ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα για τον κορονοϊό: Σε 1,7 εκατ. μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ

Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις - Μέχρι τις 10 Απριλίου η ενίσχυση σε 108.000 εργαζομένους στο σύστημα υγείας - Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων

 30/03/2020 06:56

Μέτρα για τον κορονοϊό: Σε 1,7 εκατ. μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ
Φωτογραφία αρχείου

Tο oλοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που έχει στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τον κορονoϊό ανακοίνωσαν οι υπουργοί οικονομκών, εργασίας και ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο

Συγκεκριμένα το πακέτο που αγγίζει τα 6,8 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) προβλέπει:

- Επεκτείνεται σε μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ. Αφορά 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους. Το βοήθημα αυτό είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψιφιστέο και καλύπτει το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Καλύπτονται από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού για 45 ημέρες.

- Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους. Μέσα από διαφορετικά σχήματα θα καλυφθούν 800.000 επιχειρήσεις. Εξαιρούνται ελάχιστες επιχειρήσεις.

- Προβλέπεται μεταξύ άλλων αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Για τις δόσεις Απριλίου έκπτωση 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Αν το ίδιο συμβεί με τον ΦΠΑ το 25% του ποσού συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, όπως τόνισε ο κ.Σταϊκούρας.

- Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

- Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος είναι 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η ενίσχυση χορηγείται απευθείας από το κράτος μέσω του Taxis. Το ύψος θα προσδιορίζεται με βάση την μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα mybussinesssupport. Ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης.

-Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Όσοι δεν εμπίπτουν στα μέτρα πρέπει να το καταβάλλουν μέσα στις προθεσμίες. Οι 108.000 εργαζόμενοι σε ΓΓΠΠ, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση έως τις 10 Απριλίου.

- Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων.

- Θα δοθεί κονδύλι 150 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας ύψους 5 δισ. ευρώ.

Και αυτό διότι:

- Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.

- Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.

- Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

- Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Αυτή η επιβάρυνση, μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του προϋπολογισμού για το δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχεται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο όπως τόνισε ο κύριος Στναϊκούρας, όπου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν, την προηγούμενη εβδομάδα, στο 2% του ΑΕΠ. Σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνουν την ενίσχυση, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων Ευρωπαϊκών κονδυλίων, μαζί με τα οποία τα συνολικά κεφάλαια ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

«Η ζημιά στην οικονομία βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική αλλά θα είναι παροδική γιατί η γενεσιουργός αιτία δεν είναι οικονομική» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα μέτρα

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «η πατρίδα μας δίνει μία μεγάλη μάχη σε δύο επίπεδα, υγειονομικό και οικονομικό» διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω. «Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει και μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του. Δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας».

- Αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο των επιτοκίων των ενήμερων δανείων. Μπορεί να υπάρξει επέκταση του μέτρου κατά 2 μήνες. Προυπόθεση η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

- Όλοι όσοι είναι στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.

- Εξετάζονται λύσεις για το ζήτημα των επιταγών.

Όπως είναι γνωστό έχει δοθεί παράταση αποπληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες. Ωστόσο υπάρχουν επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες από το εξωτερικό και έχουν ανάγκη ρευστότητας για να πληρώσουν τους προμηθευτές τους.

Ο υπουργός έστειλε μήνυμα προς τους εκδότες των επιταγών να καταβάλλουν τα σχετικά ποσά. «Η παράταση των 75 ημερών δεν σημαίνει άφεση υποχρεώσεων γι αυτές που έχουν εκδοθεί πολύ πριν την κρίση. Παρακαλώ όλους τους εκδότες να συνεχίσουν τις πληρωμές» είπε ο υπουργός.

- Στις αρχές Απριλίου θα διατεθεί από την πλευρά του δημοσίου το ποσό του 1 δισ. ευρώ για την έναρξη λειτουργίας του ταμείου εγγυοδοσίας για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις ώστε στις αρχές Μαίου να δοθούν τα πρώτα δάνεια κινήσεως για την επανέναρξη δραστηριότητάς,

«Έχουμε δημιουργήσει μια κουλτούρα πληρωμών κι αυτή η κουλτούρα πρέπει να τη διαφυλάξουμε» είπε ο υπουργός και κάλεσε, όποιον μπορεί, να συνεχίσει να αποπληρώνει τα χρέη του.

Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει αλλά στα όρια δυνατοτήτων του και δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας γιαυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία και την υπευθυνότητα όλων, ώστε η επόμενη μέρα να είναι ευκολότερη για όλους μας, όπως είπε ο υπουργός.

Οι ανακοινώσεις Βρούτση

Ο υπουργός εργασίας σημείωσε ότι «οι σημερινές ανακοινώσεις συνιστούν ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας που έγκαιρα αποφάσισε η κυβέρνηση ανακουφίζοντας εργαζόμενους και εργοδότες και με κοινό παρονομαστή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας». Μεταξύ άλλων ανέφερε:

- Δημιουργήθηκαν ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες για εργοδότες. Θα είναι ανοικτή έως τις 31/03.

– Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλλουν και οι εργοδότες που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο οικονομικών. Ο υπουργός εργασίας κάλεσε επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ήδη υποβάλλει δήλωση με βάση τον κύριο ΚΑΔ της επιχείρησης, αλλά και με βάση τον ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει ακαθάριστων εσόδων του 2018 εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, να υποβάλλουν συμπληρωματικά νέο έντυπο Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς να συμπληρώσουν εκ νέου τον πίνακα εργαζόμενων, ώστε να απολαύσουν αυτοί και οι εργαζόμενοί τους το μέτρο μείωσης του ενοικίου τους.

– Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους για να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για την μείωση μισθώματος κατά 40% αλλά και για να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Ο κ.Βρούτσης για τους επιστήμονες διευκρίνισε πως αποφασίστηκε να ενισχυθούν με voucher 600 ευρώ τον Απρίλιο και τον Μάιο θα γίνει η ένταξή τους στην κατηγορία όλων όσοι θα πάρουν επίδομα 800 ευρώ.

- Η καταβολή του Δώρου Πάσχα προς όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι διασφαλισμένη, τόνισε. Ωστόσο, στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με διοικητική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις (βάσει ΚΑΔ), θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής του δώρου Πάσχα μέχρι το καλοκαίρι. Το δώρο Πάσχα που πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30/6, από τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με διοικητική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες (βάσει ΚΑΔ), θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που αυτό δεν είναι δεδουλευμένο, όπως θα αναφέρεται και στην σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το τμήμα του δώρου Πάσχα που δεν θα καταβληθεί στους εργαζόμενους από τους εργοδότες θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου.

Εντός Απριλίου ενεργοποιείται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 άνεργους ηλικίας 18-67 σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ όπως επίσης και όλα τα προγράμματα στήριξης των ανέργων του υπουργείου εργασίας και του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα από τον μήνα Μαϊο θα ξεκινήσουν σταδιακά προγράμματα που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους .

Στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης του ΟΑΕΔ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την ταυτόχρονη μείωση του συγχρωτισμού, οι άνεργοι θα μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας χωρίς φυσική παρουσία.




Tο oλοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που έχει στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τον κορονoϊό ανακοίνωσαν οι υπουργοί οικονομκών, εργασίας και ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο

Συγκεκριμένα το πακέτο που αγγίζει τα 6,8 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) προβλέπει:

- Επεκτείνεται σε μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ. Αφορά 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους. Το βοήθημα αυτό είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψιφιστέο και καλύπτει το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Καλύπτονται από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού για 45 ημέρες.

- Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους. Μέσα από διαφορετικά σχήματα θα καλυφθούν 800.000 επιχειρήσεις. Εξαιρούνται ελάχιστες επιχειρήσεις.

- Προβλέπεται μεταξύ άλλων αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Για τις δόσεις Απριλίου έκπτωση 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Αν το ίδιο συμβεί με τον ΦΠΑ το 25% του ποσού συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, όπως τόνισε ο κ.Σταϊκούρας.

- Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

- Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος είναι 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η ενίσχυση χορηγείται απευθείας από το κράτος μέσω του Taxis. Το ύψος θα προσδιορίζεται με βάση την μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα mybussinesssupport. Ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης.

-Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Όσοι δεν εμπίπτουν στα μέτρα πρέπει να το καταβάλλουν μέσα στις προθεσμίες. Οι 108.000 εργαζόμενοι σε ΓΓΠΠ, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση έως τις 10 Απριλίου.

- Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων.

- Θα δοθεί κονδύλι 150 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας ύψους 5 δισ. ευρώ.

Και αυτό διότι:

- Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.

- Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.

- Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

- Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Αυτή η επιβάρυνση, μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του προϋπολογισμού για το δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχεται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο όπως τόνισε ο κύριος Στναϊκούρας, όπου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν, την προηγούμενη εβδομάδα, στο 2% του ΑΕΠ. Σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνουν την ενίσχυση, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων Ευρωπαϊκών κονδυλίων, μαζί με τα οποία τα συνολικά κεφάλαια ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

«Η ζημιά στην οικονομία βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική αλλά θα είναι παροδική γιατί η γενεσιουργός αιτία δεν είναι οικονομική» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα μέτρα

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «η πατρίδα μας δίνει μία μεγάλη μάχη σε δύο επίπεδα, υγειονομικό και οικονομικό» διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω. «Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει και μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του. Δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας».

- Αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο των επιτοκίων των ενήμερων δανείων. Μπορεί να υπάρξει επέκταση του μέτρου κατά 2 μήνες. Προυπόθεση η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

- Όλοι όσοι είναι στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.

- Εξετάζονται λύσεις για το ζήτημα των επιταγών.

Όπως είναι γνωστό έχει δοθεί παράταση αποπληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες. Ωστόσο υπάρχουν επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες από το εξωτερικό και έχουν ανάγκη ρευστότητας για να πληρώσουν τους προμηθευτές τους.

Ο υπουργός έστειλε μήνυμα προς τους εκδότες των επιταγών να καταβάλλουν τα σχετικά ποσά. «Η παράταση των 75 ημερών δεν σημαίνει άφεση υποχρεώσεων γι αυτές που έχουν εκδοθεί πολύ πριν την κρίση. Παρακαλώ όλους τους εκδότες να συνεχίσουν τις πληρωμές» είπε ο υπουργός.

- Στις αρχές Απριλίου θα διατεθεί από την πλευρά του δημοσίου το ποσό του 1 δισ. ευρώ για την έναρξη λειτουργίας του ταμείου εγγυοδοσίας για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις ώστε στις αρχές Μαίου να δοθούν τα πρώτα δάνεια κινήσεως για την επανέναρξη δραστηριότητάς,

«Έχουμε δημιουργήσει μια κουλτούρα πληρωμών κι αυτή η κουλτούρα πρέπει να τη διαφυλάξουμε» είπε ο υπουργός και κάλεσε, όποιον μπορεί, να συνεχίσει να αποπληρώνει τα χρέη του.

Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει αλλά στα όρια δυνατοτήτων του και δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας γιαυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία και την υπευθυνότητα όλων, ώστε η επόμενη μέρα να είναι ευκολότερη για όλους μας, όπως είπε ο υπουργός.

Οι ανακοινώσεις Βρούτση

Ο υπουργός εργασίας σημείωσε ότι «οι σημερινές ανακοινώσεις συνιστούν ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας που έγκαιρα αποφάσισε η κυβέρνηση ανακουφίζοντας εργαζόμενους και εργοδότες και με κοινό παρονομαστή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας». Μεταξύ άλλων ανέφερε:

- Δημιουργήθηκαν ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες για εργοδότες. Θα είναι ανοικτή έως τις 31/03.

– Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλλουν και οι εργοδότες που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο οικονομικών. Ο υπουργός εργασίας κάλεσε επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ήδη υποβάλλει δήλωση με βάση τον κύριο ΚΑΔ της επιχείρησης, αλλά και με βάση τον ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει ακαθάριστων εσόδων του 2018 εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, να υποβάλλουν συμπληρωματικά νέο έντυπο Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς να συμπληρώσουν εκ νέου τον πίνακα εργαζόμενων, ώστε να απολαύσουν αυτοί και οι εργαζόμενοί τους το μέτρο μείωσης του ενοικίου τους.

– Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους για να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για την μείωση μισθώματος κατά 40% αλλά και για να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Ο κ.Βρούτσης για τους επιστήμονες διευκρίνισε πως αποφασίστηκε να ενισχυθούν με voucher 600 ευρώ τον Απρίλιο και τον Μάιο θα γίνει η ένταξή τους στην κατηγορία όλων όσοι θα πάρουν επίδομα 800 ευρώ.

- Η καταβολή του Δώρου Πάσχα προς όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι διασφαλισμένη, τόνισε. Ωστόσο, στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με διοικητική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις (βάσει ΚΑΔ), θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής του δώρου Πάσχα μέχρι το καλοκαίρι. Το δώρο Πάσχα που πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30/6, από τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με διοικητική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες (βάσει ΚΑΔ), θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που αυτό δεν είναι δεδουλευμένο, όπως θα αναφέρεται και στην σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το τμήμα του δώρου Πάσχα που δεν θα καταβληθεί στους εργαζόμενους από τους εργοδότες θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου.

Εντός Απριλίου ενεργοποιείται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 άνεργους ηλικίας 18-67 σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ όπως επίσης και όλα τα προγράμματα στήριξης των ανέργων του υπουργείου εργασίας και του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα από τον μήνα Μαϊο θα ξεκινήσουν σταδιακά προγράμματα που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους .

Στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης του ΟΑΕΔ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την ταυτόχρονη μείωση του συγχρωτισμού, οι άνεργοι θα μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας χωρίς φυσική παρουσία.




ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία