ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Κλεισθένης έβγαλε νοκ άουτ τον Μπουτάρη

 28/11/2018 11:00

Η απόφαση να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα ο νυν δήμαρχος ήταν φανερή εδώ και μερικούς μήνες. Ήταν το κλίμα στις δηλώσεις του, διαρροές από το περιβάλλον του, το θάρρος που έπαιρναν όλο και περισσότεροι να δηλώνουν υποψήφιοι… Έφτασαν προφανώς τα μηνύματα, εδώ και μέρες, στα αυτιά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, αν και ένθερμος υποστηρικτής μιας ακόμη θητείας Μπουτάρη, βολιδοσκόπησε τον κ. Τζήκα, κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν όλα τόσο διαφορετικά πριν από το καλοκαίρι. Στην «Πρωτοβουλία» ήταν όλοι βέβαιοι ότι ξανακατεβαίνει, το υπονοούσε συνεχώς και ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης, μας το έλεγαν οι άνθρωποί του. Τον είχαμε για σίγουρο υποψήφιο και δεν το βγάζαμε απ’ την κοιλιά μας. Αυτό που μεσολάβησε, ανάμεσα σ’ αυτά τα τόσο αντιφατικά μηνύματα, ήταν η απλή αναλογική στις εκλογές της αυτοδιοίκησης και δεν το θεωρώ σύμπτωση. 

Νομίζω ότι ο κ. Μπουτάρης είναι ακόμη ένα θύμα του Κλεισθένη, όπως και πολλές προσωπικότητες σε άλλους δήμους και αυτοί που δεν ξανακατεβαίνουν και οι άλλοι που αρνούνται να δοκιμάσουν για πρώτη φορά. Φοβούνται την ακυβερνησία μετά την πιθανή εκλογή τους, μα πιο πολύ φοβούνται τη διαπραγμάτευση που πρέπει να κάνουν με άλλους συνδυασμούς, πριν από τις εκλογές. Με το νέο νόμο, αν δεν υπάρξουν προεκλογικές συμφωνίες, ειδικά στους δήμους όπου δεν υπάρχουν ακλόνητα φαβορί, προοιωνίζεται μία δύσκολη θητεία.

Δεν απαξιώνω καθόλου τους προσωπικούς λόγους που επικαλείται ο δήμαρχος, το «πρέπει να δω και τον κυρ Γιάννη» που είπε. Περνάει καλά στην προσωπική του ζωή και θέλει να το απολαύσει χωρίς καινούργιες σκοτούρες. 

Θα μελέτησε σίγουρα και τις μετρήσεις των δημοσκόπων με καθέναν από τους πιθανούς αντιπάλους του, αν και δεν φημίζεται να τις λαμβάνει τόσο σοβαρά υπόψη. Νομίζω, όμως, ότι στο νέο εκλογικό τοπίο στην αυτοδιοίκηση απλώς δεν έβρισκε κανέναν λόγο να ρισκάρει μία ήττα ή μία αποτυχημένη τετραετία.

Τα στελέχη της «Πρωτοβουλίας», όταν μιλούσαν μπροστά στις κάμερες, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, αφού άκουσαν την απόφαση του δημάρχου, έλεγαν ότι σέβονται τους προσωπικούς λόγους του. Όταν όμως μιλούσαν μεταξύ τους, δήλωναν σίγουρα ότι οι λόγοι ήταν καθαρά πολιτικοί.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Νοεμβρίου 2018