ΑΠΟΨΕΙΣ

Μία συγγνώμη με sms σε λάθος αριθμό...

 02/07/2019 15:00

Συγγνώμη από τον πρόεδρο των εταιρειών δημοσκοπήσεων Δημήτρη Μαύρο φέρεται να ζήτησε ο πρωθυπουργός με sms το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, του έστειλε το βράδυ των ευρωεκλογών.

Λογικά, ο κ. Μαύρος δεν έχει κανένα λόγο να μας πει ψέματα, τα οποία, αν έλεγε, θα είχαν διαψευστεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

Όμως το ζήτημα είναι τι ακριβώς εξυπηρετεί η συγγνώμη.

Η απλή ερμηνεία είναι ότι δεν πίστευε το περιεχόμενό τους μέχρι που αυτό επιβεβαιώθηκε το βράδυ των ευρωεκλογών.

Για την ακρίβεια, περίπου επιβεβαιώθηκε, διότι η διαφορά ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Όμως αυτό δεν δικαιολογεί τη σφοδρότητα της επίθεσης.

Υπήρχαν και άλλες εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες έδιναν μικρή διαφορά υπέρ της ΝΔ, οι οποίες είχαν εξίσου μεγάλη προβολή, αλλά έπεσαν πολύ έξω.

Μία μάλιστα από αυτές τις εταιρείες, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τις δημοσκοπήσεις των εθνικών εκλογών. Γενναία απόφαση, όμως ο πρωθυπουργός δεν είχε αμφισβητήσει την επιστημοσύνη των εταιρειών. Τα κίνητρά τους αμφισβήτησε.

Έλεγε δηλαδή ότι οι εταιρείες είναι ενταγμένες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υπονόμευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι απάντησε με τον ίδιο τρόπο. Προσπάθησε να τις εντάξει στο πλαίσιο στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας τις θεσμικές μεθόδους, για να καταστήσει τις εταιρείες πιο φιλικές απέναντί του, επισείοντας την απειλή της μέρας που θα ακολουθήσει τις ευρωεκλογές.

Ο στόχος του δεν ήταν να αλλάξουν επιστημονικές μεθόδους, αλλά να αποτρέψει την απογοήτευση στις τάξεις του δικού του κόμματος, η οποία θα έφερνε και διαλυτικές τάσεις. Δηλαδή να κάνει το ίδιο, το οποίο κατάγγειλε. Να επηρεάσει τα κίνητρα των δημοσκόπων.

Στο πρώτο τα κατάφερε. Οι εταιρείες έγιναν πιο προσεκτικές, σε βαθμό που έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ κάτι παραπάνω από αυτό που έβρισκαν για να «έχουν το κεφάλι τους ήσυχο» για το ενδεχόμενο να διαψευστούν πανηγυρικά.

Το δεύτερο όμως δεν το πέτυχε. Οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ διακατέχονται από μία απογοήτευση, η οποία είναι εμφανής στην προεκλογική περίοδο των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Η οποία εντείνεται από το γεγονός ότι τώρα ουδείς αμφισβητεί την εικόνα που καταγράφουν και η εικόνα τώρα δεν «γυρίζει».

Μάλλον sms σε όσους τον πίστεψαν όταν «τσάκιζε» τους δημοσκόπους έπρεπε να στείλει...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Ιουνίου 2019