ΑΠΟΨΕΙΣ

Λιγότερα σενάρια και πιο πολλή δουλειά

 03/08/2022 11:41

Εκείνο το μακρινό 1997 που είχε πάρει φωτιά το Σέιχ Σου ο τότε υπουργός Γεωργίας μας διαβεβαίωνε ότι θα είναι ακοίμητος φρουρός και κανένας οικοπεδοφάγος δεν θα τολμήσει να αρπάξει ένα οικοπεδάκι στο δάσος.

Κι έτσι έγινε.

Όχι βέβαια διότι αποθαρρύνθηκαν από την αυστηρότητα των προειδοποιήσεων, αλλά γιατί οι οικοπεδοφάγοι είναι πιο... μυθικά πλάσματα και από τον Ηρακλή.

Είναι πιθανότερο να μπαίνουν φωτιές σε δάση επειδή «βρέχει φωτιά στη στράτα μου», παρά για να μπει φωτιά στο δάσος για να γίνει οικόπεδα.

Κάτι λαγωνικά που φωτογράφιζαν σπίτια, καταγγέλλοντας οικοπεδοφαγία, μετά ζητούσαν αγχωτικές συγγνώμες όταν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών ζητούσαν αποζημιώσεις διότι τα σπίτια τους ήταν νόμιμα.

Μία άλλη περίοδο, τις φωτιές τις έβαζαν εμπρηστές με στόχο την πολιτική ομαλότητα.

Κοινώς δηλαδή διάφοροι τύποι, που πάντα είναι αντικυβερνητικοί, βάζουν φωτιές για να πλήξουν την κυβέρνηση και να βοηθήσουν την αντιπολίτευση. Οι κυβερνήσεις πέφτουν, αλλά αυτοί μένουν σταθεροί στην εξυπηρέτηση των αντιπολιτεύσεων.

Το γιατί οι μόνοι εμπρηστές που συλλαμβάνονται και δικάζονται είναι κάτι παππούδες που άναψαν φωτιές για να κάψουν χόρτα, δεν έχει απαντηθεί ακόμη.

Παλαιότερα, τις φωτιές, ιδίως στα νησιά τις έβαζαν Τούρκοι. Σενάρια επί σεναρίων που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν. Κανένας δεν συνελήφθη ένθεν των συνόρων. Κακείθεν των συνόρων συνελήφθησαν κάτι δικοί μας ηλίθιοι που είχαν βάλει φωτιά σε κάτι τουρκικά δάση για με εκδικηθούν τους Τούρκους που έβαζαν φωτιά στα δικά μας.

Και με την ευκαιρία αυτή γνώρισαν και τις τουρκικές φυλακές.

Εδώ θα ταίριαζε εκείνη η λαϊκή θυμοσοφία περί ενός συζύγου που εδάρη αφότου διαπίστωσε ότι το έτερον του ήμισυ έχει εξωσυζυγική σχέση, αλλά δεν είναι politically correct. Και στις μέρες μας καλύτερα να μην έχει ο άνθρωπος «σπίτι, αγαπημένη, γωνία τη ζωή του ν' ακουμπήσει», που λέει ο Ρίλκε παρά να είναι politically incorrect, όπως ήταν ο Θουκιδίδης, όταν αναφερόμενος στην εκστρατεία των Αθηναίων στη Σφακτηρία γράφει ότι «κάποιος, άθελά του, έβαλε φωτιά σ’ ένα μικρό μέρος του δάσους. Σηκώθηκε άνεμος και κάηκε το μεγαλύτερο μέρος του δάσους.»

Ο μόνος από τον οποίο δεν ζητήσαμε εξηγήσεις πως είναι δυνατόν να πετάγονται σπίθες και να μην παίρνει φωτιά, είναι ο Κώστας Βίρβος σύμφωνα με τον οποίο «αν υπάρχουνε σπίθες που ακόμη κρατούν μ' ένα φύσημ' αγέρα, κι αυτές θα χαθούν».

Αλλά το σβήσιμο των πυρκαγιών δεν χρειάζεται φιλοσόφους - ερευνητές. Δουλειά χρειάζεται και σχέδιο για όταν γίνει το κακό. Όταν, όχι αν...



* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 31.07.2022