ΑΠΟΨΕΙΣ

Με το δέλεαρ ή με την πειθώ;

 17/10/2018 12:00

Στην πολιτική διαδικασία όλων των βαθμίδων (κόμματα, κυβερνήσεις, αυτοδιοίκηση, συνδικαλισμός κτλ.), όπου εξ ορισμού οι αποφάσεις και οι πολιτικές διαμορφώνουν τους όρους κοινωνικής ειρήνης και συστράτευσης, η πολιτική τάξη της χώρας, διαχρονικά, επέλεξε ως βασικό μέσο για την επίτευξή τους το δέλεαρ και όχι την πειθώ. Αντί να προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες για την αξία, τη χρησιμότητα ή ακόμη και την αναγκαιότητα συγκεκριμένων πολιτικών, που θα έθεταν θεμέλια βελτίωσης της ζωής μας, προτίμησε εντέλει το δέλεαρ, τον εύκολο και βολικό δρόμο, που εξασφάλιζε χωρίς κόπο τη μακροημέρευσή της. Προσλήψεις, επιδόματα, πρόωρες συντάξεις, ανίσχυροι νόμοι, νομιμοποιήσεις αυθαιρεσίας και άλλα πολλά παραδείγματα αποτέλεσαν για δεκαετίες ολόκληρες τους συνδετικούς κρίκους πολιτών - πολιτικών. Η λαίλαπα της οικονομικής κρίσης δεν φαίνεται να ακούμπησε αυτήν τη μεθοδολογία. Γι’ αυτό κι ενώ ήδη βρισκόμαστε στους πρώτους μήνες μετά τη λήξη του τελευταίου προγράμματος κι ενώ η χώρα πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργεί με τις δικές της δυνάμεις, δεν έχει παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μια στρατηγική, ένας προγραμματισμός, για να το πετύχει. Και δεν έχει παρουσιαστεί γιατί τα προαπαιτούμενα για να συμβεί αυτό συμπεριλαμβάνουν και δύσκολες αποφάσεις. Προϋποθέτουν μία επίπονη διαδικασία πειθούς των τσακισμένων, από τα περασμένα χρόνια, ανθρώπων. Επιβάλλεται όμως να γίνει.

Αν οι εμπνευστές αυτών των στρατηγικών τις πιστεύουν οι ίδιοι, τότε θα καταφέρουν να πείσουν και τους πολίτες για την αναγκαιότητά τους. Αν παρθεί η απόφαση να δουλέψουμε όλοι για το κοινό καλό, για να αφήσουμε πίσω μας μια για πάντα το σκοτάδι των τελευταίων δέκα χρόνων, αν πάψουμε να ταυτίζουμε την πειθώ με το πολιτικό κόστος, τότε κάτι μπορεί να γίνει και τα αποτελέσματα να φανούν πολύ σύντομα. Αν παραμείνει το δέλεαρ πρωταγωνιστής, είναι θέμα χρόνου η επιστροφή μας στο… βυθό.

Σε λίγους μήνες από σήμερα η πρόκληση είναι μπροστά για όλους, και για τους πολίτες και για όσους αποφασίσουν να εκτεθούν στη δημόσια σφαίρα: εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές…


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"