ΑΠΟΨΕΙΣ

Μεταξύ Νίκου και Πάνου

 23/10/2018 20:00

Η ομολογουμένως αιφνιδιαστική εξέλιξη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατέληξε σε μία πολιτική «εικόνα»: Ο Αλέξης Τσίπρας στριμωγμένος ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο…

Για πρώτη φορά από το καλοκαίρι 2015 και την κρίση με τους τότε συντρόφους του που λύθηκε με μία νέα εκλογική αναμέτρηση και νέα εκλογική νίκη, ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει κρίση που τον αφορά, μέσα στη χώρα. Το 2015 βρήκε την πασιονάρια Κωνσταντοπούλου και τον σκληροπυρηνικό Λαφαζάνη εκτός Βουλής, τον Γιάνης με ένα «ν» και την αλήστου πολιτικής μνήμης Ραχήλ Μακρή να τον πυροβολούν με άσφαιρα πυρά, καθώς η κάλπη απάντησε με καθαρό τρόπο.

Έκτοτε ο Αλέξης Τσίπρας και η εφτάψυχη κυβέρνηση που σχημάτισε με τους ΑΝΕΛ ασκούν εξουσία χωρίς να κουνηθεί ούτε βουλευτής ούτε… φύλλο! Υπουργοί έφυγαν, κραδασμοί απορροφήθηκαν, μέτρα λιτότητας και υπερφορολόγησης πέρασαν, στροφές 90 έως 180 μοιρών σε μείζονα προγραμματικά θέματα έγιναν, αλλά τελικά δεν επαληθεύτηκαν οι Κασσάνδρες ή όσοι λογικά σκεπτόμενοι περίμεναν ότι ο χρόνος αυτής της αλλόκοτης συμμαχικής κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι μεγάλος… Είναι ο μεγαλύτερος για κυβέρνηση κρίσης κοινώς από το 2009 και μετά, ενώ Δ’ σύνοδο Βουλής έχουμε να δούμε από… νέοι!

Με αυτό το ομολογουμένως απίστευτο ιστορικό, το Μαξίμου αντιλαμβανόταν τη σκακιέρα των επόμενων εκλογών σαν μία δύσκολη παρτίδα, στην οποία όμως διατηρούσε πάντα το πλεονέκτημα των κινήσεων όπως και τον «βασιλιά» της πολιτικής επικοινωνίας. Πώς βρέθηκε ο βασιλιάς στριμωγμένος ανάμεσα σε δύο «πύργους» και δη δικούς του, είναι ένα θέμα. Ένα δεύτερο θέμα είναι αν το έχει αντιληφθεί ή νομίζει ότι δεν συνέβη κάτι σημαντικό για το ηγετικό του προφίλ. Αν δεν το έχει αντιληφθεί, αν δηλαδή δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι το αστειάκι του τύπου «Τι τραβάω κι εγώ… μπελάς» σε συνδυασμό με την κωμικοτραγικά αντιφατική δήλωση περί μη ανοχής στη διγλωσσία, έγιναν ακριβώς διότι υπήρξε πραγματική κρίση, τότε θα δούμε κι άλλα επεισόδια σύντομα.

Το τεράστιο πλεονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα ήταν το «αήττητος» στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Όποιος τα έβαλε μαζί του, έχασε όπως έχασαν διαδοχικά δύο μέχρι στιγμής πρόεδροι ΝΔ, ενώ η κυβέρνησή του ζει και εξουσιάζει. Όμως έχοντας πια στην πλάτη της από μέτρα νέας φτωχοποίησης μέχρι εκατόμβη νεκρών κι από συμφωνία των Πρεσπών μέχρι νόμο Παρασκευόπουλου, η εικόνα ενός πρωθυπουργού που δεν χτυπάει το χέρι στο υπουργικό τραπέζι αλλά αναστενάζει με όσα τραβάει από τους υπουργούς του, είναι η λάθος εικόνα. Και είναι η αληθινή.

Κωδικός Μόσχα

Σαν να μην έφταναν όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ και μετά στην Αθήνα καθώς ο Πάνος Καμμένος παραμένει αμετακίνητος στη θέση του για το σκοπιανό, ήρθε και η ώρα της επίσκεψης στη… Μόσχα! Όπου θα πήγαινε εκεί κατά τα τέλη Νοεμβρίου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά τελικά δεν θα πάει. Όχι διότι έγινε της τρελής με τον πρώην ΥΠΕΞ ούτε γιατί όπως είπε ο πρωθυπουργός «όποιος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στο εξωτερικό, πρέπει να ακολουθεί τις κυβερνητικές θέσεις» -λέγε με σκοπιανό- αλλά διότι εξαρχής κακώς νομίζαμε ότι θα πάει! Fake news δηλαδή, διότι όπως διέρρευσε από «κύκλους του ΥΕΘΑ» στη διυπουργική θα πάει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο οποίος σημειωτέον θα πάει στις 13 Δεκεμβρίου και στην Ουάσιγκτον αντί του ΥΠΕΞ - πρωθυπουργού.

Κωδικός Τέρενς

Ακούστηκε ήδη με πολύ προσεκτική διατύπωση στο πολιτικό ρεπορτάζ και το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη, διότι ακόμη κι αν ισχύει, αποκλείω να πραγματοποιηθεί: Ο Πάνος Καμμένος έχει ζητήσει την απομάκρυνση του Τέρενς Κουίκ από την κυβέρνηση… Οι σχέσεις τους από καιρό δεν είναι ειδυλλιακές, αλλά από τη μέρα που ο Τ. Κουίκ πήρε σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις Καμμένου στις ΗΠΑ και άδειασε τον εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Τοσουνίδη με ακόμη… σαφέστερο τρόπο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει πάρει το μήνυμα . Κύκλοι του Πάνου Καμμένου διαψεύδουν ότι ζητήθηκε απομάκρυνση, αλλά δεν εκπέμπουν… ζεστά μηνύματα για το μη κοινοβουλευτικό στέλεχός τους, που υπουργοποιήθηκε και απ’ ό,τι φαίνεται αναφέρεται πια σε άλλους κι όχι σ’ αυτούς που τον τίμησαν, όπως έλεγε στέλεχος του κόμματος. Ο λόγος που αποκλείω την απομάκρυνση πάντως είναι ακριβώς διότι διέρρευσε. Και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί πια ο Αλ. Τσίπρας -ΥΠΕΞ πλέον- να εμφανίζεται σαν… βραχίονας του Καμμένου!

Κωδικός ΤΙΤΑΝ

Όχι ότι θορυβήθηκε η κυβέρνηση από την επικείμενη εισαγωγή της εμβληματικής και ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών με παράλληλη διαπραγμάτευση στα Χρηματιστήρια Αθηνών και Euronext Παρισίων… Οόόόχι! Ούτε χαλάει το νέο success story, επειδή μια τέτοια εταιρεία μεταφέρει την έδρα της στις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό και συναντήθηκε με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο την Παρασκευή, ενώ εξέδωσε και ανακοίνωση μετά τη συνάντηση(!) ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης. Σας παρακαλώ διαβάστε πώς παρουσίασε το story το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης «η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του εξωστρεφούς προσανατολισμού της εταιρείας και της αναβάθμισης της πρόσβασής της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων». Επίσης μάθαμε ότι οι δύο άντρες… αντάλλαξαν απόψεις για την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης και υπάρχει… βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"