ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Nύχτα αγωνίας μετά από τα 5 Ρίχτερ στην Εύβοια - Τι λένε οι επιστήμονες (βίντεο)

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές μέχρι στιγμής -Σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι ΕΜΑΚ - Κλειστά και σήμερα τα σχολεία στους δήμους Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου - «Δεν ξέρουμε αν τα 5 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός, το 5 είναι πονηρό μέγεθος»

 30/11/2022 07:39

Nύχτα αγωνίας μετά από τα 5 Ρίχτερ στην Εύβοια - Τι λένε οι επιστήμονες (βίντεο)

Η Εύβοια «χορεύει» στον ρυθμό των Ρίχτερ, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της αλλά και προβληματισμό στους σεισμολόγους. Οι σεισμολόγοι θα ξεκινήσουν να αξιολογούν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, καθώς το ρήγμα δεν ήταν γνωστό. 

Ο πρώτος σεισμός έγινε το πρωί της Τρίτης και ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους. 

Χθες το βράδυ ακολούθησε ένας ακόμη ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ, με τους επιστήμονες να ξεκινούν να μελετούν εκ νέου το φαινόμενο.

Αγωνία για τα Ρίχτερ στην Ν. Εύβοια - Κλειστά και σήμερα τα σχολεία στους δήμους Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου

Στο πόδι πέρασαν όλη τη νύχτα οι κάτοικοι στη Νότια Εύβοια μετά την ανησυχία που σκόρπισε ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ.

Οι συμβουλές των ειδικών να αποφεύγουν την διαμονή σε πετρόκτιστα παλιά κτίσματα αλλά και εκείνα που έχουν κάποιες ρωγμές, έκαναν πολλούς είτε να μείνουν τη νύχτα στα αυτοκίνητα είτε να μεταφερθούν σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη ,είχε εξασφαλισμένα ξενοδοχεία για αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν τη νύχτα, δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι καθώς ορισμένοι που χρειάστηκαν να μετακινηθούν πήγαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων.

Όλο το βράδυ μετά τα 5 Ρίχτερ και μέχρι το πρωί υπάρχει μία ακολουθία από δεκάδες μετασεισμούς μικρής έντασης όμως κάνουν τους κατοίκους να νιώθουν ότι τρέμει η γη κάτω από τα πόδια τους.

"Η αγωνία για τους κατοίκους ήταν μεγάλη όλη τη νύχτα παρά τις διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων πως υπάρχει μέχρι στιγμής μία μετασεισμική ακολουθία που χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική" σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και όπως υπογραμμίζει "προσπαθήσαμε μέσα στη νύχτα να εντοπίσουμε τα κρίσιμα σημεία. Ωστόσο ήταν πολύ δύσκολο. Από σήμερα το πρωί θα βρεθούν στην περιοχή κλιμάκια μηχανικών για να επιθεωρήσουν τόσο τα δημόσια κτίρια όσο και τις κατοικίες για να έχουμε μία συνολική εικόνα κύρια στα κτίσματα που διαπιστώνονται ρωγμές" είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος από την κοινότητα Ζάρακες κ.Τρανός έκανε λόγο για προβλήματα λέγοντας χαρακτηριστικά πως "έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρωινός σεισμός τόσο στα σπίτια όσο και στα δημόσια κτίρια".

Όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ οι δήμαρχοι Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος ,και Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, με αποφάσεις τους κρατούν κλειστά και για σήμερα τα σχολεία για προληπτικούς λόγους και κυρίως για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους μηχανικούς.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικά μονάδες της ΕΜΑΚ που μεταφέρθηκαν και παραμένουν στην περιοχή με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος "Θέλουμε να έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα με το ξημέρωμα της σημερινής μέρας σε σχέση με το αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους τα 5 Ρίχτερ" υπογράμμισε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, που όπως διαπιστώνει "η αγωνία είναι μεγάλη για τους κατοίκους που τους ανάγκασε να περάσουν τη νύχτα τους ακόμη και σε αυτοκίνητα".

Ωστόσο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας εκτίμησε ότι «μετά τα 4,7 ρίχτερ χθες το πρωί και τις ενδιάμεσες επιστημονικές εκτιμήσεις, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ηρεμήσει. Μετά τα 5 Ρίχτερ έγιναν οι μεγάλες ανατροπές και έσπειραν περισσότερη ανησυχία" απευθύνει και μία έκκληση προς τους πολίτες τονίζοντας πώς "θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και το κυριότερο να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών όπως επίσης να λαμβάνουν υπόψιν τους και τα γνωστά σε όλους μέτρα ατομικής προφύλαξης".

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές μέχρι στιγμής στην Εύβοια -Σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι ΕΜΑΚ

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια - νοτιοανατολικά του οικισμού Ζάρακες της Ευβοίας, έκανε γνωστό το Πυροσβεστικό Σώμα.

Διευκρίνισε πως δεν έλαβε καμία κλήση.

Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκαν με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή μετά τη σεισμική δόνηση. Περιπολούν Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις. Έχουν κινητοποιηθεί επίσηςι οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Επιπλέον, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Από σήμερα το πρωί θα ξεκινήσουν να αποφαίνονται για το κατά πόσο είναι ο κύριος σεισμός ο σεισμός των 5 Ρίχτερ. Το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό ήταν άγνωστο, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλα ρήγματα που δεν είναι στην επιφάνεια και δεν είναι καταγεγραμμένα. 

Ακ. Τσελέντης: Πάνω από 85 μετασεισμοί τη νύχτα - Πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας 'Ακης Τσελέντης , ως προς την εξέλιξη της με τα σεισμικής δραστηριότητας μετά τον χθεσινοβραδινό μεγάλο σεισμό πέντε Ρίχτερ στην περιοχή των νέων Στύρων της Εύβοιας. Όλη τη νύχτα, είπε, είχαμε πάνω από 85 μετασεισμούς με μεγαλύτερο έναν 4,2. 

Ο κ. Τσελέντης εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος και από δω και πέρα δεν θα έχουμε κάποιον μεγαλύτερο.

Για τον ισχυρό σεισμό 5 Ρίχτερ στην Εύβοια μίλησε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας στον τηλεοπτικό σταθμό Open: «Όσο γίνονται σεισμοί στην περιοχή, αυτό είναι θετικό. Από χθες μετά τον 5,2 είχαμε περίπου 25 σεισμούς μικρούς. Έτσι φαίνεται ότι εκτονώνεται η κατάσταση, χωρίς όμως να ξέρουμε πόσο δυναμικό έχει η περιοχή γιατί δεν ξέρουμε τα ρήγματα της περιοχής στην ξηρά, στη θάλασσα τα έχουμε.

Θεωρούμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά η σεισμική δραστηριότητα και δεν θα πάμε σε μεγάλα μεγέθη της τάξης των 6,5 βαθμών που δεν φαίνεται να έχει το δυναμικό η περιοχή για να μπορέσει να δώσει τέτοιο μεγάλο σεισμό.

Τα κτίρια στην περιοχή με βάση τη σεισμικότητα ως τώρα φαίνονται ιδιαίτερα ανθεκτικά. Παρακολουθούμε την ακολουθία με πολύ μεγάλη προσοχή.

Είναι μια από τις πιο ήσυχες περιοχές του ελληνικού χώρου. Στην ξηρά δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα ρήγματα. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι το πολύ αρνητικό για να μας βάλει σε αρνητικές σκέψεις. Πιστεύω ότι η σεισμική δραστηριότητα θα μείνει στο ίδιο επίπεδο».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» για τη σεισμική δόνηση στην Εύβοια αλλά και το ενδεχόμενο ενός «ντόμινο» σεισμών. «Από τις 25 Οκτωβρίου έχει συνεχή σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή με μικρά μεγέθη» ανέφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σημείωσε πως πρόκειται για μία προσεισμική ακολουθία η οποία έφτασε στους 4.7 βαθμούς ρίχτερ, που ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αφορά τον κύριο σεισμό.

«Η εκτίμηση που ειπώθηκε από ορισμένους συναδέρφους μου, ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, αυτός εχθές τέτοια ώρα και καθησύχασε αρκετό κόσμο, ήταν λανθασμένη» τόνισε.

«Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ολοκληρώνοντας, ο σεισμολόγος τόνισε πως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας και μία καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων.

«Δεν ξέρουμε αν τα 5 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός – Παρακολουθούμε το φαινόμενο»

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε και στην ΕΡΤ σήμερα το πρωί και τόνισε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, επισημαίνοντας πως είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του από χθες για το αν ήταν τα 4,7 Ρίχτερ ο κύριος σεισμός, γιατί από τις 25 Οκτωβρίου εξελίσσεται στη συγκεκριμένη περιοχή έντονη προσεισμική ακολουθία».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε εάν θα είχαμε τα 4,7 Ρίχτερ μόνο χθες αυτό θα ήταν πάρα πολύ πιθανό να είναι ένας κύριος σεισμός, όμως από τη στιγμή που εδώ και 40 μέρες σημειώνονται συνεχείς σεισμοί τότε αρχίζεις να υποψιάζεσαι. Γι’ αυτό και διερωτώμαστε αν είναι ο κύριος σεισμός και τα 5 Ρίχτερ που καταγράφηκε χθες το βράδυ. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αξιολογούμε την κατάσταση και με υπομονή θα δούμε αν όντως είναι ο κύριος σεισμός. Το 5 είναι πονηρό μέγεθος και έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ανέφερε ότι δεν υπάρχει ιστορικό μεγάλο στην περιοχή αυτή, ωστόσο δεν αποτελεί και εγγύηση ότι δεν μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, και έφερε ως παράδειγμα το Αρκαλοχώρι και την Πάρνηθα. Με μεγάλη προσοχή και αξιολόγηση όλων των στοιχείων παρακολουθούμε το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ερωτηθείς για τις Αλκυονίδες, εξέφρασε την αντίθεσή του που ανοίγει μια τέτοια συζήτηση από τη στιγμή που υπάρχει σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα σε άλλη περιοχή της Ελλάδας και κοντά στην Αττική. «Κακώς άνοιξε αυτή η συζήτηση, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ένδειξη που να αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου. Είναι εικασία και χρειάζεται να γίνει συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων» είπε.


Η Εύβοια «χορεύει» στον ρυθμό των Ρίχτερ, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της αλλά και προβληματισμό στους σεισμολόγους. Οι σεισμολόγοι θα ξεκινήσουν να αξιολογούν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, καθώς το ρήγμα δεν ήταν γνωστό. 

Ο πρώτος σεισμός έγινε το πρωί της Τρίτης και ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους. 

Χθες το βράδυ ακολούθησε ένας ακόμη ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ, με τους επιστήμονες να ξεκινούν να μελετούν εκ νέου το φαινόμενο.

Αγωνία για τα Ρίχτερ στην Ν. Εύβοια - Κλειστά και σήμερα τα σχολεία στους δήμους Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου

Στο πόδι πέρασαν όλη τη νύχτα οι κάτοικοι στη Νότια Εύβοια μετά την ανησυχία που σκόρπισε ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ.

Οι συμβουλές των ειδικών να αποφεύγουν την διαμονή σε πετρόκτιστα παλιά κτίσματα αλλά και εκείνα που έχουν κάποιες ρωγμές, έκαναν πολλούς είτε να μείνουν τη νύχτα στα αυτοκίνητα είτε να μεταφερθούν σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη ,είχε εξασφαλισμένα ξενοδοχεία για αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν τη νύχτα, δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι καθώς ορισμένοι που χρειάστηκαν να μετακινηθούν πήγαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων.

Όλο το βράδυ μετά τα 5 Ρίχτερ και μέχρι το πρωί υπάρχει μία ακολουθία από δεκάδες μετασεισμούς μικρής έντασης όμως κάνουν τους κατοίκους να νιώθουν ότι τρέμει η γη κάτω από τα πόδια τους.

"Η αγωνία για τους κατοίκους ήταν μεγάλη όλη τη νύχτα παρά τις διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων πως υπάρχει μέχρι στιγμής μία μετασεισμική ακολουθία που χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική" σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και όπως υπογραμμίζει "προσπαθήσαμε μέσα στη νύχτα να εντοπίσουμε τα κρίσιμα σημεία. Ωστόσο ήταν πολύ δύσκολο. Από σήμερα το πρωί θα βρεθούν στην περιοχή κλιμάκια μηχανικών για να επιθεωρήσουν τόσο τα δημόσια κτίρια όσο και τις κατοικίες για να έχουμε μία συνολική εικόνα κύρια στα κτίσματα που διαπιστώνονται ρωγμές" είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος από την κοινότητα Ζάρακες κ.Τρανός έκανε λόγο για προβλήματα λέγοντας χαρακτηριστικά πως "έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρωινός σεισμός τόσο στα σπίτια όσο και στα δημόσια κτίρια".

Όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ οι δήμαρχοι Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος ,και Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, με αποφάσεις τους κρατούν κλειστά και για σήμερα τα σχολεία για προληπτικούς λόγους και κυρίως για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους μηχανικούς.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικά μονάδες της ΕΜΑΚ που μεταφέρθηκαν και παραμένουν στην περιοχή με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος "Θέλουμε να έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα με το ξημέρωμα της σημερινής μέρας σε σχέση με το αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους τα 5 Ρίχτερ" υπογράμμισε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, που όπως διαπιστώνει "η αγωνία είναι μεγάλη για τους κατοίκους που τους ανάγκασε να περάσουν τη νύχτα τους ακόμη και σε αυτοκίνητα".

Ωστόσο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας εκτίμησε ότι «μετά τα 4,7 ρίχτερ χθες το πρωί και τις ενδιάμεσες επιστημονικές εκτιμήσεις, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ηρεμήσει. Μετά τα 5 Ρίχτερ έγιναν οι μεγάλες ανατροπές και έσπειραν περισσότερη ανησυχία" απευθύνει και μία έκκληση προς τους πολίτες τονίζοντας πώς "θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και το κυριότερο να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών όπως επίσης να λαμβάνουν υπόψιν τους και τα γνωστά σε όλους μέτρα ατομικής προφύλαξης".

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές μέχρι στιγμής στην Εύβοια -Σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι ΕΜΑΚ

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια - νοτιοανατολικά του οικισμού Ζάρακες της Ευβοίας, έκανε γνωστό το Πυροσβεστικό Σώμα.

Διευκρίνισε πως δεν έλαβε καμία κλήση.

Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκαν με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή μετά τη σεισμική δόνηση. Περιπολούν Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις. Έχουν κινητοποιηθεί επίσηςι οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Επιπλέον, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Από σήμερα το πρωί θα ξεκινήσουν να αποφαίνονται για το κατά πόσο είναι ο κύριος σεισμός ο σεισμός των 5 Ρίχτερ. Το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό ήταν άγνωστο, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλα ρήγματα που δεν είναι στην επιφάνεια και δεν είναι καταγεγραμμένα. 

Ακ. Τσελέντης: Πάνω από 85 μετασεισμοί τη νύχτα - Πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας 'Ακης Τσελέντης , ως προς την εξέλιξη της με τα σεισμικής δραστηριότητας μετά τον χθεσινοβραδινό μεγάλο σεισμό πέντε Ρίχτερ στην περιοχή των νέων Στύρων της Εύβοιας. Όλη τη νύχτα, είπε, είχαμε πάνω από 85 μετασεισμούς με μεγαλύτερο έναν 4,2. 

Ο κ. Τσελέντης εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος και από δω και πέρα δεν θα έχουμε κάποιον μεγαλύτερο.

Για τον ισχυρό σεισμό 5 Ρίχτερ στην Εύβοια μίλησε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας στον τηλεοπτικό σταθμό Open: «Όσο γίνονται σεισμοί στην περιοχή, αυτό είναι θετικό. Από χθες μετά τον 5,2 είχαμε περίπου 25 σεισμούς μικρούς. Έτσι φαίνεται ότι εκτονώνεται η κατάσταση, χωρίς όμως να ξέρουμε πόσο δυναμικό έχει η περιοχή γιατί δεν ξέρουμε τα ρήγματα της περιοχής στην ξηρά, στη θάλασσα τα έχουμε.

Θεωρούμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά η σεισμική δραστηριότητα και δεν θα πάμε σε μεγάλα μεγέθη της τάξης των 6,5 βαθμών που δεν φαίνεται να έχει το δυναμικό η περιοχή για να μπορέσει να δώσει τέτοιο μεγάλο σεισμό.

Τα κτίρια στην περιοχή με βάση τη σεισμικότητα ως τώρα φαίνονται ιδιαίτερα ανθεκτικά. Παρακολουθούμε την ακολουθία με πολύ μεγάλη προσοχή.

Είναι μια από τις πιο ήσυχες περιοχές του ελληνικού χώρου. Στην ξηρά δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα ρήγματα. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι το πολύ αρνητικό για να μας βάλει σε αρνητικές σκέψεις. Πιστεύω ότι η σεισμική δραστηριότητα θα μείνει στο ίδιο επίπεδο».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» για τη σεισμική δόνηση στην Εύβοια αλλά και το ενδεχόμενο ενός «ντόμινο» σεισμών. «Από τις 25 Οκτωβρίου έχει συνεχή σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή με μικρά μεγέθη» ανέφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σημείωσε πως πρόκειται για μία προσεισμική ακολουθία η οποία έφτασε στους 4.7 βαθμούς ρίχτερ, που ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αφορά τον κύριο σεισμό.

«Η εκτίμηση που ειπώθηκε από ορισμένους συναδέρφους μου, ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, αυτός εχθές τέτοια ώρα και καθησύχασε αρκετό κόσμο, ήταν λανθασμένη» τόνισε.

«Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ολοκληρώνοντας, ο σεισμολόγος τόνισε πως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας και μία καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων.

«Δεν ξέρουμε αν τα 5 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός – Παρακολουθούμε το φαινόμενο»

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε και στην ΕΡΤ σήμερα το πρωί και τόνισε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, επισημαίνοντας πως είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του από χθες για το αν ήταν τα 4,7 Ρίχτερ ο κύριος σεισμός, γιατί από τις 25 Οκτωβρίου εξελίσσεται στη συγκεκριμένη περιοχή έντονη προσεισμική ακολουθία».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε εάν θα είχαμε τα 4,7 Ρίχτερ μόνο χθες αυτό θα ήταν πάρα πολύ πιθανό να είναι ένας κύριος σεισμός, όμως από τη στιγμή που εδώ και 40 μέρες σημειώνονται συνεχείς σεισμοί τότε αρχίζεις να υποψιάζεσαι. Γι’ αυτό και διερωτώμαστε αν είναι ο κύριος σεισμός και τα 5 Ρίχτερ που καταγράφηκε χθες το βράδυ. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αξιολογούμε την κατάσταση και με υπομονή θα δούμε αν όντως είναι ο κύριος σεισμός. Το 5 είναι πονηρό μέγεθος και έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ανέφερε ότι δεν υπάρχει ιστορικό μεγάλο στην περιοχή αυτή, ωστόσο δεν αποτελεί και εγγύηση ότι δεν μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, και έφερε ως παράδειγμα το Αρκαλοχώρι και την Πάρνηθα. Με μεγάλη προσοχή και αξιολόγηση όλων των στοιχείων παρακολουθούμε το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ερωτηθείς για τις Αλκυονίδες, εξέφρασε την αντίθεσή του που ανοίγει μια τέτοια συζήτηση από τη στιγμή που υπάρχει σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα σε άλλη περιοχή της Ελλάδας και κοντά στην Αττική. «Κακώς άνοιξε αυτή η συζήτηση, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ένδειξη που να αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου. Είναι εικασία και χρειάζεται να γίνει συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων» είπε.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία