματα του νέου κορονοϊού, μια αύξηση 10.779 κρουσμάτων σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό, με τον αριθμό των θανάτων να έχει αυξηθεί κατά 144 και να ανέρχεται πλέον σε 544.

Ο απολογισμός που έδωσαν στη δημοσιότητα τα CDC είναι μέχρι χθες το απόγευμα και συγκρίνεται με τον απολογισμό που δόθηκε μία ημέρα νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, η πολιτεία της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ, παρατηρεί έναν «διπλασιασμό του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κάθε τρεις ημέρες» δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο.

Οι ειδικοί στις προβλέψεις εξέλιξης του ιού «βλέπουν αυτή τη στιγμή ότι το ποσοστό των νέων κρουσμάτων να διπλασιάζεται περίπου κάθε τρεις ημέρες. Πρόκειται για μια δραστική άνοδο των ποσοστών μόλυνσης», επισήμανε ο κυβερνήτης.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης μετρά ήδη περισσότερα από 25.000 κρούσματα, ήτοι σχεδόν δεκαπλάσια από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Καλιφόρνια, τη δεύτερη πλέον πληγείσα πολιτεία της χώρας, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ένα τόσο υψηλό ποσοστό καταδεικνύει επίσης ότι η επιδημία θα μπορούσε να φθάσει στην κορύφωσή της «σε 14 ή 21 ημέρες», δηλαδή νωρίτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί», συμπλήρωσε ο Κουόμο.


Χιλή: ένα πούμε σε άδειους δρόμους 

Ένα πούμα, το οποίο σε αναζήτηση τροφής είχε εγκαταλείψει τα βουνά που περιβάλλουν το Σαντιάγο της Χιλής, συνελήφθη να περιπλανάται τα ξημερώματα στους άδειους δρόμους της πρωτεύουσας, στην οποία έχει τεθεί εν ισχύι νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από την Κυριακή, ώστε να τιθασευτεί η πανδημία του κορονοϊού.

Το άγριο ζώο συνελήφθη στο λαϊκό προάστιο Νιουνιόα, με επιχείρηση που οργανώθηκε από κοινού από την αστυνομία, τις υπηρεσίες Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (SAG) και υπαλλήλους του ζωολογικού κήπου της πόλης. Το ζώο, ηλικίας ενός έτους, και βάρους 35 κιλών μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο, όπου θα υποβληθεί σε νέες εξετάσεις.

«Εδώ είναι το οικείο περιβάλλον, που είχαν σε μία δεδομένη στιγμή και που, κατά βάθος, τους το αφαιρέσαμε εμείς», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Μαρσέλο Χιαγνόνι, τοπικός διευθυντής της SAG, αναφερόμενος στην τεράστια επέκταση της χιλιανής πρωτεύουσας, στην οποία πλέον κατοικούν 7 εκατ. άνθρωποι. «Το πούμα χαίρει άκρας υγείας», δήλωσε.

Η Χιλή έχει κηρύξει καθολική νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας κι έχει κλείσει τα σύνορά της για να τιθασεύσει τη διασπορά του κορονοϊού, που έχει προκαλέσει 922 κρούσματα και δύο νεκρούς στη χώρα.

Ισημερινός: Ο κορονοϊός έφτασε και στα Γκαλάπαγος

Η πανδημία του κορονοϊού έφθασε και στις απομακρυσμένες νήσους Γκαλάπαγος, που ανήκουν στον Ισημερινό και αποτελούν φυσική κληρονομιά της ανθρωπότητας, όπου διαγνώσθηκαν τέσσερα κρούσματα, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

«Λάβαμε τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ τεσσάρων κατοίκων των νήσων Γκαλαπάγκος, που ήταν θετικά», ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του κυβερνητικού συμβουλίου του αρχιπελάγους Νόρμαν Ράι, μιλώντας στο κρατικό δίκτυο Equador TV.

Δύο κρούσματα διαγνώσθηκαν στη νήσο Σάντα Κρους κι άλλα δύο στη Σαν Κριστόβαλ. Οι κάτοικοι αυτοί είχαν μεταβεί προηγουμένως στο Γκουαγιακίλ, λιμάνι στην ηπειρωτική χώρα που αποτελεί την πιο πληγείσα περιοχή στη χώρα,με 526 από τα 981 επιβεβαιωμένα ως τώρα κρούσματα, ανάμεσά τους 18 θανατηφόρα.

Τα Γκαλάπαγος, που απέχουν 1.000 χλμ από τις ακτές και με πληθυσμό 31.600 κατοίκους, έχουν περιορισμένες υποδομές υγείας. Για τον λόγο αυτό έχουν επιβληθεί αυστηρές απαγορεύσεις για να ανασχεθεί η διάδοση του ιού, περιλαμβανομένης και της απαγόρευσης κυκλοφορίας για 13 ώρες ημερησίως. Προ εβδομάδος δε, η κυβέρνηση απαγόρευσε τα ταξίδια παραθεριστών στις νήσους, που πέρυσι είχαν καταγράψει 271.238 επισκέψεις, κυρίως ξένων.

Χωρίς να δίνει άλλα στοιχεία, ο Ράι τόνισε πως «σημαντικός αριθμός από τους ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί τα Γκαλαπάγκος πριν 14 ημέρες, δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να φύγουν, προσθέτοντας πως πρόκειται τόσο για κατοίκους του Ισημερινού, όσο και για ξένους. Μόλις ολοκληρωθεί η τήρηση των πρωτοκόλλων για την πρόληψη του κορονοϊού, οι άνθρωποι αυτοί θα αναχωρήσουν ακτοπλοϊκώς προς την ηπειρωτική χώρα, επεσήμανε ο ίδιος.

Ινδία: Σε πλήρη περιορισμό για 3 εβδομάδες  

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι διέταξε σήμερα τον πλήρη περιορισμό στην Ινδία, έναν γίγαντα 1,3 δισεκατομμυρίου ανθρώπων, για τρεις εβδομάδες για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.

"Θα υπάρξει πλήρης απαγόρευση εξόδου από τα σπίτια σας. Από σήμερα τα μεσάνυχτα, ολόκληρη η χώρα θα μπει σε καραντίνα. Για να σωθεί η Ινδία, για να σωθεί ο κάθε πολίτης, εσείς, η οικογένειά σας", δήλωσε ο αρχηγός της κυβέρνησης στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς όλη τη χώρα

"Εάν σε αυτές τις 21 μέρες δεν τηρηθεί ο περιορισμός, η χώρα και η οικογένειά σας θα γυρίσουν 21 χρόνια πίσω", δήλωσε ο εθνικιστής ινδουιστής ηγέτης. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Ινδούς να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση και να μένουν στο σπίτι. "Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξεφύγουμε από τον κορονοϊό", προειδοποίησε. "Θυμηθείτε ότι ακόμα και ένα μόνο βήμα έξω από το σπίτι σας μπορεί να φέρει τη σοβαρή ασθένεια του κορονοϊού μέσα στο σπίτι σας", προειδοποίησε τους συμπολίτες του.Η Ινδία έχει 519 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και ήδη δέκα άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων είναι πολύ μεγαλύτεροι λόγω του περιορισμένου αριθμού διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιούνται στην δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.

Ρωσία: Βαριές καμπάνες στους παραβάτες

Το Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) θα συνέλθει εκτάκτως αύριο 25 Μαρτίου για να συζητήσει τροπολογίες στον Ποινικό Κώδικα, που αφορούν ποινές φυλάκισης και επιβολή προστίμων για παραβίαση των περιοριστικών όρων που επιβάλλονται λόγω κορονοϊού. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της της Κάτω Βουλής, αναφέρεται ότι «για παραβίαση των κανόνων υγιεινής και επιδημιολογίας, η οποία μπορεί να επιφέρει τον θάνατο δύο ή περισσότερων ατόμων προτείνεται η επιβολή ποινής φυλάκισης έως επτά ετών». Για παραβίαση των εν λόγω κανόνων «η οποία μπορεί να προκαλέσει από αμέλεια θάνατο ανθρώπου, είτε μπορεί να προκαλέσει συνειδητά απειλή για μαζικές νοσήσεις» προτείνεται είτε η επιβολή προστίμου ύψους 2.000.000 ρουβλίων (περίπου 24.000 ευρώ) είτε η επιβολή ποινής φυλάκισης έως πέντε ετών.

Εάν η παραβίαση προκαλέσει από αμέλεια μαζικές νοσήσεις ή μόλυνση ατόμων, στον υπαίτιο μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 500.000-1.000.000 ρουβλίων, (6.000-12.000 ευρώ) η, πρόστιμο που θα αντιστοιχεί σ’ έναν μισθό, είτε σε εισοδήματα περιόδου τριών έως πέντε ετών, είτε θα απαγορεύεται στον υπαίτιο να αναλαμβάνει ορισμένα αξιώματα ή να ασχολείται με ορισμένη δραστηριότητα για διάστημα ενός έως τριών ετών, η θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως τριών ετών.

Η Κρατική Δούμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση ενδέχεται να συζητήσει τις προτεινόμενες αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 31 Μαρτίου.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Μεγάλη Βρετανία: Αυξήσεις σε θανάτους και κρούσματα

Τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ημερήσια αύξηση θανάτων εξαιτίας του νέου κορονοϊού κατέγραψαν σήμερα οι αρχές, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 αυξήθηκε ραγδαία, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει καθολική καραντίνα στη χώρα.

Μέχρι τις 11:00 ώρα Ελλάδας σήμερα το πρωί, καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο 87 νέοι θάνατοι εξαιτίας του ιού, μια άνοδος 26% από χθες, ανεβάζοντας σε 422 το σύνολο όσων έχουν υποκύψει στην ασθένεια, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 8.077, (αύξηση 21%) ενώ χθες ήταν 6.650. Χθες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας, μέτρο πρωτοφανές σε καιρό ειρήνης.

Ιταλία: Αϋξηση καταγράφτηκε ξανά σε θανάτους και κρούσματα αντίθετα με το προηγούμενο 24ωρο 

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 69.176. Οι νεκροί έφτασαν τους 6.820. Παράλληλα, 8.326 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 63.927 και είχαν χάσει τη ζωή τους, συνολικά, 6.077 άνθρωποι ενώ 7.432 είχαν ιαθεί. 

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 743 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.249 νέα κρούσματα. 894 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. Άλλοι 3.396 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 21.937 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 28.697 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 30.703 και οι νεκροί 4.178 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 9.254 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 985. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 5.948, με 216 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, δυστυχώς, αυξάνεται και πάλι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, αλλά και ο αριθμός των νεκρών.

Ο Eπίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι τέθηκε σε αυτο-απομόνωση, αφού μέλος του προσωπικού του εμφάνισε συμπτώματα της νόσου Covid-19, έγινε σήμερα γνωστό από το γραφείο του. "Ο Eπίτροπος Τζεντιλόνι τέθηκε σε αυτο-απομόνωση στο σπίτι του εδώ και λίγες ημέρες, αφού μέλος του προσωπικού του παρουσίασε συμπτώματα του νέου κορονοϊού", σημειώνει το γραφείο του σε ανακοίνωση. "Ο Eπίτροπος είναι καλά στην υγεία του και εργάζεται από το σπίτι", προστίθεται.

Πολωνία: Δραστικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις 

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας και άλλων χωρών, η Πολωνία απαγόρευσε σήμερα τις συναθροίσεις άνω των δύο προσώπων σε δημόσιους χώρους και επέβαλε δραστικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις, για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορονοϊού. «Παίρνουμε αυτήν την απόφαση για να κερδίσουμε χρόνο», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. «Κερδίζουμε χρόνο για όλους εμάς, για να προετοιμαστούμε καλύτερα, για να προετοιμάσουμε τις ιατρικές υπηρεσίες, καινούριες κλίνες, καινούρια νοσοκομεία. Θέλουμε να προπορευόμαστε στην περίπτωση που υλοποιηθεί το χειρότερο σενάριο», πρόσθεσε.

Οι Πολωνοί θα μπορούν να μετακινούνται για να πάνε και να επιστρέψουν από την εργασία τους, για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης ή για λόγους υγείας. Οι αρχές απαγορεύουν να συγκεντρώνονται σε δημόσιους χώρους περισσότερα από δύο άτομα που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Όσον αφορά τις θρησκευτικές τελετές (λειτουργίες ή κηδείες), ο αριθμός των συμμετεχόντων μπορεί να φτάσει τους πέντε (από 50 μέχρι τώρα), μη συμπεριλαμβανομένων των ιερέων και των νεκροθαφτών.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 11 Απριλίου, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Λούκας Σουμόφσκι.

Στις 14 Μαρτίου η Πολωνία έκλεισε τα σύνορά της για τους αλλοδαπούς ταξιδιώτες και επέβαλε καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό. Εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ και εμπορικά κέντρα έκλεισαν. Στην Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 799 κρούσματα και εννέα νεκροί. Περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι παραμένουν σε καραντίνα.


Κύπρος: Η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας πέρασε σε άλλη φάση 

Δύο ακόμα νεκρούς και οκτώ νέα περιστατικά κορονοϊού μετράει η Κύπρος. Στα 124 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ στα κατεχόμενα έχουν καταγραφεί 40 κρούσματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου από την ενημέρωση που είχε το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, έχουν επιβεβαιωθεί οκτώ νέα περιστατικά της νόσου COVID-19. Συγκεκριμένα, πρόκειται για: Τρία άτομα που εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών. Δύο άτομα που επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες, εκδήλωσαν συμπτώματα και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές. Τρία άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των οκτώ περιστατικών της νόσου COVID-19 και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων, αναφέρεται.

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 124 (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις), εκ των οποίων τα 65 ήταν επαφές, προστίθεται.

«Σήμερα στη μάχη με την πανδημία δυστυχώς χάσαμε ακόμα δύο συνανθρώπους μας, που νοσηλεύονταν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Λεμεσού και Λευκωσίας», αναφέρεται. Πρόκειται για ένα άνθρωπο 63 ετών, Βρετανό υπήκοο μόνιμο κάτοικο Κύπρου, με υποκείμενα νοσήματα, και ένα πρόσωπο 58 ετών Κύπριο υπήκοο με ελεύθερο ιστορικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τέσσερα άτομα βρίσκονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και δύο στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Αρκετοί πιθανόν θα χρειαστεί να διασωληνωθούν στο μέλλον, σημειώνεται.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 19 άτομα, τρία εκ των οποίων στη ΜΕΘ. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο.  «Όπως καταλαβαίνετε η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας έχει πλέον περάσει στην επόμενη φάση. Αντιμετωπίζουμε πιο σοβαρά περιστατικά. Ελπίζαμε ότι δεν θα συμβεί, αλλά συνέβη», αναφέρεται. «Το κυρίως πρόβλημα είναι οι σοβαρές πνευμονίες», σημειώνεται. Η μεγάλη μάχη, τονίζεται, «δίνεται πλέον καθημερινά στις ΜΕΘ των νοσοκομείων και τα υποστηρικτικά τμήματα». Δεν πρέπει να ξεχνάμε στιγμή όμως, όπως και στις άλλες χώρες του κόσμου, ότι χρειαζόμαστε χρόνο, για να ετοιμαστούμε όσο το δυνατό καλύτερα.

Ενημερώνει ότι αυτή τη στιγμή, πέραν του Νοσοκομείου Αμμοχώστου που λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς, λειτουργούν θάλαμοι διαλογής ύποπτων περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.  Ταυτόχρονα, έχουν εκκενωθεί επιπλέον θάλαμοι στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, οι οποίοι αναμένεται να υποδεχθούν, μετά την εκπαίδευση του προσωπικού, είτε επιπλέον περιστατικά για διαλογή είτε επιβεβαιωμένα περιστατικά, κυρίως σοβαρές πνευμονίες, τα οποία χρειάζονται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν παγκύπρια διαθέσιμες 32 κλίνες σε ΜΕΘ για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Δυνητικά υπάρχει η δυνατότητα οι κλίνες αυτές να αυξηθούν σταδιακά σε 125 με την προσθήκη 89 επιπλέον κλινών στην Λευκωσία και 4 στην Λεμεσό.

«Όπως καταλαβαίνετε, κάθε μέρα που κερδίζουμε έχει σημασία. Εκφράζοντας την αγωνία όλου του προσωπικού των νοσοκομείων μας, σας εκλιπαρούμε να μείνουμε σπίτι. Να μας δώσετε την ευκαιρία να είμαστε όσο το δυνατό πιο έτοιμοι», καταλήγει η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Υγείας.


Τουρκία: Τουλάχιστον 1.000 αλγερινοί επιβάτες εγκλωβισμένοι  

Περισσότεροι από 1.000 Αλγερινοί επιβάτες έχουν εγκλωβιστεί στο κύριο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, λόγω της απόφασης της αλγερινής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις πτήσεις προς την Τουρκία, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ανέφερε σήμερα ο φορέας διαχείρισης του τουρκικού αεροδρομίου.

Ο IGA, σε ανακοίνωσή του, τόνισε πως συνεργάζεται με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο και τον τουρκικό αερομεταφορέα Turkish Airlines για να «ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες περισσότερων από 1.000 Αλγερινών επισκεπτών για αρκετές ημέρες», συγκεκριμένα προσφέροντας τους γεύματα. «Επιπροσθέτως, η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί για μια εβδομάδα να πείσει την αλγερινή κυβέρνηση να επιτρέψει την προσγείωση των πτήσεων» που προορίζονται να μεταφέρουν τους εγκλωβισμένους επιβάτες, πρόσθεσε ο IGA. Αφήνοντας να εννοηθεί πως ο γολγοθάς αυτών των επιβατών είναι πιθανό να μεγαλώσει, ο τουρκικός φορέας δήλωσε ότι «εργάζεται σκληρά για να κρατήσει την τάξη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης». Η Αλγερία ανέστειλε από τις 19 Μαρτίου όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αρκετές πρωτεύουσες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την πανδημία του Covid-19 που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 17 ανθρώπους στην αφρικανική χώρα. Ο ιός έχει προκαλέσει το θάνατο 37 ανθρώπων στην Τουρκία, η οποία επίσης διέκοψε αεροπορικές συνδέσεις με πολλές χώρες.


Σαουδική Αραβία: Ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός 

Τον πρώτο θάνατο από τον νέο κορονοϊό ανακοίνωσε σήμερα η Σαουδική Αραβία, όπου καταγράφηκε επίσης πρωτοφανής αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα οποία φτάνουν πλέον τα 767, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ένας Αφγανός πολίτης, μόνιμος κάτοικος Μεδίνας, πέθανε από την ασθένεια, διευκρίνισε το υπουργείο. Μέσα σε 24 ώρες εντοπίστηκαν άλλα 205 κρούσματα. Η Σαουδική Αραβία έχει επιβάλει από τη Δευτέρα απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, έκλεισαν κινηματογράφοι, εμπορικά κέντρα και εστιατόρια ενώ ανεστάλησαν όλες οι πτήσεις και το «μικρό» προσκύνημα Όμρα, στο οποίο συμμετέχουν κάθε χρόνο εκατομμύρια μουσουλμάνοι απ’ όλον τον κόσμο. Έχει απαγορευτεί επίσης η πρόσβαση όλων των αλλοδαπών στις δύο ιερές πόλεις, τη Μεδίνα και τη Μέκκα. "Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη", προειδοποίησε στις 19 Μαρτίου ο βασιλιάς Σαλμάν, καλώντας τους συμπατριώτες του να τηρούν τις οδηγίες των αρχών.

Στις χώρες του Κόλπου έχουν καταγραφεί περίπου 2.100 κρούσματα του SARS-CoV-2. Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε σήμερα και τρίτο θάνατο ασθενούς. Το Ομάν ανέφερε ότι σταματούν από τις 29 Μαρτίου όλες οι εμπορικές πτήσεις, εκτός από εκείνες με προορισμό τη χερσόνησο Μουσαντάμ, η οποία χωρίζεται από το υπόλοιπο σουλτανάτο από εδάφη που ανήκουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο Κουβέιτ, οι αρχές προειδοποίησαν ότι όποιος μεταδίδει σκόπιμα την ασθένεια θα τιμωρείται με κάθειρξη 10 ετών.

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 550 οι νεκροί - 43.000 τα κρούσματα

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου είπαν σήμερα ότι η επιδημία του νέου κορονοϊού, που πλήττει τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να συνεχιστεί για μήνες, διαβεβαιώνοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες για όσο χρειαστεί, ενώ μίλησαν για τον κίνδυνο «πολιτικού χάους» σε ορισμένες χώρες.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει σκοτώσει περισσότερους από 550 ανθρώπους στις ΗΠΑ, που καταμετρούν περισσότερα από 43.800 κρούσματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε χθες ότι σκέφτεται πώς θα ξαναλειτουργήσει η αμερικανική οικονομία, όταν λήξει την επόμενη εβδομάδα η δεκαπενθήμερη καραντίνα, ακόμα κι αν η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία και τα νοσοκομεία προσπαθούν να προετοιμαστούν για κύμα θανάτων από τον ιό.

«Νομίζω ότι πρέπει να εκπονήσουμε ένα σχέδιο για αυτό, για μια διάρκεια λίγων μηνών, το λιγότερο, και λαμβάνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα για να το κάνουμε» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μάρκ Έσπερ, όταν ρωτήθηκε πόσο ενδέχεται να διαρκέσει η επιδημία και για πόσο καιρό οι ένοπλες δυνάμεις θα στηρίζουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας, σε μια περίοδο μηνών, θα τα καταφέρουμε» διαβεβαίωσε ο Έσπερ.

Κατά τη διάρκεια μιας «διαδικτυακής συζήτησης» με αμερικανικές δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μίλεϊ επισήμανε ότι, αν και δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η επιδημία, λαμβάνοντας υπόψη μοντέλα από την εμπειρία άλλων χωρών, που μπορεί να εφαρμόζονται ή όχι στις ΗΠΑ, η πανδημία θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Ιούλιο.

«Εάν τα μοντέλα αυτά έχουν εφαρμογή, κοιτάζουμε πιθανόν προς τα τέλη Μαϊού, Ιουνίου, κάτι σε αυτήν την κλίμακα, θα μπορούσε να είναι στα τέλη Ιουλίου» σημείωσε ο Μίλεϊ.

Οι δύο άνδρες προειδοποίησαν ότι η πανδημία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ορισμένες χώρες, σε βαθμό που θα αντιπροσώπευαν μια απειλή για τις ΗΠΑ.

«Όλο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικό χάος σε ορισμένες χώρες. Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση» σημείωσε ο στρατηγός Μίλεϊ, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη μασκών, γαντιών και αναπνευστήρων θα μπορούσε να έχει «σοβαρές επιπτώσεις σε κάποιες χώρες πέραν από ιατρικής απόψεως».

Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν με τον καλύτερο τρόπο τους συμμάχους τους, επιβεβαίωσε ο Έσπερ, όμως «για ορισμένους αντιπάλους, όλο αυτό θα μπορούσε να τους οδηγήσει στο να ενεργήσουν (...) με τρόπο που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ασφάλειά μας».

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς

Οι ΗΠΑ μετρούν σήμερα 600 νεκρούς και σχεδόν 50.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Οι ΗΠΑ είναι η τρίτη χώρα με τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα παγκοσμίως, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία. Η πλειονότητα των θανάτων έχει καταγραφεί στη Νέα Υόρκη, που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας.

Από την πλευρά τους, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν καταγράψει 44.183 κρούσματα του νέου κορονοϊού, μια αύξηση 10.779 κρουσμάτων σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό, με τον αριθμό των θανάτων να έχει αυξηθεί κατά 144 και να ανέρχεται πλέον σε 544.

Ο απολογισμός που έδωσαν στη δημοσιότητα τα CDC είναι μέχρι χθες το απόγευμα και συγκρίνεται με τον απολογισμό που δόθηκε μία ημέρα νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, η πολιτεία της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ, παρατηρεί έναν «διπλασιασμό του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κάθε τρεις ημέρες» δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο.

Οι ειδικοί στις προβλέψεις εξέλιξης του ιού «βλέπουν αυτή τη στιγμή ότι το ποσοστό των νέων κρουσμάτων να διπλασιάζεται περίπου κάθε τρεις ημέρες. Πρόκειται για μια δραστική άνοδο των ποσοστών μόλυνσης», επισήμανε ο κυβερνήτης.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης μετρά ήδη περισσότερα από 25.000 κρούσματα, ήτοι σχεδόν δεκαπλάσια από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Καλιφόρνια, τη δεύτερη πλέον πληγείσα πολιτεία της χώρας, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ένα τόσο υψηλό ποσοστό καταδεικνύει επίσης ότι η επιδημία θα μπορούσε να φθάσει στην κορύφωσή της «σε 14 ή 21 ημέρες», δηλαδή νωρίτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί», συμπλήρωσε ο Κουόμο.


Χιλή: ένα πούμε σε άδειους δρόμους 

Ένα πούμα, το οποίο σε αναζήτηση τροφής είχε εγκαταλείψει τα βουνά που περιβάλλουν το Σαντιάγο της Χιλής, συνελήφθη να περιπλανάται τα ξημερώματα στους άδειους δρόμους της πρωτεύουσας, στην οποία έχει τεθεί εν ισχύι νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από την Κυριακή, ώστε να τιθασευτεί η πανδημία του κορονοϊού.

Το άγριο ζώο συνελήφθη στο λαϊκό προάστιο Νιουνιόα, με επιχείρηση που οργανώθηκε από κοινού από την αστυνομία, τις υπηρεσίες Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (SAG) και υπαλλήλους του ζωολογικού κήπου της πόλης. Το ζώο, ηλικίας ενός έτους, και βάρους 35 κιλών μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο, όπου θα υποβληθεί σε νέες εξετάσεις.

«Εδώ είναι το οικείο περιβάλλον, που είχαν σε μία δεδομένη στιγμή και που, κατά βάθος, τους το αφαιρέσαμε εμείς», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Μαρσέλο Χιαγνόνι, τοπικός διευθυντής της SAG, αναφερόμενος στην τεράστια επέκταση της χιλιανής πρωτεύουσας, στην οποία πλέον κατοικούν 7 εκατ. άνθρωποι. «Το πούμα χαίρει άκρας υγείας», δήλωσε.

Η Χιλή έχει κηρύξει καθολική νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας κι έχει κλείσει τα σύνορά της για να τιθασεύσει τη διασπορά του κορονοϊού, που έχει προκαλέσει 922 κρούσματα και δύο νεκρούς στη χώρα.

Ισημερινός: Ο κορονοϊός έφτασε και στα Γκαλάπαγος

Η πανδημία του κορονοϊού έφθασε και στις απομακρυσμένες νήσους Γκαλάπαγος, που ανήκουν στον Ισημερινό και αποτελούν φυσική κληρονομιά της ανθρωπότητας, όπου διαγνώσθηκαν τέσσερα κρούσματα, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

«Λάβαμε τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ τεσσάρων κατοίκων των νήσων Γκαλαπάγκος, που ήταν θετικά», ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του κυβερνητικού συμβουλίου του αρχιπελάγους Νόρμαν Ράι, μιλώντας στο κρατικό δίκτυο Equador TV.

Δύο κρούσματα διαγνώσθηκαν στη νήσο Σάντα Κρους κι άλλα δύο στη Σαν Κριστόβαλ. Οι κάτοικοι αυτοί είχαν μεταβεί προηγουμένως στο Γκουαγιακίλ, λιμάνι στην ηπειρωτική χώρα που αποτελεί την πιο πληγείσα περιοχή στη χώρα,με 526 από τα 981 επιβεβαιωμένα ως τώρα κρούσματα, ανάμεσά τους 18 θανατηφόρα.

Τα Γκαλάπαγος, που απέχουν 1.000 χλμ από τις ακτές και με πληθυσμό 31.600 κατοίκους, έχουν περιορισμένες υποδομές υγείας. Για τον λόγο αυτό έχουν επιβληθεί αυστηρές απαγορεύσεις για να ανασχεθεί η διάδοση του ιού, περιλαμβανομένης και της απαγόρευσης κυκλοφορίας για 13 ώρες ημερησίως. Προ εβδομάδος δε, η κυβέρνηση απαγόρευσε τα ταξίδια παραθεριστών στις νήσους, που πέρυσι είχαν καταγράψει 271.238 επισκέψεις, κυρίως ξένων.

Χωρίς να δίνει άλλα στοιχεία, ο Ράι τόνισε πως «σημαντικός αριθμός από τους ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί τα Γκαλαπάγκος πριν 14 ημέρες, δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να φύγουν, προσθέτοντας πως πρόκειται τόσο για κατοίκους του Ισημερινού, όσο και για ξένους. Μόλις ολοκληρωθεί η τήρηση των πρωτοκόλλων για την πρόληψη του κορονοϊού, οι άνθρωποι αυτοί θα αναχωρήσουν ακτοπλοϊκώς προς την ηπειρωτική χώρα, επεσήμανε ο ίδιος.

Ινδία: Σε πλήρη περιορισμό για 3 εβδομάδες  

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι διέταξε σήμερα τον πλήρη περιορισμό στην Ινδία, έναν γίγαντα 1,3 δισεκατομμυρίου ανθρώπων, για τρεις εβδομάδες για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.

"Θα υπάρξει πλήρης απαγόρευση εξόδου από τα σπίτια σας. Από σήμερα τα μεσάνυχτα, ολόκληρη η χώρα θα μπει σε καραντίνα. Για να σωθεί η Ινδία, για να σωθεί ο κάθε πολίτης, εσείς, η οικογένειά σας", δήλωσε ο αρχηγός της κυβέρνησης στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς όλη τη χώρα

"Εάν σε αυτές τις 21 μέρες δεν τηρηθεί ο περιορισμός, η χώρα και η οικογένειά σας θα γυρίσουν 21 χρόνια πίσω", δήλωσε ο εθνικιστής ινδουιστής ηγέτης. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Ινδούς να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση και να μένουν στο σπίτι. "Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξεφύγουμε από τον κορονοϊό", προειδοποίησε. "Θυμηθείτε ότι ακόμα και ένα μόνο βήμα έξω από το σπίτι σας μπορεί να φέρει τη σοβαρή ασθένεια του κορονοϊού μέσα στο σπίτι σας", προειδοποίησε τους συμπολίτες του.Η Ινδία έχει 519 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και ήδη δέκα άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων είναι πολύ μεγαλύτεροι λόγω του περιορισμένου αριθμού διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιούνται στην δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.

Ρωσία: Βαριές καμπάνες στους παραβάτες

Το Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) θα συνέλθει εκτάκτως αύριο 25 Μαρτίου για να συζητήσει τροπολογίες στον Ποινικό Κώδικα, που αφορούν ποινές φυλάκισης και επιβολή προστίμων για παραβίαση των περιοριστικών όρων που επιβάλλονται λόγω κορονοϊού. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της της Κάτω Βουλής, αναφέρεται ότι «για παραβίαση των κανόνων υγιεινής και επιδημιολογίας, η οποία μπορεί να επιφέρει τον θάνατο δύο ή περισσότερων ατόμων προτείνεται η επιβολή ποινής φυλάκισης έως επτά ετών». Για παραβίαση των εν λόγω κανόνων «η οποία μπορεί να προκαλέσει από αμέλεια θάνατο ανθρώπου, είτε μπορεί να προκαλέσει συνειδητά απειλή για μαζικές νοσήσεις» προτείνεται είτε η επιβολή προστίμου ύψους 2.000.000 ρουβλίων (περίπου 24.000 ευρώ) είτε η επιβολή ποινής φυλάκισης έως πέντε ετών.

Εάν η παραβίαση προκαλέσει από αμέλεια μαζικές νοσήσεις ή μόλυνση ατόμων, στον υπαίτιο μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 500.000-1.000.000 ρουβλίων, (6.000-12.000 ευρώ) η, πρόστιμο που θα αντιστοιχεί σ’ έναν μισθό, είτε σε εισοδήματα περιόδου τριών έως πέντε ετών, είτε θα απαγορεύεται στον υπαίτιο να αναλαμβάνει ορισμένα αξιώματα ή να ασχολείται με ορισμένη δραστηριότητα για διάστημα ενός έως τριών ετών, η θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως τριών ετών.

Η Κρατική Δούμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση ενδέχεται να συζητήσει τις προτεινόμενες αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 31 Μαρτίου.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία