ΑΠΟΨΕΙΣ

Να ετοιμαζόμαστε για μήνες διχασμού

 16/12/2018 21:20

Ξέρω, δεν είναι καθόλου πρωτότυπο, αλλά ο τίτλος του πασίγνωστου θεατρικού έργου του μεγάλου Λουίτζι Πιραντέλο «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» έχει σφηνωθεί μια βδομάδα τώρα στο μυαλό μου, παρακολουθώντας -λόγω επαγγελματικής υποχρέωσης- τα μαθήματα πολιτικής ευπρέπειας που επιχειρεί να μας παραδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καθ’ όλη την διάρκεια της βδομάδας, ο κυρίαρχος κυβερνητικός εταίρος, κατέβαλε συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες να στήσει σκηνικό σύγκρουσης στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτιστεί στα υπόγεια του Μαξίμου, στη Θεσσαλονίκη πλειοψηφούν οι φασίστες, οι εχθροί της δημοκρατίας, οι ακραίοι εθνικιστές, οι Γκοτζαμάνηδες. Και για να ανακοπεί η επικυριαρχία τους στην πόλη, είναι επιβεβλημένη η σύμπτυξη ενός «προοδευτικού μετώπου» με επικεφαλής την εκλεκτή του πρωθυπουργού, υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Μας έχουν τρελάνει με τα μανιχαϊστικά δίπολα επιπέδου νηπιαγωγείου: το φως και το σκοτάδι, το καλό και το κακό, τη δημοκρατία και τον φασισμό, τον καθαρό με τον διαπλεκόμενο, τη βαλκανική συνεργασία με τους εθνικισμούς.

Εννοείται ότι ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε για τον εαυτό του τον ρόλο του θετικού-πρώτου πόλου των διπόλων, στέλνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποδυθεί τον…κακό.

Όπως και εννοείται ότι άλλοι πολιτικοί και άλλα κόμματα δεν υπάρχουν. Είτε στοιχίζονται πίσω από τον ίδιο, είτε καταγγέλλονται ως συνοδοιπόροι του Κυριάκου. Ακόμη και ο Καμμένος -που ταιριάζει γάντι με τα αρνητικά άκρα των διπόλων του Τσίπρα- θεωρείται ότι ανήκει στο φως επειδή στηρίζει δια της συμμετοχής του την κυβέρνηση. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή με την Φώφη Γεννηματά, που καταγγέλλεται ως ακόλουθος του Κυριάκου -και άρα ως εκπρόσωπος του σκότους, της ακροδεξιάς και του εθνικισμού…

Για να αποκτήσει στοιχειώδη αξιοπιστία αυτό το σκηνικό, αξιοποιούνται σε ρόλο πρωταγωνιστή όλοι οι γραφικοί που εμφανίζονται σε συγκεντρώσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ξεβράκωτος διαδηλωτής, ο καβαλάρης «μακεδονομάχος», ο ντυμένος Παύλος Μελάς, εργαλειοποιούνται κατάλληλα ως εντολοδόχοι του Μητσοτάκη, όπως ακριβώς ο Χριστοφοράκος, ο Παπαντωνίου, ο Μαντέλης και λοιποί σκανδαλόβιοι (αλλά όχι ο Άκης που δήλωσε ΣΥΡΙΖΑ).

Αυτό το ζοφερό κλίμα θα μας συνοδεύει μέχρι τις εκλογές. Θα επιστρατευτούν τρολ, στρατιές μετακλητών, η ΕΡΤ, το ΑΠΕ και το Σπούτνικ, ο κύκλος των χαμένων ηρώων της Αντίστασης, ψευδοσάιτ και τρολομπλόγκ, τρίχες και τριχιές, η μισή Αθήνα του Τατσόπουλου, ο ΕΝΦΙΑ που δεν πλήρωσε ο Ριχάρδος και ο… αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού. Ας προσέχαμε.


- Δεν είναι μόνο ότι διαφωνώ με το αφήγημα των δύο κόσμων που εγκαινίασε από την Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας (σε πολλά διαφωνώ μαζί του και σε άλλα τόσα με τους αντιπάλους του) αλλά θύμωσα και με την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα πάντα προκειμένου να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι εμείς οι Μακεδόνες -και πιο συγκεκριμένα οι Θεσσαλονικείς- είμαστε ακροδεξιοί, εθνικιστές και φασίστες… Έλεος κάπου. Μπορεί το λεγόμενο «Μακεδονικό» να μας ευαισθητοποιεί περισσότερο -καθώς μας αφορά άμεσα- αλλά αυτή η εναντίωση της μεγάλης πλειοψηφίας μας στη συμφωνία των Πρεσπών, σε καμιά περίπτωση δεν μας καθιστά… Γκοτζαμάνηδες ή Χρυσαυγίτες, ή μιάσματα, ή ΝΑΖΙ.

- ΝΑΙ. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 70% και βάλε των Μακεδόνων, θεωρούν ότι η συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ είναι άδικη και θα αποβεί βλαβερή για τα εθνικά μας συμφέροντα. Ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει, ανοίγοντας τον δρόμο στο «Νεομακεδονικό» ζήτημα που θα το βρούμε μπροστά μας. Πόθεν προκύπτει ότι είναι ακροδεξιοί, εθνικιστές και Χρυσαυγίτες, ώστε να χρειάζεται να συμπτυχθεί μια πανδημοκρατική πανστρατιά για να τους… τσακίσει;

- Και από πού κι ως πού προκύπτει ότι αυτής της πανδημοκρατικής στρατιάς ηγείται -εμφανιζόμενη ως ευρείας αποδοχής μάλιστα υποψήφια δήμαρχος της πόλης- η νεαρή υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης και μέχρι πρότινος επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη;

- Γιατί δηλαδή οι Αθηναίοι δεν στιγματίζονται όλοι τους από το 16% της Χρυσής Αυγής ή τη δολοφονία του Φύσσα, αλλά οι Μακεδόνες θεωρούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως απόγονοι του Γκοτζαμάνη;

- Και γιατί στην Αθήνα δεν θεωρείται η Δούρου ή ο άγνωστος ακόμη υποψήφιος δήμαρχος που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ο ρομφαιοφόρος επικεφαλής του προοδευτικού–αντιφασιστικού μετώπου, όπως δηλαδή η Νοτοπούλου; Και ποιοι είναι οι «ακροδεξιοί» αντίπαλοι της Νοτοπούλου; Ο Ταχιάος, ή ο Ορφανός; Ή μήπως ο Βούγιας κι ο Αβραμόπουλος;

- Πιστεύω ότι αυτή η στρατηγική δεν πρόκειται να αποδειχθεί νικηφόρα για τον πρωθυπουργό και το κόμμα του. Θεωρώ ότι οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη σε διχαστικά μηνύματα και προσκλήσεις για αναμετρήσεις ζωής ή θανάτου.

- Να σημειώσω επίσης ότι η απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί η κ.Νοτοπούλου ως η κοινή υποψήφια ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, προσέκρουσε στην πραγματικότητα. Ουδένα από τα κόμματα και ουδεμία από τις κινήσεις και τις παρατάξεις -πλην αυτής του ΣΥΡΙΖΑ- έδειξαν να προσχωρούν σε αυτή τη λογική και να στοιχίζονται πίσω από την υφυπουργό. Γι’ αυτό και επιλέχτηκε να ανακοινωθεί η υποψηφιότητά της την Παρασκευή κατά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην πόλη, από το να περιμένουν τις ψηφοφορίες της παράταξης Μπουτάρη και τις απέλπιδες διεργασίες υπόδειξης της Κατερίνας Νοτοπούλου ως κοινής υποψήφιας των δυνάμεων του… φωτός.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Δεκεμβρίου 2018

Δημοφιλείς Απόψεις