ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάκης Βορίδης: Εμείς δεν κατεβάζουμε τα μανίκια, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει τοξικά διχαστικός!

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλά για τον διάλογο με την Τουρκία, τον μετεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ, τις αγροτικές επιδοτήσεις και τις ενδεχόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις

 29/09/2019 18:00

Μάκης Βορίδης: Εμείς δεν κατεβάζουμε τα μανίκια, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει τοξικά διχαστικός!

Νίκος Οικονόμου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αμετανόητος: υπερόπτης, πολωτικός, λαϊκιστής, τοξικά διχαστικός και χωρίς το ελάχιστο δείγμα αυτοκριτικής στον λόγο του». Αυτό τονίζει ο Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ». 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πιστεύει ότι η κυβέρνηση απέδειξε «ότι και ξέρει και θέλει και μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά αυτόν τον τόπο. Ωστόσο είμαστε ακόμα στην αρχή και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν κατεβάζουμε τα μανίκια. Συνεχίζουμε την εφαρμογή του κυβερνητικού μας σχεδίου», τονίζει. Προσθέτει δε ότι το κλίμα για την Ελλάδα αντιστρέφεται. 

«Το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική επαναφέρει την χώρα στον επενδυτικό χάρτη βγάζοντάς της από το “ψυγείο” που την είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και την αναδεικνύει επίσης σε σοβαρό και ισότιμο παίχτη στην περιοχή της Μεσογείου. Η δε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί βήμα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», λέει στον απόηχο της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΓΣ του ΟΗΕ. Τέλος προειδοποιεί ενόψει αγροτικών κινητοποιήσεων: «Αν γίνουμε μάρτυρες καταλήψεων οδοστρωμάτων – μιας παράνομης και καταδικαστέας μορφής διαμαρτυρίας που θίγει βασικά δικαιώματα των συμπολιτών μας – δεν θα συμπορευτούμε. Λέμε ναι στον βαθύ και ουσιαστικό διάλογο. Όχι στις παράνομες πρακτικές».

Κύριε Βορίδη, σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρεις μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πώς θα τους χαρακτηρίζατε; Είστε ικανοποιημένος από τις μέχρι στιγμής κυβερνητικές επιδόσεις;

Η κυβέρνηση έπιασε δουλειά από την πρώτη κιόλας μέρα. Πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε να υλοποιεί το πρόγραμμά της φέρνοντας ήδη για ψήφιση στην Βουλή τα πρώτα νομοσχέδια. Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε, το πανεπιστημιακό άσυλο καταργήθηκε, οι καταλήψεις στο κέντρο της Αθήνας εκκενώνονται. 

Η κυβέρνηση επέδειξε επίσης ταχύτατα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και των ακραίων καιρικών φαινομένων φέτος το καλοκαίρι, αποδεικνύοντας ότι και ξέρει και θέλει και μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά αυτόν τον τόπο. Ωστόσο είμαστε ακόμα στην αρχή και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν κατεβάζουμε τα μανίκια. Συνεχίζουμε την εφαρμογή του κυβερνητικού μας σχεδίου συντεταγμένα, για να επαναφέρουμε πλήρως τη χώρα στην κανονικότητα και τη θέση που της αξίζει απέναντι στους Έλληνες και τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Οι πολίτες -όπως προκύπτει και από όλες τις μετεκλογικές δημοσκοπήσεις- δείχνουν ότι βλέπουν θετικά το κυβερνητικό έργο. Υπάρχει παρόλα αυτά κάτι που σας ανησυχεί;

Τα πρώτα δείγματα είναι όντως θετικά. Και αυτό μας ικανοποιεί γιατί μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε το έργο μας με την ίδια τόλμη και αποφασιστικότητα. Όμως οι προκλήσεις είναι μεγάλες και οι απαιτήσεις ακόμα περισσότερες. Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Σήμερα πια δεν έχουμε να εργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε μόνο τα του οίκου μας, αλλά γινόμαστε παράλληλα αποδέκτες μιας σειράς ζητημάτων ευρύτερης κλίμακας. 

Η κλιματική αλλαγή, οι αναταράξεις στην διεθνή πολιτική σκακιέρα, η ιλιγγιώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, η άνοδος των αναπτυσσόμενων αγορών, οι κλυδωνισμοί στην παγκόσμια οικονομία, τα αθρόα μεταναστευτικά ρεύματα, είναι λίγα μόνο από τα θέματα που έχουν αντίκτυπο στην χώρα μας και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής και λήψης μέτρων. Έχουμε λοιπόν να εργαστούμε σε ένα πολυσύνθετο και εξαιρετικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον και αυτό απαιτεί διαρκή εγρήγορση, προσαρμοστικότητα αλλά και ισχυρή πολιτική βούληση για τη λήψη τολμηρών αποφάσεων.

Μήπως η Novartis; Λέγεται ότι ένα κομμάτι της ΝΔ θα ήθελε να είχε μπει στο κάδρο των ευθυνών και ο Αλέξης Τσίπρας και όχι μόνο η Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι ενώ ο πρώην πρωθυπουργός φέρει την πολιτική ευθύνη ως πολιτικός προϊστάμενος του κ. Παπαγγελόπουλου, δεν υφίστανται για τον κ. Τσίπρα αδιάσειστες αποδείξεις που να στοιχειοθετούν την απόδοση κατηγοριών εις βάρος του, τουλάχιστον όχι ακόμα. Εμείς ούτε μνησικακούμε, ούτε εκδικούμαστε διώκοντας και στοχοποιώντας τους πολιτικούς μας αντιπάλους καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους και μικροπολιτικά συμφέροντα. Αν η πορεία της έρευνας φέρει στο φως νέα στοιχεία – όχι απλές ενδείξεις ή συλλογισμούς - για άλλα αδικήματα ή άλλα πρόσωπα, μηδενός εξαιρουμένου, τότε φυσικά και η έρευνα και το κατηγορητήριο θα επεκταθούν. Για την ώρα όμως πράττουμε το δέον σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμά μας ως μια πολιτικά υπεύθυνη παράταξη.

Πώς βλέπετε μετεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ; Έχει αντιληφθεί τους λόγους της ήττας του;

Το αντίθετο θα έλεγα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να στραφεί στο ένδον του και να προβεί σε μια γενναία και γόνιμη αυτοκριτική της διακυβέρνησής του και στη συνέχεια να χαράξει τις κατευθύνσεις της επόμενης μέρας, περιορίζεται στη γνωστή τακτική του. Υποκρισία, λαϊκισμός, διαστρέβλωση, ιδεοληπτικές εμμονές. Μουδιασμένος παρακολουθεί τις εξελίξεις και μοιάζει να μην έχει ακόμα συνέλθει από την ήττα και την απώλεια της εξουσίας που του επεφύλαξαν οι Έλληνες αυτό το καλοκαίρι.

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα κάνει μαχητική και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Καλοδεχούμενη ή μήπως δεν την βλέπετε; Και πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει θετικά την επιχείρηση να μπει τάξη στα Εξάρχεια και στα πανεπιστήμια με την κατάργηση του ασύλου;

Καλοδεχούμενη η επιβράβευση της πολιτικής μας από μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως φαίνεται η λογική και το αυτονόητο επικρατούν. Αλλά αυτό αφορά όπως είπατε μερίδα των ψηφοφόρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αμετανόητος: υπερόπτης, πολωτικός, λαϊκιστής, τοξικά διχαστικός. Δεν υπάρχει ούτε ελάχιστο δείγμα αυτοκριτικής στον λόγο του.

Την ίδια στιγμή υπάρχει μια εκτίμηση ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στραμμένη την προσοχή της προς τους κεντρώους ψηφοφόρους, που θεωρούνται κρίσιμοι για την πολιτική κυριαρχία ενός κόμματος στην Ελλάδα. Συμφωνείτε με αυτή τη στρατηγική; Δε φοβάστε ότι έτσι μπορεί να χάσετε ένα κρίσιμο κομμάτι συντηρητικών ψηφοφόρων από τα δεξιά σας;

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την αυτοδύναμη διακυβέρνηση της χώρας με σκοπό να επαναφέρει την χώρα στην κανονικότητα και να δημιουργήσει ξανά την Ελλάδα που μας αξίζει. Στον αγώνα αυτό κανείς δεν περισσεύει. Κινούμενος στο πλαίσιο αυτό επιστράτευσε ανθρώπους με γνώση, εμπειρία και υπόβαθρο για να συνδράμουν. Και κάποιοι ναι, μπορεί να εκφράζουν τον κεντρώο χώρο και μάλιστα να τον έχουν υπηρετήσει κιόλας. Όμως μας ενδιαφέρει η κομματική προέλευση ή η αποτελεσματικότητα και το κοινό όραμα; Αν ο κατάλληλος άνθρωπος βρίσκεται στην κατάλληλη θέση μέσα σε αυτό το νέο κυβερνητικό σχήμα, το αποτέλεσμα δεν θα μας ανταμείψει όλους; Δεν θα βγει από αυτό κερδισμένη η χώρα; Εξάλλου δεν υλοποιούμε την δεξιά μας ατζέντα; Μείωση φόρων, επενδύσεις, νόμος και τάξη, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, κατάργηση του άβατου των Εξαρχείων. Άρα υπηρετούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Έχει ενισχυθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό; Πώς είδατε το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν;

Η εικόνα της χώρας μας μέρα με την μέρα αλλάζει προς το καλύτερο και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις τηρούνται και το προεκλογικό πρόγραμμα υλοποιείται. Λόγια και πράξεις συμβαδίζουν. Το κλίμα για την Ελλάδα αντιστρέφεται. Το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική επαναφέρει την χώρα στον επενδυτικό χάρτη, βγάζοντάς της από το «ψυγείο» που την είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και την αναδεικνύει επίσης σε σοβαρό και ισότιμο παίχτη στην περιοχή της Μεσογείου και της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Η δε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί βήμα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η καρέκλα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται κάτι σαν του προπονητή στο ποδόσφαιρο, δηλαδή ηλεκτρική, καθώς τα προηγούμενα χρόνια γινόμαστε τακτικοί μάρτυρες αγροτικών κινητοποιήσεων. Τι θα κάνετε για να μην ξαναδούμε επί υπουργίας σας αυτήν την ταινία τον Φεβρουάριο;

Προσωπικά είμαι υπέρ του διαλόγου και της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία επιτρέπει σε όλες τις πλευρές να ακουστούν και να εκθέσουν τις απόψεις τους σε ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης, με γνώμονα το κοινό συμφέρον και μια μακροπρόθεσμη οπτική που υπηρετεί το κοινό καλό και όχι μικροσυμφέροντα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

Στο πλαίσιο αυτό έχω ξεκινήσει ήδη τον πρώτο κύκλο επαφών με τους παραγωγικούς φορείς του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής οικονομίας, προκειμένου να καταθέσουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, τις προτάσεις και τις δεσμεύσεις τους. Το Υπουργείο φροντίζει τα νομοσχέδια που φέρνει να λαμβάνουν την μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση για να ικανοποιούν αμφότερες τις πλευρές. Αν ωστόσο γίνουμε μάρτυρες καταλήψεων οδοστρωμάτων – μιας παράνομης και καταδικαστέας μορφής διαμαρτυρίας που θίγει βασικά δικαιώματα των συμπολιτών μας– δεν θα συμπορευτούμε. Λέμε ναι στον βαθύ και ουσιαστικό διάλογο. Όχι στις παράνομες πρακτικές.

Ένα μεγάλο ζήτημα που ενδιαφέρει πολύ τη Βόρεια Ελλάδα είναι η προστασία των μακεδονικών προϊόντων από τις αρνητικές επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ποιες θα είναι οι κινήσεις σας σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα;

Η προστασία των προϊόντων μας από παράνομες ελληνοποιήσεις, η προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων και κυρίως η προστασία της ευαίσθητης και ιδιαίτερης κατηγορίας των μακεδονικών προϊόντων αποτελούν βασική μας προτεραιότητα. Πρωταρχικός στόχος είναι να διασφαλίσουμε τη μακεδονική ταυτότητα των προϊόντων αυτών, εξασφαλίζοντας την μοναδικότητά της έναντι των προϊόντων της γείτονος χώρας. Οι επιχειρήσεις μας οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Βόρεια Ελλάδα οφείλουν να κατοχυρώσουν το ταχύτερο δυνατόν τις σχετικές επωνυμίες τους διεθνώς και εμείς θα δράσουμε για την υπεράσπισή τους.

Έχετε δηλώσει ότι εντός το 2019 θα κατατεθεί προς διαβούλευση ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς. Ποια θα είναι η βασική του φιλοσοφία και τι αλλαγές αναμένεται να επιφέρει στα μέχρι σήμερα δεδομένα;

Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε στο επίκεντρο τον αγρότη-επιχειρηματία μέσα από ένα αναμορφωμένο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των συνεργατικών σχημάτων και των διεπαγγελματικών οργανώσεων. Ένα πλαίσιο που θα διέπεται από την ευελιξία, τη διαφάνεια και την εποπτεία, θα προάγει την αντιπροσωπευτικότητα και θα ενισχύει την διαπραγματευτική δύναμη του Έλληνα παραγωγού. Ας μην ξεχνάμε ότι η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει και όταν τα πράγματα τίθενται εξ αρχής με ξεκάθαρους όρους έχουν όλοι την ελευθερία και την ευθύνη να λειτουργήσουν προς το κοινό συμφέρον. Ο νέος νόμος προκύπτει μετά από την διενέργεια ενός ανοικτού διαλόγου με τους εκπροσώπους των παραγωγών, για τους οποίους έχω διακρίνει ότι υπάρχει και η διάθεση και η βούληση να εργαστούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση χωρίς να μπαίνουν στην μέση μικροσυμφέροντα.

Και οι ενισχύσεις των αγροτών; Θα εξακολουθήσουν να δίνονται όπως στο παρελθόν;

Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της νέας ΚΑΠ διεκδικούμε σταθερούς πόρους για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ μείζονα στόχο αποτελεί η εξαίρεση των μικροκαλλιεργητών από την ενισχυμένη αιρεσιμότητα και η απλούστευση γι’ αυτούς των διαδικασιών για την απόδοση των ενισχύσεων, ώστε να μην μπαίνουν στην ίδια μοίρα με τους μεγάλους παραγωγούς. Παράλληλα, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα μέσα από τη στοχευμένη χρήση των κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και τον αναπτυξιακό νόμο. Ήδη ενεργοποιήσαμε τη συμφωνία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη δημιουργία εγγυητικών κεφαλαίων για την αγροτική παραγωγή.

Πρόσφατα ζητήσατε από τις βιομηχανίες γάλακτος να τηρούν τη νομοθεσία που διέπει την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων, τα οποία χαρακτηρίσατε εθνικό πλούτο. Προς τι αυτή η αυστηρή προειδοποίηση; Θα υπάρξουν κυρώσεις και αυστηρά πρόστιμα;

Το σύστημα ελέγχων και επιβολής ποινών σε όσους παραβαίνουν την νομοθεσία θα γίνει και πιο εντατικό και πιο αποτελεσματικό γιατί –για να το πούμε απλά– ζημιά στην παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων κάνει ζημιά στην πατρίδα και κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε επ’ ουδενί.

Και κάτι τελευταίο για τη Βόρεια Ελλάδα: Τι σχεδιασμός υπάρχει για την ευρύτερη περιοχή και πού θα στρέψετε την προσοχή του κυβερνητικού έργου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων;

Η Βόρεια Ελλάδα συγκεντρώνει ένα μεγάλο κομμάτι του αγροτικού πλουτοπαραγωγικού τομέα της χώρας. Αγροτικός πληθυσμός, μεταποιητικές μονάδες, προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, βιομηχανίες τροφίμων, πλήθος αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων -και φυσικά το μακεδονικό brand name- συνθέτουν έναν χώρο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την οικονομία μας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Σεπτεμβρίου 2019

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αμετανόητος: υπερόπτης, πολωτικός, λαϊκιστής, τοξικά διχαστικός και χωρίς το ελάχιστο δείγμα αυτοκριτικής στον λόγο του». Αυτό τονίζει ο Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ». 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πιστεύει ότι η κυβέρνηση απέδειξε «ότι και ξέρει και θέλει και μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά αυτόν τον τόπο. Ωστόσο είμαστε ακόμα στην αρχή και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν κατεβάζουμε τα μανίκια. Συνεχίζουμε την εφαρμογή του κυβερνητικού μας σχεδίου», τονίζει. Προσθέτει δε ότι το κλίμα για την Ελλάδα αντιστρέφεται. 

«Το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική επαναφέρει την χώρα στον επενδυτικό χάρτη βγάζοντάς της από το “ψυγείο” που την είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και την αναδεικνύει επίσης σε σοβαρό και ισότιμο παίχτη στην περιοχή της Μεσογείου. Η δε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί βήμα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», λέει στον απόηχο της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΓΣ του ΟΗΕ. Τέλος προειδοποιεί ενόψει αγροτικών κινητοποιήσεων: «Αν γίνουμε μάρτυρες καταλήψεων οδοστρωμάτων – μιας παράνομης και καταδικαστέας μορφής διαμαρτυρίας που θίγει βασικά δικαιώματα των συμπολιτών μας – δεν θα συμπορευτούμε. Λέμε ναι στον βαθύ και ουσιαστικό διάλογο. Όχι στις παράνομες πρακτικές».

Κύριε Βορίδη, σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρεις μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πώς θα τους χαρακτηρίζατε; Είστε ικανοποιημένος από τις μέχρι στιγμής κυβερνητικές επιδόσεις;

Η κυβέρνηση έπιασε δουλειά από την πρώτη κιόλας μέρα. Πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε να υλοποιεί το πρόγραμμά της φέρνοντας ήδη για ψήφιση στην Βουλή τα πρώτα νομοσχέδια. Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε, το πανεπιστημιακό άσυλο καταργήθηκε, οι καταλήψεις στο κέντρο της Αθήνας εκκενώνονται. 

Η κυβέρνηση επέδειξε επίσης ταχύτατα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και των ακραίων καιρικών φαινομένων φέτος το καλοκαίρι, αποδεικνύοντας ότι και ξέρει και θέλει και μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά αυτόν τον τόπο. Ωστόσο είμαστε ακόμα στην αρχή και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν κατεβάζουμε τα μανίκια. Συνεχίζουμε την εφαρμογή του κυβερνητικού μας σχεδίου συντεταγμένα, για να επαναφέρουμε πλήρως τη χώρα στην κανονικότητα και τη θέση που της αξίζει απέναντι στους Έλληνες και τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Οι πολίτες -όπως προκύπτει και από όλες τις μετεκλογικές δημοσκοπήσεις- δείχνουν ότι βλέπουν θετικά το κυβερνητικό έργο. Υπάρχει παρόλα αυτά κάτι που σας ανησυχεί;

Τα πρώτα δείγματα είναι όντως θετικά. Και αυτό μας ικανοποιεί γιατί μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε το έργο μας με την ίδια τόλμη και αποφασιστικότητα. Όμως οι προκλήσεις είναι μεγάλες και οι απαιτήσεις ακόμα περισσότερες. Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Σήμερα πια δεν έχουμε να εργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε μόνο τα του οίκου μας, αλλά γινόμαστε παράλληλα αποδέκτες μιας σειράς ζητημάτων ευρύτερης κλίμακας. 

Η κλιματική αλλαγή, οι αναταράξεις στην διεθνή πολιτική σκακιέρα, η ιλιγγιώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, η άνοδος των αναπτυσσόμενων αγορών, οι κλυδωνισμοί στην παγκόσμια οικονομία, τα αθρόα μεταναστευτικά ρεύματα, είναι λίγα μόνο από τα θέματα που έχουν αντίκτυπο στην χώρα μας και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής και λήψης μέτρων. Έχουμε λοιπόν να εργαστούμε σε ένα πολυσύνθετο και εξαιρετικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον και αυτό απαιτεί διαρκή εγρήγορση, προσαρμοστικότητα αλλά και ισχυρή πολιτική βούληση για τη λήψη τολμηρών αποφάσεων.

Μήπως η Novartis; Λέγεται ότι ένα κομμάτι της ΝΔ θα ήθελε να είχε μπει στο κάδρο των ευθυνών και ο Αλέξης Τσίπρας και όχι μόνο η Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι ενώ ο πρώην πρωθυπουργός φέρει την πολιτική ευθύνη ως πολιτικός προϊστάμενος του κ. Παπαγγελόπουλου, δεν υφίστανται για τον κ. Τσίπρα αδιάσειστες αποδείξεις που να στοιχειοθετούν την απόδοση κατηγοριών εις βάρος του, τουλάχιστον όχι ακόμα. Εμείς ούτε μνησικακούμε, ούτε εκδικούμαστε διώκοντας και στοχοποιώντας τους πολιτικούς μας αντιπάλους καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους και μικροπολιτικά συμφέροντα. Αν η πορεία της έρευνας φέρει στο φως νέα στοιχεία – όχι απλές ενδείξεις ή συλλογισμούς - για άλλα αδικήματα ή άλλα πρόσωπα, μηδενός εξαιρουμένου, τότε φυσικά και η έρευνα και το κατηγορητήριο θα επεκταθούν. Για την ώρα όμως πράττουμε το δέον σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμά μας ως μια πολιτικά υπεύθυνη παράταξη.

Πώς βλέπετε μετεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ; Έχει αντιληφθεί τους λόγους της ήττας του;

Το αντίθετο θα έλεγα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να στραφεί στο ένδον του και να προβεί σε μια γενναία και γόνιμη αυτοκριτική της διακυβέρνησής του και στη συνέχεια να χαράξει τις κατευθύνσεις της επόμενης μέρας, περιορίζεται στη γνωστή τακτική του. Υποκρισία, λαϊκισμός, διαστρέβλωση, ιδεοληπτικές εμμονές. Μουδιασμένος παρακολουθεί τις εξελίξεις και μοιάζει να μην έχει ακόμα συνέλθει από την ήττα και την απώλεια της εξουσίας που του επεφύλαξαν οι Έλληνες αυτό το καλοκαίρι.

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα κάνει μαχητική και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Καλοδεχούμενη ή μήπως δεν την βλέπετε; Και πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει θετικά την επιχείρηση να μπει τάξη στα Εξάρχεια και στα πανεπιστήμια με την κατάργηση του ασύλου;

Καλοδεχούμενη η επιβράβευση της πολιτικής μας από μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως φαίνεται η λογική και το αυτονόητο επικρατούν. Αλλά αυτό αφορά όπως είπατε μερίδα των ψηφοφόρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αμετανόητος: υπερόπτης, πολωτικός, λαϊκιστής, τοξικά διχαστικός. Δεν υπάρχει ούτε ελάχιστο δείγμα αυτοκριτικής στον λόγο του.

Την ίδια στιγμή υπάρχει μια εκτίμηση ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στραμμένη την προσοχή της προς τους κεντρώους ψηφοφόρους, που θεωρούνται κρίσιμοι για την πολιτική κυριαρχία ενός κόμματος στην Ελλάδα. Συμφωνείτε με αυτή τη στρατηγική; Δε φοβάστε ότι έτσι μπορεί να χάσετε ένα κρίσιμο κομμάτι συντηρητικών ψηφοφόρων από τα δεξιά σας;

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την αυτοδύναμη διακυβέρνηση της χώρας με σκοπό να επαναφέρει την χώρα στην κανονικότητα και να δημιουργήσει ξανά την Ελλάδα που μας αξίζει. Στον αγώνα αυτό κανείς δεν περισσεύει. Κινούμενος στο πλαίσιο αυτό επιστράτευσε ανθρώπους με γνώση, εμπειρία και υπόβαθρο για να συνδράμουν. Και κάποιοι ναι, μπορεί να εκφράζουν τον κεντρώο χώρο και μάλιστα να τον έχουν υπηρετήσει κιόλας. Όμως μας ενδιαφέρει η κομματική προέλευση ή η αποτελεσματικότητα και το κοινό όραμα; Αν ο κατάλληλος άνθρωπος βρίσκεται στην κατάλληλη θέση μέσα σε αυτό το νέο κυβερνητικό σχήμα, το αποτέλεσμα δεν θα μας ανταμείψει όλους; Δεν θα βγει από αυτό κερδισμένη η χώρα; Εξάλλου δεν υλοποιούμε την δεξιά μας ατζέντα; Μείωση φόρων, επενδύσεις, νόμος και τάξη, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, κατάργηση του άβατου των Εξαρχείων. Άρα υπηρετούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Έχει ενισχυθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό; Πώς είδατε το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν;

Η εικόνα της χώρας μας μέρα με την μέρα αλλάζει προς το καλύτερο και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις τηρούνται και το προεκλογικό πρόγραμμα υλοποιείται. Λόγια και πράξεις συμβαδίζουν. Το κλίμα για την Ελλάδα αντιστρέφεται. Το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική επαναφέρει την χώρα στον επενδυτικό χάρτη, βγάζοντάς της από το «ψυγείο» που την είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και την αναδεικνύει επίσης σε σοβαρό και ισότιμο παίχτη στην περιοχή της Μεσογείου και της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Η δε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί βήμα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η καρέκλα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται κάτι σαν του προπονητή στο ποδόσφαιρο, δηλαδή ηλεκτρική, καθώς τα προηγούμενα χρόνια γινόμαστε τακτικοί μάρτυρες αγροτικών κινητοποιήσεων. Τι θα κάνετε για να μην ξαναδούμε επί υπουργίας σας αυτήν την ταινία τον Φεβρουάριο;

Προσωπικά είμαι υπέρ του διαλόγου και της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία επιτρέπει σε όλες τις πλευρές να ακουστούν και να εκθέσουν τις απόψεις τους σε ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης, με γνώμονα το κοινό συμφέρον και μια μακροπρόθεσμη οπτική που υπηρετεί το κοινό καλό και όχι μικροσυμφέροντα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

Στο πλαίσιο αυτό έχω ξεκινήσει ήδη τον πρώτο κύκλο επαφών με τους παραγωγικούς φορείς του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής οικονομίας, προκειμένου να καταθέσουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, τις προτάσεις και τις δεσμεύσεις τους. Το Υπουργείο φροντίζει τα νομοσχέδια που φέρνει να λαμβάνουν την μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση για να ικανοποιούν αμφότερες τις πλευρές. Αν ωστόσο γίνουμε μάρτυρες καταλήψεων οδοστρωμάτων – μιας παράνομης και καταδικαστέας μορφής διαμαρτυρίας που θίγει βασικά δικαιώματα των συμπολιτών μας– δεν θα συμπορευτούμε. Λέμε ναι στον βαθύ και ουσιαστικό διάλογο. Όχι στις παράνομες πρακτικές.

Ένα μεγάλο ζήτημα που ενδιαφέρει πολύ τη Βόρεια Ελλάδα είναι η προστασία των μακεδονικών προϊόντων από τις αρνητικές επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ποιες θα είναι οι κινήσεις σας σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα;

Η προστασία των προϊόντων μας από παράνομες ελληνοποιήσεις, η προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων και κυρίως η προστασία της ευαίσθητης και ιδιαίτερης κατηγορίας των μακεδονικών προϊόντων αποτελούν βασική μας προτεραιότητα. Πρωταρχικός στόχος είναι να διασφαλίσουμε τη μακεδονική ταυτότητα των προϊόντων αυτών, εξασφαλίζοντας την μοναδικότητά της έναντι των προϊόντων της γείτονος χώρας. Οι επιχειρήσεις μας οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Βόρεια Ελλάδα οφείλουν να κατοχυρώσουν το ταχύτερο δυνατόν τις σχετικές επωνυμίες τους διεθνώς και εμείς θα δράσουμε για την υπεράσπισή τους.

Έχετε δηλώσει ότι εντός το 2019 θα κατατεθεί προς διαβούλευση ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς. Ποια θα είναι η βασική του φιλοσοφία και τι αλλαγές αναμένεται να επιφέρει στα μέχρι σήμερα δεδομένα;

Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε στο επίκεντρο τον αγρότη-επιχειρηματία μέσα από ένα αναμορφωμένο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των συνεργατικών σχημάτων και των διεπαγγελματικών οργανώσεων. Ένα πλαίσιο που θα διέπεται από την ευελιξία, τη διαφάνεια και την εποπτεία, θα προάγει την αντιπροσωπευτικότητα και θα ενισχύει την διαπραγματευτική δύναμη του Έλληνα παραγωγού. Ας μην ξεχνάμε ότι η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει και όταν τα πράγματα τίθενται εξ αρχής με ξεκάθαρους όρους έχουν όλοι την ελευθερία και την ευθύνη να λειτουργήσουν προς το κοινό συμφέρον. Ο νέος νόμος προκύπτει μετά από την διενέργεια ενός ανοικτού διαλόγου με τους εκπροσώπους των παραγωγών, για τους οποίους έχω διακρίνει ότι υπάρχει και η διάθεση και η βούληση να εργαστούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση χωρίς να μπαίνουν στην μέση μικροσυμφέροντα.

Και οι ενισχύσεις των αγροτών; Θα εξακολουθήσουν να δίνονται όπως στο παρελθόν;

Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της νέας ΚΑΠ διεκδικούμε σταθερούς πόρους για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ μείζονα στόχο αποτελεί η εξαίρεση των μικροκαλλιεργητών από την ενισχυμένη αιρεσιμότητα και η απλούστευση γι’ αυτούς των διαδικασιών για την απόδοση των ενισχύσεων, ώστε να μην μπαίνουν στην ίδια μοίρα με τους μεγάλους παραγωγούς. Παράλληλα, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα μέσα από τη στοχευμένη χρήση των κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και τον αναπτυξιακό νόμο. Ήδη ενεργοποιήσαμε τη συμφωνία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη δημιουργία εγγυητικών κεφαλαίων για την αγροτική παραγωγή.

Πρόσφατα ζητήσατε από τις βιομηχανίες γάλακτος να τηρούν τη νομοθεσία που διέπει την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων, τα οποία χαρακτηρίσατε εθνικό πλούτο. Προς τι αυτή η αυστηρή προειδοποίηση; Θα υπάρξουν κυρώσεις και αυστηρά πρόστιμα;

Το σύστημα ελέγχων και επιβολής ποινών σε όσους παραβαίνουν την νομοθεσία θα γίνει και πιο εντατικό και πιο αποτελεσματικό γιατί –για να το πούμε απλά– ζημιά στην παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων κάνει ζημιά στην πατρίδα και κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε επ’ ουδενί.

Και κάτι τελευταίο για τη Βόρεια Ελλάδα: Τι σχεδιασμός υπάρχει για την ευρύτερη περιοχή και πού θα στρέψετε την προσοχή του κυβερνητικού έργου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων;

Η Βόρεια Ελλάδα συγκεντρώνει ένα μεγάλο κομμάτι του αγροτικού πλουτοπαραγωγικού τομέα της χώρας. Αγροτικός πληθυσμός, μεταποιητικές μονάδες, προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, βιομηχανίες τροφίμων, πλήθος αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων -και φυσικά το μακεδονικό brand name- συνθέτουν έναν χώρο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την οικονομία μας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία