ΓΕΥΣΕΙΣ

Ο κορμός του χαλβά

Νηστίσιμες συνταγές με την υπογραφή της Ελένης Ψυχούλη

 10/04/2019 12:50

Ο κορμός του χαλβά

Ο κορμός του χαλβά

Ο χαλβάς του μπακάλη ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα που λιώνει πάνω σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο κορμό, ο οποίος ταιριάζει σε όσους αγαπούν το άρωμα από ταχίνι.


psixouli-Jlzyy.jpg

Υλικά για τον κορμό

250γρ. μαργαρίνη

½ φλ. ζάχαρη

1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι

1½ φλ. σκόνη κακάο

1 αβγό

185γρ. (1 συσκευασία) μπισκότα κανέλας, θρυμματισμένα

100γρ. φουντούκια ολόκληρα, καβουρδισμένα

200γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομματάκια

400γρ. χαλβά με γεύση βανίλια, σπασμένο σε κομματάκια

Για τη σος

150γρ. κακάο σε σκόνη

250ml νερό

200γρ. ζάχαρη

1 βανίλια

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.

Σε μέτρια φωτιά, σε αντικολλητικό τηγάνι, ροδίζουμε σκέτα τα φουντούκια.

Αφήνουμε τη μαργαρίνη εκτός ψυγείου, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το κακάο και το κονιάκ και ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Προσθέτουμε το αβγό και τη λιωμένη σοκολάτα, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

Ρίχνουμε στο μείγμα τα φουντούκια, τον χαλβά και τα μπισκότα και ανακατεύουμε προσεχτικά με κουτάλι.

Καλύπτουμε με μεμβράνη μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και μεταφέρουμε το μείγμα μας. Το πατάμε καλά με ένα κουτάλι, το ισιώνουμε και καλύπτουμε την επιφάνεια με τη μεμβράνη που περισσεύει, έτσι θα ξεφορμάρουμε πανεύκολα το γλυκό μας.

Το αφήνουμε στο ψυγείο να στερεοποιηθεί για 2-3 ώρες περίπου -άνετα ετοιμάζουμε το γλυκό και από την προηγούμενη.

Για τη σος, βάζουμε το νερό σε ένα κατσαρολάκι με τη βανίλια και σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, ενσωματώνουμε το κακάο και τη ζάχαρη. Όταν διαλυθούν τα σβολάκια, η σος είναι έτοιμη.

Ξεφορμάρουμε τον κορμό και τον σερβίρουμε με τη σος, σε θερμοκρασία δωματίου.

Tip

Τα φουντούκια και τα μπισκότα κανέλας, δεν μας περιορίζουν. Επιλέξτε όποιο μπισκότο και όποιον ξηρό καρπό σας αρέσει!


Food Styling: Ελένη Πεταλίδου-majeriko.gr

Photos: Νίκος Πάππας

Ο κορμός του χαλβά

Ο χαλβάς του μπακάλη ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα που λιώνει πάνω σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο κορμό, ο οποίος ταιριάζει σε όσους αγαπούν το άρωμα από ταχίνι.


psixouli-Jlzyy.jpg

Υλικά για τον κορμό

250γρ. μαργαρίνη

½ φλ. ζάχαρη

1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι

1½ φλ. σκόνη κακάο

1 αβγό

185γρ. (1 συσκευασία) μπισκότα κανέλας, θρυμματισμένα

100γρ. φουντούκια ολόκληρα, καβουρδισμένα

200γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομματάκια

400γρ. χαλβά με γεύση βανίλια, σπασμένο σε κομματάκια

Για τη σος

150γρ. κακάο σε σκόνη

250ml νερό

200γρ. ζάχαρη

1 βανίλια

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.

Σε μέτρια φωτιά, σε αντικολλητικό τηγάνι, ροδίζουμε σκέτα τα φουντούκια.

Αφήνουμε τη μαργαρίνη εκτός ψυγείου, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το κακάο και το κονιάκ και ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Προσθέτουμε το αβγό και τη λιωμένη σοκολάτα, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

Ρίχνουμε στο μείγμα τα φουντούκια, τον χαλβά και τα μπισκότα και ανακατεύουμε προσεχτικά με κουτάλι.

Καλύπτουμε με μεμβράνη μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και μεταφέρουμε το μείγμα μας. Το πατάμε καλά με ένα κουτάλι, το ισιώνουμε και καλύπτουμε την επιφάνεια με τη μεμβράνη που περισσεύει, έτσι θα ξεφορμάρουμε πανεύκολα το γλυκό μας.

Το αφήνουμε στο ψυγείο να στερεοποιηθεί για 2-3 ώρες περίπου -άνετα ετοιμάζουμε το γλυκό και από την προηγούμενη.

Για τη σος, βάζουμε το νερό σε ένα κατσαρολάκι με τη βανίλια και σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, ενσωματώνουμε το κακάο και τη ζάχαρη. Όταν διαλυθούν τα σβολάκια, η σος είναι έτοιμη.

Ξεφορμάρουμε τον κορμό και τον σερβίρουμε με τη σος, σε θερμοκρασία δωματίου.

Tip

Τα φουντούκια και τα μπισκότα κανέλας, δεν μας περιορίζουν. Επιλέξτε όποιο μπισκότο και όποιον ξηρό καρπό σας αρέσει!


Food Styling: Ελένη Πεταλίδου-majeriko.gr

Photos: Νίκος Πάππας

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία