ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με οικονομικό «κραχ» απειλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω καραντίνας

Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι περισσότεροι δήμοι, λόγω της υστέρησης εσόδων, αφού οι πολίτες δεν πληρώνουν - Έκκληση δημάρχων, ΠΕΔ και ΚΕΔΕ για έκτακτη χρηματοδότηση

 07/04/2020 09:00

Με οικονομικό «κραχ» απειλείται  η Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω καραντίνας
Φωτογραφία αρχείου

Φανή Σοβιτσλή

Στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης βρίσκονται πλέον οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, καθώς λόγω της καραντίνας από τον κορονοϊό, σημειώνεται μεγάλη υστέρηση στα έσοδά τους. Η έλλειψη ρευστότητας, εξαιτίας της μη είσπραξης ανταποδοτικών τελών, φόρων κ.ά, από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, δυσχεραίνουν την ήδη προβληματική λειτουργία των ΟΤΑ, αφού ίδια ώρα η υποστελέχωση των περισσοτέρων υπηρεσιών χτυπά κόκκινο.

Δήμαρχοι, Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και ΚΕΔΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας άμεσα οικονομική ενίσχυση των δήμων, για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία των κοινωνικών τους δομών και υπηρεσιών, αλλά και να παρέχουν βασικές υπηρεσίες όπως είναι η καθαριότητα και η ύδρευση.

Οι αιρετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ΚΕΔΕ υποστηρίζουν ότι λόγω της καραντίνας τα έσοδα των δήμων έχουν βουλιάξει και ήδη σε πολλούς άρχισαν να υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας με ορατό κίνδυνο οι προϋπολογισμοί να παρουσιάσουν μεγάλες «τρύπες».

ignatios-kaitezidis.jpg

Για οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν ήδη περιέλθει πολλοί δήμοι, εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εσόδων κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Η τοπική αυτοδιοίκηση αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πρωταγωνίστρια σε ότι αφορά στις υπηρεσίες της προς τον πολίτη, μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση από την πανδημία του κορονοϊού. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι δήμοι ξοδεύουν και δεν εισπράττουν, αφού δεν καταβάλλονται τέλη φόροι κ.ά, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει οικονομική αιμορραγία. Φοβάμαι όμως πως θα συνεχιστεί η υστέρηση των εσόδων και αν δεν υπάρξει γενναία επιχορήγηση από το κράτος, οι δήμοι θα καταρρεύσουν» τόνισε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

Όπως είπε, υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και οι αντίστοιχες στην κοινωνική πολιτική βρίσκονται, αυτήν την περίοδο, στο ζενίθ της δραστηριότητας τους, εξυπηρετώντας και φροντίζοντας χιλιάδες ανθρώπους που χρήζουν ανάγκης, είτε μεταφέροντας φάρμακα και τρόφιμα, είτε βοηθώντας τους στο σπίτι. «Επεκτείναμε τα ωράρια λειτουργίας όλων σχεδόν των κοινωνικών υπηρεσιών, επιστρατεύοντας όλο το εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να παρέχει κατ’ οίκον υπηρεσίες στις ευπαθείς ομάδες, εγκαταστήσαμε τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης, θέσαμε υπηρεσίες τηλεϊατρικής και τηλεπροστασίας για ανήμπορους και ηλικιωμένους, ενώ στηρίζουμε τη λειτουργία των κοινωνικών παντοπωλείων δήλωσε ο κ. Καϊτεζίδης, σημειώνοντας παράλληλα, πως όλα αυτά απαιτούν πολλά έξοδα, τη στιγμή που είναι ανύπαρκτα τα έσοδα.

«Εκτίμηση μου είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια και η ετοιμότητα που επέδειξαν οι δήμοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν φαίνεται να έχει την κατάλληλη υποστήριξη από την πολιτεία, καθώς δεν δείχνει να έχει κατανοήσει τις μεγάλες ανάγκες τους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το ταμείο είναι μείον, αφού δεν πληρώνει κανείς

Μπροστά στον κίνδυνο να κατεβάσουν «ρολά», δήμοι, ΠΕΔ της χώρας και η ΚΕΔΕ, απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις προς την κυβέρνηση για να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ και να μπορέσουν και το επόμενο διάστημα να στηρίζουν και να παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Όσον αφορά στα οικονομικά δεδομένα των δήμων και πως διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα, μετά τη επέλαση του κρονοϊού, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης, μεταξύ άλλων ανέφερε:

*Είναι δραματική η μείωση των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη, μέσω της ΔΕΗ, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες

*Επίσης, δραματική είναι η μείωση και από τα δημοτικά τέλη που αφορούν στους επαγγελματίες, καθώς και όσων πολιτών μπήκαν σε καθεστώς προστασίας, που ουσιαστικά απαλλάσσονται από πληρωμές, από τη μείωση τελών κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων, παρεπιδημούντων, το 0,5%

*Ανύπαρκτα είναι τα έσοδα των δήμων, σύμφωνα με τον κ. Καϊτεζίδη, και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Χαρακτηριστικό είναι, όπως είπε, ότι πολλοί δήμοι εισέπραξαν αυτό το διάστημα μόλις το 10% των λογαριασμών, που σημαίνει ότι η απώλεια των εσόδων φτάνει το 90%. Και δυστυχώς, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πυλαίας - Χορτιάτη, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις, με βάση το νόμο δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από καμία άλλη πηγή. «Αυτό σημαίνει, ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι επιχειρήσεις αυτές θα σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες, παρότι δεν είναι εύκολο να διακοπεί η υδροδότηση» σχολίασε ο κ. Καϊτεζίδης. Ο ίδιος έκανε λόγο και για τεράστια μείωση των πάσης φύσεως εσόδων των δήμων, καθώς σημείωσε ότι δεν τηρούνται ούτε οι διακανονισμοί στις πληρωμές, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, αλλά ούτε οι πολίτες προσέρχονται στα δημαρχεία, λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Κόκκινο χτυπά και η υποστελέχωση

Εκτός όμως από τη συρρίκνωση των εσόδων των δήμων, λόγω της πανδημίας, αυτήν την περίοδο, χτυπά κόκκινο η υποστελέχωση τους, καθώς δεκάδες εργαζόμενοι έκαναν χρήση αδειών ειδικού σκοπού, όπως γονείς με ανήλικα παιδιά και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Πολλοί δήμοι αναγκαστήκαμε να προβούμε σε προσλήψεις προσωπικού, κυρίως εργατών καθαριότητας, με τετράμηνες συμβάσεις, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τους δημοτικούς προϋπολογισμούς» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

Επίσης, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ), όπως είναι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), τα ΚΑΠΗ, οι υπάλληλοι δεν παρέχουν υπηρεσίες, καθώς οι δομές είναι κλειστές, για την αποφυγή της διασποράς του ιού. Και ενώ οι δομές αυτές δεν αποφέρουν έσοδα, εντούτοις, το προσωπικό τους πληρώνεται, συμβάλλοντας στην οικονομική ασφυξία των δήμων.

Την ίδια ώρα οι δήμοι επιβαρύνονται οικονομικά και από την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων υγειονομικού υλικού, μέσων ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, στολές κ.ά.) για όλους τους εργαζομένους, ενώ παράλληλα διαθέτουν μεγάλα ποσά για τη μίσθωση εταιρειών απολύμανσης σε διάφορους χώρους, όπως σχολεία, δημοτικά κτίρια, υπηρεσίες κ.ά.

«Πρόκειται για μια ακόμη μεγάλη δαπάνη από τους δήμους και σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα, δημιουργούν μεγάλα ελλείμματα» ανέφερε ο κ. Καϊτεζίδης και πρόσθεσε πως «η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πλέον οι ΟΤΑ, είναι οριακή, αφού από τη μια προσπαθούν να διαχειριστούν το πρόβλημα, κρατώντας όρθιους τους δήμους και από την άλλη, να βρεθούν στο πλευρό όλων των δοκιμαζόμενων πολιτών, προσφέροντάς τους αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους».

Μονόδρομος η έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων

Το ζήτημα της οικονομικής αιμορραγίας των δήμων τέθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ, όπου, ο πρόεδρος, Δημήτρης Παπαστεργίου, ζήτησε άμεση οικονομική ενίσχυση των δήμων, καθώς, όπως είπε, κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. «Τα έσοδα των δήμων έχουν βουλιάξει και ήδη σε πολλούς άρχισαν να υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας. Για το λόγο αυτό η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού χρειάζεται μια σοβαρή οικονομική ενίσχυση προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία των δήμων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στο σημαντικό έργο των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης, που όλο αυτό το διάστημα, όπως είπε, κρατάνε ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης και της προσφοράς απέναντι σε κάθε πολίτη που βρίσκεται σε ανάγκη.

Εξάλλου η ΚΕΔΕ, για το ίδιο θέμα, έστειλε προ ημερών επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, τονίζοντας πως είναι επείγουσα η ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, ώστε να αντέξουν οι δήμοι και να ανταποκριθούν στη δύσκολη συγκυρία λόγω του κορονοϊού.

«Είναι μονόδρομος η έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων από το Κεντρικό Κράτος, αν θέλουμε να υπάρχει Αυτοδιοίκηση και την επόμενη μέρα, που θα έχει τελειώσει ο εφιάλτης που στοιχειώνει σήμερα όλο τον κόσμο κι ιδιαίτερα την πατρίδα μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Λάζαρος Κυρίζογλου: «Οι δήμαρχοι δεν είναι λόχος…»

kyrizoglou-lazaros3.jpg

Παρέμβαση για την πρόταση του πρωθυπουργού, σχετικά με την καταβολή στον ειδικό λογαριασμό κατά του κορονοϊού, του μισού της αντιμισθίας ων δημάρχων της χώρας, έκανε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του δ.σ. της ΚΕΔΕ, ο Α’ αντιπρόεδρος, δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Οι δήμαρχοι δεν είναι λόχος. Δεν εκτελούν παραγγέλματα, διαταγές και εντολές από οπουδήποτε και από οποιονδήποτε κι αν προέρχονται. Λειτουργούν με βάση τη συνείδησή τους για το καλό του τόπου τους και κρίνονται από τους συμπολίτες τους» σχολίασε δηκτικά ο κ. Κυρίζογλου.

«Προσωπικά», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, «θεωρώ ότι, αν και όσοι δήμαρχοι μπορούν, είναι προτιμότερο να στηρίξουν τις υγειονομικές και τις κοινωνικές δομές του δήμου τους π.χ. ένα αγροτικό ιατρείο, ένα Κέντρο Υγείας, ένα νοσοκομείο, το ΕΚΑΒ, το Κοινωνικό Παντοπωλείο κλπ. της περιοχής τους), με τις ούτως ή άλλως ήδη περικοπείσες αποδοχές τους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές δεν λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές με τους δημάρχους.

Ούτε οι δήμαρχοι λαμβάνουν τις -σε πολλές περιπτώσεις- προκλητικά μεγάλες αποδοχές των διορισμένων από την εκάστοτε κυβέρνηση ουκ ολίγων, «golden boys» σε διάφορους Οργανισμούς».

Μάλιστα όπως είπε, σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί δήμαρχοι, των λεγόμενων μικρών δήμων (ορεινοί, νησιωτικοί, περιφερειακοί), οι οποίοι λαμβάνουν 1.400 ευρώ το μήνα.

«Σ’ ότι με αφορά έχω δώσει μέσω τις Οικονομικής Επιτροπής τους δήμου μας το 50% των αποδοχών μου για δύο μήνες, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου για την σίτιση (διανομή τροφίμων) σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μου (ανασφάλιστοι, άνεργοι, άστεγοι). Έτσι έκρινα, έτσι αγαπούσα κι έτσι ενήργησα. Φυσικά δεν υποδεικνύω σε κανέναν τίποτε. Οι δήμαρχοι έχουν συνείδηση και συναίσθηση. Βιώνουν την πραγματικότητα και σαν ελεύθερες και υπεύθυνες προσωπικότητες θα κρίνουν και κάνουν το σωστό. Όλα τα άλλα πλέον ξεφεύγουν από την ουσία και περνούν στη χώρα της επικοινωνίας, της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Ήδη οι πολίτες το αντιλαμβάνονται. Κανείς, ούτε το δ.σ. της ΚΕΔΕ, δεν μπορεί να υποδείξει ούτε να δεσμεύσει τους δημάρχους της χώρας. Δεν προβλέπεται και δεν είναι σωστό» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04/05 Απριλίου 2020

Στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης βρίσκονται πλέον οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, καθώς λόγω της καραντίνας από τον κορονοϊό, σημειώνεται μεγάλη υστέρηση στα έσοδά τους. Η έλλειψη ρευστότητας, εξαιτίας της μη είσπραξης ανταποδοτικών τελών, φόρων κ.ά, από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, δυσχεραίνουν την ήδη προβληματική λειτουργία των ΟΤΑ, αφού ίδια ώρα η υποστελέχωση των περισσοτέρων υπηρεσιών χτυπά κόκκινο.

Δήμαρχοι, Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και ΚΕΔΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας άμεσα οικονομική ενίσχυση των δήμων, για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία των κοινωνικών τους δομών και υπηρεσιών, αλλά και να παρέχουν βασικές υπηρεσίες όπως είναι η καθαριότητα και η ύδρευση.

Οι αιρετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ΚΕΔΕ υποστηρίζουν ότι λόγω της καραντίνας τα έσοδα των δήμων έχουν βουλιάξει και ήδη σε πολλούς άρχισαν να υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας με ορατό κίνδυνο οι προϋπολογισμοί να παρουσιάσουν μεγάλες «τρύπες».

ignatios-kaitezidis.jpg

Για οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν ήδη περιέλθει πολλοί δήμοι, εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εσόδων κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Η τοπική αυτοδιοίκηση αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πρωταγωνίστρια σε ότι αφορά στις υπηρεσίες της προς τον πολίτη, μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση από την πανδημία του κορονοϊού. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι δήμοι ξοδεύουν και δεν εισπράττουν, αφού δεν καταβάλλονται τέλη φόροι κ.ά, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει οικονομική αιμορραγία. Φοβάμαι όμως πως θα συνεχιστεί η υστέρηση των εσόδων και αν δεν υπάρξει γενναία επιχορήγηση από το κράτος, οι δήμοι θα καταρρεύσουν» τόνισε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

Όπως είπε, υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και οι αντίστοιχες στην κοινωνική πολιτική βρίσκονται, αυτήν την περίοδο, στο ζενίθ της δραστηριότητας τους, εξυπηρετώντας και φροντίζοντας χιλιάδες ανθρώπους που χρήζουν ανάγκης, είτε μεταφέροντας φάρμακα και τρόφιμα, είτε βοηθώντας τους στο σπίτι. «Επεκτείναμε τα ωράρια λειτουργίας όλων σχεδόν των κοινωνικών υπηρεσιών, επιστρατεύοντας όλο το εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να παρέχει κατ’ οίκον υπηρεσίες στις ευπαθείς ομάδες, εγκαταστήσαμε τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης, θέσαμε υπηρεσίες τηλεϊατρικής και τηλεπροστασίας για ανήμπορους και ηλικιωμένους, ενώ στηρίζουμε τη λειτουργία των κοινωνικών παντοπωλείων δήλωσε ο κ. Καϊτεζίδης, σημειώνοντας παράλληλα, πως όλα αυτά απαιτούν πολλά έξοδα, τη στιγμή που είναι ανύπαρκτα τα έσοδα.

«Εκτίμηση μου είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια και η ετοιμότητα που επέδειξαν οι δήμοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν φαίνεται να έχει την κατάλληλη υποστήριξη από την πολιτεία, καθώς δεν δείχνει να έχει κατανοήσει τις μεγάλες ανάγκες τους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το ταμείο είναι μείον, αφού δεν πληρώνει κανείς

Μπροστά στον κίνδυνο να κατεβάσουν «ρολά», δήμοι, ΠΕΔ της χώρας και η ΚΕΔΕ, απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις προς την κυβέρνηση για να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ και να μπορέσουν και το επόμενο διάστημα να στηρίζουν και να παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Όσον αφορά στα οικονομικά δεδομένα των δήμων και πως διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα, μετά τη επέλαση του κρονοϊού, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης, μεταξύ άλλων ανέφερε:

*Είναι δραματική η μείωση των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη, μέσω της ΔΕΗ, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες

*Επίσης, δραματική είναι η μείωση και από τα δημοτικά τέλη που αφορούν στους επαγγελματίες, καθώς και όσων πολιτών μπήκαν σε καθεστώς προστασίας, που ουσιαστικά απαλλάσσονται από πληρωμές, από τη μείωση τελών κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων, παρεπιδημούντων, το 0,5%

*Ανύπαρκτα είναι τα έσοδα των δήμων, σύμφωνα με τον κ. Καϊτεζίδη, και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Χαρακτηριστικό είναι, όπως είπε, ότι πολλοί δήμοι εισέπραξαν αυτό το διάστημα μόλις το 10% των λογαριασμών, που σημαίνει ότι η απώλεια των εσόδων φτάνει το 90%. Και δυστυχώς, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πυλαίας - Χορτιάτη, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις, με βάση το νόμο δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από καμία άλλη πηγή. «Αυτό σημαίνει, ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι επιχειρήσεις αυτές θα σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες, παρότι δεν είναι εύκολο να διακοπεί η υδροδότηση» σχολίασε ο κ. Καϊτεζίδης. Ο ίδιος έκανε λόγο και για τεράστια μείωση των πάσης φύσεως εσόδων των δήμων, καθώς σημείωσε ότι δεν τηρούνται ούτε οι διακανονισμοί στις πληρωμές, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, αλλά ούτε οι πολίτες προσέρχονται στα δημαρχεία, λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Κόκκινο χτυπά και η υποστελέχωση

Εκτός όμως από τη συρρίκνωση των εσόδων των δήμων, λόγω της πανδημίας, αυτήν την περίοδο, χτυπά κόκκινο η υποστελέχωση τους, καθώς δεκάδες εργαζόμενοι έκαναν χρήση αδειών ειδικού σκοπού, όπως γονείς με ανήλικα παιδιά και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Πολλοί δήμοι αναγκαστήκαμε να προβούμε σε προσλήψεις προσωπικού, κυρίως εργατών καθαριότητας, με τετράμηνες συμβάσεις, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τους δημοτικούς προϋπολογισμούς» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

Επίσης, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ), όπως είναι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), τα ΚΑΠΗ, οι υπάλληλοι δεν παρέχουν υπηρεσίες, καθώς οι δομές είναι κλειστές, για την αποφυγή της διασποράς του ιού. Και ενώ οι δομές αυτές δεν αποφέρουν έσοδα, εντούτοις, το προσωπικό τους πληρώνεται, συμβάλλοντας στην οικονομική ασφυξία των δήμων.

Την ίδια ώρα οι δήμοι επιβαρύνονται οικονομικά και από την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων υγειονομικού υλικού, μέσων ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, στολές κ.ά.) για όλους τους εργαζομένους, ενώ παράλληλα διαθέτουν μεγάλα ποσά για τη μίσθωση εταιρειών απολύμανσης σε διάφορους χώρους, όπως σχολεία, δημοτικά κτίρια, υπηρεσίες κ.ά.

«Πρόκειται για μια ακόμη μεγάλη δαπάνη από τους δήμους και σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα, δημιουργούν μεγάλα ελλείμματα» ανέφερε ο κ. Καϊτεζίδης και πρόσθεσε πως «η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πλέον οι ΟΤΑ, είναι οριακή, αφού από τη μια προσπαθούν να διαχειριστούν το πρόβλημα, κρατώντας όρθιους τους δήμους και από την άλλη, να βρεθούν στο πλευρό όλων των δοκιμαζόμενων πολιτών, προσφέροντάς τους αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους».

Μονόδρομος η έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων

Το ζήτημα της οικονομικής αιμορραγίας των δήμων τέθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ, όπου, ο πρόεδρος, Δημήτρης Παπαστεργίου, ζήτησε άμεση οικονομική ενίσχυση των δήμων, καθώς, όπως είπε, κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. «Τα έσοδα των δήμων έχουν βουλιάξει και ήδη σε πολλούς άρχισαν να υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας. Για το λόγο αυτό η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού χρειάζεται μια σοβαρή οικονομική ενίσχυση προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία των δήμων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στο σημαντικό έργο των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης, που όλο αυτό το διάστημα, όπως είπε, κρατάνε ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης και της προσφοράς απέναντι σε κάθε πολίτη που βρίσκεται σε ανάγκη.

Εξάλλου η ΚΕΔΕ, για το ίδιο θέμα, έστειλε προ ημερών επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, τονίζοντας πως είναι επείγουσα η ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, ώστε να αντέξουν οι δήμοι και να ανταποκριθούν στη δύσκολη συγκυρία λόγω του κορονοϊού.

«Είναι μονόδρομος η έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων από το Κεντρικό Κράτος, αν θέλουμε να υπάρχει Αυτοδιοίκηση και την επόμενη μέρα, που θα έχει τελειώσει ο εφιάλτης που στοιχειώνει σήμερα όλο τον κόσμο κι ιδιαίτερα την πατρίδα μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Λάζαρος Κυρίζογλου: «Οι δήμαρχοι δεν είναι λόχος…»

kyrizoglou-lazaros3.jpg

Παρέμβαση για την πρόταση του πρωθυπουργού, σχετικά με την καταβολή στον ειδικό λογαριασμό κατά του κορονοϊού, του μισού της αντιμισθίας ων δημάρχων της χώρας, έκανε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του δ.σ. της ΚΕΔΕ, ο Α’ αντιπρόεδρος, δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Οι δήμαρχοι δεν είναι λόχος. Δεν εκτελούν παραγγέλματα, διαταγές και εντολές από οπουδήποτε και από οποιονδήποτε κι αν προέρχονται. Λειτουργούν με βάση τη συνείδησή τους για το καλό του τόπου τους και κρίνονται από τους συμπολίτες τους» σχολίασε δηκτικά ο κ. Κυρίζογλου.

«Προσωπικά», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, «θεωρώ ότι, αν και όσοι δήμαρχοι μπορούν, είναι προτιμότερο να στηρίξουν τις υγειονομικές και τις κοινωνικές δομές του δήμου τους π.χ. ένα αγροτικό ιατρείο, ένα Κέντρο Υγείας, ένα νοσοκομείο, το ΕΚΑΒ, το Κοινωνικό Παντοπωλείο κλπ. της περιοχής τους), με τις ούτως ή άλλως ήδη περικοπείσες αποδοχές τους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές δεν λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές με τους δημάρχους.

Ούτε οι δήμαρχοι λαμβάνουν τις -σε πολλές περιπτώσεις- προκλητικά μεγάλες αποδοχές των διορισμένων από την εκάστοτε κυβέρνηση ουκ ολίγων, «golden boys» σε διάφορους Οργανισμούς».

Μάλιστα όπως είπε, σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί δήμαρχοι, των λεγόμενων μικρών δήμων (ορεινοί, νησιωτικοί, περιφερειακοί), οι οποίοι λαμβάνουν 1.400 ευρώ το μήνα.

«Σ’ ότι με αφορά έχω δώσει μέσω τις Οικονομικής Επιτροπής τους δήμου μας το 50% των αποδοχών μου για δύο μήνες, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου για την σίτιση (διανομή τροφίμων) σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μου (ανασφάλιστοι, άνεργοι, άστεγοι). Έτσι έκρινα, έτσι αγαπούσα κι έτσι ενήργησα. Φυσικά δεν υποδεικνύω σε κανέναν τίποτε. Οι δήμαρχοι έχουν συνείδηση και συναίσθηση. Βιώνουν την πραγματικότητα και σαν ελεύθερες και υπεύθυνες προσωπικότητες θα κρίνουν και κάνουν το σωστό. Όλα τα άλλα πλέον ξεφεύγουν από την ουσία και περνούν στη χώρα της επικοινωνίας, της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Ήδη οι πολίτες το αντιλαμβάνονται. Κανείς, ούτε το δ.σ. της ΚΕΔΕ, δεν μπορεί να υποδείξει ούτε να δεσμεύσει τους δημάρχους της χώρας. Δεν προβλέπεται και δεν είναι σωστό» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04/05 Απριλίου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία