ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Αύγουστος και οι ειδήσεις...

 01/08/2021 22:30

Πρώτη Αυγούστου σήμερα και σύμφωνα με τον αφορισμό του Ουμπέρτο Έκο, έχουμε μπει στον μήνα που δεν υπάρχουν ειδήσεις.

Δεν είναι και πολύ κακό αυτό λαμβάνοντας υπόψη την παλαιά αγγλοσαξονική διάσταση της επικαιρότητας σύμφωνα με την οποία no news, good news.

Αλλά αυτό είναι αλήθεια. Όσοι αποπειράθηκαν να γράψουν «καλές ειδήσεις» απέτυχαν. Ένας ραδιοφωνικός σταθμός κάποτε βρήκε χορηγό μια τράπεζα και έκανε ένα δελτίο διάρκειας ενός λεπτού για τα καλά νέα της οικονομίας. Την τρίτη ημέρα άρχισε να μεταδίδει ειδήσεις για την καταβολή των επιδομάτων γέννας και μητρότητας. Οι άλλες καλές ειδήσεις για την οικονομία είχαν τελειώσει. Η αφορούσαν πελάτες άλλων τραπεζών.

Διότι κακά τα ψέματα, ποιος ενδιαφέρεται για καλές ειδήσεις; Και τι είναι καλή είδηση; Αν ας πούμε για παράδειγμα το χρηματιστήριο ανέβει στις 9.000 μονάδες από τις 900 που δεν φτάνει σήμερα, η πρώτη αντίδραση θα είναι η επισήμανση των κινδύνων από τη μεγάλη άνοδο.

Αν ο Ηρακλής παίξει πρώτη εθνική, η ανησυχία θα είναι μήπως από τους πολλούς αγώνες, χαλάσει το γκαζόν στο Καυτατζόγλειο και κοπεί η όρεξη στις αγελάδες που το βλέπουν στην τηλεόραση.

Καλές ειδήσεις δεν υπάρχουν. Κι αν είναι καλές, δεν είναι για όλους.

Αλλά για να επιστρέψουμε στον Έκο, το θέμα μας δεν είναι ότι δεν υπάρχουν ειδήσεις. Αλλά ότι παίρνουν άδεια αυτοί που τις παράγουν.

Υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, κι άλλοι παράγοντες δεν είναι πια εδώ.

Μπορεί ίσως να μείνει ο Πολάκης να ψάχνει το πόθεν έσχες της Μαρέβας. Αλλά αυτός δεν είναι είδηση όταν μένει, αλλά όταν ετοιμάζεται να φύγει. Διότι, όπως είναι γνωστό, στην πολιτική κανένας δεν κέρδισε με έντιμες συμφωνίες, οι περισσότεροι με εκβιασμούς το έκαναν…

Το μόνο πρόβλημα είναι πλέον, ότι τα τελευταία χρόνια οι παράγοντες που παράγουν ειδήσεις μείωσαν τις διακοπές τους για λόγους σεμνότητας και ταπεινότητας. Η σεμνοτυφία της εξουσίας μείωσε τον χρόνος του «no news, good news».

Διότι οι Άγγλοι έχουν δίκαιο. Τα καλά νέα υπάρχουν μόνο όταν δεν υπάρχουν νέα.

Αλλά τέτοια μέρα δεν προβλέπεται να υπάρξει ποτέ στον ανθρώπινο κύκλο. Ούτε σε αυτόν που ζήσαμε, ούτε σε αυτόν που βλέπουμε μπροστά μας.

Καλό μήνα!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στη 1 Αυγούστου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις