ΑΠΟΨΕΙΣ

Λατρεμένε μου, εχθρέ…

 11/04/2019 21:00

Μας διδάσκει πολιτική, όλους στην Ευρώπη, εδώ και πολλούς μήνες η Βρετανία, τώρα η πρωθυπουργός της μας φέρνει τα πιο προχωρημένα πολιτικά ήθη… Τι κάνει ένας ηγέτης όταν τον φτύνει το κόμμα του, υποκρίνεται επί έναν χρόνο ότι ψιλοβρέχει, αλλά καταλαβαίνει τελικά ότι πέφτει από την εξουσία; Φυσικά, συμμαχεί με το χειρότερο εχθρό του. Χρήσιμα μαθήματα για κάθε μελλοντικό κυβερνήτη.

Η Τερέζα Μέι προσπάθησε επανειλημμένα να περάσει το δικό της σχέδιο για το Brexit και έβρισκε τοίχο, κυρίως από το κόμμα της και τους συμμάχους της στην κυβέρνηση. Αυτοεξευτελίστηκε λέγοντας «ψηφίστε το και παραιτούμαι την επόμενη μέρα», αλλά εις μάτην. Εκεί που είχε φτάσει η κατάσταση, δεν θα ακολουθούσε άτακτο Brexit (το απέκλεισε με ευρεία πλειοψηφία η Βουλή) αλλά «άτακτη παραίτηση» της ίδιας από την πρωθυπουργία. 

Η ύστατη τιμωρία για το κόμμα της ήταν να απευθυνθεί στο χειρότερο εχθρό της, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Γνώριζε πολύ καλά ότι είτε τα βρουν μεταξύ τους είτε όχι, είτε υπάρξει μια ρεαλιστική συμφωνία με την Ευρώπη είτε όχι, είναι σαν να λέει στον βρετανό ψηφοφόρο «ιδού ο επόμενος πρωθυπουργός σας».

Μη βιαστεί κανείς να πει ότι μια τέτοια κίνηση δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική πραγματικότητα άλλων χωρών. Στη δική μας πολιτική ιστορία ας θυμηθούμε πόσοι ηγέτες, χάνοντας το παιχνίδι, παραιτήθηκαν τη χειρότερη για το κόμμα τους στιγμή, για να πάρει η αντιπολίτευση την εξουσία σαν ώριμο φρούτο, αλλά αυτοί να ελέγξουν τις εσωκομματικές εξελίξεις. Και πόσοι δελφίνοι, για να αναλάβουν τα ηνία της παράταξής τους, έριξαν τη δική τους κυβέρνηση, με την ελπίδα να έρθει και αυτών η ώρα για απόλυτη εξουσία.

Η χρησιμοποίηση του εχθρού είναι παλιά τακτική. Είναι άλλα τα διδάγματα από την εκπληκτική κυρία Μέι.

Μάθημα 1ο… Μη λατρεύετε τον εχθρό σας στα κρυφά, απελευθερωθείτε και ενωθείτε μαζί του στο φως της ημέρας, γιατί ζούμε στην εποχή που είναι όλα φανερά.

Μάθημα 2ο… Εσείς, επίδοξοι ηγέτες, μην πιέζετε πολύ τον αρχηγό σας, γιατί μπορεί να σας διαλύσει, για να επιβιώσει.

Κι ένα μάθημα για την Ευρώπη… Ό,τι εξωφρενικό και να ζήσουμε από τους βρετανούς πολιτικούς, αθροισμένο στα πολλά εξωφρενικά που μας χάρισαν τους τελευταίους μήνες, να μην επιτρέψουμε να πάρουν ειδική σχέση με την Ευρώπη, όπως τόσες δεκαετίες επιδιώκουν. Θα το δουν οι υπόλοιποι που ονειρεύονται να διαλύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα κάνουν το ίδιο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 7 Απριλίου  2019