ΑΠΟΨΕΙΣ

Μετά τις εκλογές

 30/07/2019 12:00


Παρακολούθησα σχεδόν το σύνολο της συζήτησης για τις προγραμματικές. Η πλειοψηφία παρουσίασε τις προτάσεις της, που ήταν γενικά σε συμφωνία με τις προεκλογικές προτάσεις. Ούτε υπερβολές ούτε διάφορα καινούργια. Μέχρι του σημείου να είναι βαρετό! Η κυβέρνηση φυσικά θα κριθεί από το έργο της και όχι από την παρουσία ή τη συμπεριφορά, όσο και αν είναι και τα δύο αυτά σημαντικά.

Θα κριθεί από τα συγκεκριμένα. Από τους νόμους που θα ψηφίσει, και κυρίως από την εφαρμογή τους. Μακάρι ο νόμος για το επιτελικό κράτος να λειτουργήσει. Το κεντρικό άλλωστε πρόβλημά μας είναι το σπάταλο (με την έννοια ότι μένουν λίγα διαθέσιμα για την παραγωγή υπηρεσιών και το μεγάλο μέρος των δαπανών κατευθύνεται σε μισθούς), το μη ορθολογικό (δηλαδή κράτος που λειτουργεί χωρίς να παράγει αποτελεσματικές υπηρεσίες), το συγκεντρωτικό (με την έννοια ότι οι αποφάσεις μεταφέρονται στο ανώτερο επίπεδο και δεν επιτρέπουν αυτενέργεια και αντιμετώπιση στο κοντινότερο επίπεδο).

Μακάρι να προκύψει ένα κράτος που θα παράγει χρήσιμες υπηρεσίες, σχετικές με τις ανάγκες των πολιτών. Άκουσα για την ανάγκη να προκύψει η ψηφιακή ταυτότητα που θα έχει μοναδική αντιστοιχία για κάθε πολίτη. Θα δούμε.

Η αντιπολίτευση έδειχνε έξω από τα νερά της. Οι ομιλητές της προηγούμενης κυβέρνησης σε πολλές περιπτώσεις έδειχναν να μην καταλαβαίνουν ότι έγιναν εκλογές. Επαναλάμβαναν τα καλά που τα έκαναν το προηγούμενο διάστημα και ξεχνούσαν ότι αυτά κρίθηκαν και βρέθηκαν στην αντιπολίτευση. Οι άλλοι της αντιπολίτευσης κυρίως προσπαθούσαν να διαφοροποιηθούν. Για αυτό άλλωστε και η συζήτηση εξελίχθηκε χωρίς έντονες αντιπαραθέσεις αλλά, δυστυχώς, και χωρίς πίεση. Γιατί σημασία δεν έχει να διατυπώνεις αρχές ή ιδέες με τις οποίες συμφωνούν πολλοί. Σημασία έχει να λες πως αυτές θα εφαρμοστούν. Θα δούμε λοιπόν.

Στο ίδιο πλαίσιο οι αναφορές για το πελατειακό και κομματικό κράτος. Πράγματι έχει πλάκα αυτοί που διόρισαν σε όλες τις θέσεις (ή σχεδόν σε όλες) τους δικούς τους να κατηγορούν τους άλλους ότι δεν τους διατηρούν στη θέση τους. Η θεωρία, ο δικός μου είναι ο άριστος και ο δικός σου είναι ο αρεστός είναι η επιτομή της πελατειακής αντίληψης! Πλάκα να γίνεται… Για να δούμε. Θα παραιτηθούν, όπως οφείλουν, όσοι διορίστηκαν σε διάφορες θέσεις;

Καλό καλοκαίρι λοιπόν. Και ας ελπίσουμε ότι όλοι θα ωριμάσουν!

*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 28 Ιουλίου 2019.

Δημοφιλείς Απόψεις