ΑΠΟΨΕΙΣ

Μη λύση για τα κόκκινα δάνεια

 06/03/2019 22:00

Τα κατάφεραν υπουργοί και τραπεζίτες, και ανακοίνωσαν ότι βρέθηκε η λύση να… μη δοθεί ουσιαστικά λύση για τα κόκκινα δάνεια. Τουλάχιστον όχι οριστική. Μια τέτοια οριστική λύση όμως είναι η επιτακτική ανάγκη για τις τράπεζες, ώστε να φύγουν τα σύννεφα ενδεχόμενης ανακεφαλαιοποίησης, τέτοια επιμένουν να βρεθεί και οι θεσμοί για να πειστούν οι αγορές, αυτό είχε υπονοήσει στις πρώτες συναντήσεις και ο κ. Δραγασάκης, αλλά μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, «βελτίωσε» τις δηλώσεις του, γιατί έρχονται και εκλογές και οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι ήρεμοι.

Γνωρίζουν πολύ καλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι, όποια λύση και να βρεθεί στην περίοδο που διανύουμε, θα ισχύσει το πολύ για έναν χρόνο και μετά θα υπάρχει ανάγκη για κάτι πολύ πιο δραστικό.

Στον επικοινωνιακό πόλεμο για ένα θέμα που αφορά, δυστυχώς, χιλιάδες νοικοκυριά, κάνει ρελάνς η αντιπολίτευση, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερες ελπίδες σε όλες τις κατηγορίες οφειλετών. Έτσι, για να αναθαρρήσουν και οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Να κληθούν τελικά οι φορολογούμενοι που δεν χρωστούν ή δεν έχουν καν δάνεια, να πληρώσουν γι’ αυτούς που χρωστούν, ίσως και για οφειλέτες που μπορούν να αποπληρώσουν δόσεις, αλλά αρνούνται κάθε διακανονισμό. Στην περίπτωση που καθυστερήσει η λύση και μείνει ξεκρέμαστο το τραπεζικό σύστημα, οι φορολογούμενοι που δεν χρωστούν θα κληθούν να πληρώσουν ανακεφαλαιοποίηση, για να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Όλες τις τελευταίες ημέρες, κυβέρνηση θεσμοί και όποιος άλλος ασχολείται με το πρόβλημα, έχουν επιδοθεί στο κυνήγι των «στρατηγικών κακοπληρωτών». Να τους εντοπίσουν, να τους πιάσουν από το αυτί και να τους υποχρεώσουν να πληρώσουν. Ακόμη και να μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, τα ποσά που κοκκινίζουν τις τράπεζές μας είναι ιλιγγιώδη και το πρόβλημα θα παρέμενε.

Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει κάνει την πλειοψηφία των οφειλετών στρατηγικούς κακοπληρωτές. Από την αρχή της κρίσης, η μια κυβέρνηση μεταθέτει το πρόβλημα στην άλλη, οι εκάστοτε ρυθμίσεις αφορούν διαφορετικές κατηγορίες οφειλετών, ακυρώνοντας αυτό που αναφέρει η τελευταία έκθεση της Κομισιόν ως «κουλτούρα πληρωμών». Η αυριανή απόφαση μπορεί να περιλαμβάνει κι εσένα. Γιατί να διακανονίσεις το δάνειό σου, όταν υπάρχει πιθανότητα να σου χαριστεί;

* Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Μαρτίου 2019