ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Τα υπερσύγχρονα ακτινολογικά μηχανήματα πλήττουν… στη μοναξιά

Ο κορυφαίος υλικοτεχνικός εξοπλισμός απαξιώνεται με αποτέλεσμα οι πολίτες να αναγκάζονται να πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια

 30/04/2023 16:26

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Τα υπερσύγχρονα ακτινολογικά μηχανήματα πλήττουν… στη μοναξιά
Φωτογραφία αρχείου

Δημήτρης Λαζόπουλος

Χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, το οποίο θα τα λειτουργήσει σε όλο το εύρος τους, παραμένουν τα υπερσύγχρονα μηχανήματα στο Ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου».

Μάλιστα λίγες ημέρες πριν, το Ακτινολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου είχε ενημερώσει τους πολίτες ότι δεν θα διενεργούνται πλέον Αξονικές Στεφανιογραφίες. «Αιτία η έλλειψη τεχνολόγων, η οποία ενώ είχε επισημανθεί σε αλλεπάλληλα αιτήματα για προκήρυξη θέσεων, οι πρώην και ο νυν διοικητής του νοσοκομείου δεν έκριναν ως σημαντική. Τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα προφανή και ορατά…», αναφερόταν στη λιτή ανακοίνωση.

Μετά από αυτή την ανακοίνωση, πηγές του makthes.gr από το νοσοκομείο «Παπανικολάου» ανέφεραν ότι έγιναν τέσσερις αξονικές στεφανιογραφίες τους τελευταίους έξι μήνες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόνο δύο γιατροί του ακτινολογικού του νοσοκομείου έχουν σήμερα εξειδίκευση στη διενέργεια αυτής της εξέτασης. Επίσης και οι τεχνολόγοι πρέπει να έχουν εξειδίκευση, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν πως για να γίνονται τακτικά ραντεβού στην αξονική στεφανιογραφία χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 1-2 τεχνολόγοι για να καλύπτονται τα κενά των αδειών. Αυτό το διάστημα εκπαιδεύονται δύο τεχνολόγοι και η μία έχει ενταχθεί κανονικά στο πρόγραμμα μαζί με άλλους που είναι ήδη εξειδικευμένοι.

Αιχμές για την «ψαλίδα» πρωινών και απογευματινών ιατρείων

Παράλληλα, οι πηγές από τη διοίκηση του νοσοκομείου επισημαίνουν ότι ο διευθυντής του Ακτινολογικού τμήματος, Τριαντάφυλλος Γερούκης, με έγγραφό του στις αρχές Μαρτίου έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό τμήμα με περίπου 30 ιατρούς, ειδικούς και ειδικευόμενους και 39 τεχνολόγους και ζητούσε διοικητικό προσωπικό για να ανταπεξέλθει στον αυξημένο όγκο δουλειάς. Σε εκείνο το έγγραφο κ. Γερούκης δεν ανέφερε κάποιο αίτημα για την πρόσληψη τεχνολόγων, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως υπήρχε μία εκπαιδευμένη τεχνολόγος ενόσω εκπαιδεύονται οι άλλες δύο. Υπό αυτό το πρίσμα η διοίκηση θεωρεί ότι ο κ. Γερούκης θα μπορούσε να διενεργεί έστω λίγες περισσότερες αξονικές στεφανιογραφίες αντί μόνο των έξι που έχουν γίνει το τελευταίο εξάμηνο. Επίσης, βάσει των ίδιων πληροφοριών η διάγνωση των εν λόγω εξετάσεων είχε συμφωνηθεί να γίνεται από καρδιολόγους του νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν στο makthes.gr ότι τα απογευματινά ιατρεία, τα οποία είναι επί πληρωμή, ήταν παραδόξως γεμάτα μέχρι το τέλος Μαρτίου σε αντίθεση με τα πρωινά ιατρεία.

Σε κάθε περίπτωση οι πηγές από τη διοίκηση διαβεβαιώνουν ότι θα προστεθούν στο δυναμικό του Ακτινολογικού ακόμα δύο τεχνολόγοι και σε, περίπου, δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους, ώστε να διενεργούν και μόνοι τους τις αξονικές στεφανιογραφίες.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γερούκης, συντονιστής διευθυντής ΕΣΥ, διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Παπανικολάου εξηγεί στο makthes.gr, ότι «έχουμε τη δυνατότητα την τεχνική να κάνουμε την αξονική στεφανιογραφία. Αυτή τη στιγμή το Παπανικολάου είναι τέλεια εξοπλισμένο. Έχουμε δύο καινούργιους αξονικούς, έναν ολοκαίνουργιο μαγνήτη, καινούργιο αγγειογράφο, ακτινολογικό, υπέρηχους», αλλά «θέλει χέρια και δυο ειδών χέρια: τεχνολόγων ιατρικών μηχανημάτων και ειδικών γιατρών».

Πιο αναλυτικά, οι ειδικοί που εργάζονται στον μαγνήτη μπορούν να δουλέψουν και στον αξονικό. «Όλο τον χειμώνα επειδή ο μαγνήτης μας είχε σταματήσει, είχε γίνει γιαπί, διαλύθηκε ο παλιός, έπρεπε να εγκατασταθεί ο καινούργιος, κάπου τρεις μήνες πήρε αυτή η διαδικασία, οι γιατροί του μαγνήτη δούλευαν στον αξονικό. Ο αξονικός ήταν μια χαρά, είχε προσωπικό. Τότε (σ.σ. Νοέμβριο), ξεκινήσαμε να κάνουμε για πρώτη φορά αξονικές στεφανιογραφίες. Η αξονική στεφανιογραφία όμως απαιτεί συνθήκες απόλυτης ηρεμίας, δεδομένου ότι οι ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για να κατεβάσουν τους καρδιακούς παλμούς», προσθέτει ο κ. Γερούκης. Πρακτικά μια τέτοια εξέταση δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της κοινής λειτουργίας του νοσοκομείου και ειδικά σε συνθήκες εφημερίας. Σήμερα ο ένας αξονικός λειτουργεί στον χώρο που βρίσκεται κοντά στον μαγνήτη και ο άλλος κοντά στα επείγοντα. «Άρα πρέπει να γίνονται εξωτερικά ιατρεία. Αν έχουμε λίγο προσωπικό θα εξυπηρετήσουμε μόνο τους αρρώστους που είναι στα κρεβάτια τους και τη γενική εφημερία και τα επείγοντα. Οπότε, τι θα περικόψουμε; Τα εξωτερικά ραντεβού», διευκρινίζει ακολούθως ο κ. Γερούκης σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν γίνονται τακτικά ραντεβού στον αξονικό.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον νόμο, απογευματινές εξετάσεις μπορούν να γίνονται τόσες όσες γίνονται και το πρωί, υπενθυμίζει ο διευθυντής του Ακτινολογικού τμήματος. Οπότε, «Αν περισσεύουν οι απογευματινές τότε οι πλεονάζουσες υπολογίζονται ως πρωινές. Στα απογευματινά ιατρεία ο κόσμος όταν κλείνει ένα ραντεβού θα πληρώσει την επίσκεψη, εάν πρόκειται για καθηγητή ιατρό. Στις απεικονιστικές εξετάσεις όμως είναι όλα δωρεάν. Καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ 100%. Αυτές οι εξετάσεις στα ιδιωτικά ιατρεία χρεώνονται εξτρά. Θα πληρώσεις 100-200 ευρώ», συνεχίζει ο κ. Γερούκης.

Την ίδια ώρα σε ό,τι αφορά τα απογευματινά ιατρεία, οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι. Η διοίκηση του νοσοκομείου απαντάει στους γιατρούς ότι δεν έχει πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ οπότε και οι γιατροί δεν πληρώνονται τα απογευματινά ιατρεία, σημειώνει ο κ. Γερούκης. Μάλιστα τον Φεβρουάριο οι γιατροί του Παπανικολάου έκαναν εξώδικο στη διοίκηση γιατί παραμένουν απλήρωτοι για όλα τα απογευματινά ιατρεία από 1-1-2021 μέχρι και σήμερα. «Υποχρεωθήκαμε να κάνουμε εξώδικο» διότι ο νόμος ορίζει πως αν δεν διεκδικηθούν νομικά τα δεδουλευμένα, τότε παραγράφονται με το πέρας δύο ετών, παρατηρεί ο ίδιος.

«Ούτε προφορικά δεν το έχω πει ότι είμαι ευχαριστημένος»

Σχολιάζοντας την αναφορά των πηγών της διοίκησης ότι ο κ. Γερούκης δεν ανέφερε πως χρειάζεται προσωπικό, ο ίδιος τις διαψεύδει λέγοντας: «Τέσσερα χρόνια συντονιστής διευθυντής έχω κάνει τουλάχιστον δύο έγγραφα τον χρόνο εφιστώντας την προσοχή της διοίκησης στην έλλειψη προσωπικού, ότι είμαστε σε οριακό σημείο, ότι ένας-δυο άνθρωποι αν αρρωστήσουν θα διαλυθεί το σύμπαν. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο, ούτε προφορικά δεν το έχω πει ότι είμαι ευχαριστημένος».

Αναφορικά με την ανάγκη εκπαίδευσης ακτινολόγων και τεχνολόγων για να διενεργηθούν αξονικές στεφανιογραφίες, ο κ. Γερούκης δηλώνει πως «Δεν είναι αληθινό ότι χρειαζόμαστε εκπαίδευση. Είμαστε πολύ έμπειροι ιατροί. Οι περισσότεροι γιατροί που δουλεύουν στον μαγνήτη και στον αξονικό έχουν τον βαθμό του διευθυντή. Μιλάμε για 15, 20 χρόνια εμπειρίας». Ταυτόχρονα, αρκετοί ιατροί έχουν ήδη εκπαιδευθεί είτε σε άλλα νοσοκομεία είτε στο εξωτερικό εδώ και χρόνια, όταν το Παπανικολάου δεν διέθετε καν τα σχετικά μηχανήματα, λέει ο ίδιος. Αντίστοιχα από τους επτά χειριστές του αξονικού, οι τρεις είναι πλήρως εκπαιδευμένοι και οι υπόλοιποι μαθαίνουν από τους πρώτους και συνεπώς «δεν χρειάζεται να στείλεις και τους επτά να τους εκπαιδεύσεις. Το ζήτημα είναι ότι όταν άρχισε ξανά να δουλεύει ο μαγνήτης, φύγαν οι γιατροί από τον αξονικό και έμεινε με το γνωστό λίγο προσωπικό. Για αυτό σταμάτησαν γενικά τα προγραμματιζόμενα ιατρεία του αξονικού τομογράφου. Αρχίσαμε να κάνουμε απογευματινά στον μαγνήτη», διαμηνύει ο κ. Γερούκης.

Τούτων δοθέντων, «Η αξονική πρέπει να γίνεται ή αργά το μεσημέρι ή αργά το απόγευμα και όχι το πρωί που θα υπάρχει η ροή των νοσηλευόμενων ασθενών ή των επειγόντων κατά τις ημέρες εφημερίας», σπεύδει να τονίσει ο διευθυντής του ακτινολογικού του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Αδύνατον σήμερα να πραγματοποιηθεί αξονική στεφανιογραφία στο Παπανικολάου

Σήμερα «ο άρρωστος που δεν θα θέλει να δώσει τα 100 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και θα θέλει να κάνει την αξονική στεφανιογραφία στο Παπανικολάου δεν μπορεί να το κάνει γιατί «δεν λειτουργούμε το απόγευμα λόγω της έλλειψης προσωπικού» καθώς επίσης και επειδή «δουλεύουμε και κανείς δεν μας πληρώνει», συνοψίζει ο κ. Γερούκης. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η διοίκηση επί ένα χρόνο χρησιμοποιεί τη δικαιολογία ότι δεν πλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ καθόλου από το 2021 και αφού αυτές οι εξετάσεις δεν πληρώνονται από την τσέπη του αρρώστου, δεν υπάρχει κονδύλιο να πληρώσει και τους εργαζόμενους. «Για δείτε τι γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο Παπαγεωργίου έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022, στο ΑΧΕΠΑ και στο Θεαγένειο πληρώνονται κανονικότατα. Είναι θέμα διαχείρισης του προϋπολογισμού», θεωρεί ο κ. Γερούκης.

Ο «απαρχαιωμένος» οργανισμός και η ανάγκη προσλήψεων

Για να λειτουργήσει ομαλά ο αξονικός και ο μαγνητικός τομογράφος, και άρα συνολικά το Ακτινολογικό τμήμα, απαιτούνται προσλήψεις, ξεκαθαρίζει ο διευθυντής του τμήματος. Ο οργανισμός του ακτινολογικού, παρότι δεν είναι ενημερωμένος και δεν υπολογίζει συνολικά τους δύο αξονικούς, τον ένα μαγνήτη, τον αγγειογράφο και το μαγνητικό τμήμα, παρόλα αυτά δεν καλύπτεται και υπάρχουν μάλιστα τέσσερα κενά σε ειδικούς γιατρούς, ενημερώνει ο ίδιος. Με τα νέα δεδομένα μάλιστα ο κ. Γερούκης τονίζει ότι απαιτούνται 10 ειδικοί ιατροί. Σήμερα υπάρχουν 15 ειδικοί ιατροί και 17 ειδικευόμενοι οι οποίοι στην πράξη είναι βοηθοί. Έπρεπε να είναι 19 ειδικοί>> κατ' ελάχιστο, καταλήγει ο ίδιος.

Και ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω αποσπάστηκε και ένας ιατρός από το ακτινολογικό στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και αντί για έναν μήνα θα παραμείνει εκεί μέχρι τον Ιούνιο. «Εγώ ζητάω τέσσερις θέσεις, και προκηρύσσουν μία. Και μου παίρνετε και έναν», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γερούκης.

Χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, το οποίο θα τα λειτουργήσει σε όλο το εύρος τους, παραμένουν τα υπερσύγχρονα μηχανήματα στο Ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου».

Μάλιστα λίγες ημέρες πριν, το Ακτινολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου είχε ενημερώσει τους πολίτες ότι δεν θα διενεργούνται πλέον Αξονικές Στεφανιογραφίες. «Αιτία η έλλειψη τεχνολόγων, η οποία ενώ είχε επισημανθεί σε αλλεπάλληλα αιτήματα για προκήρυξη θέσεων, οι πρώην και ο νυν διοικητής του νοσοκομείου δεν έκριναν ως σημαντική. Τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα προφανή και ορατά…», αναφερόταν στη λιτή ανακοίνωση.

Μετά από αυτή την ανακοίνωση, πηγές του makthes.gr από το νοσοκομείο «Παπανικολάου» ανέφεραν ότι έγιναν τέσσερις αξονικές στεφανιογραφίες τους τελευταίους έξι μήνες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόνο δύο γιατροί του ακτινολογικού του νοσοκομείου έχουν σήμερα εξειδίκευση στη διενέργεια αυτής της εξέτασης. Επίσης και οι τεχνολόγοι πρέπει να έχουν εξειδίκευση, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν πως για να γίνονται τακτικά ραντεβού στην αξονική στεφανιογραφία χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 1-2 τεχνολόγοι για να καλύπτονται τα κενά των αδειών. Αυτό το διάστημα εκπαιδεύονται δύο τεχνολόγοι και η μία έχει ενταχθεί κανονικά στο πρόγραμμα μαζί με άλλους που είναι ήδη εξειδικευμένοι.

Αιχμές για την «ψαλίδα» πρωινών και απογευματινών ιατρείων

Παράλληλα, οι πηγές από τη διοίκηση του νοσοκομείου επισημαίνουν ότι ο διευθυντής του Ακτινολογικού τμήματος, Τριαντάφυλλος Γερούκης, με έγγραφό του στις αρχές Μαρτίου έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό τμήμα με περίπου 30 ιατρούς, ειδικούς και ειδικευόμενους και 39 τεχνολόγους και ζητούσε διοικητικό προσωπικό για να ανταπεξέλθει στον αυξημένο όγκο δουλειάς. Σε εκείνο το έγγραφο κ. Γερούκης δεν ανέφερε κάποιο αίτημα για την πρόσληψη τεχνολόγων, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως υπήρχε μία εκπαιδευμένη τεχνολόγος ενόσω εκπαιδεύονται οι άλλες δύο. Υπό αυτό το πρίσμα η διοίκηση θεωρεί ότι ο κ. Γερούκης θα μπορούσε να διενεργεί έστω λίγες περισσότερες αξονικές στεφανιογραφίες αντί μόνο των έξι που έχουν γίνει το τελευταίο εξάμηνο. Επίσης, βάσει των ίδιων πληροφοριών η διάγνωση των εν λόγω εξετάσεων είχε συμφωνηθεί να γίνεται από καρδιολόγους του νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν στο makthes.gr ότι τα απογευματινά ιατρεία, τα οποία είναι επί πληρωμή, ήταν παραδόξως γεμάτα μέχρι το τέλος Μαρτίου σε αντίθεση με τα πρωινά ιατρεία.

Σε κάθε περίπτωση οι πηγές από τη διοίκηση διαβεβαιώνουν ότι θα προστεθούν στο δυναμικό του Ακτινολογικού ακόμα δύο τεχνολόγοι και σε, περίπου, δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους, ώστε να διενεργούν και μόνοι τους τις αξονικές στεφανιογραφίες.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γερούκης, συντονιστής διευθυντής ΕΣΥ, διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Παπανικολάου εξηγεί στο makthes.gr, ότι «έχουμε τη δυνατότητα την τεχνική να κάνουμε την αξονική στεφανιογραφία. Αυτή τη στιγμή το Παπανικολάου είναι τέλεια εξοπλισμένο. Έχουμε δύο καινούργιους αξονικούς, έναν ολοκαίνουργιο μαγνήτη, καινούργιο αγγειογράφο, ακτινολογικό, υπέρηχους», αλλά «θέλει χέρια και δυο ειδών χέρια: τεχνολόγων ιατρικών μηχανημάτων και ειδικών γιατρών».

Πιο αναλυτικά, οι ειδικοί που εργάζονται στον μαγνήτη μπορούν να δουλέψουν και στον αξονικό. «Όλο τον χειμώνα επειδή ο μαγνήτης μας είχε σταματήσει, είχε γίνει γιαπί, διαλύθηκε ο παλιός, έπρεπε να εγκατασταθεί ο καινούργιος, κάπου τρεις μήνες πήρε αυτή η διαδικασία, οι γιατροί του μαγνήτη δούλευαν στον αξονικό. Ο αξονικός ήταν μια χαρά, είχε προσωπικό. Τότε (σ.σ. Νοέμβριο), ξεκινήσαμε να κάνουμε για πρώτη φορά αξονικές στεφανιογραφίες. Η αξονική στεφανιογραφία όμως απαιτεί συνθήκες απόλυτης ηρεμίας, δεδομένου ότι οι ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για να κατεβάσουν τους καρδιακούς παλμούς», προσθέτει ο κ. Γερούκης. Πρακτικά μια τέτοια εξέταση δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της κοινής λειτουργίας του νοσοκομείου και ειδικά σε συνθήκες εφημερίας. Σήμερα ο ένας αξονικός λειτουργεί στον χώρο που βρίσκεται κοντά στον μαγνήτη και ο άλλος κοντά στα επείγοντα. «Άρα πρέπει να γίνονται εξωτερικά ιατρεία. Αν έχουμε λίγο προσωπικό θα εξυπηρετήσουμε μόνο τους αρρώστους που είναι στα κρεβάτια τους και τη γενική εφημερία και τα επείγοντα. Οπότε, τι θα περικόψουμε; Τα εξωτερικά ραντεβού», διευκρινίζει ακολούθως ο κ. Γερούκης σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν γίνονται τακτικά ραντεβού στον αξονικό.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον νόμο, απογευματινές εξετάσεις μπορούν να γίνονται τόσες όσες γίνονται και το πρωί, υπενθυμίζει ο διευθυντής του Ακτινολογικού τμήματος. Οπότε, «Αν περισσεύουν οι απογευματινές τότε οι πλεονάζουσες υπολογίζονται ως πρωινές. Στα απογευματινά ιατρεία ο κόσμος όταν κλείνει ένα ραντεβού θα πληρώσει την επίσκεψη, εάν πρόκειται για καθηγητή ιατρό. Στις απεικονιστικές εξετάσεις όμως είναι όλα δωρεάν. Καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ 100%. Αυτές οι εξετάσεις στα ιδιωτικά ιατρεία χρεώνονται εξτρά. Θα πληρώσεις 100-200 ευρώ», συνεχίζει ο κ. Γερούκης.

Την ίδια ώρα σε ό,τι αφορά τα απογευματινά ιατρεία, οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι. Η διοίκηση του νοσοκομείου απαντάει στους γιατρούς ότι δεν έχει πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ οπότε και οι γιατροί δεν πληρώνονται τα απογευματινά ιατρεία, σημειώνει ο κ. Γερούκης. Μάλιστα τον Φεβρουάριο οι γιατροί του Παπανικολάου έκαναν εξώδικο στη διοίκηση γιατί παραμένουν απλήρωτοι για όλα τα απογευματινά ιατρεία από 1-1-2021 μέχρι και σήμερα. «Υποχρεωθήκαμε να κάνουμε εξώδικο» διότι ο νόμος ορίζει πως αν δεν διεκδικηθούν νομικά τα δεδουλευμένα, τότε παραγράφονται με το πέρας δύο ετών, παρατηρεί ο ίδιος.

«Ούτε προφορικά δεν το έχω πει ότι είμαι ευχαριστημένος»

Σχολιάζοντας την αναφορά των πηγών της διοίκησης ότι ο κ. Γερούκης δεν ανέφερε πως χρειάζεται προσωπικό, ο ίδιος τις διαψεύδει λέγοντας: «Τέσσερα χρόνια συντονιστής διευθυντής έχω κάνει τουλάχιστον δύο έγγραφα τον χρόνο εφιστώντας την προσοχή της διοίκησης στην έλλειψη προσωπικού, ότι είμαστε σε οριακό σημείο, ότι ένας-δυο άνθρωποι αν αρρωστήσουν θα διαλυθεί το σύμπαν. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο, ούτε προφορικά δεν το έχω πει ότι είμαι ευχαριστημένος».

Αναφορικά με την ανάγκη εκπαίδευσης ακτινολόγων και τεχνολόγων για να διενεργηθούν αξονικές στεφανιογραφίες, ο κ. Γερούκης δηλώνει πως «Δεν είναι αληθινό ότι χρειαζόμαστε εκπαίδευση. Είμαστε πολύ έμπειροι ιατροί. Οι περισσότεροι γιατροί που δουλεύουν στον μαγνήτη και στον αξονικό έχουν τον βαθμό του διευθυντή. Μιλάμε για 15, 20 χρόνια εμπειρίας». Ταυτόχρονα, αρκετοί ιατροί έχουν ήδη εκπαιδευθεί είτε σε άλλα νοσοκομεία είτε στο εξωτερικό εδώ και χρόνια, όταν το Παπανικολάου δεν διέθετε καν τα σχετικά μηχανήματα, λέει ο ίδιος. Αντίστοιχα από τους επτά χειριστές του αξονικού, οι τρεις είναι πλήρως εκπαιδευμένοι και οι υπόλοιποι μαθαίνουν από τους πρώτους και συνεπώς «δεν χρειάζεται να στείλεις και τους επτά να τους εκπαιδεύσεις. Το ζήτημα είναι ότι όταν άρχισε ξανά να δουλεύει ο μαγνήτης, φύγαν οι γιατροί από τον αξονικό και έμεινε με το γνωστό λίγο προσωπικό. Για αυτό σταμάτησαν γενικά τα προγραμματιζόμενα ιατρεία του αξονικού τομογράφου. Αρχίσαμε να κάνουμε απογευματινά στον μαγνήτη», διαμηνύει ο κ. Γερούκης.

Τούτων δοθέντων, «Η αξονική πρέπει να γίνεται ή αργά το μεσημέρι ή αργά το απόγευμα και όχι το πρωί που θα υπάρχει η ροή των νοσηλευόμενων ασθενών ή των επειγόντων κατά τις ημέρες εφημερίας», σπεύδει να τονίσει ο διευθυντής του ακτινολογικού του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Αδύνατον σήμερα να πραγματοποιηθεί αξονική στεφανιογραφία στο Παπανικολάου

Σήμερα «ο άρρωστος που δεν θα θέλει να δώσει τα 100 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και θα θέλει να κάνει την αξονική στεφανιογραφία στο Παπανικολάου δεν μπορεί να το κάνει γιατί «δεν λειτουργούμε το απόγευμα λόγω της έλλειψης προσωπικού» καθώς επίσης και επειδή «δουλεύουμε και κανείς δεν μας πληρώνει», συνοψίζει ο κ. Γερούκης. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η διοίκηση επί ένα χρόνο χρησιμοποιεί τη δικαιολογία ότι δεν πλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ καθόλου από το 2021 και αφού αυτές οι εξετάσεις δεν πληρώνονται από την τσέπη του αρρώστου, δεν υπάρχει κονδύλιο να πληρώσει και τους εργαζόμενους. «Για δείτε τι γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο Παπαγεωργίου έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022, στο ΑΧΕΠΑ και στο Θεαγένειο πληρώνονται κανονικότατα. Είναι θέμα διαχείρισης του προϋπολογισμού», θεωρεί ο κ. Γερούκης.

Ο «απαρχαιωμένος» οργανισμός και η ανάγκη προσλήψεων

Για να λειτουργήσει ομαλά ο αξονικός και ο μαγνητικός τομογράφος, και άρα συνολικά το Ακτινολογικό τμήμα, απαιτούνται προσλήψεις, ξεκαθαρίζει ο διευθυντής του τμήματος. Ο οργανισμός του ακτινολογικού, παρότι δεν είναι ενημερωμένος και δεν υπολογίζει συνολικά τους δύο αξονικούς, τον ένα μαγνήτη, τον αγγειογράφο και το μαγνητικό τμήμα, παρόλα αυτά δεν καλύπτεται και υπάρχουν μάλιστα τέσσερα κενά σε ειδικούς γιατρούς, ενημερώνει ο ίδιος. Με τα νέα δεδομένα μάλιστα ο κ. Γερούκης τονίζει ότι απαιτούνται 10 ειδικοί ιατροί. Σήμερα υπάρχουν 15 ειδικοί ιατροί και 17 ειδικευόμενοι οι οποίοι στην πράξη είναι βοηθοί. Έπρεπε να είναι 19 ειδικοί>> κατ' ελάχιστο, καταλήγει ο ίδιος.

Και ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω αποσπάστηκε και ένας ιατρός από το ακτινολογικό στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και αντί για έναν μήνα θα παραμείνει εκεί μέχρι τον Ιούνιο. «Εγώ ζητάω τέσσερις θέσεις, και προκηρύσσουν μία. Και μου παίρνετε και έναν», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γερούκης.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία