ΑΠΟΨΕΙΣ

Λίγο πριν την άνοδο του πρωθυπουργού για τη ΔΕΘ

 01/08/2021 21:15

«Αν δεν έχει βρεθεί λύση για τον ΟΑΣΘ και δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τη δημοτική συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη καλύτερα να μην ανέβεις τον Σεπτέμβριο για τη ΔΕΘ». Αυτό φέρεται να έχει πει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί λίγες ώρες πριν τις εθνικές εκλογές του 2019. Σε μια στιγμή που ο πρώτος μόλις είχε αναδειχθεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο δεύτερος ήταν καθ’ οδόν για να εκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας.

Δύο μήνες μετά ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε για την Έκθεση χωρίς να έχει αλλάξει σημαντικά η κατάσταση στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης. Η συνέχεια είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Τη λύση στους δρόμους την έδωσε η πανδημία που περιόρισε τις μετακινήσεις των πολιτών, την ίδια στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου μεταφορών και υποδομών έκανε σημαντικές κινήσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση. Μένει να δούμε τι θα γίνει όταν επανέλθει η κανονικότητα.

Γενικά όλο αυτό το διάστημα ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε από κοντά τα θέματα της Θεσσαλονίκης. Στο μετρό πήρε επάνω του και από νωρίς την απόφαση υπέρ της απομάκρυνσης και της επανατοποθέτησης των αρχαίων στη στάση Βενιζέλου, για την ανάπλαση της ΔΕΘ συνέχισε τη γραμμή των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως το ίδιο έκανε και για την Νέα Τούμπα, ενώ δημιούργησε και νέα θέματα, όπως το πάρκο καινοτομίας ThessINTEC. Παρά τους περιορισμούς στα ταξίδια και τις επισκέψεις λόγω πανδημίας ο πρωθυπουργός ανέβηκε ουκ ολίγες φορές στη Θεσσαλονίκη, όπου και προήδρευσε σε συσκέψεις για την πορεία υλοποίησης των έργων της πόλης. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, σταθερά και μεθοδικά.

Έτσι δύο χρόνια μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2019 λίγοι εντός της πόλης ανεβάσουν τους τόνους της κριτική τους προς στην κυβέρνηση για τα θέματα της πόλης. Εξαίρεση αποτελεί το μετρό. Και γιατί το σύνολο των υποστηρικτών της άλλης άποψης ήταν σαφώς πιο προετοιμασμένοι για «τη μάχη για τα Αρχαία», αλλά και γιατί το σύνολο του γαλάζιου στρατοπέδου της πόλης έδειξε μάλλον αδιαφορία για το θέμα. Μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού οι ανακοινώσεις της ΝΔ Θεσσαλονίκης για το μετρό. Έτσι εκεί που οι πολίτες ήταν αρχικά υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για να γίνει επιτέλους το μετρό, σήμερα -όπως έδειξε και η δημοσκόπηση της «ΜτΚ»- η κοινή γνώμη της πόλης έχει αλλάξει άποψη. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δε δείχνει πιεσμένη για τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης.

Έτσι ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανέβει στην πόλη για τη φετινή ΔΕΘ με ατζέντα πανελλαδική. Και με την πανδημία να μας απειλεί ξανά, όπως και πέρσι. Μόνο που φέτος υπάρχει το εμβόλιο και ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Παρόλα αυτά κάποιες θετικές ειδήσεις για την πόλη θα υπάρξουν…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στη 1 Αυγούστου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις