Μονόλογοι

Μία... πατριαρχική εγκύκλιος του ΣΥΡΙΖΑ, η κουτοπόνηρη υποψήφια και η δυσαρέσκεια Ζορπίδη προς Σταϊκούρα

21/04/2023 22:07

Πριν από μερικές ημέρες το Οργανωτικό του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε μια δισέλιδη εγκύκλιο την οποία απέστειλε προς όλους και όλες που πρόκειται να είναι υποψήφιοι/ες στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Σε αυτήν υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν καθώς και τα δικαιολογητικά τα οποία θα πρέπει να υποβάλλουν, όπως και για το παράβολο των 150 ευρώ που θα πρέπει να πληρώσουν. Ως εδώ τίποτε το περίεργο. Υπάρχει όμως ένα σημείο της εγκυκλίου το οποίο μου έκανε εντύπωση καθώς μιλάμε για ένα κόμμα το οποίο θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερό.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα ότι “η υποψήφια, εφόσον είναι έγγαμη, να μας ενημερώσει αν επιθυμεί να προσθέσει και το επώνυμο του συζύγου”. Και συνεχίζει σημειώνοντας πως “γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες στην οικογενειακή μερίδα με το επώνυμο του συζύγου τους, μπορούν να χρησιμοποιούν ως πρώτο επώνυμο είτε το πατρικό είτε του συζύγου είτε μόνο ένα από αυτά”.

Διαβάζοντας αυτή την παράγραφο θυμήθηκα ένα πολύ παλιό σύνθημα των γυναικών της Αριστεράς που έλεγε “δεν είμαι του πατρός μου, δεν είμαι του αντρός μου, θέλω να είμαι ο εαυτός μου”.

syriza.jpg

Η σκοπιμότητα αυτής της... διευκόλυνσης είναι προφανής. Κάποιες υποψήφιες θα θεωρούν ασφαλώς ότι θα έχουν καλύτερη τύχη στις εκλογές εάν δίπλα στο δικό τους επώνυμο βάλουν και αυτό του συζύγου τους, ακόμη και εάν δεν βρίσκεται εν ζωή.

Πιθανότατα διότι θα πρόκειται για κάποιον ο οποίος είναι (ή έστω ήταν) περισσότερο δημοφιλής από τις ίδιες και άρα θα φέρει περισσότερους σταυρούς. Κατανοητά όλα αυτά αλλά μου φαίνεται πως δεν ταιριάζουν και τόσο σε ένα κόμμα της υποτιθέμενης Αριστεράς η οποία έχει δώσει μακροχρόνιους και δύσκολους αγώνες για την ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας στα κοινά. Αλλά, εάν δεν ενοχλεί τις ίδιες, η δική μου επισήμανση περιττεύει...

Η... κουτοπόνηρη

Μένω στον ΣΥΡΙΖΑ, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, με αφορμή τις αναρτήσεις της υποψήφιας στη Β' Θεσσαλονίκης Αναστασίας Γαϊταρτζή. Ως γνωστόν, η εν λόγω είχε προχωρήσει σε μια απαράδεκτη ανάρτηση για την υπόθεση Γεωργούλη στην οποία έγραφε “Πρώτοι εμείς καταδικάζουμε την παρενόχληση των γυναικών.... αν όμως είναι στημένο γεγονός πριν τις εκλογές...? Τότε?”.

fb-gaidartzi.jpg

Η ανάρτησή της, προστιθέμενη μαζί με άλλες χυδαιότερες είναι αλήθεια, επίσης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του ανεκδιήγητου Βασίλη Μίγα από τη Λάρισα και της υποψήφιας Ζωής Βαρέλη Στεφανίδη στην Αττική, προκάλεσε αντιδράσεις.

Και τι έκανε η... κουτοπόνηρη· αντί να διαγράψει την επίμαχη ανάρτηση ή έστω να ζητήσει συγνώμη, έσπευσε απλώς να τη διορθώσει, διαγράφοντας όσα ανέφερε περί στημένου γεγονότος κι έτσι έμεινε μόνον το... ηρωικό “Πρώτοι εμείς καταδικάζουμε την παρενόχληση των γυναικών”.

Ωραία η τύπισσα, “σύντροφοι” να την προτιμήσετε, τέτοια φυντάνια είναι κρίμα να λείπουν από το Κοινοβούλιο.

Επιστολή προς Σταϊκούρα

Την απογοήτευσή του προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα εκφράζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης με επιστολή την οποία του απέστειλε χθες και την οποία κοινοποίησε και προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή. Ο Ζορπίδης διαμαρτύρεται διότι η πρόσφατη απόφαση για τη ρύθμιση των χρεών επιχειρήσεων σε 72 ή 120 δόσεις αφήνει απ' έξω περίπου το 60% των επιχειρήσεων και σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων που είναι και μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

egkyklios-zorpidis-1.png

Όπως μου εξήγησαν παράγοντες της αγοράς η εγκύκλιος Σταϊκούρα αφορά ουσιαστικά μόνον όσους είχαν ενταχθεί σε παλαιότερη ρύθμιση 120 δόσεων και δεν κατάφεραν να την εξυπηρετήσουν. Όσοι δεν είχαν μπει σε εκείνη τη ρύθμιση ή, στο μεταξύ, δημιούργησαν και νέα χρέη, κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, αποκλείονται.

Για τον λόγο αυτόν ο Ζορπίδης ζητά με την επιστολή του να εκδοθεί διορθωτική εγκύκλιος η οποία θα περιλαμβάνει την ένταξη όλων των χρεών τα οποία δημιουργήθηκαν ως τον Φεβρουάριο του 2023, σε ρύθμιση 72 και 120 δόσεων.


O Σαλονικιός