ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο «Δρομέας», οι… γόνοι και η κατάσταση της οικονομίας

 21/03/2019 12:00

Απορροφημένη η κυβέρνηση με την ιδέα να... τρέξει ο «Δρομέας» στα Σκόπια, αλλά και με την κατάρτιση της ευρωλίστας με «γόνους» και απασχολημένη με εκλογικά μικροκομματικά παιχνίδια, δεν δείχνει να ασχολείται σοβαρά με το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, την οικονομία. 

Της οποίας η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, αρχίζει να εγκυμονεί όλο και περισσότερους κινδύνους. Το πρώτο σήμα κινδύνου ήρθε ήδη από το Eurogroup, που μετέθεσε την εκταμίευση της δωρεάν δόσης του ενός δισ. ευρώ, επισημαίνοντας μια σειρά καθυστερήσεις και αθετήσεις υπεσχημένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Μπορεί οι Ευρωπαίοι, απασχολημένοι στα δικά τους προβλήματα, να μην ανεβάζουν τους τόνους, αλλά οι προειδοποιήσεις τους ήταν ξεκάθαρες. Ακολούθησε την περασμένη Τρίτη το δεύτερο καμπανάκι από το ΔΝΤ (το οποίο κάποτε θα… διώξει ο Τσίπρας), που μπορεί να μην έχει πλέον κεντρικό ρόλο στην Ελλάδα, αλλά οι επισημάνσεις του κάθε άλλο παρά αδιάφορες είναι για τις πάλαι ποτέ επάρατες αγορές. 

Τα σήματα κινδύνου από το Ταμείο αφορούσαν πρωτίστως τις μεγάλες απειλές που επιφυλάσσει στην οικονομία ο εκλογικός κύκλος, που μπορεί να ανατρέψουν τα βήματα που έχουν γίνει έως τώρα. Εξίσου σημαντική είναι η επισήμανση του ΔΝΤ για ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια που, αν επιβεβαιωθούν, ναρκοθετούν και τους στόχους για τα πλεονάσματα και μπορεί να επιδεινώσουν επίσης την πορεία διαχείρισης του χρέους. 

Ήδη τα μηνύματα για την ανάπτυξη από το τελευταίο τρίμηνο του 2018 ήταν ανησυχητικά και φαίνεται ότι το ίδιο κλίμα παραμένει και στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Παράλληλα, με το αγκάθι των κόκκινων δανείων να παραμένει σε εκκρεμότητα, παρατείνεται και η προσπάθεια εξυγίανσης των τραπεζών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Για το μέγαρο Μαξίμου όμως φαίνεται ότι οι προτεραιότητες κινούνται προς άλλη κατεύθυνση. Το πρώτο τους μέλημα είναι πώς να δημιουργήσουν κλίμα πόλωσης και διχασμού, πώς θα στοχοποιήσουν όσους θεωρούν πραγματικούς ή εν δυνάμει αντιπάλους, πώς θα καταφέρουν τελικά να περιορίσουν την αναμενόμενη ήττα τους στις επερχόμενες εκλογές. 

Προέχουν οι υποσχέσεις και οι θεωρίες συνωμοσίας, ενώ τα πραγματικά προβλήματα μπορούν να περιμένουν…

Ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πλέον ότι η χώρα και η οικονομία παραμένουν ακόμα ευάλωτες, αντί να περιορίζουν την αβεβαιότητα, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να τη συντηρούν. Τα μόνα που δείχνει να τους απασχολούν είναι ο… «Δρομέας», οι… γόνοι για την ευρωλίστα και η… συγγνώμη των θυμάτων των τρομοκρατών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Μαρτίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις