Μειώσεις μισθών στο δημόσιο και καταργήσεις δημοσίων οργανισμών

 08/07/2011 00:00

Μειώσεις μισθών στο δημόσιο και καταργήσεις δημοσίων οργανισμών

Μπαράζ νέων νομοθετικών ρυθμίσεων για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής αναμένεται το προσεχές διάστημα και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
 



Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Οι ρυθμίσεις θα προβλέπουν μειώσεις μισθών στον στενό δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ σταδιακά εντός των προσεχών τριών ετών, καταργήσεις και συγχωνεύσεις 11 μεγάλων και 65 μικρών δημοσίων οργανισμών, μειώσεις συντάξεων και νέες περικοπές φοροαπαλλαγών.
Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, το αργότερο μέχρι τις 15 Αυγούστου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει φέρει στη Βουλή για ψήφιση έναν ακόμη εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Οι ρυθμίσεις του νέου αυτού νόμου θα προβλέπουν:
1) Την καθιέρωση ενός νέου μισθολογίου σε όλο τον στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή στα υπουργεία, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς. Όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο, το σύστημα αμοιβών σε όλο τον δημόσιο τομέα θα ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως με τον κανόνα που προβλέπει την επίτευξη ίσης αμοιβής για ίση εργασία. Αυτό σημαίνει ότι οι αμοιβές των υπαλλήλων των υπουργείων, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ και των ΔΕΚΟ θα προσδιορίζονται αποκλειστικά με βάση την παραγωγικότητά τους, δηλαδή με βάση το έργο που αποδίδουν. Ουσιαστικά, με τις ρυθμίσεις για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα θα προβλέπονται:
- Η καθιέρωση νέας κλιμάκωσης για τους βασικούς μισθούς, βάσει της οποίας η μετάβαση στο εκάστοτε υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο, η λεγόμενη μισθολογική ωρίμανση, θα γίνεται πιο αργά, ανά τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια και όχι ανά δύο χρόνια που γίνεται σήμερα, και με κριτήριο όχι μόνο τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος αλλά και την αποδοτικότητα του υπαλλήλου.
- Η σταδιακή κατάργηση των περισσοτέρων από τα 99 επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι 450.000 πολιτικοί υπάλληλοι, η μείωση και ενσωμάτωση ορισμένων άλλων στους βασικούς μισθούς.
- Η μείωση στα λεγόμενα επιδόματα παραγωγικότητας κατά 50%. Ως επίδομα παραγωγικότητας θεωρείται το κίνητρο απόδοσης, το οποίο λαμβάνουν σήμερα οι περίπου 450.000 πολιτικοί υπάλληλοι του δημοσίου. Το κίνητρο απόδοσης, το οποίο κυμαίνεται από 57 έως 100 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγεται κάθε υπάλληλος (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ), θα μειωθεί στα επίπεδα των 28 έως 50 ευρώ τον μήνα.
- Η διατήρηση τριών μόνο επιδομάτων: της οικογενειακής παροχής, του επιδόματος θέσης ευθύνης και του επιδόματος μεταπτυχιακών σπουδών.
Ανάλογες ρυθμίσεις με τις παραπάνω θα εφαρμοστούν και για τους εργαζόμενους σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
2) Το κλείσιμο έξι μεγάλων δημόσιων οργανισμών, τη συγχώνευση άλλων πέντε και τη συρρίκνωση ενός. Συγκεκριμένα θα προβλέπεται το κλείσιμο:
- Της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ (οι αρμοδιότητές τους θα μεταφερθούν στη γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας)
- Του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (θα μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομικών)
- Του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας
- Του ΕΟΜΜΕΧ
- Του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ)
Επιπλέον, θα προβλέπεται η συγχώνευση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) με τη Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ και τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομειακών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ), καθώς και η συγχώνευση του ΕΘΙΑΓΕ με τη Δήμητρα. Τέλος, είναι πολύ πιθανό στις νέες ρυθμίσεις να συμπεριληφθεί και η συρρίκνωση της ΕΡΤ, με την κατάργηση ενός από τα τρία τηλεοπτικά κανάλια.
3) Το κλείσιμο άλλων 40 μικρών οργανισμών του δημοσίου και τις συγχωνεύσεις άλλων 25.
4) Τη μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ
, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 360 ευρώ τον μήνα.
5) Τη μείωση των κατώτατων ορίων των συντάξεων σε όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.
6) Την καθιέρωση νέων αυστηρότερων κριτηρίων χορήγησης συντάξεων με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας.
7) Την καθιέρωση ατομικών αριθμών κοινωνικής ασφάλισης
και τη θέσπιση ενός ανώτατου ορίου για το σύνολο των συντάξεων που μπορεί να λάβει ένας ασφαλισμένος.
8) Την εφαρμογή νέων κριτηρίων για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε να λαμβάνονται υπόψη όλες οι κατηγορίες εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτό σημαίνει ότι θα καθιερωθούν ακόμη πιο περιοριστικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τους δικαιούχους εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι.
9) Τη μείωση του εφάπαξ από το 2011 για όλους τους υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου, δηλαδή για τους πολιτικούς υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους πυροσβέστες, τους δικαστικούς, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, του καθηγητές των ΤΕΙ, τους ερευνητές, τους ιατρούς του ΕΣΥ και τους διπλωματικούς υπαλλήλους.
10) Την επέκταση του παγώματος των κύριων και των επικουρικών συντάξεων μέχρι το 2015.
Το κείμενο του νέου αναθεωρημένου μνημονίου αποκαλύπτει επίσης τη συμφωνία σε ένα σχέδιο απολύσεων μεγάλου αριθμού εργαζομένων που θα διαπιστωθεί ότι πλεονάζουν μετά το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις των παραπάνω δημοσίων οργανισμών. Το σχέδιο προβλέπει ότι το πλεονάζον προσωπικό που θα διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να απορροφηθεί μέσω μετατάξεων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις ή δημόσιους οργανισμούς, σύμφωνα με τον κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις (1 προς 10 για το 2011), «θα αντιμετωπισθεί με μη οικειοθελείς αποχωρήσεις»(!) και μέσω της δημιουργίας του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας (απόθεμα εργατικού δυναμικού). Ο κανόνας αυτός θα εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις για οποιονδήποτε τομέα. Ουσιαστικά θα εφαρμοστεί ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας ως προθάλαμος των απολύσεων. Το ΑΣΕΠ θα εξετάζει και θα αξιολογεί ποιοι υπάλληλοι του πλεονάζοντος προσωπικού δεν διαθέτουν τα επαγγελματικά προσόντα για να συνεχίσουν να απασχολούνται σε άλλες διαθέσιμες υπηρεσίες ή φορείς του δημοσίου και εν συνεχεία οι υπάλληλοι αυτοί θα εντάσσονται σε ένα ιδιότυπο μισθολογικό καθεστώς, όπου θα αμείβονται χωρίς να εργάζονται με το 60% των αποδοχών που λάμβαναν (εξαιρουμένων των υπερωριών και των άλλων επιπλέον αμοιβών) για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών. Μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος θα απολύονται οριστικά.

Ανατροπές στη φορολογία
Μετά την ψήφιση του δεύτερου εφαρμοστικού νόμου η κυβέρνηση σχεδιάζει την άμεση προώθηση ενός νέου φορολογικού νόμου, που θα προβλέπει νέες ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, στη φορολογία των ακινήτων και στον ΦΠΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος έχει προαναγγείλει ότι θα προωθήσει ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Τα σχέδια του υπουργού στον τομέα αυτό προβλέπουν:
1) Την περαιτέρω περικοπή και την κατάργηση φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Στο στόχαστρο θα μπουν:
- Οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων, που υπολογίζεται ότι κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως.
- Οι απαλλαγές από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που κοστίζουν 2,4 δισ. ευρώ τον χρόνο.
- Οι απαλλαγές για τα εισοδήματα και τα ακίνητα των νομικών προσώπων, που συνολικά ανέρχονται σε 460 εκατ. ευρώ.
- Οι απαλλαγές από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων.
- Οι απαλλαγές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που κοστίζουν στον προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
2) Νέες αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ. Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών και ενδεχομένως θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2012 προβλέπει τη μείωση των δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ από το 23% στο 21% ή στο 20% και από το 13% στο 10% ή στο 11%. Ταυτόχρονα, όμως, προβλέπει και τη μετάταξη μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό. Συνεπώς, ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 13% θα επιβαρύνονται από το 2012 με συντελεστή ΦΠΑ αυξημένο στο 20% ή στο 21%. Σε αυτήν την κατηγορία θα περιληφθούν πιθανότατα τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών (από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κτλ.), οι υπηρεσίες συγγραφέων και καλλιτεχνών, τα εισιτήρια θεαμάτων, τα κόμιστρα των ταξί, οι πωλήσεις ανθέων και φυτών, χωρίς να αποκλείεται ακόμη να ενταχθούν και οι λογαριασμοί ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου. Σε όλα αυτά τα αγαθά και τις υπηρεσίες συνεπώς αναμένεται να σημειωθούν από το επόμενο έτος ανατιμήσεις πάνω από 6%-7%. Παράλληλα θα καταργηθεί ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 6,5%, με αποτέλεσμα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτόν, δηλαδή οι εκδόσεις βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και τα εισιτήρια του θεάτρου, να επιβαρύνονται από το 2012 με συντελεστή ΦΠΑ αυξημένο σε 10% ή 11%. Ενδέχεται εξάλλου να καταργηθούν και οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου.
3) Είσπραξη του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο: Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να θέσει σε εφαρμογή την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών για εμπορικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εκδίδουν αποδείξεις λιανικής με το σύστημα Taxisnet, προκειμένου η απόδοση του ΦΠΑ να γίνεται απευθείας, σε πραγματικό χρόνο.
4) Ένταξη των ελεγκτικών εταιρειών και των λογιστικών - φοροτεχνικών γραφείων στη διαδικασία συλλογής των φόρων και των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Κατάργηση εφοριών
Τη ριζική αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού με την κατάργηση 213 εφοριών και την εντατικοποίηση των διαδικασιών βεβαίωσης και είσπραξης φόρων μέσω της άμεσης σύστασης και λειτουργίας νέας υπηρεσίας για τη συλλογή των εσόδων συμφώνησαν η κυβέρνηση με την τρόικα.
Όπως αποκαλύπτεται από το κείμενο του νέου αναθεωρημένου μνημονίου, η συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα για την αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης προβλέπει ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει συσταθεί στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου μια νέα γενική διεύθυνση για τη συλλογή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο από τους φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα. Παράλληλα μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους πρέπει να αρχίσουν οι διαδικασίες για το κλείσιμο των 213 εφοριών.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει επίσης να έχουν αρχίσει να λειτουργούν τα φορολογικά δικαστήρια.
Η πρόοδος στη διαχείριση των φορολογικών εσόδων θα πρέπει να αναφέρεται από τις αρχές σε μηναία βάση και να αξιολογείται ανά τρίμηνο, με βάση τους ακόλουθους στόχους: 
- Ολοκλήρωση των 75 πλήρων ελέγχων και των 225 ελέγχων ΦΠΑ στους φορολογούμενους με τα υψηλότερα εισοδήματα έως το τέλος Δεκεμβρίου 2011. 
- Ολοκλήρωση της είσπραξης του 20% όλων των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από νέους ελέγχους φορολογουμένων με πολύ μεγάλα εισοδήματα εντός τριών μηνών από την ημερομηνία βεβαίωσης. Είσπραξη του 30% του συνόλου των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από νέους ελέγχους εντός έξι μηνών από την ημερομηνία βεβαίωσης. 
- Είσπραξη του 5% των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο που θεωρούνται εισπράξιμες και εκτιμάται ότι ανέρχονται συνολικά σε 8 δισ. ευρώ. Η είσπραξη 300 εκατ. ευρώ από το ποσό αυτό πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2011. 
- Ολοκλήρωση έως το τέλος Δεκεμβρίου 2011 των 1.000 ελέγχων ΦΠΑ σε μη ταξινομημένους φορολογούμενους που είχαν εντοπιστεί. 
- Είσπραξη του 20% όλων των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από νέους ελέγχους ΦΠΑ σε μη ταξινομημένους υπόχρεους εντός τριών μηνών από την ημερομηνία βεβαίωσης. Είσπραξη του 30% όλων των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από νέους ελέγχους μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία της βεβαίωσης.

Νέος γύρος ρυθμίσεων για την απελευθέρωση επαγγελμάτων
Νέες αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των επαγγελμάτων του συμβολαιογράφου, του δικηγόρου και του μηχανικού, καθώς και άλλων θεωρούμενων ως κλειστών επαγγελμάτων συμφώνησε να προωθήσει η κυβέρνηση.
Ειδικά για τους συμβολαιογράφους η κυβέρνηση και η τρόικα συμφώνησαν να εκδοθεί υπουργική απόφαση το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου που θα οδηγήσει στη μείωση της μέσης αμοιβής κατά τουλάχιστον 50%! Επιπλέον, συμφώνησαν νέες παρεμβάσεις για τα ζητήματα της απελευθέρωσης των κατώτατων αμοιβών στα επαγγέλματα των δικηγόρων και των μηχανικών.
Η τρόικα θεωρεί πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μερική απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και γι’ αυτό ζήτησε νέο γύρο παρεμβάσεων το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα του ανταγωνισμού στην αγορά. Για τον λόγο αυτό στο νέο αναθεωρημένο μνημόνιο περιλαμβάνεται σειρά νέων οδηγιών που θα πρέπει να υλοποιηθούν με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με το νέο μνημόνιο:
* Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει να έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση «για τον καθορισμό της αξίας μιας συναλλαγής πάνω από την οποία η κατ’ αναλογία αμοιβή των συμβολαιογράφων για τη σύνταξη των συμβολαίων θα είναι η μέγιστη επιτρεπτή αμοιβή. Για τις συναλλαγές κάτω από το ανώτατο αυτό όριο τιμής η κατ’ αναλογία αμοιβή θα πρέπει να καθορίζεται σε διαδοχικά μειούμενα ποσοστά αντιστρόφως ανάλογα με τη σταδιακή αύξηση, με την αρχική αμοιβή, την τελική αμοιβή και τον αριθμό των δόσεων να καθορίζονται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται σημαντική μείωση της μέσης αμοιβής τουλάχιστον κατά 50%». Η υπουργική απόφαση πρέπει επίσης να «μειώνει τις αμοιβές για τη δημιουργία εταιρείας, για τα αντίγραφα και για τις επιπλέον σελίδες».
* Η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει εκδώσει προεδρικό διάταγμα για τους δικηγόρους, το οποίο θα αναθεωρεί τα ποσοστά που ισχύουν για τα ποσά αναφοράς και θα ορίζει προπληρωμένα ποσά για κάθε διαδικαστική πράξη ή παραστάσεις δικαστηρίου. Δηλαδή θα καθοριστεί ένα σύστημα προπληρωμένων σταθερών ποσών για κάθε διαδικαστική πράξη ή παράσταση από δικηγόρο, το οποίο δεν θα συνδέεται με ένα συγκεκριμένο ποσό αναφοράς.
* Μέσα στον Ιούλιο αρχίζει έλεγχος «για να εκτιμηθεί σε ποιον βαθμό οι εισφορές των δικηγόρων και των μηχανικών για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των επαγγελματικών ενώσεών τους είναι λογικές, αναλογικές και δικαιολογημένες».
* Πρέπει να απλοποιηθούν οι απαιτήσεις που περιορίζουν την άσκηση ορισμένων δραστηριοτήτων στο νομικό επάγγελμα και στο επάγγελμα του μηχανικού που δεν είναι δικαιολογημένες ή αναλογικές.
* Η κυβέρνηση μέσα στον Ιούλιο θα δημοσιεύσει έκθεση για την εφαρμογή του νόμου, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει:
- Κατάλογο των επαγγελμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και άνοιξαν.
- Λίστα των επαγγελμάτων που εξαιρούνται από την άρση των περιορισμών μέσω προεδρικού διατάγματος και την αιτιολόγηση για τις εξαιρέσεις αυτές.
- Αξιολόγηση κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω μέτρα σχετικά με τους κανόνες για την πρόσβαση, την άσκηση του επαγγέλματος και την τιμολόγηση για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο και τους κανόνες ανταγωνισμού.
- Χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο της υπάρχουσας νομοθεσίας και της θέσπισης των αναγκαίων αλλαγών στις υπάρχουσες ειδικές ρυθμίσεις των επαγγελμάτων (π.χ. προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι), ώστε να είναι πλήρως συμβατές με τη νομοθεσία της ΕΕ και των κανόνων ανταγωνισμού.

Μπαράζ νέων νομοθετικών ρυθμίσεων για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής αναμένεται το προσεχές διάστημα και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
 



Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Οι ρυθμίσεις θα προβλέπουν μειώσεις μισθών στον στενό δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ σταδιακά εντός των προσεχών τριών ετών, καταργήσεις και συγχωνεύσεις 11 μεγάλων και 65 μικρών δημοσίων οργανισμών, μειώσεις συντάξεων και νέες περικοπές φοροαπαλλαγών.
Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, το αργότερο μέχρι τις 15 Αυγούστου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει φέρει στη Βουλή για ψήφιση έναν ακόμη εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Οι ρυθμίσεις του νέου αυτού νόμου θα προβλέπουν:
1) Την καθιέρωση ενός νέου μισθολογίου σε όλο τον στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή στα υπουργεία, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς. Όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο, το σύστημα αμοιβών σε όλο τον δημόσιο τομέα θα ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως με τον κανόνα που προβλέπει την επίτευξη ίσης αμοιβής για ίση εργασία. Αυτό σημαίνει ότι οι αμοιβές των υπαλλήλων των υπουργείων, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ και των ΔΕΚΟ θα προσδιορίζονται αποκλειστικά με βάση την παραγωγικότητά τους, δηλαδή με βάση το έργο που αποδίδουν. Ουσιαστικά, με τις ρυθμίσεις για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα θα προβλέπονται:
- Η καθιέρωση νέας κλιμάκωσης για τους βασικούς μισθούς, βάσει της οποίας η μετάβαση στο εκάστοτε υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο, η λεγόμενη μισθολογική ωρίμανση, θα γίνεται πιο αργά, ανά τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια και όχι ανά δύο χρόνια που γίνεται σήμερα, και με κριτήριο όχι μόνο τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος αλλά και την αποδοτικότητα του υπαλλήλου.
- Η σταδιακή κατάργηση των περισσοτέρων από τα 99 επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι 450.000 πολιτικοί υπάλληλοι, η μείωση και ενσωμάτωση ορισμένων άλλων στους βασικούς μισθούς.
- Η μείωση στα λεγόμενα επιδόματα παραγωγικότητας κατά 50%. Ως επίδομα παραγωγικότητας θεωρείται το κίνητρο απόδοσης, το οποίο λαμβάνουν σήμερα οι περίπου 450.000 πολιτικοί υπάλληλοι του δημοσίου. Το κίνητρο απόδοσης, το οποίο κυμαίνεται από 57 έως 100 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγεται κάθε υπάλληλος (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ), θα μειωθεί στα επίπεδα των 28 έως 50 ευρώ τον μήνα.
- Η διατήρηση τριών μόνο επιδομάτων: της οικογενειακής παροχής, του επιδόματος θέσης ευθύνης και του επιδόματος μεταπτυχιακών σπουδών.
Ανάλογες ρυθμίσεις με τις παραπάνω θα εφαρμοστούν και για τους εργαζόμενους σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
2) Το κλείσιμο έξι μεγάλων δημόσιων οργανισμών, τη συγχώνευση άλλων πέντε και τη συρρίκνωση ενός. Συγκεκριμένα θα προβλέπεται το κλείσιμο:
- Της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ (οι αρμοδιότητές τους θα μεταφερθούν στη γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας)
- Του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (θα μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομικών)
- Του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας
- Του ΕΟΜΜΕΧ
- Του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ)
Επιπλέον, θα προβλέπεται η συγχώνευση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) με τη Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ και τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομειακών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ), καθώς και η συγχώνευση του ΕΘΙΑΓΕ με τη Δήμητρα. Τέλος, είναι πολύ πιθανό στις νέες ρυθμίσεις να συμπεριληφθεί και η συρρίκνωση της ΕΡΤ, με την κατάργηση ενός από τα τρία τηλεοπτικά κανάλια.
3) Το κλείσιμο άλλων 40 μικρών οργανισμών του δημοσίου και τις συγχωνεύσεις άλλων 25.
4) Τη μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ
, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 360 ευρώ τον μήνα.
5) Τη μείωση των κατώτατων ορίων των συντάξεων σε όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.
6) Την καθιέρωση νέων αυστηρότερων κριτηρίων χορήγησης συντάξεων με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας.
7) Την καθιέρωση ατομικών αριθμών κοινωνικής ασφάλισης
και τη θέσπιση ενός ανώτατου ορίου για το σύνολο των συντάξεων που μπορεί να λάβει ένας ασφαλισμένος.
8) Την εφαρμογή νέων κριτηρίων για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε να λαμβάνονται υπόψη όλες οι κατηγορίες εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτό σημαίνει ότι θα καθιερωθούν ακόμη πιο περιοριστικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τους δικαιούχους εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι.
9) Τη μείωση του εφάπαξ από το 2011 για όλους τους υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου, δηλαδή για τους πολιτικούς υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους πυροσβέστες, τους δικαστικούς, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, του καθηγητές των ΤΕΙ, τους ερευνητές, τους ιατρούς του ΕΣΥ και τους διπλωματικούς υπαλλήλους.
10) Την επέκταση του παγώματος των κύριων και των επικουρικών συντάξεων μέχρι το 2015.
Το κείμενο του νέου αναθεωρημένου μνημονίου αποκαλύπτει επίσης τη συμφωνία σε ένα σχέδιο απολύσεων μεγάλου αριθμού εργαζομένων που θα διαπιστωθεί ότι πλεονάζουν μετά το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις των παραπάνω δημοσίων οργανισμών. Το σχέδιο προβλέπει ότι το πλεονάζον προσωπικό που θα διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να απορροφηθεί μέσω μετατάξεων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις ή δημόσιους οργανισμούς, σύμφωνα με τον κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις (1 προς 10 για το 2011), «θα αντιμετωπισθεί με μη οικειοθελείς αποχωρήσεις»(!) και μέσω της δημιουργίας του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας (απόθεμα εργατικού δυναμικού). Ο κανόνας αυτός θα εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις για οποιονδήποτε τομέα. Ουσιαστικά θα εφαρμοστεί ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας ως προθάλαμος των απολύσεων. Το ΑΣΕΠ θα εξετάζει και θα αξιολογεί ποιοι υπάλληλοι του πλεονάζοντος προσωπικού δεν διαθέτουν τα επαγγελματικά προσόντα για να συνεχίσουν να απασχολούνται σε άλλες διαθέσιμες υπηρεσίες ή φορείς του δημοσίου και εν συνεχεία οι υπάλληλοι αυτοί θα εντάσσονται σε ένα ιδιότυπο μισθολογικό καθεστώς, όπου θα αμείβονται χωρίς να εργάζονται με το 60% των αποδοχών που λάμβαναν (εξαιρουμένων των υπερωριών και των άλλων επιπλέον αμοιβών) για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών. Μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος θα απολύονται οριστικά.

Ανατροπές στη φορολογία
Μετά την ψήφιση του δεύτερου εφαρμοστικού νόμου η κυβέρνηση σχεδιάζει την άμεση προώθηση ενός νέου φορολογικού νόμου, που θα προβλέπει νέες ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, στη φορολογία των ακινήτων και στον ΦΠΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος έχει προαναγγείλει ότι θα προωθήσει ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Τα σχέδια του υπουργού στον τομέα αυτό προβλέπουν:
1) Την περαιτέρω περικοπή και την κατάργηση φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Στο στόχαστρο θα μπουν:
- Οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων, που υπολογίζεται ότι κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως.
- Οι απαλλαγές από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που κοστίζουν 2,4 δισ. ευρώ τον χρόνο.
- Οι απαλλαγές για τα εισοδήματα και τα ακίνητα των νομικών προσώπων, που συνολικά ανέρχονται σε 460 εκατ. ευρώ.
- Οι απαλλαγές από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων.
- Οι απαλλαγές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που κοστίζουν στον προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
2) Νέες αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ. Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών και ενδεχομένως θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2012 προβλέπει τη μείωση των δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ από το 23% στο 21% ή στο 20% και από το 13% στο 10% ή στο 11%. Ταυτόχρονα, όμως, προβλέπει και τη μετάταξη μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό. Συνεπώς, ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 13% θα επιβαρύνονται από το 2012 με συντελεστή ΦΠΑ αυξημένο στο 20% ή στο 21%. Σε αυτήν την κατηγορία θα περιληφθούν πιθανότατα τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών (από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κτλ.), οι υπηρεσίες συγγραφέων και καλλιτεχνών, τα εισιτήρια θεαμάτων, τα κόμιστρα των ταξί, οι πωλήσεις ανθέων και φυτών, χωρίς να αποκλείεται ακόμη να ενταχθούν και οι λογαριασμοί ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου. Σε όλα αυτά τα αγαθά και τις υπηρεσίες συνεπώς αναμένεται να σημειωθούν από το επόμενο έτος ανατιμήσεις πάνω από 6%-7%. Παράλληλα θα καταργηθεί ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 6,5%, με αποτέλεσμα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτόν, δηλαδή οι εκδόσεις βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και τα εισιτήρια του θεάτρου, να επιβαρύνονται από το 2012 με συντελεστή ΦΠΑ αυξημένο σε 10% ή 11%. Ενδέχεται εξάλλου να καταργηθούν και οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου.
3) Είσπραξη του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο: Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να θέσει σε εφαρμογή την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών για εμπορικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εκδίδουν αποδείξεις λιανικής με το σύστημα Taxisnet, προκειμένου η απόδοση του ΦΠΑ να γίνεται απευθείας, σε πραγματικό χρόνο.
4) Ένταξη των ελεγκτικών εταιρειών και των λογιστικών - φοροτεχνικών γραφείων στη διαδικασία συλλογής των φόρων και των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Κατάργηση εφοριών
Τη ριζική αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού με την κατάργηση 213 εφοριών και την εντατικοποίηση των διαδικασιών βεβαίωσης και είσπραξης φόρων μέσω της άμεσης σύστασης και λειτουργίας νέας υπηρεσίας για τη συλλογή των εσόδων συμφώνησαν η κυβέρνηση με την τρόικα.
Όπως αποκαλύπτεται από το κείμενο του νέου αναθεωρημένου μνημονίου, η συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα για την αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης προβλέπει ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει συσταθεί στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου μια νέα γενική διεύθυνση για τη συλλογή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο από τους φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα. Παράλληλα μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους πρέπει να αρχίσουν οι διαδικασίες για το κλείσιμο των 213 εφοριών.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει επίσης να έχουν αρχίσει να λειτουργούν τα φορολογικά δικαστήρια.
Η πρόοδος στη διαχείριση των φορολογικών εσόδων θα πρέπει να αναφέρεται από τις αρχές σε μηναία βάση και να αξιολογείται ανά τρίμηνο, με βάση τους ακόλουθους στόχους: 
- Ολοκλήρωση των 75 πλήρων ελέγχων και των 225 ελέγχων ΦΠΑ στους φορολογούμενους με τα υψηλότερα εισοδήματα έως το τέλος Δεκεμβρίου 2011. 
- Ολοκλήρωση της είσπραξης του 20% όλων των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από νέους ελέγχους φορολογουμένων με πολύ μεγάλα εισοδήματα εντός τριών μηνών από την ημερομηνία βεβαίωσης. Είσπραξη του 30% του συνόλου των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από νέους ελέγχους εντός έξι μηνών από την ημερομηνία βεβαίωσης. 
- Είσπραξη του 5% των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο που θεωρούνται εισπράξιμες και εκτιμάται ότι ανέρχονται συνολικά σε 8 δισ. ευρώ. Η είσπραξη 300 εκατ. ευρώ από το ποσό αυτό πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2011. 
- Ολοκλήρωση έως το τέλος Δεκεμβρίου 2011 των 1.000 ελέγχων ΦΠΑ σε μη ταξινομημένους φορολογούμενους που είχαν εντοπιστεί. 
- Είσπραξη του 20% όλων των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από νέους ελέγχους ΦΠΑ σε μη ταξινομημένους υπόχρεους εντός τριών μηνών από την ημερομηνία βεβαίωσης. Είσπραξη του 30% όλων των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από νέους ελέγχους μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία της βεβαίωσης.

Νέος γύρος ρυθμίσεων για την απελευθέρωση επαγγελμάτων
Νέες αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των επαγγελμάτων του συμβολαιογράφου, του δικηγόρου και του μηχανικού, καθώς και άλλων θεωρούμενων ως κλειστών επαγγελμάτων συμφώνησε να προωθήσει η κυβέρνηση.
Ειδικά για τους συμβολαιογράφους η κυβέρνηση και η τρόικα συμφώνησαν να εκδοθεί υπουργική απόφαση το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου που θα οδηγήσει στη μείωση της μέσης αμοιβής κατά τουλάχιστον 50%! Επιπλέον, συμφώνησαν νέες παρεμβάσεις για τα ζητήματα της απελευθέρωσης των κατώτατων αμοιβών στα επαγγέλματα των δικηγόρων και των μηχανικών.
Η τρόικα θεωρεί πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μερική απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και γι’ αυτό ζήτησε νέο γύρο παρεμβάσεων το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα του ανταγωνισμού στην αγορά. Για τον λόγο αυτό στο νέο αναθεωρημένο μνημόνιο περιλαμβάνεται σειρά νέων οδηγιών που θα πρέπει να υλοποιηθούν με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με το νέο μνημόνιο:
* Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει να έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση «για τον καθορισμό της αξίας μιας συναλλαγής πάνω από την οποία η κατ’ αναλογία αμοιβή των συμβολαιογράφων για τη σύνταξη των συμβολαίων θα είναι η μέγιστη επιτρεπτή αμοιβή. Για τις συναλλαγές κάτω από το ανώτατο αυτό όριο τιμής η κατ’ αναλογία αμοιβή θα πρέπει να καθορίζεται σε διαδοχικά μειούμενα ποσοστά αντιστρόφως ανάλογα με τη σταδιακή αύξηση, με την αρχική αμοιβή, την τελική αμοιβή και τον αριθμό των δόσεων να καθορίζονται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται σημαντική μείωση της μέσης αμοιβής τουλάχιστον κατά 50%». Η υπουργική απόφαση πρέπει επίσης να «μειώνει τις αμοιβές για τη δημιουργία εταιρείας, για τα αντίγραφα και για τις επιπλέον σελίδες».
* Η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει εκδώσει προεδρικό διάταγμα για τους δικηγόρους, το οποίο θα αναθεωρεί τα ποσοστά που ισχύουν για τα ποσά αναφοράς και θα ορίζει προπληρωμένα ποσά για κάθε διαδικαστική πράξη ή παραστάσεις δικαστηρίου. Δηλαδή θα καθοριστεί ένα σύστημα προπληρωμένων σταθερών ποσών για κάθε διαδικαστική πράξη ή παράσταση από δικηγόρο, το οποίο δεν θα συνδέεται με ένα συγκεκριμένο ποσό αναφοράς.
* Μέσα στον Ιούλιο αρχίζει έλεγχος «για να εκτιμηθεί σε ποιον βαθμό οι εισφορές των δικηγόρων και των μηχανικών για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των επαγγελματικών ενώσεών τους είναι λογικές, αναλογικές και δικαιολογημένες».
* Πρέπει να απλοποιηθούν οι απαιτήσεις που περιορίζουν την άσκηση ορισμένων δραστηριοτήτων στο νομικό επάγγελμα και στο επάγγελμα του μηχανικού που δεν είναι δικαιολογημένες ή αναλογικές.
* Η κυβέρνηση μέσα στον Ιούλιο θα δημοσιεύσει έκθεση για την εφαρμογή του νόμου, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει:
- Κατάλογο των επαγγελμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και άνοιξαν.
- Λίστα των επαγγελμάτων που εξαιρούνται από την άρση των περιορισμών μέσω προεδρικού διατάγματος και την αιτιολόγηση για τις εξαιρέσεις αυτές.
- Αξιολόγηση κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω μέτρα σχετικά με τους κανόνες για την πρόσβαση, την άσκηση του επαγγέλματος και την τιμολόγηση για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο και τους κανόνες ανταγωνισμού.
- Χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο της υπάρχουσας νομοθεσίας και της θέσπισης των αναγκαίων αλλαγών στις υπάρχουσες ειδικές ρυθμίσεις των επαγγελμάτων (π.χ. προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι), ώστε να είναι πλήρως συμβατές με τη νομοθεσία της ΕΕ και των κανόνων ανταγωνισμού.
Επιλέξτε Κατηγορία