ΑΠΟΨΕΙΣ

Μετά από οκτώ μήνες δεν υπάρχει άγνοια

 04/10/2021 16:00

Η Θεσσαλονίκη «κοκκίνισε», όχι τόσο εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων της παραλλαγής COVID, όσο γιατί οι ΜΕΘ της πόλης έχουν καταληφθεί από ασθενείς των γύρω περιοχών. Συνεπώς, αν κρίνω από τις επίσημες ανακοινώσεις, τα μέτρα είναι προληπτικά. Μάλιστα εισερχόμαστε σε έναν επικίνδυνο μήνα καθώς εκτός από τη λειτουργία των ΑΕΙ, έχουμε και τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του εορταστικού τριημέρου. Υποθέτω ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει η γνωστή διαμάχη μεταξύ αυτών που θα θέλουν να ματαιωθούν αυτές οι εκδηλώσεις για λόγους προφύλαξης και αυτών που επιθυμούν να διεξαχθούν απρόσκοπτα, επικαλούμενοι άλλες μαζικές εκδηλώσεις πολιτικού και πολιτιστικού περιεχομένου, που δεν ματαιώθηκαν.

Η ρίζα βέβαια του προβλήματος δε βρίσκεται σε αυτές ή σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις, αλλά στο γεγονός πως ένας σημαντικός αριθμός συνανθρώπων μας δεν έχει εμβολιαστεί, και κατά τα φαινόμενα, δεν πρόκειται να εμβολιαστεί. Ούτως ή άλλως οι ρυθμοί των ημερήσιων εμβολιασμών έχουν πέσει δραματικά, σε σημείο που ουδείς αναφέρεται πλέον σε αυτούς.

Επιπλέον, είναι άγνωστο τι θα γίνει με την τρίτη δόση για τη μεγάλη πλειοψηφία των εμβολιασμένων. Ο καιρός πλησιάζει και αναμένουμε τις σχετικές αποφάσεις.

Για τους συνανθρώπους μας που δεν θέλουν να εμβολιαστούν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Η πολιτεία έχει χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να τους πείσει. Άλλωστε, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την εμβολιαστική επιχείρηση και την καθημερινή ενημέρωση, δεν δικαιολογείται άγνοια για τις συνέπειες της επιλογής τους να μην εμβολιαστούν. Συνεχώς πληροφορούμαστε από τα επίσημα χείλη πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που προσβάλλονται από τον COVID ανήκει σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Όλα τα δεδομένα βρίσκονται μπροστά στους πολίτες και αυτοί αποφασίζουν. Περίπου το 60% έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ποσοστό που ανεβαίνει αν το υπολογίσουμε όχι επί του συνολικού πληθυσμού, αλλά από την ηλικία των 12 ετών και άνω. Αν συνυπολογίσουμε και τους νοσήσαντες, δε βρισκόμαστε μακριά από το τείχος της ανοσίας, που θα το κτίσουμε περί τα μέσα Νοεμβρίου, επίδοση διόλου ικανοποιητική. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο περί το τέλος Σεπτεμβρίου. Εν τω μεταξύ οι ΜΕΘ γεμίζουν, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην περίθαλψη των ασθενών.

Πήγε κάτι στραβά στον όλο σχεδιασμό; Δεν υπήρξε πλήρης ενημέρωση;

Κατά γενική ομολογία και ο σχεδιασμός ήταν άψογος και η ενημέρωση ήταν πλήρης. Υπήρξαν όμως συγκεκριμένοι μηχανισμοί αντίστασης (Εκκλησία, συγκεκριμένα κόμματα, συγκεκριμένοι πολιτικοί, πρόσωπα του ιατρικού κόσμου) που δημιούργησαν σε ένα σημαντικό αριθμό πολιτών μια αντιεμβολιαστική συνείδηση. Συνυπεύθυνοι σε αυτήν την κατάσταση ήταν και τηλεπαρουσιαστές οι οποίοι για χάρη λίγων μονάδων τηλεθέασης έδιναν λόγο στους επώνυμους αντιεμβολιαστές, στο πλαίσιο ενός «δήθεν» δημοκρατικού διαλόγου. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό και το ζούμε.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως γενικευμένο lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει. Οι εμβολιασμένοι δεν θα υποστούν τις συνέπειες, σε όλα τα επίπεδα, της ανεύθυνης συμπεριφοράς των ανεμβολίαστων. Η καθεμία και ο καθένας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις επιλογές του. Οκτώ μήνες μετά του πρώτους εμβολιασμούς, δεν υπάρχει «δε ξέρω». Υπάρχει «δε θέλω».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Οκτωβρίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις