ΑΠΟΨΕΙΣ

Νέος χρόνος

 31/12/2018 16:00

Αρχή του νέου έτους επί θύραις, ας  το υποδεχθούμε με τη σοφία των άλλων.

Ο χρόνος είναι αχώριστος. Εμείς τον χωρίζουμε σε παρελθόν, παρόν και μέλλον. Όπως και ο χώρος. Εμείς τον χωρίζουμε ή τον μετράμε. Αλλά και ο χωροχρόνος είναι αχώριστος. Εμείς τον χωρίζουμε σε χώρο και σε χρόνο.

Ψευδαισθήσεις αυτά όλα, δικές μας, μας θυμίζει ο Ζήσιμος Λορεντζάτος στα  Collectanea.

Και όμως, ζούμε υποταγμένοι σ´ αυτές τις ψευδαισθήσεις που τις θεωρούμε σαν  σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα  με τιμές πραγματικές για τον χρόνο -το ταυτίζουμε με το χρήμα- αλλά και για τον χώρο- πουλιέται και αγοράζεται, γίνεται σύνορα με συνθήκες να τα κατοχυρώνουν ή στρατούς να τα υπερασπίζουν και άλλους στρατούς να τα παραβιάζουν ή να τα διεκδικούν.

Η ιστορία είναι γεμάτη από αμφισβητήσεις αυτών των μεγεθών, που δεν παύουν όμως να είναι αναγκαίοι διακανονισμοί για να οργανώσουμε τον βίο μας και να μην παραλύσουμε από το α-νόητο της ύπαρξης.

Ατομικά και συλλογικά δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι. 

Αλλά μπορούμε να ξανακουρδίσουμε το ρολόι.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος -ένας αυθεντικός διανοούμενος με σκέψη που υπερβαίνει τα όρια της θρησκείας- έχει πει ότι εκείνο το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει ως Ελλάδα δεν είναι ότι είμαστε άρρωστοι, αλλά ποια είναι η θεραπεία. Όλοι περνάμε κάποια αρρώστια. 

«Το θέμα είναι σωστά να την προσδιορίσουμε, να γίνει η σωστή διάγνωση και να πάρουμε τα ανάλογα φάρμακα. Και νομίζω αυτό το οποίο, το βλέπω ότι έχει λείψει εδώ, είναι η σοβαρή αυτοκριτική. Η ίδια η λέξη χρησιμοποιείται πολλές φορές ως επίθεση εναντίον των άλλων».

Το 2018 πέρασε με πολιτικούς και πολίτες να βλέπουμε τον απέναντι βασιλιά γυμνό και όχι την δική μας ένδεια.  Θα συνέλθουμε άραγε το 2019 που κατέφθασε πλησίστιο με μερικές αναιμικές ελπίδες να φουσκώνουν τα πανιά του;

Θα πυρπολήσουμε εδραιωμένες βεβαιότητες και παγιωμένες πεποιθήσεις; Θα αναθεωρήσουμε  αυτάρεσκες ψευδαισθήσεις που ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν και βρέθηκαν πλειστάκις λειψές; Θα γίνουμε ο δρόμος που ψάχνουμε και δεν βρίσκουμε;

Ας κρατήσουμε τη συμβουλή του Αγίου Τιράνων:  «Μη συμφιλιωθείς με την παρακμή. Να κάνουμε αντίσταση στην παρακμή”  και στα πολλά πρόσωπά της θα προσέθετα.

Όπως η πρόοδος δεν είναι νομοτέλεια, έτσι και η παρακμή δεν είναι η μοίρα μας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Δεκεμβρίου 2018