Restaurants

«Negroponte»: Το «οινομαγειρείον» - στέκι των Λαδάδικων, με τους ξεχωριστούς χειροποίητους μεζέδες Ελλάδας, Μεσογείου κι Ανατολής

Σημείο γαστριμαργικών συναντήσεων

 01/11/2022 16:00

«Negroponte»: Το «οινομαγειρείον» - στέκι των Λαδάδικων, με τους ξεχωριστούς χειροποίητους μεζέδες Ελλάδας, Μεσογείου κι Ανατολής

Στο ρυθμό της καρδιάς των όμορφων Λαδάδικων, το «Negrοponte» προσφέρει κάποια από τα πιο παλιά, δοκιμασμένα και νόστιμα πιάτα που κυκλοφορούν στην περιοχή, αποτελώντας ένα σημείο στην πόλη, που αξίζει οπωσδήποτε μίας – τουλάχιστον – επίσκεψης.

negroponte2.jpg

Ντόπιοι κι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, βρίσκουν στο εξαιρετικό αυτό «οινομαγειρείον» - που έχει γράψει τη δική του ιστορία για σχεδόν δυο δεκαετίες στην περιοχή των Λαδάδικων, αποτελώντας ένα σήμα κατατεθέν τους - έναν ζεστό, φιλικό κι όμορφο χώρο, που μεταδίδει τον αέρα και τη φιλοσοφία του, με τον πιο πετυχημένο τρόπο.

negroponte3.jpg

Είτε η στάση αφορά ούζο ή τσίπουρο, είτε αναζητά κανείς πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις που να ταιριάξουν με ένα ποτήρι κρασί, είτε απλά για μία ρετσίνα, το «Negrοponte» αποτελεί σίγουρα έναν «τόπο», που είναι εδώ, όλη μέρα.

Η φιλοσοφία του χώρου

Το κατάστημα πέρασε στα χέρια του σημερινού ιδιοκτήτη το 2015, παραμένει ωστόσο το ίδιο ως χώρος από το 2003 που πρωτοάνοιξε από τον αρχικό του ιδιοκτήτη, Γιώργο Γκάτσο κι ακολουθεί την αρχική του φιλοσοφία: «Μία στιγμή απόλαυσης, είναι μία στιγμή σύνδεσης με τη ζωή».

negroponte4.jpg
negroponte5.jpg

Παρέες μεγάλες ή μικρότερες, για γεύμα μεσημέρι ή βράδυ, επαγγελματίες του κέντρου της Θεσσαλονίκης που κάνουν στα τραπέζια του «Negrοponte» ένα διάλειμμα από την εργασία τους ή συναντιούνται για επαγγελματικά γεύματα, επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, οικογένειες, ζευγάρια, από τα τραπέζια του, έχουν περάσει όλοι.

negroponte6.jpg

Τιμώντας την ιστορία των Λαδάδικων, που χαρακτηρίζεται από γεγονότα όπως πυρκαγιές, μετακινήσεις πληθυσμών κι ανοικοδομήσεις, αλλά κι από τη συνύπαρξη ακόμη εμπορικής κι ερωτικής δραστηριότητας όταν το μαγαζί πρωτοάνοιξε, η γαστρονομία της περιοχής προσεγγίζεται εδώ ανάλογα, όλα αυτά τα χρόνια.

Έχοντας πάρει το όνομά του από τη μεσαιωνική ονομασία της μεγάλης γέφυρας της Χαλκίδας – τόπου καταγωγής του αρχικού και του τωρινού του ιδιοκτήτη – το οινομαγειρείο λειτουργεί με τρεις βασικούς κανόνες: σεβασμό στο υλικό, υψηλές απαιτήσεις και προσπάθεια να διατηρούνται συνεργασίες με παραγωγούς που συνδέονται με αυτό που κάνουν κι έχουν μείνει πιστοί σε αυτό που ξέρουν καλύτερα.

negroponte7.jpg

Χρώματα παράδοσης

Το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα στους εξωτερικούς του τοίχους, η ζεστασιά στους χώρους του και η κιμπάρικη ατμόσφαιρα και εικόνα καφενείου που έχει, κάνουν τα γεύματα στο «Negrοponte» μια μικρή έκπληξη για τους μη μυημένους κι εγγύηση, για όσους το ξέρουν και το προτιμούν.

Η ποιότητα υπερέχει σε κάθε τομέα, από τα υλικά και την παρασκευή των πιάτων του μενού – που ξεκίνησε να στήνεται με επιρροές από την απλότητα της αγιορείτικης κουζίνας χάρη στον πρώτο ιδιοκτήτη – μέχρι το σέρβις. Ξύλινα τραπέζια, σώματα θέρμανσης έξω, τραπεζάκια περιφερειακά του εστιατορίου, τόσο στην οδό Κατούνη, όσο και στην οδό Αιγύπτου, ατμόσφαιρα φιλική και διάχυτη και τα οινοπνεύματα να ρέουν άφθονα, συνοδεύοντας ευχάριστα τις γεύσεις στα τραπέζια.

negroponte8.jpg

Όλα χειροποίητα

Το μενού, καινοτόμο. Φυσικά θα βρεις σχεδόν όλα τα κλασσικά πιάτα σε θαλασσινά, ψάρια και κρεατικά, αλλά εδώ η κουζίνα και η παρουσίαση των πιάτων εντυπωσιάζουν με τη φαντασία που τα διαπνέει, με τους συνδυασμούς τους που είναι πρωτότυποι, χωρίς να γίνονται επιτηδευμένοι ή να «ξεφεύγουν» γευστικά.

Τα ορεκτικά τους είναι ιδιαίτερα, με τα αυγά με καβουρμά και τους κολοκυθοκεφτέδες, να ξεχωρίζουν.

negroponte9.jpg
negroponte10.jpg
negroponte11.jpg

Τα πιάτα της ώρας, σχεδόν ιστορικά πλέον για την περιοχή. Μέσα σε αυτά, τα παραδοσιακά τηγανιτά κεφτεδάκια με αρωματικό γιαούρτι και πουρέ μελιτζάνας, που ξεχωρίζουν χρόνια τώρα και το «λαχματζούν», η πίτα με κιμά, μαϊντανό, ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.

negroponte12.jpg

Οι σαλάτες τους, από την άλλη, είναι φρέσκες, μεγάλες και χορταστικές και σίγουρα ξεχωρίζει η κρητική με σπανάκι, ρόκα, ραντίσιο, πατζαρόφυλλα, iceberg, ντοματίνια, αγγούρι, κολοκυθάκι, κρίθινο παξιμάδι και ξινομυζήθρα.

negroponte13.jpg
negroponte14.jpg
negroponte15.jpg

Όλα είναι χειροποίητα, από τις φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες που μαγειρεύονται στο τσουκάλι, μέχρι και τις εξαιρετικές τους πίτες, όπως αυτή με το μανιτάρι ή τον κιμά, τα παστουρμαδοπιτάκια με ντομάτα & κεφαλογραβιέρα ή τα χειροποίητα πιτάκια με λαδοτύρι Μυτιλήνης, μέλι & σουσάμι.

negroponte16.jpg
negroponte17.jpg

Υπάρχουν και πολύ ιδιαίτερα πιάτα, όπως τα χειροποίητα σκιουφιχτά Κρήτης με μπριζόλα καπνιστή, μανιτάρια και μους ξινοτυριού, σε ένα πιάτο – πανδαισία χρωμάτων ή η «Βαρένικα» – χειροποίητο ζυμαρικό με γέμιση τυριών κι ένα μενού που ανανεώνεται καθημερινά, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των προϊόντων, τόσο στα κρεατικά, όσο και στα θαλασσινά.

negroponte18.jpg

Αν είναι κάτι που εντυπωσιάζει στο κλασσικό πλέον οινομαγειρείο των Λαδάδικων, είναι η έμπνευση στην παρασκευή και τη διακόσμηση ακόμη και των πιο απλών πιάτων και η εναλλαγή των γεύσεων στο μενού, που αναπροσαρμόζεται στην περίοδο της νηστείας, ακολουθώντας την παράδοση.

Όλες οι γεύσεις δένουν ιδανικά, με το τσίπουρο και το κρασί.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι στο «Negroponte» εύκολα ξεχνά κανείς να φύγει… ή απλά, δεν θέλει!

Tip: Το κατάστημα λειτουργεί καθημερινά από τις 12.00 έως τις 24.00, ενώ παραμένει κλειστό κάθε Δευτέρα.


Διεύθυνση: Κατούνη 21 & Αιγύπτου 24, Λαδάδικα, Κέντρο

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 523571

Facebook

Instagram

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα Κλειστά Τρίτη με Κυριακή 12.00 – 12.00



Στο ρυθμό της καρδιάς των όμορφων Λαδάδικων, το «Negrοponte» προσφέρει κάποια από τα πιο παλιά, δοκιμασμένα και νόστιμα πιάτα που κυκλοφορούν στην περιοχή, αποτελώντας ένα σημείο στην πόλη, που αξίζει οπωσδήποτε μίας – τουλάχιστον – επίσκεψης.

negroponte2.jpg

Ντόπιοι κι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, βρίσκουν στο εξαιρετικό αυτό «οινομαγειρείον» - που έχει γράψει τη δική του ιστορία για σχεδόν δυο δεκαετίες στην περιοχή των Λαδάδικων, αποτελώντας ένα σήμα κατατεθέν τους - έναν ζεστό, φιλικό κι όμορφο χώρο, που μεταδίδει τον αέρα και τη φιλοσοφία του, με τον πιο πετυχημένο τρόπο.

negroponte3.jpg

Είτε η στάση αφορά ούζο ή τσίπουρο, είτε αναζητά κανείς πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις που να ταιριάξουν με ένα ποτήρι κρασί, είτε απλά για μία ρετσίνα, το «Negrοponte» αποτελεί σίγουρα έναν «τόπο», που είναι εδώ, όλη μέρα.

Η φιλοσοφία του χώρου

Το κατάστημα πέρασε στα χέρια του σημερινού ιδιοκτήτη το 2015, παραμένει ωστόσο το ίδιο ως χώρος από το 2003 που πρωτοάνοιξε από τον αρχικό του ιδιοκτήτη, Γιώργο Γκάτσο κι ακολουθεί την αρχική του φιλοσοφία: «Μία στιγμή απόλαυσης, είναι μία στιγμή σύνδεσης με τη ζωή».

negroponte4.jpg
negroponte5.jpg

Παρέες μεγάλες ή μικρότερες, για γεύμα μεσημέρι ή βράδυ, επαγγελματίες του κέντρου της Θεσσαλονίκης που κάνουν στα τραπέζια του «Negrοponte» ένα διάλειμμα από την εργασία τους ή συναντιούνται για επαγγελματικά γεύματα, επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, οικογένειες, ζευγάρια, από τα τραπέζια του, έχουν περάσει όλοι.

negroponte6.jpg

Τιμώντας την ιστορία των Λαδάδικων, που χαρακτηρίζεται από γεγονότα όπως πυρκαγιές, μετακινήσεις πληθυσμών κι ανοικοδομήσεις, αλλά κι από τη συνύπαρξη ακόμη εμπορικής κι ερωτικής δραστηριότητας όταν το μαγαζί πρωτοάνοιξε, η γαστρονομία της περιοχής προσεγγίζεται εδώ ανάλογα, όλα αυτά τα χρόνια.

Έχοντας πάρει το όνομά του από τη μεσαιωνική ονομασία της μεγάλης γέφυρας της Χαλκίδας – τόπου καταγωγής του αρχικού και του τωρινού του ιδιοκτήτη – το οινομαγειρείο λειτουργεί με τρεις βασικούς κανόνες: σεβασμό στο υλικό, υψηλές απαιτήσεις και προσπάθεια να διατηρούνται συνεργασίες με παραγωγούς που συνδέονται με αυτό που κάνουν κι έχουν μείνει πιστοί σε αυτό που ξέρουν καλύτερα.

negroponte7.jpg

Χρώματα παράδοσης

Το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα στους εξωτερικούς του τοίχους, η ζεστασιά στους χώρους του και η κιμπάρικη ατμόσφαιρα και εικόνα καφενείου που έχει, κάνουν τα γεύματα στο «Negrοponte» μια μικρή έκπληξη για τους μη μυημένους κι εγγύηση, για όσους το ξέρουν και το προτιμούν.

Η ποιότητα υπερέχει σε κάθε τομέα, από τα υλικά και την παρασκευή των πιάτων του μενού – που ξεκίνησε να στήνεται με επιρροές από την απλότητα της αγιορείτικης κουζίνας χάρη στον πρώτο ιδιοκτήτη – μέχρι το σέρβις. Ξύλινα τραπέζια, σώματα θέρμανσης έξω, τραπεζάκια περιφερειακά του εστιατορίου, τόσο στην οδό Κατούνη, όσο και στην οδό Αιγύπτου, ατμόσφαιρα φιλική και διάχυτη και τα οινοπνεύματα να ρέουν άφθονα, συνοδεύοντας ευχάριστα τις γεύσεις στα τραπέζια.

negroponte8.jpg

Όλα χειροποίητα

Το μενού, καινοτόμο. Φυσικά θα βρεις σχεδόν όλα τα κλασσικά πιάτα σε θαλασσινά, ψάρια και κρεατικά, αλλά εδώ η κουζίνα και η παρουσίαση των πιάτων εντυπωσιάζουν με τη φαντασία που τα διαπνέει, με τους συνδυασμούς τους που είναι πρωτότυποι, χωρίς να γίνονται επιτηδευμένοι ή να «ξεφεύγουν» γευστικά.

Τα ορεκτικά τους είναι ιδιαίτερα, με τα αυγά με καβουρμά και τους κολοκυθοκεφτέδες, να ξεχωρίζουν.

negroponte9.jpg
negroponte10.jpg
negroponte11.jpg

Τα πιάτα της ώρας, σχεδόν ιστορικά πλέον για την περιοχή. Μέσα σε αυτά, τα παραδοσιακά τηγανιτά κεφτεδάκια με αρωματικό γιαούρτι και πουρέ μελιτζάνας, που ξεχωρίζουν χρόνια τώρα και το «λαχματζούν», η πίτα με κιμά, μαϊντανό, ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.

negroponte12.jpg

Οι σαλάτες τους, από την άλλη, είναι φρέσκες, μεγάλες και χορταστικές και σίγουρα ξεχωρίζει η κρητική με σπανάκι, ρόκα, ραντίσιο, πατζαρόφυλλα, iceberg, ντοματίνια, αγγούρι, κολοκυθάκι, κρίθινο παξιμάδι και ξινομυζήθρα.

negroponte13.jpg
negroponte14.jpg
negroponte15.jpg

Όλα είναι χειροποίητα, από τις φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες που μαγειρεύονται στο τσουκάλι, μέχρι και τις εξαιρετικές τους πίτες, όπως αυτή με το μανιτάρι ή τον κιμά, τα παστουρμαδοπιτάκια με ντομάτα & κεφαλογραβιέρα ή τα χειροποίητα πιτάκια με λαδοτύρι Μυτιλήνης, μέλι & σουσάμι.

negroponte16.jpg
negroponte17.jpg

Υπάρχουν και πολύ ιδιαίτερα πιάτα, όπως τα χειροποίητα σκιουφιχτά Κρήτης με μπριζόλα καπνιστή, μανιτάρια και μους ξινοτυριού, σε ένα πιάτο – πανδαισία χρωμάτων ή η «Βαρένικα» – χειροποίητο ζυμαρικό με γέμιση τυριών κι ένα μενού που ανανεώνεται καθημερινά, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των προϊόντων, τόσο στα κρεατικά, όσο και στα θαλασσινά.

negroponte18.jpg

Αν είναι κάτι που εντυπωσιάζει στο κλασσικό πλέον οινομαγειρείο των Λαδάδικων, είναι η έμπνευση στην παρασκευή και τη διακόσμηση ακόμη και των πιο απλών πιάτων και η εναλλαγή των γεύσεων στο μενού, που αναπροσαρμόζεται στην περίοδο της νηστείας, ακολουθώντας την παράδοση.

Όλες οι γεύσεις δένουν ιδανικά, με το τσίπουρο και το κρασί.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι στο «Negroponte» εύκολα ξεχνά κανείς να φύγει… ή απλά, δεν θέλει!

Tip: Το κατάστημα λειτουργεί καθημερινά από τις 12.00 έως τις 24.00, ενώ παραμένει κλειστό κάθε Δευτέρα.


Διεύθυνση: Κατούνη 21 & Αιγύπτου 24, Λαδάδικα, Κέντρο

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 523571

Facebook

Instagram

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα Κλειστά Τρίτη με Κυριακή 12.00 – 12.00



ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία