ΑΠΟΨΕΙΣ

Μέτρα, χωρίς ανάσα

 26/08/2019 12:00

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει ένα πλεονέκτημα που μπορεί να λάβει, τελικά, στρατηγικό χαρακτήρα.

Υποσχέθηκε λίγα. Και αυτά που υποσχέθηκε ήταν καθορισμένα με σαφήνεια. Δεν άφηναν περιθώριο για πολλαπλές ερμηνείες που προκαλούν και σύγχυση, και ενδεχομένως και δυσαρέσκεια.

Έτσι έλαβε 40%, για να υλοποιήσει τα όσα εξήγγειλε. Από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης άρχισε να ψηφίζει νομοσχέδια και να κάνει προγραμματισμό για τα επόμενα. Φαίνεται πως θα έχουμε μία καταιγίδα μέτρων, που θα αλλάξουν την ελληνική κοινωνία.

Είναι όμως ώριμοι οι πολίτες να δεχθούν αυτές τις αλλαγές; Δεν θα αντιδράσουν;

Νομίζω πως η λαίλαπα του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν άφησε τίποτα όρθιο στην παιδεία, στη δημόσια τάξη, στη δικαιοσύνη, έχει δημιουργήσει μέσα στην κοινωνία ένα πλειοψηφικό ρεύμα που επιζητεί την αποκατάσταση των στοιχειωδών κανόνων, που διέπουν μία δημοκρατικά δομημένη πολιτεία.

Έτσι η κυβέρνηση θα νομοθετεί κατά ριπάς. Τις προθέσεις της τις έδειξε με το νόμο που προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα ΑΕΙ. Ένα εμβληματικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μέσα στις είκοσι πρώτες ημέρες της θητείας της. Σχεδόν ταυτόχρονα ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

Σειρά έχουν οι αλλαγές στον ποινικό νόμο, όλα τα θεσμικά μέτρα που αφορούν την ανάπτυξη και το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων, και φυσικά η υλοποίηση των όσων θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Θα τους ταράξει στα νομοσχέδια η κυβέρνηση. Και έτσι πρέπει.

Γιατί τα μεν νομοσχέδια που αφορούν τις επενδύσεις θα αργήσουν να δώσουν καρπούς στην εθνική οικονομία, πλην όμως θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα στις αγορές, που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.

Αντιμετωπίζουν κατ’ αρχήν θετικά την κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν αρκεί. Θέλουν να δουν τη μετατροπή των λόγων και των καλών προθέσεων σε πράξεις.

Τα δε νομοσχέδια που αφορούν ζητήματα της λειτουργίας των θεσμών και τις σχέσεις κράτους - πολίτη οφείλει η κυβέρνηση να τα ψηφίσει τάχιστα. Αυτοί οι τομείς υπέστησαν τα πάνδεινα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και πρέπει όλα όσα τους αφορούν, να επαναρρυθμιστούν.

Συνεπώς, αν η κυβέρνηση θα έχει επιτελέσει το βασικό νομοθετικό της έργο σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές, θα έχει μπροστά έναν καθαρό ορίζοντα για να κινηθεί.

Άλλωστε, πάντα οι πρώτοι μήνες μιας κυβέρνησης είναι σχετικά ανέφελοι καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει συνέλθει, και πολιτικά και οργανωτικά, από την εκλογική ήττα. Βέβαια, μέχρι τώρα όλες οι κυβερνήσεις άφηναν να περάσει αυτό το χρονικό διάστημα ανεκμετάλλευτο, καθώς απολάμβαναν, με χαλαρότητα, τη νίκη τους στις εκλογές.

Αυτή η κυβέρνηση έπιασε δουλειά αμέσως. Ήρθε προετοιμασμένη και άρχισε να νομοθετεί, ενώ κατέστησε σαφές πως έτσι θα κινηθεί και στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Είναι προφανές πως η αντιπολίτευση αιφνιδιάστηκε. Δεν περίμενε μέσα στο καλοκαίρι τέτοιο νομοθετικό οργασμό. Το αν έχει περιθώρια αντιδράσεων, αυτό θα φανεί το φθινόπωρο.

Πάντως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα χωρίς ανάσα.

Και καλά κάνει!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Αυγούστου 2019