ΑΠΟΨΕΙΣ

Λιζ Τρας: Έφυγε πριν καταλάβει το κακό που έκανε! Του Κώστα Μπλιάτκα

 20/10/2022 16:59

Η Λιζ Τρας παραιτείται από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασίλειου όπως προκύπτει από την σημερινή δήλωσή της έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, μόλις 45 ημέρες αφότου έγινε πρωθυπουργός. 

Πρόλαβε όμως, όπως λένε φίλα προσκείμενες προς το κόμμα της αλλά και αντιπολιτευόμενες πένες, «να συντρίψει τις αγορές, να χάσει δύο βασικούς υπουργούς και να χάσει την εμπιστοσύνη σχεδόν όλων των δικών της βουλευτών»! Στη δήλωσή της παραδέχτηκε ότι δεν μπόρεσε να τηρήσει την εντολή που έλαβε για την κυβέρνησή της και ότι έχει ειδοποιήσει τον Βασιλιά ότι παραιτήθηκε από ηγέτης των Τόρις «Θα υπάρξουν εκλογές για την ηγεσία των Συντηρητικών που θα ολοκληρωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας», λέει. 

Στη δήλωσή της υπεραμύνθηκε πάντως της πολιτικής της να πάψει να έχει η χώρα χαμηλή ανάπτυξη και πρόσθεσε: «Εκλέχθηκα από το Συντηρητικό Κόμμα με εντολή να το αλλάξω αυτό. Τα καταφέραμε στους λογαριασμούς ενέργειας και στις περικοπές στην Εθνική Ασφάλιση. Και το όραμά μας ήταν μια οικονομία με χαμηλούς φόρους και υψηλή ανάπτυξη που θα εκμεταλλευόταν τις ελευθερίες του Brexit». 

Τέτοια πολιτική πανωλεθρία σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για ηγέτη κυβέρνησης δεν υπάρχει στο διάβα της μακραίωνης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Μόλις χθες ο Guardian με άρθρο του στο editorial σημείωνε με τραχύτητα για την Λιζ Τρας και τους Συντηρητικούς: «Ήρθε η ώρα να φύγετε». Και προσέθετε: «Η πρωθυπουργός έχει προκαλέσει χάος στην κυβέρνηση και έχει κάνει τη Βρετανία φτωχότερη. Δεν πρέπει να της επιτραπεί να παραμείνει στο αξίωμα για να κάνει περισσότερο κακό». 

Αλλά και για την εφημερίδα The Sun, η Τρας ήταν η «πρωθυπουργός-φάντασμα» της γηραιάς αλβιώνας καθώς το πάνω χέρι αυτή τη στιγμή το έχουν ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ και οι εχθροί της. Τα μηνύματα εναντίον της τα τελευταία 24ωρα ήταν συντριπτικά, με ολοένα και περισσότερα στελέχη του κόμματός της να ζητούν την παραίτησή της. Οι μισοί Βρετανοί και παραπάνω, επίσης ήθελαν να παραιτηθεί η Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το Σαββατοκύριακο (το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η Τρας θα πρέπει να παραιτηθεί, με μόλις το 20% να εκφράζει αντίθετη άποψη). Το 80% των πολιτών κατηγορούν την κυβέρνησή της για το αυξανόμενο κόστος ζωής. Μόνο το 13% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πιστεύει πως η Τρας είναι πιθανό να κερδίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, για ορισμένους Συντηρητικούς, η απομάκρυνση της κυρίας Τρας οδηγεί αναπόφευκτα σε πρόωρες εκλογές με το κυβερνών κόμμα να κινδυνεύει με καταποντισμό σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο για τους Συντηρητικούς που είναι πια σαν τους ναυαγούς στο πέλαγος είναι ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με το αν οι Εργατικοί έχουν ένα καλό σχέδιο για την οικονομία. Το 40% δήλωσε βέβαιο ότι η αντιπολίτευση έχει ένα καλό pμακροπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο, ενώ το 47% είχε αντίθετη άποψη. Η Τρας αποτελεί πλέον την πρωθυπουργό με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως είπε η ίδια κατά τη δήλωσή της, θα παραμείνει στα καθήκοντά της έως ότου αναδειχθεί ο διάδοχός της. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της Τρας. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, της Mirror και του BBC, ο Τζέρεμι Χαντ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις.

Δημοφιλείς Απόψεις