ΑΠΟΨΕΙΣ

Μετά τη Φώφη, τι;

 19/10/2021 20:00

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία ευχήθηκε στην κυρία Γεννηματά ταχεία ανάρρωση, από την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας της. Εννοείται πως τη συνοδεύουν και οι ευχές όλων μας.

Όμως οι εξελίξεις δε σταματούν και έτσι τίθενται πολλά ερωτήματα: μετά τη Φώφη τι; Θα υπάρξει τέταρτος υποψήφιος και αν ναι, ποιος; Αν δεν υπάρξει, η απουσία της κυρίας Γεννηματά θα έχει αρνητική επίδραση στη μαζικότητα της εκλογικής διαδικασίας; Ποιος ο ρόλος του Γ.Α. Παπανδρέου; Τελικά ποιον εκ των υποψηφίων ωφελεί αυτή η απρόβλεπτη εξέλιξη;

Το σίγουρο είναι πως ο Γ. Α. Παπανδρέου, αν το επιθυμεί, θα διαδραματίσει ουσιαστικό, αν όχι καθοριστικό ρόλο, στο επόμενο διάστημα. Είτε αναλάβει το ρίσκο της υποψηφιότητας του είτε κινηθεί εμφανώς ή παρασκηνιακά προς υποστήριξη κάποιου εκ των υποψηφίων, θα επηρεάσει τις εξελίξεις. Θεωρώ μη πιθανή μιαν απόφαση του να διεκδικήσει την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ. Θα φανεί πως είναι μια ευκαιριακή κίνηση, καθώς θα γίνει λόγω της ασθένειας της κυρίας Γεννηματά. Κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει σε έναν πρώην πρωθυπουργό και πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως, είναι γνωστό πως δέχεται πιέσεις από πολιτικούς φίλους του να δηλώσει την υποψηφιότητα του, που πιστεύουν σε μια δικαίωση του. Ας μη λησμονούμε πως το ΚΙΔΗΣΟ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 έλαβε 152.557 ψήφους, που αποτελούν μιαν ισχυρή βάση για την εκλογή του Γ.Α. Παπανδρέου. Έχει πιστούς φίλους που τον ακολουθούν. Στην περίπτωση διεκδίκησης της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ από τον Γ. Α. Παπανδρέου, ο κ. Χ. Καστανίδης θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, λόγω και της ιδιαίτερης σχέσης των δύο ανδρών, αλλά και του κοινού εκλογικού σώματος στο οποίο απευθύνονται.

Τυχόν νίκη του τι επιπτώσεις θα έχει στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ;

Νομίζω ότι λόγω των εντάσεων που έχουν τις ρίζες τους στο 2007, οι φίλοι του μεταρρυθμιστικού Κέντρου που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, πολύ δύσκολα θα επανακάμψουν στο ΚΙΝΑΛ. Οι αντιπαλότητες επιβιώνουν ακόμα, καθώς αναπαρήχθησαν το 2011 και το 2015. Συνεπώς η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται μια σχετική ασφάλεια από τυχόν υποψηφιότητα του Γ. Α. Παπανδρέου.

Απεναντίας στο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ανησυχούν. Ένας σημαντικός αριθμός στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει τις ρίζες του στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και οφείλει πολλά σε αυτόν. Η πρόκληση θα είναι μεγάλη.

Εννοείται πως η συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές θα εκτινάξει το ενδιαφέρον στα ύψη και θα μαζικοποιήσει τη διαδικασία εκλογής αρχηγού.

Αν τελικά δε συμμετάσχει—που το θεωρώ πιθανότερο—η στήριξη που θα παράσχει στον υποψήφιο που θα επιλέξει, ίσως κρίνει το αποτέλεσμα. Πάντως, όπως προανέφερα, ούτως ή άλλως, ο ρόλος του θα αποβεί καθοριστικός.

Εννοείται ότι στην περίπτωση που οι υποψήφιοι παραμείνουν οι γνωστοί τρείς, ο ευνοημένος από τη μη συμμετοχή της κυρίας Γεννηματά είναι ο κ. Χ. Καστανίδης, καθώς λίγο—πολύ απευθύνονται στο ίδιο εσωκομματικό ακροατήριο.

Όπως αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης το τοπίο είναι εντελώς ρευστό και οι βεβαιότητες του χτες δεν ισχύουν. Το μόνο σίγουρο είναι μέχρι στιγμής πως οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά, με μια πιθανή ολιγοήμερη παράταση, αν προκύψει νέα υποψηφιότητα. Αυτό που προέχει πάντως είναι ο αγώνας της κυρίας Γεννηματά για την υγεία της, χωρίς κανένα «ίσως».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Οκτωβρίου 2021