ΑΠΟΨΕΙΣ

Με δεξιότερους της δεξιάς και «όπου φυσά ο άνεμος» δεν γίνεται «κατάληψη» της κεντροαριστεράς

 21/01/2019 12:30

…Και κατά τον «ρουν των γεγονότων», με το «διαζύγιο» Τσίπρα - Καμμένου και τα όσα επακολούθησαν (διαγραφές, ψήφος εμπιστοσύνης κ.ά.) πέρασαν απαρατήρητες από πολλούς κάποιες αναφορές του πρωθυπουργού και υπουργών για τη «νέα σελίδα για τον προοδευτικό χώρο», που τώρα (μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια) διανοίγεται. 

«Καταλύτη για το πολιτικό σκηνικό» χαρακτήρισε το όλο θέμα ο πρωθυπουργός, ενώ ο υπουργός Νίκος Παππάς έγραψε «...ανοίγει (η συμφωνία των Πρεσπών) μια νέα σελίδα για τον προοδευτικό κόσμο».

Το σημαίνον βέβαια για όσα είπαν Τσίπρας και Παππάς δεν είναι η συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία έχουν εξαντλήσει τις ήδη γνωστές και εκπεφρασμένες κατά κόρον απόψεις τους. Το σημαίνον είναι οι μεταξύ των άλλων φράσεις τους «καταλύτης για το πολιτικό σκηνικό» και «ανοίγει μια νέα σελίδα για τον προοδευτικό κόσμο». 

Φράσεις με τις οποίες οι «πολυμήχανοι» του Μαξίμου επιχειρούν να αλώσουν το χώρο της κεντροαριστεράς. Κι αυτό γιατί η υπόθεση «Πρέσπες» χρησιμοποιείται από τον Τσίπρα και ως το μέσο για να θέσει τις βάσεις της εγχώριας επικυριαρχίας του με την ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος. Εν αρχή ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οποίος πέρυσι αρχές του χρόνου είπε ότι το μακεδονικό θα αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό. 

Το επανέλαβε ο Δημ. Παπαδημούλης, ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί προωθητική κίνηση για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη χώρας μας». Και λίγη ώρα μετά η ωμότητα συνεχίστηκε διά στόματος πρωθυπουργού, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα ως «καταλύτη» για το πολιτικό σκηνικό, ευελπιστώντας να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ «ο κορμός μια νέας ενωτικής διαδικασίας της αριστερής και προοδευτικής συμπαράταξης». 

Άγνωστο πόσο αποτελεσματικό και νικηφόρο θα είναι το «Ιππικό της κεντροαριστεράς», όπως χαρακτήρισε κάποιος, όλους όσοι, προερχόμενοι από αυτόν το χώρο, συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή σε ειδική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το σκοπιανό, ανάμεσά τους και γνωστός καθηγητής, ένθερμος υπέρ της αναγνώρισης των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία».

Το πόσοι και ποιοι θα ακολουθήσουν αυτό το… αφήγημα του πρωθυπουργού θα δείξει η «νεκροψία» των εκλογών. Μέχρι τότε όμως ας μην ωρύονται εκεί στο Μαξίμου με δήθεν αγανάκτηση όταν τους κατηγορούν ότι εργαλειοποίησαν ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα για σκοπούς μικροκομματικής επιβίωσης. 

Τώρα πώς θα… υλοποιηθεί το αφήγημα Τσίπρα για άλωση της κεντροαριστεράς με τη στήριξη ενός κεντροαριστερού (Δανέλλη), τριών δεξιότερων της δεξιάς (Παπακώστα, Κουντουρά, Κόκκαλη) και δύο «όπου φυσά ο άνεμος» (Ζουράρι, Παπαλεξόπουλο) είναι μια άλλη ιστορία…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20 Ιανουαρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις