ΑΠΟΨΕΙΣ

Νόμος και τάξη

 26/11/2019 09:00

Είναι δυνατόν κάποιος να απαιτεί να υπάρχει μία νησίδα που δεν θα αστυνομεύεται; Είναι! Αλλά τι περιμένει να κερδίσει; Είναι απορίας άξιο ότι αυτοί που αναφέρονται στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων σαν να είναι μια υπέρτατη δημοκρατική ή επαναστατική αρχή, είχαν φροντίσει να το καταρρακώσουν, εγκρίνοντας χιλιάδες κατ’ εξαίρεση μεταγραφές, κατ’ εξαίρεση ιδρύσεις τμημάτων, θεσμοθέτηση εμποδίων στη λειτουργία (κυρίως με γραφειοκρατικούς κανόνες).

Πού υπάρχει λοιπόν το «αυτοδιοίκητο»; Είναι Άγιον Όρος της επανάστασης το πανεπιστήμιο; Όπου μοναχοί και μοναχές ταγμένοι στην επανάσταση μπορούν να ζουν και να δρουν με άλλα πρότυπα; Αστείο και μόνο να το σκέφτεται κανείς.

Αυτοδιοίκητο υπάρχει όσον αφορά τις ακαδημαϊκές λειτουργίες (δηλαδή το σχηματισμό των επιτροπών επιλογής του ακαδημαϊκού προσωπικού, την επιλογή των μαθημάτων για το πρόγραμμα σπουδών, την ύλη των μαθημάτων, τη μορφή των εξετάσεων) που όμως και αυτές ρυθμίζονται από το νόμο. Δηλαδή, δεν κάνει ό,τι του κατέβει το πανεπιστήμιο, αλλά αποφασίζει στο πλαίσιο του νόμου χωρίς να μπορεί κάποιος να του επιβάλλει το μάθημα «Δημοκρατικά Μαθηματικά» π.χ. Έχει δικά του όργανα (που η συγκρότησή τους ρυθμίζεται από το νόμο) που αποφασίζουν και φυσικά είναι υπόλογα.

Η επίκληση της μη αστυνόμευσης είναι λάθος ακόμη και με το προηγούμενο (του ΣΥΡΙΖΑ) νομικό πλαίσιο. Τότε η αστυνομία μπορούσε να παρέμβει αν γινόταν κακούργημα και χρειαζόταν την άδεια των πρυτανικών αρχών για άλλα αδικήματα. Δηλαδή, οι πρυτανικές αρχές έπαιζαν το ρόλο του εισαγγελέα. Γιατί ο πρύτανης (καθηγητής Πολυτεχνείου ή Κτηνιατρικής) μπορεί να ασκήσει το ρόλο του εισαγγελέα, δεν ξέρει κανείς. Πώς η αστυνομία, αν δεν είναι παρούσα, θα διαπιστώσει ένα κακούργημα, επίσης δεν ξέρει κανείς.

Ευτυχώς γλιτώσαμε από αυτά και η αστυνομία μπορεί να αστυνομεύει το δημόσιο χώρο και τα δημόσια κτίρια των πανεπιστημίων με τον ίδιο τρόπο που αστυνομεύει τον υπόλοιπο δημόσιο χώρο και τα άλλα δημόσια κτίρια. Και φυσικά οι πανεπιστημιακές αρχές μπορούν να ελέγξουν αν χώροι στο εσωτερικό των κτιρίων χρειάζεται να αποκατασταθούν ή όχι.

Κατά τα άλλα, πήγαν 40 χιλιάδες στην πορεία του Πολυτεχνείου (δηλαδή 1 στους 100 κατοίκους του λεκανοπεδίου) και αυτό θεωρήθηκε λαοθάλασσα. Τι να λέμε…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Νοεμβρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις