ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια ζωή στην ίδια τάξη

 01/10/2018 21:00

Κάθε φορά που συμβαίνουν γεγονότα ανάλογα με το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, η ελληνική κοινωνία δίνει εξετάσεις.

Τα μαθήματα που καλείται να περάσει αφορούν την ανθρωπιά, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, την αστυνομική βία, το καθήκον του αστυνομικού να προστατεύσει και να προστατευτεί, το δικαίωμα του πολίτη να υπερασπίζεται την περιουσία και τη ζωή του όταν νιώθει ότι απειλείται. Ο κατάλογος φυσικά δεν τελειώνει εδώ, καθώς εμπεριέχει υποενότητες που αφορούν και τα πιο μικρά κύτταρα της κοινωνικής συμπεριφοράς.

Γεγονός είναι ότι ένας 33χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του. Ο άνθρωπος αυτός μπήκε σε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας σε κατάσταση η οποία μάλλον προκάλεσε πανικό στον ιδιοκτήτη, που είδε την περιουσία του να κινδυνεύει. Στη συνέχεια, όπως δείχνουν τα βίντεο, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού. Δεν μιλάμε για προσπάθεια αφοπλισμού. Αυτό είχε επιτευχθεί με τον αιμόφυρτο Ζακ να βρίσκεται στο έδαφος. Όμως οι κλοτσιές συνεχίστηκαν. Όπως συνεχίστηκε και η αχρείαστη βία από τους αστυνομικούς όταν βρέθηκαν στο σημείο, για να περάσουν χειροπέδες σε ένα πλάσμα που είτε ήταν ληστής είτε ομοφυλόφιλος που είχε δεχτεί μπούλιγκ και μπήκε στο κατάστημα για να προστατευτεί, είτε ήταν ναρκομανής που έψαχνε τη δόση του, δεν αποτελούσε πλέον απειλή.

Αυτό που βλέπουμε λοιπόν στα ανατριχιαστικά βίντεο δεν είναι η προσπάθεια της κοινωνίας να προστατευτεί. Είναι η προσπάθειά της να τιμωρήσει. Και αν περιμένουμε από τα κόμματα να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, μάλλον ατυχήσαμε. Γιατί αυτό που βλέπουμε είναι μια χρωματισμένη προσέγγιση με διάθεση εκμετάλλευσης του γεγονότος, ανάλογα με τις ιδεολογικές καταβολές του καθενός. Οι νοικοκύρηδες της δεξιάς εστιάζουν στο δικαίωμα του κοσμηματοπώλη να αμυνθεί, οι ευαίσθητοι της αριστεράς στους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον σε παραβατική συμπεριφορά.

Και έτσι για ακόμη μία φορά μένουμε όλοι μαζί μετεξεταστέοι. Φυσικά δεν υπάρχει πρόβλημα. Όσο υπάρχουμε, θα υπάρχουν και ευκαιρίες να ξαναδώσουμε τα μαθήματα. Έτσι κι αλλιώς το κόστος της επανεξέτασης δεν βαραίνει την κοινωνία. Το έχει πληρώσει με το αίμα του ο Ζακ.