ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μεγαλώνει το «κλαμπ» των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων

Πληθαίνουν τα πρόσωπα που εγκαταλείπουν τις παρατάξεις με τις οποίες εξελέγησαν

 22/02/2021 07:00

Μεγαλώνει το «κλαμπ» των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων

Φανή Σοβιτσλή

Σε… κίνημα που τείνει να καταστεί κυρίαρχο σε πολλά δημοτικά συμβούλια της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας, μετατρέπονται το τελευταίο διάστημα οι αποχωρήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων, κυρίως αντιπολιτευόμενων παρατάξεων.

Μόλις σε ενάμιση χρόνο από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι από τις ηττημένες παρατάξεις, για την ακρίβεια αυτές που έχασαν στη μάχη του δευτέρου γύρου, έχουν ήδη διαχωρίσει τη θέση τους, δηλώνοντας πλέον ανεξάρτητοι και είτε παραμένουν ουδέτεροι, είτε στηρίζουν τη διοίκηση του δήμου, ποντάροντας σε μία θέση «εξουσίας» ακόμη και αν αυτή είναι άμισθη.

Σε κάποιες περιπτώσεις δήμων, ο αριθμός των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων από το σύνολο των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, αποτελεί σχεδόν από μόνος του μια παράταξη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Κιλκίς, όπου στο δημοτικό συμβούλιο συμμετέχουν έξι παρατάξεις. Ωστόσο, από αυτές, τη μείζονα και την ελάσσονα έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί επτά δημοτικοί σύμβουλοι.

Ειδικότερα, από τη μείζονα αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Παύλο Τονικίδη, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη της δημοτικής θητείας, ανεξαρτητοποιήθηκαν έξι δημοτικοί σύμβουλοι. Την ίδια περίοδο ανεξάρτητη δήλωσε και η δημοτική σύμβουλος, Μαρία Μασμανίδου, που στις εκλογές του 2019 είχε εκλεγεί με τον συνδυασμό «Ενωτική Δύναμη Κιλκίς», με επικεφαλής τον Δημήτρη Τσαντάκη, ενισχύοντας το «κλαμπ» των ανεξάρτητων στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς, που αριθμεί πλέον σε επτά άτομα.

Απογοήτευση για το «Ενός ανδρός αρχή»

Αυτοδιοικητικοί παράγοντες, μιλώντας στη «ΜτΚ» αποδίδουν την… επέλαση των ανεξάρτητων, αφενός στην αγανάκτηση τους από τη στάση που κρατούν οι επικεφαλής, οι οποίοι συχνά εμφανίζονται αλαζονικοί, απαξιωτικοί με τα μέλη τους, και διεκδικούν να ακούγεται μόνο η δική τους φωνή, αφετέρου τους είναι δύσκολο να διαχειριστούν την εκλογική ήττα.

Το φαινόμενο είναι πιο συχνό στους επικεφαλής παρατάξεων της μείζονος αντιπολίτευσης, που μονομάχησαν στο δεύτερο γύρο, αλλά εντέλει έχασαν στο νήμα. Όπως συχνή είναι μεταπήδηση συμβούλων από την αντιπολίτευση στη διοίκηση, προκειμένου σε αντάλλαγμα να αναλάβουν ένα ρόλο στο δήμο, κεφαλαιοποιώντας την παρουσία και δραστηριότητα τους για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

«Οι δημοτικοί σύμβουλοι που παραιτούνται, προκαλώντας πονοκέφαλο στους επικεφαλής των παρατάξεων, συχνά επικαλούνται «προσωπικούς λόγους, αλλά στην ουσία αποχωρούν γιατί διαπιστώνουν κακή λειτουργία στη δημοτική τους ομάδα και ευρύτερα στο συνδυασμό. Ειδικά οι πιο νέοι βλέπουν να συμβαίνει στην πράξη αυτό που είπε ο Θουκυδίδης, το ‘ενός ανδρός αρχή’, Οι αποφάσεις δηλαδή να λαμβάνονται από έναν και μόνο ηγέτη αλλά παράλληλα να χαρακτηρίζονται δημοκρατικές» σχολίασε αυτοδιοικητικό στέλεχος της Θεσσαλονίκης.

Με το δήμαρχο… για το καλό της πόλης

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, η διοίκηση Ζέρβα εισέπραξε με το καλημέρα τα παράδοξα του «Κλεισθένη», καθώς κλήθηκε να αναλάβει το τιμόνι με μόλις επτά συμβούλους, παράλληλα όμως ενίσχυσε γρήγορα την ομάδα της στο δημοτικό συμβούλιο, συμμαχώντας με πλειάδα συμβούλων που ανεξαρτητοποιήθηκαν από παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Τον Αύγουστο του 2019, τρεις μήνες μετά τις εκλογές τη «βόμβα» των ανεξαρτητοποιήσεων έριξαν πέντε δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» με επικεφαλής τον Νίκο Ταχιάο, Οι Δήμητρα Ακριτίδου, Σωκράτης Δημητριάδης, Νίκος Ζεϊμπέκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου και Μιχάλης Κούπκα, εγκατέλειψαν νωρίς το καράβι της αντιπολίτευσης και είναι πλέον μέλη της διοίκησης Ζέρβα. «Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, να συνδράμουμε στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, με αίσθηση ευθύνης, για το καλό της πόλης και των πολιτών της, με κάθε τρόπο και όλες τις δυνάμεις, ώστε η πόλη μας να γίνεται συνεχώς καλύτερη» είχαν γράψει σε ανακοίνωση τους εκείνη την περίοδο.

Το δρόμο της ομάδας των πέντε ακολούθησαν και οι Στέφανος Γωγάκος, παρότι ο ίδιος έλαβε τη θέση του άλλοτε επικεφαλής της παράταξης, Νίκου Ταχιάου, μετά την παραίτησή του πριν από μερικούς μήνες και ο Σάκης Ταζακόπουλος. Αυτό σημαίνει ότι η παράταξη που είχε εκλέξει 11 δημοτικούς συμβούλους και σήμερα αριθμεί μόλις 4 μέλη. Στο χορό των ανεξαρτητοποιήσεων μπήκε το ίδιο γρήγορα και η παράταξη «Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ» της Κατερίνας Νοτοπούλου, από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε η δημοτική σύμβουλος, Μαρία Αρβανιτίδου, ενώ ακολούθησε και η Δήμητρα Αλεξίου. Και οι δύο επέλεξαν με έναν τρόπο το στρατόπεδο της διοίκησης, η οποία φρόντισε να τις αξιοποιήσει .

Στο «κλάμπ» των ανεξάρτητων εισχώρησαν και στελέχη που εξελέγησαν με τον συνδυασμό «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» του Γιώργου Ορφανού. Πρόκειται για τους Θεόφιλο Πατέλη, Στέλιο Λιακόπουλο και Κώστα Ιακώβου, οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν από την παράταξη, και πολύ γρήγορα ανέλαβαν συγκεκριμένα πόστα στο δήμο. Το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης όμως επέλεξε και ο δημοτικός σύμβουλος, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, ο οποίος εγκατέλειψε την «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» του Σπύρου Βούγια. Ο πρώην αντιδήμαρχος της διοίκησης Μπουτάρη, διαφώνησε με τις επιλογές της παράταξής του και στη συνέχεια αξιοποιήθηκε από την διοίκηση Ζέρβα.

Ο χορός άνοιξε και στην Καλαμαριά

Τριγμούς στην παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Καλαμαριάς, με επικεφαλής το Θεοδόση Μπακογλίδη προκαλούν τις τελευταίες μέρες οι διαδοχικές ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων. Δέκα μέρες μετά την αποχώρηση της Βασιλικής Νικολέτου, που είναι πλέον ανεξάρτητη, παρελθόν αποτελεί και ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Πενόπουλος, ο οποίος έστειλε ήδη επιστολή στον επικεφαλής κ. Μπακογλίδη γνωστοποιώντας την ανεξαρτητοποίηση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πενόπουλος δηλώνει απογοητευμένος για τον τρόπο με το οποίο λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο η παράταξη, χρεώνοντας λάθη και αλαζονική συμπεριφορά στον επικεφαλής της. Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο κ. Πενόπουλος φλερτάρει με τη διοίκηση του Γ. Δαρδαμανέλη, καθώς προέρχεται από τον ίδιο κομματικό χώρο, τη ΝΔ.

Τα γκρίζα σύννεφα πάντως πάνω από τη δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να διαλύονται σύντομα, αντιθέτως η κατάσταση στο εσωτερικό της ομάδας δείχνει ότι θα χειροτερέψει, καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλες αποχωρήσεις δημοτικών συμβούλων το επόμενο διάστημα.

Η παράταξη αριθμούσε 14 μέλη μαζί με τον κ Μπακογλίδη και σήμερα φτάνει τα 12, ενώ πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το καράβι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν ακόμη δύο άτομα που δηλώνουν το ίδιο δυσαρεστημένα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς, ενάμιση χρόνο μετά την ήττα στις εκλογές, είναι σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς θα χρειαστεί να ενισχύσει την παράταξη, αν θέλει να είναι παρόν στις εκλογές του 2023.

Στη Χαλκηδόνα έγινε το… πήγαινε -έλα

Στο δήμο Χαλκηδόνας τα «τύμπανα του πολέμου» ήχησαν τόσο στη διοίκηση, η οποία ωστόσο δείχνει ότι αντέχει, αλλά και στην αντιπολίτευση. Την ομάδα του δημάρχου, Σταύρου Αναγνωστόπουλου εγκατέλειψε σχεδόν από την αρχή ο δημοτικός σύμβουλος, Λουκάς Ευσταθιάδης ο οποίος είναι πλέον ανεξάρτητος.

Μαύρα σύννεφα όμως είδε και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Πρώτα ο πολίτης» με επικεφαλής τον Μαυρουδή Μηντσιούδη. Η δυσαρέσκεια πολλών στελεχών της, τόσο για τη στάση του αρχηγού στην ομάδα, όσο και για την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί, έφερε… πρόωρες αποχωρήσεις, αφού πρώτος αποχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος, Διαμαντής Διαμαντής, δηλώνοντας ότι πορεύεται ως ανεξάρτητος, ενώ παραιτήθηκε και η πρώτη γυναίκα της παράταξης, η Χρύσα Τσόκου.

Η θέση της πάντως καλύφθηκε άρον - άρον από τον πρώτο επιλαχόντα Παναγιώτη Χατζάκο, σε μία προσπάθεια του επικεφαλής της να εμφανίσει ότι η παράταξη είναι ενωμένη και προχωρά χωρίς απώλειες, σεβόμενη την ψήφο των πολιτών.

Οι κλυδωνισμοί ωστόσο στην παράταξη μεγάλωσαν, αφού μαζί με τον κ. Διαμαντή, δήλωση ανεξαρτητοποίησης είχε καταθέσει και ο δημοτικός σύμβουλος Ευρυσθένης Κοσκινάς, την οποία ωστόσο πήρε πίσω, γεγονός που προκάλεσε ερωτηματικά στα περισσότερα στελέχη, δεδομένου ότι μέχρι πριν από λίγες μέρες δήλωνε ενοχλημένος με τον επικεφαλής κ. Μηντσιούδη, κατηγορώντας τον για αθέτηση προεκλογικών προγραμματικών πολιτικών συμφωνιών.

Μπροστά στον κίνδυνο να διαλυθεί η ομάδα, ο κ. Μηντσιούδης άρχισε αμέσως… μασάζ στον κ. Κοσκινά τον οποίο κατάφερε τελικά να κρατήσει στην παράταξη.

Το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης ακολούθησε πριν από λίγο καιρό και ο δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Στεργιάδης, που είχε εκλεγεί με την παράταξη της ελάσσονα αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Μηνά Μαντζαρίδη.

Κοντά στη διοίκηση για το μέλλον

Στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων, ωστόσο διαφαίνονται κάποιες πρώτες ρωγμές στην παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, «Δήμος για Όλους» του Πέτρου Σούλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Μαξούρας φέρεται να ψάχνει δίοδο προς την πλευρά της διοίκησης του Κλεάνθη Μανδαλιανού, ενώ στα πέριξ του δημαρχείου λέγεται πως ο κ. Μαξούρας συζητά το ενδεχόμενο αποχώρησης του από την παράταξη με την οποία εξελέγη, για μία θέση αντιδημάρχου.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες για τον έτερο δημοτικό σύμβουλο του «Δήμος για Όλους», Γιώργο Χατζηβρέττα, κάνουν λόγο για πιθανή κάθοδο του στις επόμενες δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος, φιλοδοξώντας να έχει τη στήριξη της νυν ομάδας του.

Όλοι στην «αυλή» του δημάρχου

Στο δήμο Ωραιοκάστρου, μπορεί ο δήμαρχος Παντελής Τσακίρης να έδωσε μάχη για την επικράτηση του, ωστόσο σήμερα ένας μετά τον άλλο από την αντιπολίτευση αγωνίζονται να κερδίσουν την εύνοια του, αφού στηρίζουν τις επιλογές του στο δημοτικό συμβούλιο.

Η παράταξη του πρώην δημάρχου, Αστέριου Γαβότση, έχει σχεδόν… μετακομίσει στη διοίκηση, αφού δύο από τους έξι συμβούλους ανεξαρτητοποιήθηκαν και προικοδοτήθηκαν με θέσεις αντιδημάρχων, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις φλερτάρουν συνεχώς με τη διοίκηση του δήμου.

Πλήρη στήριξη στο δήμαρχο και την ομάδα του παρέχει και ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Σρααμούρτσης, ο οποίος αφότου ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του Παντελή Σκαρλάτου, ανέλαβε τη θέση του αντιδημάρχου Ψηφιακής Πολιτικής. Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Άγγελος Πανούσης, ο οποίος λέγεται ότι άτυπα ανήκει στη ομάδα του Π. Τσακίρη.

Ανατροπές στην «ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

Στο δήμο Παύλου Μελά, με το καλημέρα ανεξάρτητοι δήλωσαν δύο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Την αρχή έκανε ο Βασίλης Κυριαζής, που εξελέγη με την δημοτική παράταξη «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» του Γιώργου Λίλτση. Ο τελευταίος με ανακοίνωση του ζήτησε από τον κ. Κυριαζή να παραδώσει την έδρα, κάτι που όμως δεν έπραξε ο τελευταίος. Πριν από λίγο καιρό από την ίδια παράταξη αποχώρησε και ο Παντελής Νιγδέλης, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε, αναλαμβάνοντας λίγο μετά τη θέση του αντιδημάρχου Ευκαρπίας, όπου και εκλέγεται.

Απώλεια κατέγραψε από τους πρώτους μήνες της νέας θητείας και η παράταξη του Δημήτρη Δεληγιάννη «Αλλάζω την πόλη μου». Ο λόγος για τον σύμβουλο Κώστα Πετρίδη, ο οποίος δήλωσε ότι ανεξαρτητοποιείται.

Στο δημοτικό συμβούλιο Δέλτα συμμετέχουν έξι παρατάξεις, ενώ μέχρι στιγμής ένας δημοτικός σύμβουλος ανεξαρτητοποιήθηκε. Πρόκειται για τον Τριαντάφυλλο Κουρόγλου, ο οποίος είχε εκλεγεί με την παράταξη «Ώρα Ευθύνης» του πρώην δημάρχου της περιοχής, Γιώργου Γλώσση.

Στο δήμο Θερμαϊκού εκτός από την ανεξαρτητοποίηση δημοτικών συμβούλων σημειώθηκα και διαγραφές. Ο πρώην δήμαρχος Θερμαϊκού και επικεφαλής της παράταξης «Θερμαϊκός-Νέα Πορεία», Γιάννης Μαυρομάτης διέγραψε από την ομάδα το δημοτικό σύμβουλο Αντώνη Ζαβέρκο, ο οποίος είναι ο τρίτος που αποχωρεί, καθώς στις αρχές της δημοτικής περιόδου ανεξαρτητοποιήθηκαν οι Μάκης Μπίρος και Σπύρος Αδαμίδης. Ο πρώτος στο παρελθόν διετέλεσε αντιδήμαρχος και ο δεύτερος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Φεβρουαρίου 2021

Σε… κίνημα που τείνει να καταστεί κυρίαρχο σε πολλά δημοτικά συμβούλια της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας, μετατρέπονται το τελευταίο διάστημα οι αποχωρήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων, κυρίως αντιπολιτευόμενων παρατάξεων.

Μόλις σε ενάμιση χρόνο από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι από τις ηττημένες παρατάξεις, για την ακρίβεια αυτές που έχασαν στη μάχη του δευτέρου γύρου, έχουν ήδη διαχωρίσει τη θέση τους, δηλώνοντας πλέον ανεξάρτητοι και είτε παραμένουν ουδέτεροι, είτε στηρίζουν τη διοίκηση του δήμου, ποντάροντας σε μία θέση «εξουσίας» ακόμη και αν αυτή είναι άμισθη.

Σε κάποιες περιπτώσεις δήμων, ο αριθμός των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων από το σύνολο των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, αποτελεί σχεδόν από μόνος του μια παράταξη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Κιλκίς, όπου στο δημοτικό συμβούλιο συμμετέχουν έξι παρατάξεις. Ωστόσο, από αυτές, τη μείζονα και την ελάσσονα έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί επτά δημοτικοί σύμβουλοι.

Ειδικότερα, από τη μείζονα αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Παύλο Τονικίδη, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη της δημοτικής θητείας, ανεξαρτητοποιήθηκαν έξι δημοτικοί σύμβουλοι. Την ίδια περίοδο ανεξάρτητη δήλωσε και η δημοτική σύμβουλος, Μαρία Μασμανίδου, που στις εκλογές του 2019 είχε εκλεγεί με τον συνδυασμό «Ενωτική Δύναμη Κιλκίς», με επικεφαλής τον Δημήτρη Τσαντάκη, ενισχύοντας το «κλαμπ» των ανεξάρτητων στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς, που αριθμεί πλέον σε επτά άτομα.

Απογοήτευση για το «Ενός ανδρός αρχή»

Αυτοδιοικητικοί παράγοντες, μιλώντας στη «ΜτΚ» αποδίδουν την… επέλαση των ανεξάρτητων, αφενός στην αγανάκτηση τους από τη στάση που κρατούν οι επικεφαλής, οι οποίοι συχνά εμφανίζονται αλαζονικοί, απαξιωτικοί με τα μέλη τους, και διεκδικούν να ακούγεται μόνο η δική τους φωνή, αφετέρου τους είναι δύσκολο να διαχειριστούν την εκλογική ήττα.

Το φαινόμενο είναι πιο συχνό στους επικεφαλής παρατάξεων της μείζονος αντιπολίτευσης, που μονομάχησαν στο δεύτερο γύρο, αλλά εντέλει έχασαν στο νήμα. Όπως συχνή είναι μεταπήδηση συμβούλων από την αντιπολίτευση στη διοίκηση, προκειμένου σε αντάλλαγμα να αναλάβουν ένα ρόλο στο δήμο, κεφαλαιοποιώντας την παρουσία και δραστηριότητα τους για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

«Οι δημοτικοί σύμβουλοι που παραιτούνται, προκαλώντας πονοκέφαλο στους επικεφαλής των παρατάξεων, συχνά επικαλούνται «προσωπικούς λόγους, αλλά στην ουσία αποχωρούν γιατί διαπιστώνουν κακή λειτουργία στη δημοτική τους ομάδα και ευρύτερα στο συνδυασμό. Ειδικά οι πιο νέοι βλέπουν να συμβαίνει στην πράξη αυτό που είπε ο Θουκυδίδης, το ‘ενός ανδρός αρχή’, Οι αποφάσεις δηλαδή να λαμβάνονται από έναν και μόνο ηγέτη αλλά παράλληλα να χαρακτηρίζονται δημοκρατικές» σχολίασε αυτοδιοικητικό στέλεχος της Θεσσαλονίκης.

Με το δήμαρχο… για το καλό της πόλης

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, η διοίκηση Ζέρβα εισέπραξε με το καλημέρα τα παράδοξα του «Κλεισθένη», καθώς κλήθηκε να αναλάβει το τιμόνι με μόλις επτά συμβούλους, παράλληλα όμως ενίσχυσε γρήγορα την ομάδα της στο δημοτικό συμβούλιο, συμμαχώντας με πλειάδα συμβούλων που ανεξαρτητοποιήθηκαν από παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Τον Αύγουστο του 2019, τρεις μήνες μετά τις εκλογές τη «βόμβα» των ανεξαρτητοποιήσεων έριξαν πέντε δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» με επικεφαλής τον Νίκο Ταχιάο, Οι Δήμητρα Ακριτίδου, Σωκράτης Δημητριάδης, Νίκος Ζεϊμπέκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου και Μιχάλης Κούπκα, εγκατέλειψαν νωρίς το καράβι της αντιπολίτευσης και είναι πλέον μέλη της διοίκησης Ζέρβα. «Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, να συνδράμουμε στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, με αίσθηση ευθύνης, για το καλό της πόλης και των πολιτών της, με κάθε τρόπο και όλες τις δυνάμεις, ώστε η πόλη μας να γίνεται συνεχώς καλύτερη» είχαν γράψει σε ανακοίνωση τους εκείνη την περίοδο.

Το δρόμο της ομάδας των πέντε ακολούθησαν και οι Στέφανος Γωγάκος, παρότι ο ίδιος έλαβε τη θέση του άλλοτε επικεφαλής της παράταξης, Νίκου Ταχιάου, μετά την παραίτησή του πριν από μερικούς μήνες και ο Σάκης Ταζακόπουλος. Αυτό σημαίνει ότι η παράταξη που είχε εκλέξει 11 δημοτικούς συμβούλους και σήμερα αριθμεί μόλις 4 μέλη. Στο χορό των ανεξαρτητοποιήσεων μπήκε το ίδιο γρήγορα και η παράταξη «Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ» της Κατερίνας Νοτοπούλου, από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε η δημοτική σύμβουλος, Μαρία Αρβανιτίδου, ενώ ακολούθησε και η Δήμητρα Αλεξίου. Και οι δύο επέλεξαν με έναν τρόπο το στρατόπεδο της διοίκησης, η οποία φρόντισε να τις αξιοποιήσει .

Στο «κλάμπ» των ανεξάρτητων εισχώρησαν και στελέχη που εξελέγησαν με τον συνδυασμό «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» του Γιώργου Ορφανού. Πρόκειται για τους Θεόφιλο Πατέλη, Στέλιο Λιακόπουλο και Κώστα Ιακώβου, οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν από την παράταξη, και πολύ γρήγορα ανέλαβαν συγκεκριμένα πόστα στο δήμο. Το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης όμως επέλεξε και ο δημοτικός σύμβουλος, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, ο οποίος εγκατέλειψε την «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» του Σπύρου Βούγια. Ο πρώην αντιδήμαρχος της διοίκησης Μπουτάρη, διαφώνησε με τις επιλογές της παράταξής του και στη συνέχεια αξιοποιήθηκε από την διοίκηση Ζέρβα.

Ο χορός άνοιξε και στην Καλαμαριά

Τριγμούς στην παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Καλαμαριάς, με επικεφαλής το Θεοδόση Μπακογλίδη προκαλούν τις τελευταίες μέρες οι διαδοχικές ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων. Δέκα μέρες μετά την αποχώρηση της Βασιλικής Νικολέτου, που είναι πλέον ανεξάρτητη, παρελθόν αποτελεί και ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Πενόπουλος, ο οποίος έστειλε ήδη επιστολή στον επικεφαλής κ. Μπακογλίδη γνωστοποιώντας την ανεξαρτητοποίηση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πενόπουλος δηλώνει απογοητευμένος για τον τρόπο με το οποίο λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο η παράταξη, χρεώνοντας λάθη και αλαζονική συμπεριφορά στον επικεφαλής της. Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο κ. Πενόπουλος φλερτάρει με τη διοίκηση του Γ. Δαρδαμανέλη, καθώς προέρχεται από τον ίδιο κομματικό χώρο, τη ΝΔ.

Τα γκρίζα σύννεφα πάντως πάνω από τη δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να διαλύονται σύντομα, αντιθέτως η κατάσταση στο εσωτερικό της ομάδας δείχνει ότι θα χειροτερέψει, καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλες αποχωρήσεις δημοτικών συμβούλων το επόμενο διάστημα.

Η παράταξη αριθμούσε 14 μέλη μαζί με τον κ Μπακογλίδη και σήμερα φτάνει τα 12, ενώ πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το καράβι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν ακόμη δύο άτομα που δηλώνουν το ίδιο δυσαρεστημένα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς, ενάμιση χρόνο μετά την ήττα στις εκλογές, είναι σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς θα χρειαστεί να ενισχύσει την παράταξη, αν θέλει να είναι παρόν στις εκλογές του 2023.

Στη Χαλκηδόνα έγινε το… πήγαινε -έλα

Στο δήμο Χαλκηδόνας τα «τύμπανα του πολέμου» ήχησαν τόσο στη διοίκηση, η οποία ωστόσο δείχνει ότι αντέχει, αλλά και στην αντιπολίτευση. Την ομάδα του δημάρχου, Σταύρου Αναγνωστόπουλου εγκατέλειψε σχεδόν από την αρχή ο δημοτικός σύμβουλος, Λουκάς Ευσταθιάδης ο οποίος είναι πλέον ανεξάρτητος.

Μαύρα σύννεφα όμως είδε και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Πρώτα ο πολίτης» με επικεφαλής τον Μαυρουδή Μηντσιούδη. Η δυσαρέσκεια πολλών στελεχών της, τόσο για τη στάση του αρχηγού στην ομάδα, όσο και για την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί, έφερε… πρόωρες αποχωρήσεις, αφού πρώτος αποχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος, Διαμαντής Διαμαντής, δηλώνοντας ότι πορεύεται ως ανεξάρτητος, ενώ παραιτήθηκε και η πρώτη γυναίκα της παράταξης, η Χρύσα Τσόκου.

Η θέση της πάντως καλύφθηκε άρον - άρον από τον πρώτο επιλαχόντα Παναγιώτη Χατζάκο, σε μία προσπάθεια του επικεφαλής της να εμφανίσει ότι η παράταξη είναι ενωμένη και προχωρά χωρίς απώλειες, σεβόμενη την ψήφο των πολιτών.

Οι κλυδωνισμοί ωστόσο στην παράταξη μεγάλωσαν, αφού μαζί με τον κ. Διαμαντή, δήλωση ανεξαρτητοποίησης είχε καταθέσει και ο δημοτικός σύμβουλος Ευρυσθένης Κοσκινάς, την οποία ωστόσο πήρε πίσω, γεγονός που προκάλεσε ερωτηματικά στα περισσότερα στελέχη, δεδομένου ότι μέχρι πριν από λίγες μέρες δήλωνε ενοχλημένος με τον επικεφαλής κ. Μηντσιούδη, κατηγορώντας τον για αθέτηση προεκλογικών προγραμματικών πολιτικών συμφωνιών.

Μπροστά στον κίνδυνο να διαλυθεί η ομάδα, ο κ. Μηντσιούδης άρχισε αμέσως… μασάζ στον κ. Κοσκινά τον οποίο κατάφερε τελικά να κρατήσει στην παράταξη.

Το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης ακολούθησε πριν από λίγο καιρό και ο δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Στεργιάδης, που είχε εκλεγεί με την παράταξη της ελάσσονα αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Μηνά Μαντζαρίδη.

Κοντά στη διοίκηση για το μέλλον

Στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων, ωστόσο διαφαίνονται κάποιες πρώτες ρωγμές στην παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, «Δήμος για Όλους» του Πέτρου Σούλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Μαξούρας φέρεται να ψάχνει δίοδο προς την πλευρά της διοίκησης του Κλεάνθη Μανδαλιανού, ενώ στα πέριξ του δημαρχείου λέγεται πως ο κ. Μαξούρας συζητά το ενδεχόμενο αποχώρησης του από την παράταξη με την οποία εξελέγη, για μία θέση αντιδημάρχου.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες για τον έτερο δημοτικό σύμβουλο του «Δήμος για Όλους», Γιώργο Χατζηβρέττα, κάνουν λόγο για πιθανή κάθοδο του στις επόμενες δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος, φιλοδοξώντας να έχει τη στήριξη της νυν ομάδας του.

Όλοι στην «αυλή» του δημάρχου

Στο δήμο Ωραιοκάστρου, μπορεί ο δήμαρχος Παντελής Τσακίρης να έδωσε μάχη για την επικράτηση του, ωστόσο σήμερα ένας μετά τον άλλο από την αντιπολίτευση αγωνίζονται να κερδίσουν την εύνοια του, αφού στηρίζουν τις επιλογές του στο δημοτικό συμβούλιο.

Η παράταξη του πρώην δημάρχου, Αστέριου Γαβότση, έχει σχεδόν… μετακομίσει στη διοίκηση, αφού δύο από τους έξι συμβούλους ανεξαρτητοποιήθηκαν και προικοδοτήθηκαν με θέσεις αντιδημάρχων, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις φλερτάρουν συνεχώς με τη διοίκηση του δήμου.

Πλήρη στήριξη στο δήμαρχο και την ομάδα του παρέχει και ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Σρααμούρτσης, ο οποίος αφότου ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του Παντελή Σκαρλάτου, ανέλαβε τη θέση του αντιδημάρχου Ψηφιακής Πολιτικής. Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Άγγελος Πανούσης, ο οποίος λέγεται ότι άτυπα ανήκει στη ομάδα του Π. Τσακίρη.

Ανατροπές στην «ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

Στο δήμο Παύλου Μελά, με το καλημέρα ανεξάρτητοι δήλωσαν δύο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Την αρχή έκανε ο Βασίλης Κυριαζής, που εξελέγη με την δημοτική παράταξη «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» του Γιώργου Λίλτση. Ο τελευταίος με ανακοίνωση του ζήτησε από τον κ. Κυριαζή να παραδώσει την έδρα, κάτι που όμως δεν έπραξε ο τελευταίος. Πριν από λίγο καιρό από την ίδια παράταξη αποχώρησε και ο Παντελής Νιγδέλης, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε, αναλαμβάνοντας λίγο μετά τη θέση του αντιδημάρχου Ευκαρπίας, όπου και εκλέγεται.

Απώλεια κατέγραψε από τους πρώτους μήνες της νέας θητείας και η παράταξη του Δημήτρη Δεληγιάννη «Αλλάζω την πόλη μου». Ο λόγος για τον σύμβουλο Κώστα Πετρίδη, ο οποίος δήλωσε ότι ανεξαρτητοποιείται.

Στο δημοτικό συμβούλιο Δέλτα συμμετέχουν έξι παρατάξεις, ενώ μέχρι στιγμής ένας δημοτικός σύμβουλος ανεξαρτητοποιήθηκε. Πρόκειται για τον Τριαντάφυλλο Κουρόγλου, ο οποίος είχε εκλεγεί με την παράταξη «Ώρα Ευθύνης» του πρώην δημάρχου της περιοχής, Γιώργου Γλώσση.

Στο δήμο Θερμαϊκού εκτός από την ανεξαρτητοποίηση δημοτικών συμβούλων σημειώθηκα και διαγραφές. Ο πρώην δήμαρχος Θερμαϊκού και επικεφαλής της παράταξης «Θερμαϊκός-Νέα Πορεία», Γιάννης Μαυρομάτης διέγραψε από την ομάδα το δημοτικό σύμβουλο Αντώνη Ζαβέρκο, ο οποίος είναι ο τρίτος που αποχωρεί, καθώς στις αρχές της δημοτικής περιόδου ανεξαρτητοποιήθηκαν οι Μάκης Μπίρος και Σπύρος Αδαμίδης. Ο πρώτος στο παρελθόν διετέλεσε αντιδήμαρχος και ο δεύτερος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Φεβρουαρίου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία