Μανώλης Παπουτσάκης

Μανώλης Παπουτσάκης
  • Ημέρα εικοστή: Ξανά πίσω;

     25/06/2020 14:50

    Έχει περάσει ακριβώς ένας μήνας από τότε που τα εστιατόρια ξανάνοιξαν τις πόρτες τους για το κοινό. Η εικόνα τους έχει προφανώς διαφοροποιηθεί από αυτό που γνωρίζαμε, αφού πολλά έχουν αλλάξει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των ...

  • Ημέρα δέκατη ένατη: Μαγειρική και υπαρξισμός

     11/06/2020 13:23

    ΓΕΥΣΕΙΣ

    Ξεφύλλισα προ καιρού ξανά (είχα να το ακουμπήσω από φοιτητής η αλήθεια είναι) το βιβλίο του Ζαν Πωλ Σαρτρ «Ο υπαρξισμός είναι ένας ανθρωπισμός». Καθώς επανέφερα στη μνήμη μου το περιεχόμενο αυτής της διάλεξης που με έναν τρόπο συνόψιζε ...

  • Ημέρα δέκατη όγδοη: Η μάσκα

     28/05/2020 17:00

    ΓΕΥΣΕΙΣ

    Το πρόσωπο (και τα μάτια κυρίως) είναι ο καθρέφτης της ψυχής, λένε. Θυμάμαι να μου διηγούνται πως παλιά, όταν σε κάποιο σπίτι πενθούσαν για έναν θάνατο, οι άνθρωποι σκέπαζαν τους καθρέφτες τους με μαύρα πανιά. Σαν να απαγορευόταν να ...

  • Ημέρα δέκατη έβδομη: Η επιστροφή

     21/05/2020 17:56

    ΓΕΥΣΕΙΣ

    Πάτησαμε αναγκαστική παύση για αρκετό καιρό. Όμως, είμαστε ξανά πίσω με ό,τι αυτό σημαίνει. Και σημαίνει πολλά αυτή η επανεκκίνηση για όλους μας. Από τη Δευτέρα 25 Μαΐου ανοίγουν ξανά οι χώροι εστίασης. Υπό νέες συνθήκες και δεδομένα. ...

  • Ημέρα δεκάτη έκτη: Ψυχραιμία και υπευθυνότητα

     12/03/2020 14:02

    ΓΕΥΣΕΙΣ

    Βρισκόμαστε στην αρχή μιας δύσκολης συγκυρίας. Ένας επιθετικός ιός σαρώνει σταδιακά τον κόσμο όλο και δημιουργεί δεδομένα πρωτόγνωρα. Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αλλά και να διατηρήσουμε τη λογική και την ψυχραιμία μας. Εμείς ...

  • Ημέρα δέκατη πέμπτη: Παρένθεση

     05/03/2020 16:00

    ΓΕΥΣΕΙΣ

    Είναι και εκείνες οι μέρες που ο Πυροφάγος θέλει να μείνει βουβός. Πάει να πει μια κουβέντα και πνίγεται. Πάει να μιλήσει για νοστιμιές, για μυρωδιές, για αναμνήσεις, για υλικά αγαπημένα και το χέρι δεν μπορεί γράψει τίποτα. Γιατί είναι ...

  • Ημέρα δέκατη τέταρτη: Ο τόπος και το φαγητό

     27/02/2020 19:09

    ΓΕΥΣΕΙΣ

    Πιάνω συχνά τον εαυτό μου να αναπολώ ένα καλοκαιρινό σούρουπο καθισμένος κάτω από μια δροσερή κληματαριά στην αυλή του χωριού μου στην Κρήτη. Στο τραπέζι ένα παγωμένο μπουκαλάκι ρακή, ένα πιάτο με μια φρεσκοκομμένη χωραφίσια ντομάτα, ένα ...

  • Ημέρα δέκατη τρίτη: Ψυχή και στόμα

     20/02/2020 20:04

    ΓΕΥΣΕΙΣ

    Δεν είναι λίγες οι φορές που η κακή μας ψυχολογία αδικεί το φαγητό που τρώμε ή που το φαγητό που τρώμε υπερτιμάται, ακριβώς επειδή τυχαίνει να βρισκόμαστε σε μία στιγμή προσωπικής ευτυχίας. Ας μην κοροϊδευόμαστε: Η καλή ή η κακή μας διάθεση...

  • Ημέρα δωδέκατη: Μαγειρική με προσωπικότητα

     13/02/2020 13:05

    ΓΕΥΣΕΙΣ

    Εμείς οι μάγειρες δεν φτάνει μόνο να μαγειρεύουμε νόστιμα. Νόστιμα μαγειρεύει κι η μαμά μου, και μάλιστα κάποιες φορές νοστιμότερα από πολλούς επαγγελματίες. Χρειαζόμαστε -πέρα από τις γνώσεις και τις τεχνικές- προσωπικότητα ως άνθρωποι και...

  • Ημέρα ενδέκατη: Μια στο τόσο

     06/02/2020 15:00

    ΓΕΥΣΕΙΣ

    Αναρωτιέμαι συχνά -και μαζί μ’ εμένα πολύς κόσμος- γιατί η Θεσσαλονίκη έχει μια εγγενή δυσκολία να υποστηρίξει αυτό που ονομάζουμε «Fine dining» ή εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας. Αυτή η πελώρια φαγητούπολη με πολλές ταβέρνες, ...

  • Hμέρα Δέκατη: Τα καθαρά χέρια

     30/01/2020 15:00

    ΓΕΥΣΕΙΣ

    Προσφάτως με έκπληξη αντίκρισα έναν καλοβαλμένο κύριο να προσπαθεί να φάει μια μερίδα μικρές καραβίδες (σωταρισμένες σε φρέσκο βούτυρο και αρωματισμένες με θυμάρι και σκόρδο) με το μαχαιροπίρουνο. Ο αγώνας του ανδρός προκειμένου να ...

  • Ημέρα ένατη: Ο Πλάτων και οι μάγειρες

     24/01/2020 12:34

    ΓΕΥΣΕΙΣ

    Σύμφωνα με τον Πλάτωνα στο διάλογο «Γοργία», η μαγειρική δεν είναι μία αληθινή τέχνη παρά μια κολακεία που αντί να θρέφει το σώμα με τα απαραίτητα το κάνει βαρύ και μαλθακό, στοχεύοντας στην ηδονή κυρίως και όχι στην καλή του υγεία. ...

  • Ημέρα όγδοη: Κριτική με ονοματεπώνυμο

     16/01/2020 16:00

    ΓΕΥΣΕΙΣ

    Κι όμως ο μεγαλύτερος και πιο επιδραστικός οδηγός για εστιατόρια παγκοσμίως στις μέρες μας δεν είναι άλλος από τον Tripadvisor! Εκεί ο καθένας μπορεί με ευκολία να αξιολογήσει ένα μέρος στο οποίο είχε την εμπειρία του φαγητού. Εκατομμύρια ...

  • Ημέρα έβδομη: Η οσμή

     15/01/2020 18:25

    ΓΕΥΣΕΙΣ

    Είναι πολλά που κρίνονται από την όσφρηση στο χώρο της γαστρονομίας. Η μύτη μας μας βοηθά να αντιληφθούμε αν μία πρώτη ύλη είναι ποιοτική. Ένα ματσάκι βασιλικός, μια ντομάτα, ένα λεμόνι, ένας γαύρος, ένα κοτόπουλο, ο κιμάς, ένα αμύγδαλο, ...

  • Ημέρα έκτη: Επενδύοντας σε μια νέα μαγειρική γνώση

     09/01/2020 18:24

    ΓΕΥΣΕΙΣ

    Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον πριν από λίγες μέρες τη συνέντευξη στην huffingtonpost.gr ενός διακεκριμένου χανιώτη επιστήμονα, του Μιχάλη Μπλέτσα, εκ των κορυφαίων επιστημονικών στελεχών του ΜΙΤ, διευθυντή πληροφορικής (computing) και ερευνητή...

  • Ημέρα πέμπτη: Το όμορφο πιάτο

     19/12/2019 18:23

    ΓΕΥΣΕΙΣ

    Ξέρω πως για πολλούς συνανθρώπους μας η ενασχόληση με το αν ένα πιάτο είναι καλαίσθητο αποτελεί πραγματική πολυτέλεια. Και αυτό γιατί πολλοί από αυτούς αγωνιούν για το αν θα καταφέρουν να έχουν καθημερινά την απαραίτητη ποσότητα τροφής για ...

  • Ημέρα τέταρτη: Υποκειμενικά αντικειμενικό

     12/12/2019 18:20

    ΓΕΥΣΕΙΣ

    Η υποκειμενικότητα είναι μία σωτηρία και μία κατάρα. Την επικαλούμαστε όταν μας συμφέρει και την αρνούμαστε όταν μας δυσκολεύει. Τα πράγματα είναι, λοιπόν, αντικειμενικά ή υποκειμενικά, ανάλογα με την περίπτωση και την κατάσταση. ...

  • Ημέρα τρίτη:Το κομμένο αυγολέμονο

     05/12/2019 18:18

    ΓΕΥΣΕΙΣ

    Τα έκανες όλα τέλεια. Το κρέας σου ρόδισε υπέροχα μέσα στο καυτό ελαιόλαδο. Το ίδιο και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σου, καθώς άφησαν την περιττή υγρασία να ελευθερωθεί και γυάλισαν όμορφα, πριν έρθει το κρασί να αποδεσμεύσει τις καραμέλες από...

  • Ημέρα δεύτερη: Η αγενής αποδόμηση των πιάτων

     28/11/2019 18:16

    ΓΕΥΣΕΙΣ

    Υπάρχουν δύο ειδών αγενείς μαγειρικές αποδομήσεις: Η μία επιχειρείται από τους μαγείρους. Η άλλη από τους πελάτες, που πληρώνουν το φαγητό των μαγείρων. Η πρώτη που αφορά τους μαγείρους είναι αγενής, γιατί δεν σέβεται το υπό αποδόμηση ...

  • Ημέρα πρώτη

     21/11/2019 18:11

    ΓΕΥΣΕΙΣ

    Ως είθισται, για το φαγητό γράφουν οι δημοσιογράφοι γεύσης. Όσο και αν εκτιμώ βαθιά κάποιους και αναγνωρίζω την απαραίτητη παρουσία τους στη γαστρονομική σκηνή του τόπου μας, πάντα αισθανόμουν ένα μικρό παράπονο: Ήθελα ο επαγγελματίας ...