ΑΠΟΨΕΙΣ

Να ενισχυθεί η Αυτοδιοίκηση

 25/01/2021 17:00

Εκτός από τον κορονοϊό υπάρχουν και οι εκλογές. Έτσι ορθά στο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε, όπου προσδοκούμε και αναμένουμε να βελτιωθεί η κατάσταση μας την Τρίτη 26/1 και στη συνέχεια, πρέπει να ασχοληθούμε και με άλλα θέματα.

Με την κρίση που ζούμε από τον περασμένο Φεβρουάριο καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν νέα προοπτική στο πολιτικό και διοικητικό μας σύστημα.

Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των θεσμών της πολιτείας που είναι εγγύτερα στον πολίτη. Η Αυτοδιοίκηση που θεωρείται -ορθά, σχολείο της Δημοκρατίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να ενισχυθεί η Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα οι αποκεντρωμένοι πολιτικοί της θεσμοί (τα συμβούλια δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων). Πρέπει να αποκτήσει τοπική αναφορά ο εκλεγμένος σύμβουλος, να ενισχυθεί με αρμοδιότητες. Πρέπει να αποκτήσει διακριτή λειτουργία ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο.

Πηγαίνοντας από το γενικό στο ειδικό θα πούμε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση να συμμετέχουν οι κάτοικοι! Άλλωστε αυτοί πληρώνουν τα δημοτικά τέλη, για αυτούς σχεδιάζονται υπηρεσίες, αυτοί αποτελούν το υποκείμενο της ασκούμενης πολιτικής. Αυτοί πρέπει να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των πολιτικών. Με την εκμετάλλευση των ψηφιακών μέσων πρέπει να σταματήσει το καθεστώς «ετεροδημότης» και να συνδεθεί η κατοικία με την συμμετοχή στις εκλογές. Έτσι θα πρέπει να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές οι κάτοικοι και όχι κάποιο ασαφές σώμα δημοτών. Με τη γενική απογραφή του 2021 (αλήθεια με αυτήν τι γίνεται;) θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα μεγέθη με ακρίβεια.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η εκλογή του επικεφαλής. Ιδανικά θα πρέπει να καταργηθεί το σύστημα 2 γύρων που προκαλεί θεμιτές (που μπορεί εκ των προτέρων να γίνουν) και αθέμιτες συναλλαγές. Πολύ απλά αντί να αναζητούμε ποσοστό εκλογής από την πρώτο γύρο και ρυθμίσεις διαφοράς μπορούμε να ζητήσουμε από τον ψηφοφόρο να εκφράσει την προτίμηση του για 2 υποψηφίους, διακρίνοντας 1η και 2η επιλογή. Αν κάποιος με τις 1ες επιλογές πάρει 50%+1 εκλέγεται. Αν όχι, τότε για τους 2 πρώτους προσθέτουμε και τις δεύτερες επιλογές του καθενός και εκλέγεται όποιος έχει το μεγαλύτερο άθροισμα. Έτσι γλιτώνουμε από το δεύτερο γύρο και είμαστε σίγουροι ότι όποιος εκλεγεί συμπληρώνει την προτίμηση του εκλογικού σώματος χωρίς ενδιάμεσες διαπραγματεύσεις.

Ιδανικά, ο ψηφοφόρος θα επιλέξει 2 ψηφοδέλτια από τα διαθέσιμα (ή θα χρησιμοποιηθεί ένα ενιαίο για όλους) θα σημειώσει την επιλογή 1 στο ένα και 2 στο άλλο. Μάλιστα το σωστό είναι να υποδείξει την προτίμηση του σε συμβούλους και στο ένα και στο άλλο ώστε οι σύμβουλοι που θα εκλεγούν να έχουν διευρυμένη αναφορά στο εκλογικό σώμα.

Προφανώς πρέπει ο εκλεγείς δήμαρχος να εξασφαλίσει (αν γίνουν παραταξιακά οι εκλογές) πλειοψηφία στο συμβούλιο και πρέπει να αλλάξει η πρόβλεψη 2ης κάλπης (για την τοπική ή/και δημοτική κοινότητα). Αυτή είναι μία μεγάλη ιστορία που θα πούμε σε μια άλλη ευκαιρία…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Ιανουαρίου 2021