ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με απαγόρευση συγκεντρώσεων και πολιτικές εντάσεις η 47η επέτειος του Πολυτεχνείου - "Φρούριο" το ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας: Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, "Αίαντες", ελικόπτερα, drones και ειδικοί διαμεσολαβητές θα δίνουν συνεχώς εικόνα - Τα καλέσματα και οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

 17/11/2020 07:28

Με απαγόρευση συγκεντρώσεων και πολιτικές εντάσεις η 47η επέτειος του Πολυτεχνείου - "Φρούριο" το ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη
INTIME NEWS

«Η Αστυνομία θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να τηρήσει το νόμο» διαμήνυσε το βράδυ της Δευτέρας ο Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το πρωί της Κυριακής.

Η απόφαση έχει φέρει πολιτικές εντάσεις.

Το πρωί της Δευτέρας, αντιπροσωπεία των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ΣΦΕΑ παρέδωσε κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απαγόρευση συναθροίσεων στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης, τονίζοντας ότι «είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου».

Σε μήνυμά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε εμμέσως τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους, λέγοντας ότι «κάποιοι στήνουν σκηνικό σύγκρουσης» και κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια «από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο» με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Μια λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι» ανέφερε.

Για «κρεσέντο υποκρισίας και φαρισαϊσμό» από πλευράς πρωθυπουργού έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει την απόφαση απαγόρευσης ως «βλακώδη, αχρείαστη και προβοκατόρικη».

«Ο κ. Μητσοτάκης βγήκε σήμερα να κάνει μια δήλωση μιλώντας δήθεν ενωτικά απέναντι στον διχασμό που ο ίδιος όμως δημιούργησε. Για άλλη μια φορά προανήγγειλε τη θέση και τη στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας και μας κάλεσε να πάμε έξι αρχηγοί και η πρόεδρος επτά να καταθέσουμε λουλούδια. Παραβιάζοντας δηλαδή την ίδια τη διάταξη που ο ίδιος ανακοίνωσε χθες», υπογράμμισε.

Ίσες αποστάσεις κράτησε για το ζήτημα το ΚΙΝΑΛ, καθώς στην κριτική που δέχτηκε για το γεγονόw ότι δεν συνυπέγραψε το κοινό κείμενο κατά της κυβέρνησης για το Πολυτεχνείο απάντησε:

«Είναι αυτονόητο ότι ο φετινός εορτασμός πρέπει να γίνει στο πλαίσιο τήρησης των υγειονομικών μέτρων χωρίς πορεία. Αυτό δεν δικαιολογεί την επίδειξη ισχύος της κυβέρνησης και τις ακραίες απαγορεύσεις τις οποίες καταδικάσαμε. Ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα "Αποφασίζομεν και διατάσσομεν"».

Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα Βαρουφάκη να γίνουν οι εκδηλώσεις

«Όχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία θα «πάγωνε» η απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου που ζητούσαν με προσφυγές τους το κόμμα «ΜέΡΑ25», η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πολίτες.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σαρπ απέρριψε την αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού. Κατά συνέπεια θεωρείται συνταγματική η απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Οι προσφεύγοντες στράφηκαν κατά της απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία δεν επιτρέπονται εκδηλώσεις για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση των συγκεντρώσεων σε όλη την επικράτεια αποτελεί παραβίαση του άρθρου 11 του Συντάγματος που διέπει το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις αλλά και της συνταγματικής αρχή της αναλογικότητας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας εισήγαγε, σε αυτό το στάδιο, την αίτηση των προσφευγόντων στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

 Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - Θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί "Αίαντες", ελικόπτερα και drones 

"Η ΕΛΑΣ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε απολύτως νόμιμο πλαίσιο, ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων στο Πολυτεχνείο, με στόχο την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊοϋ", τονίζουν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές, ενόψει της σημερινής επετείου του Πολυτεχνείου, που θα είναι διαφορετική από τις άλλες χρονιές, λόγω της πανδημίας.

Στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί "Αίαντες", ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.

Αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, λόγω της πανδημίας, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από τέσσερα άτομα, από την Κυριακή στις 06:00, έως και τις 21:00 της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ειδικοί διαμεσολαβητές της ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια των προελέγχων θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Σημειώνεται ακόμη, ότι σήμερα θα παραβρίσκονται στο Πολυτεχνείο και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Κλείνουν από τις 12:00 πέντε σταθμοί του μετρό

Έπειτα από απόφαση της αστυνομίας, σήμερα 17 Νοεμβρίου, θα κλείσουν πέντε σταθμοί του μετρό από τις 12:00, λόγω των μέτρων ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, από τις 12:00 θα κλείσουν οι σταθμοί Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής.

Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται κανονικά χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις στους παραπάνω σταθμούς.

Θεσσαλονίκη: «Φρούριο» το ΑΠΘ

Από την Κυριακή υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με κλούβες των ΜΑΤ να είναι σταθμευμένες σε πολλά σημεία επί της Εγνατία αλλά και με αστυνομικούς να κάνουν πεζές περιπολίες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τα μέτρα θα αυξηθούν τις επόμενες ώρες και γύρω από το ΑΠΘ θα υπάρχουν περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανή προσπάθεια συγκέντρωσης ή πορείας.

Να υπενθυμίσουμε πως για σήμερα έχουν απαγορευτεί όλες οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ αναμένεται να αποφασιστεί αν και πως σωματεία, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής.

Την ίδια ώρα, περιπολικά υπάρχουν σε διαφορά σημεία στην πόλη και ελέγχουν τους βεβαιώσεις και τα sms για κατ' εξαίρεση μετακίνηση. Επίσης έχουν τοποθετηθεί κορδέλες για από αγόρευση στάθμευσης στην περιοχή γύρω από το ΑΠΘ.

Εισαγγελική έρευνα για καλέσματα φοιτητικών συλλόγων και κομμάτων ενόψει του Πολυτεχνείου

Έρευνα για διέγερση σε ανυπακοή διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αναφορικά με καλέσματα που απηύθυναν τα τελευταία 24ωρα, μέσω ανακοινώσεων και αναρτήσεων στο Διαδίκτυο, φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης αλλά και πολιτικά κόμματα, για συμμετοχή σε πορεία ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, παρά την απαγόρευση που αποφασίστηκε λόγω έξαρσης της πανδημίας.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, προς τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή.

Καλέσματα για συγκεντρώσεις στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ

Στη Θεσσαλονίκη κάλεσμα για συγκέντρωση στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ έχουν απευθύνει φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους: “Τιμάμε το Πολυτεχνείο στον δρόμο του αγώνα! Οι φοιτητές, μαζί με τον Λαό, γινόμαστε πρωταγωνιστές για τις σπουδές, την υγεία, τη ζωή και τη δουλειά που μας αξίζουν!
Καλούμε σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις στις 17 Νοέμβρη μπροστά στο Πολυτεχνείο”.

Επιπλέον, η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση και πορεία στις 17 Νοεμβρίου στις 15.30 το μεσημέρι στην Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, ενώ την ίδια ώρα και στο ίδιο σημείο κάλεσμα έχει απευθύνει η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ (μ-λ).

Προαναγγελίες εκδηλώσεων για τις 15:30 υπάρχουν επίσης και από συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. 

Σε ποιους δρόμους της Θεσσαλονίκης απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση 

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, ενόψει της 47ης Επετείου του Πολυτεχνείου από την 06.00 ώρα της Δευτέρας (16-11-2020) και μέχρι την 06.00 ώρα της Τετάρτης (18-11-2020) δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις παρακάτω οδούς:

-Εθνικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Αλεξ. Σβώλου.

- Αγγελάκη, στο τμήμα της από την οδό Αλεξ. Σβώλου μέχρι την οδό Εγνατία.

-Γ’ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι της οδό Γ. Λαμπράκη.

-Εγνατία, στο τμήμα της από την οδό Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Εθνικής Αμύνης.

-Αρμενοπούλου, στο τμήμα της από την Δημ. Γούναρη μέχρι την οδό Εθν. Αμύνης.

- Γρ.Λαμπράκη, στο τμήμα της από την οδό Εγνατία μέχρι την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου.Σχετικά Άρθρα

«Η Αστυνομία θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να τηρήσει το νόμο» διαμήνυσε το βράδυ της Δευτέρας ο Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το πρωί της Κυριακής.

Η απόφαση έχει φέρει πολιτικές εντάσεις.

Το πρωί της Δευτέρας, αντιπροσωπεία των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ΣΦΕΑ παρέδωσε κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απαγόρευση συναθροίσεων στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης, τονίζοντας ότι «είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου».

Σε μήνυμά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε εμμέσως τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους, λέγοντας ότι «κάποιοι στήνουν σκηνικό σύγκρουσης» και κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια «από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο» με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Μια λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι» ανέφερε.

Για «κρεσέντο υποκρισίας και φαρισαϊσμό» από πλευράς πρωθυπουργού έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει την απόφαση απαγόρευσης ως «βλακώδη, αχρείαστη και προβοκατόρικη».

«Ο κ. Μητσοτάκης βγήκε σήμερα να κάνει μια δήλωση μιλώντας δήθεν ενωτικά απέναντι στον διχασμό που ο ίδιος όμως δημιούργησε. Για άλλη μια φορά προανήγγειλε τη θέση και τη στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας και μας κάλεσε να πάμε έξι αρχηγοί και η πρόεδρος επτά να καταθέσουμε λουλούδια. Παραβιάζοντας δηλαδή την ίδια τη διάταξη που ο ίδιος ανακοίνωσε χθες», υπογράμμισε.

Ίσες αποστάσεις κράτησε για το ζήτημα το ΚΙΝΑΛ, καθώς στην κριτική που δέχτηκε για το γεγονόw ότι δεν συνυπέγραψε το κοινό κείμενο κατά της κυβέρνησης για το Πολυτεχνείο απάντησε:

«Είναι αυτονόητο ότι ο φετινός εορτασμός πρέπει να γίνει στο πλαίσιο τήρησης των υγειονομικών μέτρων χωρίς πορεία. Αυτό δεν δικαιολογεί την επίδειξη ισχύος της κυβέρνησης και τις ακραίες απαγορεύσεις τις οποίες καταδικάσαμε. Ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα "Αποφασίζομεν και διατάσσομεν"».

Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα Βαρουφάκη να γίνουν οι εκδηλώσεις

«Όχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία θα «πάγωνε» η απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου που ζητούσαν με προσφυγές τους το κόμμα «ΜέΡΑ25», η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πολίτες.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σαρπ απέρριψε την αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού. Κατά συνέπεια θεωρείται συνταγματική η απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Οι προσφεύγοντες στράφηκαν κατά της απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία δεν επιτρέπονται εκδηλώσεις για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση των συγκεντρώσεων σε όλη την επικράτεια αποτελεί παραβίαση του άρθρου 11 του Συντάγματος που διέπει το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις αλλά και της συνταγματικής αρχή της αναλογικότητας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας εισήγαγε, σε αυτό το στάδιο, την αίτηση των προσφευγόντων στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

 Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - Θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί "Αίαντες", ελικόπτερα και drones 

"Η ΕΛΑΣ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε απολύτως νόμιμο πλαίσιο, ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων στο Πολυτεχνείο, με στόχο την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊοϋ", τονίζουν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές, ενόψει της σημερινής επετείου του Πολυτεχνείου, που θα είναι διαφορετική από τις άλλες χρονιές, λόγω της πανδημίας.

Στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί "Αίαντες", ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.

Αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, λόγω της πανδημίας, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από τέσσερα άτομα, από την Κυριακή στις 06:00, έως και τις 21:00 της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ειδικοί διαμεσολαβητές της ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια των προελέγχων θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Σημειώνεται ακόμη, ότι σήμερα θα παραβρίσκονται στο Πολυτεχνείο και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Κλείνουν από τις 12:00 πέντε σταθμοί του μετρό

Έπειτα από απόφαση της αστυνομίας, σήμερα 17 Νοεμβρίου, θα κλείσουν πέντε σταθμοί του μετρό από τις 12:00, λόγω των μέτρων ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, από τις 12:00 θα κλείσουν οι σταθμοί Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής.

Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται κανονικά χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις στους παραπάνω σταθμούς.

Θεσσαλονίκη: «Φρούριο» το ΑΠΘ

Από την Κυριακή υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με κλούβες των ΜΑΤ να είναι σταθμευμένες σε πολλά σημεία επί της Εγνατία αλλά και με αστυνομικούς να κάνουν πεζές περιπολίες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τα μέτρα θα αυξηθούν τις επόμενες ώρες και γύρω από το ΑΠΘ θα υπάρχουν περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανή προσπάθεια συγκέντρωσης ή πορείας.

Να υπενθυμίσουμε πως για σήμερα έχουν απαγορευτεί όλες οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ αναμένεται να αποφασιστεί αν και πως σωματεία, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής.

Την ίδια ώρα, περιπολικά υπάρχουν σε διαφορά σημεία στην πόλη και ελέγχουν τους βεβαιώσεις και τα sms για κατ' εξαίρεση μετακίνηση. Επίσης έχουν τοποθετηθεί κορδέλες για από αγόρευση στάθμευσης στην περιοχή γύρω από το ΑΠΘ.

Εισαγγελική έρευνα για καλέσματα φοιτητικών συλλόγων και κομμάτων ενόψει του Πολυτεχνείου

Έρευνα για διέγερση σε ανυπακοή διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αναφορικά με καλέσματα που απηύθυναν τα τελευταία 24ωρα, μέσω ανακοινώσεων και αναρτήσεων στο Διαδίκτυο, φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης αλλά και πολιτικά κόμματα, για συμμετοχή σε πορεία ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, παρά την απαγόρευση που αποφασίστηκε λόγω έξαρσης της πανδημίας.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, προς τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή.

Καλέσματα για συγκεντρώσεις στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ

Στη Θεσσαλονίκη κάλεσμα για συγκέντρωση στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ έχουν απευθύνει φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους: “Τιμάμε το Πολυτεχνείο στον δρόμο του αγώνα! Οι φοιτητές, μαζί με τον Λαό, γινόμαστε πρωταγωνιστές για τις σπουδές, την υγεία, τη ζωή και τη δουλειά που μας αξίζουν!
Καλούμε σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις στις 17 Νοέμβρη μπροστά στο Πολυτεχνείο”.

Επιπλέον, η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση και πορεία στις 17 Νοεμβρίου στις 15.30 το μεσημέρι στην Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, ενώ την ίδια ώρα και στο ίδιο σημείο κάλεσμα έχει απευθύνει η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ (μ-λ).

Προαναγγελίες εκδηλώσεων για τις 15:30 υπάρχουν επίσης και από συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. 

Σε ποιους δρόμους της Θεσσαλονίκης απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση 

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, ενόψει της 47ης Επετείου του Πολυτεχνείου από την 06.00 ώρα της Δευτέρας (16-11-2020) και μέχρι την 06.00 ώρα της Τετάρτης (18-11-2020) δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις παρακάτω οδούς:

-Εθνικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Αλεξ. Σβώλου.

- Αγγελάκη, στο τμήμα της από την οδό Αλεξ. Σβώλου μέχρι την οδό Εγνατία.

-Γ’ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι της οδό Γ. Λαμπράκη.

-Εγνατία, στο τμήμα της από την οδό Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Εθνικής Αμύνης.

-Αρμενοπούλου, στο τμήμα της από την Δημ. Γούναρη μέχρι την οδό Εθν. Αμύνης.

- Γρ.Λαμπράκη, στο τμήμα της από την οδό Εγνατία μέχρι την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου.ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία