ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Αν άρει την εμπιστοσύνη ο Καμμένος, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης" είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο OPEN TV

Οι άμεσες αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ και του Κινήματος Αλλαγής

 09/01/2019 20:13

"Αν άρει την εμπιστοσύνη ο Καμμένος, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης" είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο OPEN TV

Μία περίπου ώρα διήρκεσε η πολυαναμενόμενη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της OPEN TV με την Έλλη Στάη. Στην ώρα αυτή ο πρωθυπουργός έτεινε χείρα κατανόησης και φιλίας στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, άσκησε δριμύτατη κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον λαϊκιστή και ψηφοθήρα, επανέλαβε την πρόθεσή του να κρατήσει μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνησή του. Ανέφερε πως  το μεγάλο του "ατού είναι η οικονομία". 

Η συνέντευξη άγγιξε μια σειρά θεμάτων από τη συμφωνία των Πρεσπών, στο ασφαλιστικό, την υπόθεση Novartis σκάνδαλο το οποίο αποκάλεσε ως το "μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης". 

Χαρακτήρισε τη λύση του μακεδονικού "μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι τώρα θητείας μου". Και εξήγησε τους λόγους καθώς είπε ότι το ονοματολογικό ήταν θέμα άλυτο εδώ και 27 χρόνια εξαιτίας της αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων που αποτελούσε και βαρίδι για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Σημείωσε ότι αν η έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση είναι το σημαντικότερο επίτευγμα, η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας είναι το δεύτερο.

Η συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αν υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής, κάποιος νέος Γκρούεφσκι. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ένα ανοικτό μέτωπο με τη γειτονική χώρα και να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτονα.

"Δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις, αλλά μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος, των μεγάλων οφελημάτων που θα έχει η χώρα από ένα θέμα που λιμνάζει για 26 χρόνια", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Κατηγορίες για πολιτική κερδοσκοπία στον Κυριάκο Μητσοτάκη 

Όταν πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε η συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλέψει την κυβέρνηση να ακολουθήσει την εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί το 2007. Όταν είδε ότι αυτήν τη γραμμή ακολουθούμε, τότε άλλαξε θέση, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του τους αρχηγούς των κομμάτων. "Περίμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο όφελος", σχολίασε.

Μίλησε για διαρκή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρίσκει προφάσεις εν αμαρτίαις, με τα επιχειρήματα που κάθε φορά προέβαλε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Όταν είδε ότι δεν είχαμε αφήσει καμία λεπτομέρεια ανοικτή, μετέτρεψε τον όρο ιθαγένεια στον όρο εθνότητας. Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας ούτε ζήτημα γλώσσας, σημείωσε.

Τον κατηγόρησε για προσπάθεια να κερδοσκοπήσει πολιτικά. Μπορεί να το κάνει σε άλλα θέματα, όχι στα εθνικά, τόνισε.

Ιστορική ευθύνη των βουλευτών

Όλοι τα γνωρίζουμε όλα, είπε για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη δημόσια συζήτηση που "έχει εξαντληθεί". Κανείς βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία. Όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι σε μια ιστορική συμφωνία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι τα οφέλη από τη συμφωνία είναι πολύ σημαντικά και γνωστά και ότι η ζημία θα ήταν τεράστια για τη χώρα. Σε περίπτωση που έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων έπειτα από μια συνταγματική αναθεώρηση, στην οποία η Ελλάδα οδήγησε τη γείτονα, και έρθουμε εμείς εδώ και πούμε ότι επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ή μη χάσει κάποιους ψηφοφόρους και επειδή ο κ. Καμμένος μπορεί να έχει κάποια προβλήματα με το εκλογικό του ακροατήριο, η χώρα θα εξευτελιστεί διεθνώς, υπογράμμισε.

Μέσα στον Ιανουάριο η συμφωνία των Πρεσπών

Για το πότε θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχει στόχο και σκοπό άμεσα μόλις ψηφιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ με ρηματική διακοίνωση του αποτελέσματος και των άρθρων του συντάγματος και κοινοποιηθεί το πέρας των διαδικασιών στη γειτονική χώρα άμεσα θα δώσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρόεδρο της Βουλής και στα κόμματα τα αποτελέσματα και αμέσως μετά θα συνεννοηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, για να κινηθούν οι διαδικασίες.

"Μέσα στον Ιανουάριο;", ρωτήθηκε. Προφανώς, απάντησε, προσθέτοντας ότι υπολογίζει πως μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα στην Αθήνα.

Υπογράμμισε ότι "οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, αυτός είναι ο στόχος μου, αυτή είναι η στοχοπροσήλωσή μου. Σε πείσμα πολλών αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα που το σύνταγμα της δίνει τη δυνατότητα να κυβερνά".

Ο Πάνος Καμμένος, δεν θέλω να τον αδικήσω, ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας μέχρι σήμερα. Αγάπησε και αγαπάει αυτό που κάνει, είπε ο πρωθυπουργός.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Αν ο κ. Καμμένος αλλάξει τη μέχρι τώρα στάση του, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, είπε ο κ. Τσίπρας.

"Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω", είπε ο κ. Τσίπρας. Στην ερώτηση αν δεν το κάνει αυτό ο κ. Καμμένος, απάντησε τότε "θα μετρηθούμε στη Βουλή", δηλαδή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Πιο συγκεκριμένα δε εξήγησε πως "εφόσον ο κ. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, τότε θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν να φέρει στη Βουλή για ψήφιση τη συμφωνία των Πρεσπών", είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη, διότι δεν θα θελήσει να ρίξει νερό στο μύλο της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

Ως προς το τι είδους κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή αν θα πρόκειται για μια κυβέρνηση ανοχής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το σύνταγμα είναι σαφές και δεν αποτελεί συνταγματικό πρόβλημα μια τέτοια κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι όμως σε αυτήν την εκδοχή - τη θεωρώ απίθανη αυτήν την εκδοχή - δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα, αλλά πολιτικό πρόβλημα υπάρχει. Σε αυτήν την εκδοχή, είπε, θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα σε εκλογές, χωρίς να αφήσει στη μέση η κυβέρνηση τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναγγείλει.  

"Θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης"

"Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η χώρα δεν θα κινηθεί σε τέτοιες διαδικασίες, ότι θα πάμε στη συμφωνία των Πρεσπών, γιατί ο εταίρος μου δεν θα επιλέξει να διευκολύνει σχέδια πολιτικών αντιπάλων μου. Λέω όμως ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. "Πιστεύω ότι θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης", επανέλαβε.

Τονλαό δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι υπουργός για τους επόμενους 9 μήνες, αλλά το να υπάρχει σταθερότητα. Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Καμμένος μεθαύριο, αν συνεχίζει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Θα το πει καθαρά και θα προχωρήσουμε, αν δεν το πει, θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και θα προχωρήσουμε, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Για τον Προκόπη Παυλόπουλο 
«Απολύτως ναι» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς για το εάν θα ξαναπροτείνει τον κ. Παυλόπουλο για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόνισε ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας με έναν τρόπο εξαιρετικό.  

Ο Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο

"Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο, διότι αυτά που λέει στο εσωτερικό για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό", τόνισε ο πρωθυπουργός.

"Εγώ δεν έχω κανένα άγχος και αγωνία, διότι ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτός που έχει άγχος είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θέλει να πάμε σε εκλογές", είπε και γι' αυτόν το λόγο δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας, προκαλώντας τον, για μια ακόμη φορά, να την καταθέσει.

Υπόθεση Novartis   

Μιλώντας για την υπόθεση Novartis και αν είχε ενημέρωση για την υπόθεση αυτή, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είχε και έχει την ενημέρωση που οφείλει να έχει από το θεσμικό ρόλο του. "Είναι διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, είναι μυστική διαδικασία, δεν είναι ο ρόλος μου να ξέρω λεπτομέρειες ή να κρίνω. Θεωρώ ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτό, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης", σημείωσε, κάνοντας λόγο για τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο.

Υπάρχει πολιτική ευθύνη των προσώπων που πήραν τις αποφάσεις, το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα 8 πολιτικά πρόσωπα, αυτό θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη, επισήμανε ο πρωθυπουργός για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να της δείξουμε εμπιστοσύνη.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, απάντησε πως σημασία έχει η ουσία και όχι το ύφος των δηλώσεων του και παρατήρησε: Αν είναι παρέμβαση οι δηλώσεις του κ. Πολάκη, τότε η μήνυση σε δικαστικούς λειτουργούς τι είναι; Ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι, όμως δεν θα αφήσει να κουκουλωθεί η υπόθεση.

Η 13η σύνταξη

"Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί στην κοινωνία, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη, απάντησε πως το δημοσιονομικό πλαίσιο δεν δίνει αυτήν τη δυνατότητα σήμερα.

Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι στην περίπτωση που εκλεγεί θα φέρει ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ. "Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος αρχηγός που αυτά που λέει ακούγονται ως απειλές", επισήμανε.

Επίσκεψη στην Τουρκία τον Φεβρουάριο

Στις αρχές του Φεβρουαρίου προγραμματίζει το ταξίδι του στην Τουρκία και τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Άγκυρα και ο ίδιος φροντίζει κάθε δύο με τρεις μήνες να έχει άμεση επαφή με τον κ. Ερντογάν.

Για την καγκελάριο Μέρκελ

Αναφορικά με την αυριανή συνάντηση του με την Άγκελα Μέρκελ και τις σχέσεις του με τη γερμανίδα καγκελάριο, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η κ. Μέρκελ είναι μια προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα τα τελευταία χρόνια και σίγουρα έχει και ευθύνη αλλά και πιστώνεται τα θετικά που έχει κάνει η Ευρώπη σε δύσκολες στιγμές.

"Η σχέση μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρεθήκαμε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ήταν και για εκείνη μια δύσκολη στιγμή. Παρά την οξύτητα και τις μεγάλες αντιθέσεις, ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης, ό,τι λέγαμε ήταν πράγματα που πιστεύαμε και δεν είχαν στόχο να κοροϊδέψουν ο ένας τον άλλον", ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η κ. Μέρκελ ήθελε καιρό να έρθει στην Ελλάδα, γιατί θεωρεί ότι είναι και μια δική της επιτυχία το γεγονός, όπως είπε, ότι ενώ το 2015 η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, κατάφερε να ανακάμψει, να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. αλλά και να είναι σήμερα, από μέρος του προβλήματος που ήταν τότε, μέρος της λύσης. Και για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε μια κρίσιμη περιοχή και για το προσφυγικό και για τις διεργασίες στην Ε.Ε.".

Είπε ότι δεν έρχεται για τη συμφωνία των Πρεσπών, παρότι τη στηρίζει, όπως "κάθε σοβαρός άνθρωπος στην Ευρώπη". "Ήθελε καιρό να έρθει", είπε, "και θεώρησα σκόπιμο να την προσκαλέσω μετά το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας, για να είναι φανερό και στην κοινή γνώμη ότι έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό όλο αυτό το διάστημα".

Ερωτηθείς εάν θα κάνει κάποια δήλωση για τα περί παζαριού του ονοματολογικού με τη μείωση των συντάξεων, απάντησε: δεν ξέρω τι δηλώσεις θα κάνει, αλλά αυτές όσοι τις κάνουν, πρέπει να ξέρουν ότι έχει κόστος στην όποια αξιοπιστία τους έχει απομείνει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Χαρακτήρισε "ανοησία" αυτήν τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε πως μόνος του στόχος είναι να λέει λόγια, για να ψαρέψει στα θολά νερά ενός ακροατηρίου. "Αυτός είναι ο ορισμός του λαϊκισμού, για τον οποίο εμένα κατηγορεί. Επιδεικνύει την πιο λαϊκιστική συμπεριφορά, δεν μπορεί να το κάνει αυτό σε κρίσιμα εθνικά πράγματα", είπε.

Το mea culpa; 

Ερωτηθείς από την κ. Στάη για το λάθος του - κατά τη λογική του Αντρέα Παπανδρέου- στα τέσσερα χρόνια της πρωθυπουργίας του είπε πως "Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων, αλλά έχω πάρει τα μαθήματά μου", απάντησε ο πρωθυπουργός.

Η αντίδραση της ΝΔ 

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:
 
«Το λέμε από καιρό. Θα χρειαστεί εξειδικευμένο συνεργείο για να ξεκολλήσει τον κ. Τσίπρα και το θίασό του από τις καρέκλες τους. Σήμερα απλά μας ενημέρωσε ότι επιχειρεί με 6 πρόθυμους βουλευτές άλλων κομμάτων να σχηματίσει μια κυβέρνηση κουρελού με ημερομηνία λήξεως.  
 
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θέλουν σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Και αυτά τα εγγυάται η Νέα Δημοκρατία αμέσως μετά τις εκλογές που δεν θα αργήσουν».

Το ΚΚΕ

«Για τον ελληνικό λαό είναι παντελώς αδιάφορο το αν ο κ. Τσίπρας καταφέρει να σώσει τν γάμο του με τον ακροδεξιό του εταίρο κ. Καμμένο. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, με όποια σύνθεση ή συνοδοιπόρους, θα συνεχίσει την πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα και προωθεί τα επικίνδυνα αμερικανονατοϊκά σχέδια, καρπός των οποίων υπήρξε και η συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού.

«Οι εκλογές, όποτε γίνουν, είναι μια ευκαιρία για να καταδικάσει ο λαός τόσο τους σημερινούς όσο και τους προηγούμενους κυβερνώντες, που θέλουν να ξεπλυθούν στη λαϊκή συνείδηση, μαζί με εκείνα τα κόμματα ή στελέχη, που προετοιμάζονται για το ρόλο του μπαλαντέρ είτε στον ένα είτε στον άλλον» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος, καταλήγοντας ότι «η πραγματική διαφορά στη σημερινή μιζέρια μπορεί να γίνει μόνο με ισχυρό ΚΚΕ».

Η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής 

"Παρακολουθήσαμε απόψε έναν αδύναμο πρωθυπουργό σε αποδρομή, ικέτη του ακροδεξιού εταίρου του. Παίζουν τα ρέστα τους σε ένα αδυσώπητο παιχνίδι εξουσίας. Δυστυχώς, με διακύβευμα την πολιτική ομαλότητα, μείζονα εθνικά θέματα και την πορεία της χώρας. Εκλογές τώρα!"

ΑΠΕ/ΜΠΕ 

Μία περίπου ώρα διήρκεσε η πολυαναμενόμενη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της OPEN TV με την Έλλη Στάη. Στην ώρα αυτή ο πρωθυπουργός έτεινε χείρα κατανόησης και φιλίας στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, άσκησε δριμύτατη κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον λαϊκιστή και ψηφοθήρα, επανέλαβε την πρόθεσή του να κρατήσει μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνησή του. Ανέφερε πως  το μεγάλο του "ατού είναι η οικονομία". 

Η συνέντευξη άγγιξε μια σειρά θεμάτων από τη συμφωνία των Πρεσπών, στο ασφαλιστικό, την υπόθεση Novartis σκάνδαλο το οποίο αποκάλεσε ως το "μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης". 

Χαρακτήρισε τη λύση του μακεδονικού "μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι τώρα θητείας μου". Και εξήγησε τους λόγους καθώς είπε ότι το ονοματολογικό ήταν θέμα άλυτο εδώ και 27 χρόνια εξαιτίας της αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων που αποτελούσε και βαρίδι για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Σημείωσε ότι αν η έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση είναι το σημαντικότερο επίτευγμα, η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας είναι το δεύτερο.

Η συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αν υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής, κάποιος νέος Γκρούεφσκι. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ένα ανοικτό μέτωπο με τη γειτονική χώρα και να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτονα.

"Δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις, αλλά μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος, των μεγάλων οφελημάτων που θα έχει η χώρα από ένα θέμα που λιμνάζει για 26 χρόνια", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Κατηγορίες για πολιτική κερδοσκοπία στον Κυριάκο Μητσοτάκη 

Όταν πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε η συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλέψει την κυβέρνηση να ακολουθήσει την εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί το 2007. Όταν είδε ότι αυτήν τη γραμμή ακολουθούμε, τότε άλλαξε θέση, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του τους αρχηγούς των κομμάτων. "Περίμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο όφελος", σχολίασε.

Μίλησε για διαρκή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρίσκει προφάσεις εν αμαρτίαις, με τα επιχειρήματα που κάθε φορά προέβαλε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Όταν είδε ότι δεν είχαμε αφήσει καμία λεπτομέρεια ανοικτή, μετέτρεψε τον όρο ιθαγένεια στον όρο εθνότητας. Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας ούτε ζήτημα γλώσσας, σημείωσε.

Τον κατηγόρησε για προσπάθεια να κερδοσκοπήσει πολιτικά. Μπορεί να το κάνει σε άλλα θέματα, όχι στα εθνικά, τόνισε.

Ιστορική ευθύνη των βουλευτών

Όλοι τα γνωρίζουμε όλα, είπε για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη δημόσια συζήτηση που "έχει εξαντληθεί". Κανείς βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία. Όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι σε μια ιστορική συμφωνία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι τα οφέλη από τη συμφωνία είναι πολύ σημαντικά και γνωστά και ότι η ζημία θα ήταν τεράστια για τη χώρα. Σε περίπτωση που έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων έπειτα από μια συνταγματική αναθεώρηση, στην οποία η Ελλάδα οδήγησε τη γείτονα, και έρθουμε εμείς εδώ και πούμε ότι επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ή μη χάσει κάποιους ψηφοφόρους και επειδή ο κ. Καμμένος μπορεί να έχει κάποια προβλήματα με το εκλογικό του ακροατήριο, η χώρα θα εξευτελιστεί διεθνώς, υπογράμμισε.

Μέσα στον Ιανουάριο η συμφωνία των Πρεσπών

Για το πότε θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχει στόχο και σκοπό άμεσα μόλις ψηφιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ με ρηματική διακοίνωση του αποτελέσματος και των άρθρων του συντάγματος και κοινοποιηθεί το πέρας των διαδικασιών στη γειτονική χώρα άμεσα θα δώσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρόεδρο της Βουλής και στα κόμματα τα αποτελέσματα και αμέσως μετά θα συνεννοηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, για να κινηθούν οι διαδικασίες.

"Μέσα στον Ιανουάριο;", ρωτήθηκε. Προφανώς, απάντησε, προσθέτοντας ότι υπολογίζει πως μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα στην Αθήνα.

Υπογράμμισε ότι "οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, αυτός είναι ο στόχος μου, αυτή είναι η στοχοπροσήλωσή μου. Σε πείσμα πολλών αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα που το σύνταγμα της δίνει τη δυνατότητα να κυβερνά".

Ο Πάνος Καμμένος, δεν θέλω να τον αδικήσω, ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας μέχρι σήμερα. Αγάπησε και αγαπάει αυτό που κάνει, είπε ο πρωθυπουργός.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Αν ο κ. Καμμένος αλλάξει τη μέχρι τώρα στάση του, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, είπε ο κ. Τσίπρας.

"Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω", είπε ο κ. Τσίπρας. Στην ερώτηση αν δεν το κάνει αυτό ο κ. Καμμένος, απάντησε τότε "θα μετρηθούμε στη Βουλή", δηλαδή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Πιο συγκεκριμένα δε εξήγησε πως "εφόσον ο κ. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, τότε θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν να φέρει στη Βουλή για ψήφιση τη συμφωνία των Πρεσπών", είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη, διότι δεν θα θελήσει να ρίξει νερό στο μύλο της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

Ως προς το τι είδους κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή αν θα πρόκειται για μια κυβέρνηση ανοχής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το σύνταγμα είναι σαφές και δεν αποτελεί συνταγματικό πρόβλημα μια τέτοια κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι όμως σε αυτήν την εκδοχή - τη θεωρώ απίθανη αυτήν την εκδοχή - δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα, αλλά πολιτικό πρόβλημα υπάρχει. Σε αυτήν την εκδοχή, είπε, θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα σε εκλογές, χωρίς να αφήσει στη μέση η κυβέρνηση τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναγγείλει.  

"Θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης"

"Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η χώρα δεν θα κινηθεί σε τέτοιες διαδικασίες, ότι θα πάμε στη συμφωνία των Πρεσπών, γιατί ο εταίρος μου δεν θα επιλέξει να διευκολύνει σχέδια πολιτικών αντιπάλων μου. Λέω όμως ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. "Πιστεύω ότι θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης", επανέλαβε.

Τονλαό δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι υπουργός για τους επόμενους 9 μήνες, αλλά το να υπάρχει σταθερότητα. Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Καμμένος μεθαύριο, αν συνεχίζει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Θα το πει καθαρά και θα προχωρήσουμε, αν δεν το πει, θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και θα προχωρήσουμε, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Για τον Προκόπη Παυλόπουλο 
«Απολύτως ναι» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς για το εάν θα ξαναπροτείνει τον κ. Παυλόπουλο για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόνισε ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας με έναν τρόπο εξαιρετικό.  

Ο Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο

"Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο, διότι αυτά που λέει στο εσωτερικό για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό", τόνισε ο πρωθυπουργός.

"Εγώ δεν έχω κανένα άγχος και αγωνία, διότι ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτός που έχει άγχος είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θέλει να πάμε σε εκλογές", είπε και γι' αυτόν το λόγο δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας, προκαλώντας τον, για μια ακόμη φορά, να την καταθέσει.

Υπόθεση Novartis   

Μιλώντας για την υπόθεση Novartis και αν είχε ενημέρωση για την υπόθεση αυτή, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είχε και έχει την ενημέρωση που οφείλει να έχει από το θεσμικό ρόλο του. "Είναι διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, είναι μυστική διαδικασία, δεν είναι ο ρόλος μου να ξέρω λεπτομέρειες ή να κρίνω. Θεωρώ ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτό, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης", σημείωσε, κάνοντας λόγο για τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο.

Υπάρχει πολιτική ευθύνη των προσώπων που πήραν τις αποφάσεις, το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα 8 πολιτικά πρόσωπα, αυτό θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη, επισήμανε ο πρωθυπουργός για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να της δείξουμε εμπιστοσύνη.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, απάντησε πως σημασία έχει η ουσία και όχι το ύφος των δηλώσεων του και παρατήρησε: Αν είναι παρέμβαση οι δηλώσεις του κ. Πολάκη, τότε η μήνυση σε δικαστικούς λειτουργούς τι είναι; Ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι, όμως δεν θα αφήσει να κουκουλωθεί η υπόθεση.

Η 13η σύνταξη

"Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί στην κοινωνία, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη, απάντησε πως το δημοσιονομικό πλαίσιο δεν δίνει αυτήν τη δυνατότητα σήμερα.

Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι στην περίπτωση που εκλεγεί θα φέρει ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ. "Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος αρχηγός που αυτά που λέει ακούγονται ως απειλές", επισήμανε.

Επίσκεψη στην Τουρκία τον Φεβρουάριο

Στις αρχές του Φεβρουαρίου προγραμματίζει το ταξίδι του στην Τουρκία και τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Άγκυρα και ο ίδιος φροντίζει κάθε δύο με τρεις μήνες να έχει άμεση επαφή με τον κ. Ερντογάν.

Για την καγκελάριο Μέρκελ

Αναφορικά με την αυριανή συνάντηση του με την Άγκελα Μέρκελ και τις σχέσεις του με τη γερμανίδα καγκελάριο, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η κ. Μέρκελ είναι μια προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα τα τελευταία χρόνια και σίγουρα έχει και ευθύνη αλλά και πιστώνεται τα θετικά που έχει κάνει η Ευρώπη σε δύσκολες στιγμές.

"Η σχέση μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρεθήκαμε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ήταν και για εκείνη μια δύσκολη στιγμή. Παρά την οξύτητα και τις μεγάλες αντιθέσεις, ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης, ό,τι λέγαμε ήταν πράγματα που πιστεύαμε και δεν είχαν στόχο να κοροϊδέψουν ο ένας τον άλλον", ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η κ. Μέρκελ ήθελε καιρό να έρθει στην Ελλάδα, γιατί θεωρεί ότι είναι και μια δική της επιτυχία το γεγονός, όπως είπε, ότι ενώ το 2015 η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, κατάφερε να ανακάμψει, να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. αλλά και να είναι σήμερα, από μέρος του προβλήματος που ήταν τότε, μέρος της λύσης. Και για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε μια κρίσιμη περιοχή και για το προσφυγικό και για τις διεργασίες στην Ε.Ε.".

Είπε ότι δεν έρχεται για τη συμφωνία των Πρεσπών, παρότι τη στηρίζει, όπως "κάθε σοβαρός άνθρωπος στην Ευρώπη". "Ήθελε καιρό να έρθει", είπε, "και θεώρησα σκόπιμο να την προσκαλέσω μετά το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας, για να είναι φανερό και στην κοινή γνώμη ότι έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό όλο αυτό το διάστημα".

Ερωτηθείς εάν θα κάνει κάποια δήλωση για τα περί παζαριού του ονοματολογικού με τη μείωση των συντάξεων, απάντησε: δεν ξέρω τι δηλώσεις θα κάνει, αλλά αυτές όσοι τις κάνουν, πρέπει να ξέρουν ότι έχει κόστος στην όποια αξιοπιστία τους έχει απομείνει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Χαρακτήρισε "ανοησία" αυτήν τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε πως μόνος του στόχος είναι να λέει λόγια, για να ψαρέψει στα θολά νερά ενός ακροατηρίου. "Αυτός είναι ο ορισμός του λαϊκισμού, για τον οποίο εμένα κατηγορεί. Επιδεικνύει την πιο λαϊκιστική συμπεριφορά, δεν μπορεί να το κάνει αυτό σε κρίσιμα εθνικά πράγματα", είπε.

Το mea culpa; 

Ερωτηθείς από την κ. Στάη για το λάθος του - κατά τη λογική του Αντρέα Παπανδρέου- στα τέσσερα χρόνια της πρωθυπουργίας του είπε πως "Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων, αλλά έχω πάρει τα μαθήματά μου", απάντησε ο πρωθυπουργός.

Η αντίδραση της ΝΔ 

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:
 
«Το λέμε από καιρό. Θα χρειαστεί εξειδικευμένο συνεργείο για να ξεκολλήσει τον κ. Τσίπρα και το θίασό του από τις καρέκλες τους. Σήμερα απλά μας ενημέρωσε ότι επιχειρεί με 6 πρόθυμους βουλευτές άλλων κομμάτων να σχηματίσει μια κυβέρνηση κουρελού με ημερομηνία λήξεως.  
 
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θέλουν σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Και αυτά τα εγγυάται η Νέα Δημοκρατία αμέσως μετά τις εκλογές που δεν θα αργήσουν».

Το ΚΚΕ

«Για τον ελληνικό λαό είναι παντελώς αδιάφορο το αν ο κ. Τσίπρας καταφέρει να σώσει τν γάμο του με τον ακροδεξιό του εταίρο κ. Καμμένο. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, με όποια σύνθεση ή συνοδοιπόρους, θα συνεχίσει την πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα και προωθεί τα επικίνδυνα αμερικανονατοϊκά σχέδια, καρπός των οποίων υπήρξε και η συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού.

«Οι εκλογές, όποτε γίνουν, είναι μια ευκαιρία για να καταδικάσει ο λαός τόσο τους σημερινούς όσο και τους προηγούμενους κυβερνώντες, που θέλουν να ξεπλυθούν στη λαϊκή συνείδηση, μαζί με εκείνα τα κόμματα ή στελέχη, που προετοιμάζονται για το ρόλο του μπαλαντέρ είτε στον ένα είτε στον άλλον» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος, καταλήγοντας ότι «η πραγματική διαφορά στη σημερινή μιζέρια μπορεί να γίνει μόνο με ισχυρό ΚΚΕ».

Η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής 

"Παρακολουθήσαμε απόψε έναν αδύναμο πρωθυπουργό σε αποδρομή, ικέτη του ακροδεξιού εταίρου του. Παίζουν τα ρέστα τους σε ένα αδυσώπητο παιχνίδι εξουσίας. Δυστυχώς, με διακύβευμα την πολιτική ομαλότητα, μείζονα εθνικά θέματα και την πορεία της χώρας. Εκλογές τώρα!"

ΑΠΕ/ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία