ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αποκλεισμό από τους παιδικούς σταθμούς κινδυνεύουν 25.000 νήπια

Με «λουκέτο», απειλούνται άμεσα 440 δομές παιδικής προστασίας, καθώς τέλη Ιουνίου λήγει η άδεια λειτουργίας τους

 04/06/2020 07:00

Με αποκλεισμό από τους παιδικούς σταθμούς κινδυνεύουν 25.000 νήπια

Φανή Σοβιτσλή

Μάχη με το χρόνο καλούνται να δώσουν δεκάδες δήμοι στη χώρα για να διασφαλίσουν τον επόμενο μήνα την απαιτούμενη αδειοδότηση για τη συνέχιση λειτουργίας βρεφικών και παιδικών σταθμών, καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) που λήγει στις 30 Ιουνίου, αποτρέποντας τον κίνδυνο να μείνουν εκτός δομών περίπου 25.000 παιδιά και χωρίς δουλειά, πάνω από 2.500 εργαζόμενοι.

Αυτή τη στιγμή 440 δομές, που βρίσκονται σε πολλούς δήμους, απειλούνται με «λουκέτο», καθώς στα τέλη Ιουνίου λήγει η άδεια τους και οι δήμαρχοι θα πρέπει έως τότε, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ99/2017) και του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων, να προχωρήσουν υποχρεωτικά σε κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες εκτός από χρονοβόρες είναι και κοστοβόρες. Διαφορετικά την 1η Ιουλίου τα κτίρια που στεγάζουν αυτές τις δομές δεν θα θεωρούνται αδειοδοτημένα και ως εκ τούτου δεν θα μπορούν να φιλοξενούν παιδιά.

Οι αιρετοί υποστηρίζουν ότι η προθεσμία που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών είναι ασφυκτική και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να γίνουν τα αναγκαία έργα στις δομές παιδικής προστασίας. Ως εκ τούτου κρίνουν ότι η μόνη ελπίδα να μην τιναχθεί στον αέρα η φιλοξενία των παιδιών, είναι να δοθεί παράταση στις άδειες λειτουργίας έως τα τέλη του 2021.

daniilidis.jpg

Ειδικότερα, όπως ανέφερε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης (φωτ.), ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα στην ΚΕΔΕ, ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, είναι απαίτηση να υπάρξει εντός των επόμενων ημερών τροπολογία, λέγοντας πως αν δεν γίνει αυτό χιλιάδες παιδιά δεν θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν στις δομές τόσο τον προσεχή Ιούλιο, όσο και το φθινόπωρο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στις νέες διατάξεις για τις δομές παιδικής προστασίας, είπε χαρακτηριστικά ότι υποχρεώνουν όλους τους δήμους να εναρμονιστούν στα ζητήματά πυρασφάλειας και προσβασιμότητας και λειτουργικότητας για αυτές τις δομές. Ωστόσο το υπουργείο, όπως ανέφερε, με την ασφυκτική προθεσμία που θέτει, οδηγεί πάνω από 440 βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς στη χώρα να μην προλάβουν να κάνουν καμία ενέργεια, πολύ δε περισσότερο, να κάνουν δημοπρατήσεις των απαιτούμενων έργων.

Για το λόγους αυτούς, πρότεινε και έγινε ομόφωνα αποδεκτό από την ΚΕΔΕ και από την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, να δοθεί παράταση ως τις 31/12/2021, καθώς, όπως είπε, εκτός από το ότι οι δήμοι δεν θα προλάβουν, θα πρέπει να εξασφαλίσουν, από 80.000 έως 120.000 ευρώ ανά κτίριο, κόστος που είναι αδύνατον να το επωμιστούν.

Να ενταχθούν τα έργα στο «Αντώνης Τρίτσης»

Επίσης, με δεδομένη την αδυναμία των περισσοτέρων δήμων να προβούν άμεσα στα νέα έργα, η ΚΕΔΕ με πρόταση του κ. Δανιηλίδη αποδέχθηκε να κατατεθεί πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου τα έργα στις δομές παιδικής προστασίας να ενταχθούν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης», όπως προβλέπονταν και στο «ΦιλόΔημο».

«Να υπάρξει πρόβλεψη αυτού του είδους έργα, των βρεφικών παιδικών σταθμών, που υλοποιούνται, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής’ να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ με γρήγορες διαδικασίες. Γιατί πολλοί δήμοι μπορεί να μην το έχουν λάβει υπόψη τους, αλλά το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης Συκεών.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση, είπε πως το σύνολο των 280 εκατ. ευρώ που διαθέτει η κυβέρνηση για δωρεάν φιλοξενία παιδιών προέρχεται πλέον από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ παλιά τα κονδύλια εξασφαλίζονταν από το ΕΣΠΑ. Ως εκ τούτου, κατά τον κ. Δανιηλίδη, μπορεί να παρακαμφθεί ο περιορισμός που έβαζαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και να επιτραπεί σε γονείς δημοσίους υπαλλήλους να καταθέσουν αίτηση για δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους.

Επίσης ανέφερε ότι θα ήταν σκόπιμο να δοθεί η διακριτική ευχέρεια στους γονείς με παιδιά ηλικίας 4 ετών, να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για δωρεάν φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς, παράλληλα με την υποχρέωσή τους να απευθυνθούν στα νηπιαγωγεία. Αυτό θα εξασφαλίσει και όσους δεν θα βρουν θέσεις σε νηπιαγωγεία ειδικά στους δήμους που δεν έχουν βρει χώρους.

Πάντως ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών δεν παρέλειψε να επικρίνει την πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, βάση της οποίας οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί κερδίζουν συνεχώς έδαφος έναντι των δημοτικών και ειδικά στις μεγάλες πόλεις «χτίζουν συνεχώς νέες πτέρυγες» για να καλύψουν τη ζήτηση.

O κορονοϊός και τα έξτρα κονδύλια προκαλούν… πονοκέφαλο

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο για τους δήμους, καθώς λόγω του κορονοϊού θα απαιτηθούν επιπρόσθετα μέτρα και έξτρα χρηματοδότηση για τη δωρεάν φιλοξενία 160.000 παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», αλλά και δικλείδες ασφαλείας γενικότερα για τις υποδομές προσχολικής εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία), καθώς τα τετράχρονα παιδιά θα εγγραφούν στα νηπιαγωγεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η ΚΕΔΕ πάντως λαμβάνει πολύ σοβαρά όλα αυτά τα ζητήματα που ανακύπτουν, κυρίως όμως το ενδεχόμενο να χρειαστούν σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία διπλάσιοι ή πολλαπλάσιοι χώροι το φθινόπωρο, εφόσον απαιτηθούν μέτρα λόγω της πανδημίας.

Για τους λόγους αυτούς η ΚΕΔΕ, μετά από τις προτάσεις του προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής Σ. Δανιηλίδη αποφάσισε για το «Πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για την περίοδο 2020-2021 να ζητήσει:

* Τη διασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων περίπου 30 εκατ. ευρώ, πέραν των ήδη εξασφαλισμένων 280 εκατ. από το πρόγραμμα για την επόμενη σχολική περίοδο, προκειμένου να αυξηθούν οι δικαιούχοι ωφελούμενοι του προγράμματος αλλά και να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς αλλά και ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

*Την ένταξη στους δικαιούχους ωφελούμενους και μητέρων δημοσίων υπαλλήλων.

* Το μη διαχωρισμό από το πρόγραμμα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ).

* Να είναι στη διακριτική ευχέρεια του ή της ωφελούμενου η εγγραφή του 4χρονου στο Νηπιαγωγείο ή στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, άρα να δικαιούνται voucher όλοι οι γονείς των 4χρονων.

* Να αυξηθεί το voucher κατά 500 ευρώ σε όλες τις κατηγορίες των Βρεφονηπιακών, Παιδικών Σταθμών και ΚΑΔΑΠ-ΜΕΑ και να αυξηθεί κατά 250 ευρώ στα ΚΔΑΠ.

* Να επαναπροσδιοριστεί το ηλικιακό όριο μεταξύ των βρεφών που εντάσσονται στα βρεφικά τμήματα και των παιδιών που εντάσσονται στα παιδικά τμήματα, δηλαδή από 2 χρονών και άνω όλα τα παιδιά να εντάσσονται στα παιδικά τμήματα (χρήζει τροποποίηση ο Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Δημοτικών Σταθμών).

* Να αυξηθεί το πλαφόν του οικογενειακού εισοδήματος για τους δικαιούχους, κατά 3.000 ευρώ σε κάθε κατηγορία.

Τον Ιούνιο η πρόσκληση για μια θέση στους παιδικούς

Στο πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ που θα ανοίξει τον επόμενη μήνα, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει κονδύλια 280 εκατ. ευρώ, και υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι είχαν διατεθεί 270 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσαν σε 155.000 θέσεις φιλοξενίας. Ωστόσο από αυτές, έμειναν αρκετές κενές καθώς δεν υπήρχε διαθεσιμότητα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι ζητείται ήδη πρόσθετη χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων, ώστε να περιληφθούν ως δικαιούχοι και οι γονείς που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ γίνεται προσπάθεια να μειωθεί στα 2 έτη το όριο για την εγγραφή παιδιών στους παιδικούς σταθμούς .

Στο μεταξύ όπως γνωστοποίησε ήδη ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που υλοποιεί το πρόγραμμα της δωρεάν φιλοξενίας νηπίων, Σπύρος Σπυρίδων, στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να βγει στον αέρα η πρόσκληση για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ωστόσο εξέφρασε φόβους ότι η πιθανή λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς από το φθινόπωρο, αν αυτό απαιτηθεί για λόγους υγειονομικής προστασίας από τον κορονοϊό, μπορεί να επιφέρει πλήγμα στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι το υπουργείο Εργασίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι δικαιούχοι με τη φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και των παιδιών που οι μητέρες τους εργάζονται στον δημόσιο τομέα.

Εν ολίγοις ο κ. Σπυρίδων, είπε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι προβληματίζει το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί με τα μισά σχεδόν παιδιά σε κάθε τμήμα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Για να μπορεί, όπως σημείωσε, να φιλοξενηθεί το σύνολο των παιδιών στις δομές, θα απαιτηθεί περίπου διπλάσιος αριθμός αιθουσών και προσωπικού, που σήμερα δεν υπάρχουν και συνακόλουθα θα υπάρξει ανάλογη αύξηση του κόστος λειτουργίας, που θα αναζητηθεί σε περιβάλλον νέας οικονομικής ύφεσης. Ανέφερε ακόμη πως η πρόσκληση για συμμετοχή στο πρόγραμμα από το φθινόπωρο αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο και εκτός απροόπτου θα μπορούν να φιλοξενηθούν στις δομές 140.000 - 145.000 παιδιά, ενώ εάν τελικά ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι μητέρες που εργάζονται στο δημόσιο, τότε ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά περίπου 15.000 παιδιά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31 Μαΐου 2020

Μάχη με το χρόνο καλούνται να δώσουν δεκάδες δήμοι στη χώρα για να διασφαλίσουν τον επόμενο μήνα την απαιτούμενη αδειοδότηση για τη συνέχιση λειτουργίας βρεφικών και παιδικών σταθμών, καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) που λήγει στις 30 Ιουνίου, αποτρέποντας τον κίνδυνο να μείνουν εκτός δομών περίπου 25.000 παιδιά και χωρίς δουλειά, πάνω από 2.500 εργαζόμενοι.

Αυτή τη στιγμή 440 δομές, που βρίσκονται σε πολλούς δήμους, απειλούνται με «λουκέτο», καθώς στα τέλη Ιουνίου λήγει η άδεια τους και οι δήμαρχοι θα πρέπει έως τότε, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ99/2017) και του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων, να προχωρήσουν υποχρεωτικά σε κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες εκτός από χρονοβόρες είναι και κοστοβόρες. Διαφορετικά την 1η Ιουλίου τα κτίρια που στεγάζουν αυτές τις δομές δεν θα θεωρούνται αδειοδοτημένα και ως εκ τούτου δεν θα μπορούν να φιλοξενούν παιδιά.

Οι αιρετοί υποστηρίζουν ότι η προθεσμία που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών είναι ασφυκτική και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να γίνουν τα αναγκαία έργα στις δομές παιδικής προστασίας. Ως εκ τούτου κρίνουν ότι η μόνη ελπίδα να μην τιναχθεί στον αέρα η φιλοξενία των παιδιών, είναι να δοθεί παράταση στις άδειες λειτουργίας έως τα τέλη του 2021.

daniilidis.jpg

Ειδικότερα, όπως ανέφερε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης (φωτ.), ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα στην ΚΕΔΕ, ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, είναι απαίτηση να υπάρξει εντός των επόμενων ημερών τροπολογία, λέγοντας πως αν δεν γίνει αυτό χιλιάδες παιδιά δεν θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν στις δομές τόσο τον προσεχή Ιούλιο, όσο και το φθινόπωρο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στις νέες διατάξεις για τις δομές παιδικής προστασίας, είπε χαρακτηριστικά ότι υποχρεώνουν όλους τους δήμους να εναρμονιστούν στα ζητήματά πυρασφάλειας και προσβασιμότητας και λειτουργικότητας για αυτές τις δομές. Ωστόσο το υπουργείο, όπως ανέφερε, με την ασφυκτική προθεσμία που θέτει, οδηγεί πάνω από 440 βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς στη χώρα να μην προλάβουν να κάνουν καμία ενέργεια, πολύ δε περισσότερο, να κάνουν δημοπρατήσεις των απαιτούμενων έργων.

Για το λόγους αυτούς, πρότεινε και έγινε ομόφωνα αποδεκτό από την ΚΕΔΕ και από την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, να δοθεί παράταση ως τις 31/12/2021, καθώς, όπως είπε, εκτός από το ότι οι δήμοι δεν θα προλάβουν, θα πρέπει να εξασφαλίσουν, από 80.000 έως 120.000 ευρώ ανά κτίριο, κόστος που είναι αδύνατον να το επωμιστούν.

Να ενταχθούν τα έργα στο «Αντώνης Τρίτσης»

Επίσης, με δεδομένη την αδυναμία των περισσοτέρων δήμων να προβούν άμεσα στα νέα έργα, η ΚΕΔΕ με πρόταση του κ. Δανιηλίδη αποδέχθηκε να κατατεθεί πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου τα έργα στις δομές παιδικής προστασίας να ενταχθούν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης», όπως προβλέπονταν και στο «ΦιλόΔημο».

«Να υπάρξει πρόβλεψη αυτού του είδους έργα, των βρεφικών παιδικών σταθμών, που υλοποιούνται, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής’ να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ με γρήγορες διαδικασίες. Γιατί πολλοί δήμοι μπορεί να μην το έχουν λάβει υπόψη τους, αλλά το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης Συκεών.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση, είπε πως το σύνολο των 280 εκατ. ευρώ που διαθέτει η κυβέρνηση για δωρεάν φιλοξενία παιδιών προέρχεται πλέον από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ παλιά τα κονδύλια εξασφαλίζονταν από το ΕΣΠΑ. Ως εκ τούτου, κατά τον κ. Δανιηλίδη, μπορεί να παρακαμφθεί ο περιορισμός που έβαζαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και να επιτραπεί σε γονείς δημοσίους υπαλλήλους να καταθέσουν αίτηση για δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους.

Επίσης ανέφερε ότι θα ήταν σκόπιμο να δοθεί η διακριτική ευχέρεια στους γονείς με παιδιά ηλικίας 4 ετών, να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για δωρεάν φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς, παράλληλα με την υποχρέωσή τους να απευθυνθούν στα νηπιαγωγεία. Αυτό θα εξασφαλίσει και όσους δεν θα βρουν θέσεις σε νηπιαγωγεία ειδικά στους δήμους που δεν έχουν βρει χώρους.

Πάντως ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών δεν παρέλειψε να επικρίνει την πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, βάση της οποίας οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί κερδίζουν συνεχώς έδαφος έναντι των δημοτικών και ειδικά στις μεγάλες πόλεις «χτίζουν συνεχώς νέες πτέρυγες» για να καλύψουν τη ζήτηση.

O κορονοϊός και τα έξτρα κονδύλια προκαλούν… πονοκέφαλο

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο για τους δήμους, καθώς λόγω του κορονοϊού θα απαιτηθούν επιπρόσθετα μέτρα και έξτρα χρηματοδότηση για τη δωρεάν φιλοξενία 160.000 παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», αλλά και δικλείδες ασφαλείας γενικότερα για τις υποδομές προσχολικής εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία), καθώς τα τετράχρονα παιδιά θα εγγραφούν στα νηπιαγωγεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η ΚΕΔΕ πάντως λαμβάνει πολύ σοβαρά όλα αυτά τα ζητήματα που ανακύπτουν, κυρίως όμως το ενδεχόμενο να χρειαστούν σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία διπλάσιοι ή πολλαπλάσιοι χώροι το φθινόπωρο, εφόσον απαιτηθούν μέτρα λόγω της πανδημίας.

Για τους λόγους αυτούς η ΚΕΔΕ, μετά από τις προτάσεις του προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής Σ. Δανιηλίδη αποφάσισε για το «Πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για την περίοδο 2020-2021 να ζητήσει:

* Τη διασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων περίπου 30 εκατ. ευρώ, πέραν των ήδη εξασφαλισμένων 280 εκατ. από το πρόγραμμα για την επόμενη σχολική περίοδο, προκειμένου να αυξηθούν οι δικαιούχοι ωφελούμενοι του προγράμματος αλλά και να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς αλλά και ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

*Την ένταξη στους δικαιούχους ωφελούμενους και μητέρων δημοσίων υπαλλήλων.

* Το μη διαχωρισμό από το πρόγραμμα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ).

* Να είναι στη διακριτική ευχέρεια του ή της ωφελούμενου η εγγραφή του 4χρονου στο Νηπιαγωγείο ή στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, άρα να δικαιούνται voucher όλοι οι γονείς των 4χρονων.

* Να αυξηθεί το voucher κατά 500 ευρώ σε όλες τις κατηγορίες των Βρεφονηπιακών, Παιδικών Σταθμών και ΚΑΔΑΠ-ΜΕΑ και να αυξηθεί κατά 250 ευρώ στα ΚΔΑΠ.

* Να επαναπροσδιοριστεί το ηλικιακό όριο μεταξύ των βρεφών που εντάσσονται στα βρεφικά τμήματα και των παιδιών που εντάσσονται στα παιδικά τμήματα, δηλαδή από 2 χρονών και άνω όλα τα παιδιά να εντάσσονται στα παιδικά τμήματα (χρήζει τροποποίηση ο Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Δημοτικών Σταθμών).

* Να αυξηθεί το πλαφόν του οικογενειακού εισοδήματος για τους δικαιούχους, κατά 3.000 ευρώ σε κάθε κατηγορία.

Τον Ιούνιο η πρόσκληση για μια θέση στους παιδικούς

Στο πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ που θα ανοίξει τον επόμενη μήνα, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει κονδύλια 280 εκατ. ευρώ, και υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι είχαν διατεθεί 270 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσαν σε 155.000 θέσεις φιλοξενίας. Ωστόσο από αυτές, έμειναν αρκετές κενές καθώς δεν υπήρχε διαθεσιμότητα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι ζητείται ήδη πρόσθετη χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων, ώστε να περιληφθούν ως δικαιούχοι και οι γονείς που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ γίνεται προσπάθεια να μειωθεί στα 2 έτη το όριο για την εγγραφή παιδιών στους παιδικούς σταθμούς .

Στο μεταξύ όπως γνωστοποίησε ήδη ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που υλοποιεί το πρόγραμμα της δωρεάν φιλοξενίας νηπίων, Σπύρος Σπυρίδων, στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να βγει στον αέρα η πρόσκληση για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ωστόσο εξέφρασε φόβους ότι η πιθανή λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς από το φθινόπωρο, αν αυτό απαιτηθεί για λόγους υγειονομικής προστασίας από τον κορονοϊό, μπορεί να επιφέρει πλήγμα στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι το υπουργείο Εργασίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι δικαιούχοι με τη φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και των παιδιών που οι μητέρες τους εργάζονται στον δημόσιο τομέα.

Εν ολίγοις ο κ. Σπυρίδων, είπε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι προβληματίζει το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί με τα μισά σχεδόν παιδιά σε κάθε τμήμα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Για να μπορεί, όπως σημείωσε, να φιλοξενηθεί το σύνολο των παιδιών στις δομές, θα απαιτηθεί περίπου διπλάσιος αριθμός αιθουσών και προσωπικού, που σήμερα δεν υπάρχουν και συνακόλουθα θα υπάρξει ανάλογη αύξηση του κόστος λειτουργίας, που θα αναζητηθεί σε περιβάλλον νέας οικονομικής ύφεσης. Ανέφερε ακόμη πως η πρόσκληση για συμμετοχή στο πρόγραμμα από το φθινόπωρο αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο και εκτός απροόπτου θα μπορούν να φιλοξενηθούν στις δομές 140.000 - 145.000 παιδιά, ενώ εάν τελικά ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι μητέρες που εργάζονται στο δημόσιο, τότε ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά περίπου 15.000 παιδιά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31 Μαΐου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία