ΑΠΟΨΕΙΣ

Μόνο η Παιδεία νικά τον φασισμό

 15/10/2020 12:02

Θυμάμαι σαν χθες τις εκλογές του 2015, όταν οργώναμε τη Β’ Θεσσαλονίκης για τις Βουλευτικές εκλογές. Τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς, το κοντέρ για τη Χρυσή Αυγή έγραψε 6,28%. Η επιτομή του εκτροχιασμού της χώρας εκείνη τη χρονική στιγμή, ήταν πως ακόμα και σε μαρτυρικούς δήμους της Περιφέρειας, υπήρξαν συμπολίτες μας που τη ψήφισαν.

Ένα φασιστικό κόμμα της μεταπολιτευτικής εποχής είχε μπει πλέον στη ζωή μας. Το βιώναμε καθημερινά όλοι όσοι προσπαθούσαμε να μιλήσουμε με τη λογική. Με την κοινή λογική. Τόσο στην πραγματική ζωή, όσο και στο διαδίκτυο η ΧΑ είχε αρχίσει να απενοχοποιείται. Δεν θέλω να φανταστώ πού θα είχε φτάσει αν δεν είχε προκύψει η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Στάθηκε ανάχωμα σε μία ίσως μεγαλύτερη εθνική κατρακύλα. Όλοι φοβόμασταν πως το αντιμνημονιακό μέτωπο σε λίγο θα έψαχνε άλλον εκφραστή μια και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει όλα όσα υποσχόταν ήταν δεδομένη. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχθούμε, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στη μνήμη μας την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου της Τετάρτης 7 Οκτώβρη.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, λοιπόν, δεν νικήθηκε ο φασισμός. Νικήθηκε η Χρυσή Αυγή του Μιχαλολιάκου. Ο φασισμός είναι εκεί έξω, κρυμμένος καλά, κουρνιάζει ώστε στην επόμενη εθνική κρίση, να ξαναορθώσει το ανάστημά του. Ο φασισμός, νικάται μόνο με την Παιδεία.

Αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη να επέλθει εθνική συνεννόηση στο Κοινοβούλιο σε θέματα Παιδείας. Κακώς, όλα αυτά τα χρόνια μιλάμε για εθνική συνεννόηση μόνο στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Η Παιδεία θα δημιουργήσει τους πολίτες του αύριο. Και οι πολίτες του αύριο θα πρέπει να είναι ενωμένοι απέναντι στο άδικο, απέναντι στην αυθαιρεσία, απέναντι στον αυταρχισμό. Υπάρχει ένας τρόπος να δείξει αυτή τη διάθεση ευρείας συνεργασίας η σημερινή κυβέρνηση. Να επαναφέρει τον νόμο 4009/11, που όλοι θυμόμαστε ως νόμο Διαμαντοπούλου που ψηφίστηκε από 255 Βουλευτές της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, της ΝΔ. Σταθερό εκπαιδευτικό σύστημα, επανεκπαίδευση καθηγητών, ανοιχτά σχολεία, εξωστρεφή πανεπιστήμια είναι μερικά μόνο από αυτά που πρέπει να διευθετηθούν.

Είναι μοναδική εθνική ευκαιρία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αξιοποιήσει τη χρονική στιγμή, και να καλέσει τα κόμματα του Κοινοβουλίου σε μία εθνική συνεννόηση στην οποία θα δεσμευθούν οι συμμετέχοντες, πως θα χαραχτεί μια κοινή πολιτική για την Παιδεία τα επόμενα 20 χρόνια. Η επαναφορά της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς ως βασικού φορέα για τη δια βίου μάθηση θα ήταν ένα μεγάλο βήμα ώστε οι νέοι άνθρωποι να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια για το μέλλον τους. Άλλωστε η όποια αμφισβήτηση του εκάστοτε συστήματος έρχεται ακριβώς από αυτή την αφετηρία. Πρέπει η χώρα επιτέλους, να δημιουργήσει το αίσθημα του δικαίου σε όλους τους πολίτες. Έτσι ίσως νικηθεί ο φασισμός από όπου και αν προέρχεται.

Ας σκεφτούμε λοιπόν, πώς φτάσαμε ως εδώ. Κι ας υποσχεθούμε, πως αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Την επόμενη φορά μπορεί να μην σταθεί άτυχη μια μάνα, για να φανεί τυχερό ένα έθνος…

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 11.10.2020

Δημοφιλείς Απόψεις