ΑΠΟΨΕΙΣ

Λες και δεν καταλαβαίνουμε τι μας γίνεται

 12/11/2019 09:01

Κάποιοι αχαρακτήριστοι, που απαιτούν τη δημοσιότητα που τους προσφέρουν κάποιοι άλλοι αχαρακτήριστοι, ψήνουν κρέατα και πίνουν, και προσπαθούν να παράγουν πολιτική. Μόνο που έτσι δεν γίνεται πολιτική. Μπορεί να γίνεται πλάκα, αλλά πολιτική δεν γίνεται.

Για να αντιμετωπιστεί το θέμα πρόσφυγες και μετανάστες, οφείλουμε να παράγουμε πολιτική. Δηλαδή, τι κίνητρα έχει κάποιος να παραμείνει εδώ; Πώς είναι δυνατόν να ενσωματωθεί; Σε τι θα ενσωματωθεί; Σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει έντονα τα στοιχεία ατομικότητας και ελάχιστα τα στοιχεία συλλογικότητας, η επίκληση της ανοχής και της συμπαράστασης μοιάζει μη ρεαλιστική προοπτική.

Μακριά από εμάς και ας είναι και στον αδερφό μας! Επίκληση κινδύνων και αδυναμίας, ουσιώδης άρνηση προσαρμογής, επίκληση στους άλλους κακούς που δεν τους θέλουν. Άλλωστε η Ελλάδα δεν είναι παρά ο διάδρομος. Όλοι θέλουν να έρθουν και να φύγουν. Είναι πράγματι έτσι. Τότε; Αν κάποιος δεν θέλει να ενσωματωθεί, δεν είναι δυνατόν να τον ενσωματώσεις με το ζόρι. Αναμένουν την ποθητή άδεια -πιθανόν τα χαρτιά που τους έταζε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο χωρίς κανείς να φροντίσει να μπορούν να μιλήσουν με τα άλλα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο. Αντί να γίνει κάποια προσπάθεια να ενταχθούν, μαθαίνοντας πιθανόν τη γλώσσα σε τάξεις υποδοχής, πιθανόν σε επίπεδο δήμου ή τοπικά, παραμένουν βουβά πρόσωπα σε τάξεις χωρίς να καταλαβαίνουν τι τους γίνεται. Μαθαίνω ότι παίρνουν επίδομα οι οικογένειες για τα παιδιά στα σχολεία, που αναμένουν προφανώς να μετακινηθούν στη Γερμανία ή σε κάποιον άλλο παράδεισο…

Η χώρα δεν αντέχει χωρίς πολιτική. Ασφαλώς πρέπει να δοθεί κίνητρο ενσωμάτωσης όπως και πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ξεκαθαρίσματος όσον αφορά τη διαδικασία ασύλου. Όσο και αν λυπάσαι τους ανθρώπους που παραμένουν σε γενικά άθλιες συνθήκες σε ανοικτά ή κλειστά κέντρα, όσο και αν αγανακτείς με το γεγονός ότι διάφοροι επιτήδειοι βγάζουν λεφτά από τα ποσά που δίνονται από διάφορες πηγές, δεν είναι δυνατόν να μην αγανακτείς από την έλλειψη πολιτικής. Πιθανόν μια καλή λύση θα είναι να δίνονται τα λεφτά στην Τουρκία, που πράγματι έχει 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.

Θα δούμε. Πάντως το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μπάρμπεκιου…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10 Νοεμβρίου 2019