ΑΠΟΨΕΙΣ

Λαθρεπιβάτες

 18/06/2019 12:00

Πλησιάζουμε στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος και αναζητούμε τη θεία φώτιση ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Δεν αξίζει να συζητήσουμε την εβδομαδιαία παράταση της Βουλής για την εξυπηρέτηση διαφόρων «υποχρεώσεων». 

Κατά την πρακτική της κυβέρνησης, οι κατά τόπους διορισμένες διοικήσεις και οι ελέγχοντες δημόσιους θεσμούς οπαδοί της κυβέρνησης έκαναν ό,τι μπορούσαν. 

Τους χάλασε τον προγραμματισμό η επίσπευση των εκλογών. Πάλι καλά που βρέθηκε το πρόσχημα των πανελληνίων εξετάσεων, για να μη βρεθούν ξεκρέμαστοι. Ας δει κανείς στο ΦΕΚ πόσα ρουσφέτια έγιναν. Ελπίζω η νέα κυβέρνηση να ελέγξει ό,τι έγινε και να αποδώσει ευθύνες. 

Όταν κάποιος έχει την άποψη ότι το κράτος τού ανήκει -αυτό ήταν πάντα το κρίσιμο διακύβευμα των εκλογών- θεωρεί ότι δικαιούται να κάνει κάθε είδους μετάταξη, απόσπαση, προαγωγή και διορισμό (το ιδανικό γενιών και γενιών). Έτσι ο τακτοποιούμενος αντί να χρωστά χάρη στο θεσμό, χρωστά σε αυτόν που τον βόλεψε. 

Θα τους ψηφίσουν; Θα τους ψηφίσουν αυτοί που αναμένουν την τακτοποίηση που θα γίνονταν ενόψει του Οκτωβρίου; Αν δεν απαλλαγούμε από την πρακτική του κράτους-λάφυρου από το κόμμα και τις διορισμένες ή ακόμη και εκλεγμένες διοικήσεις, δεν πρόκειται ποτέ να σωθούμε. Αυτό είναι το ουσιαστικό θέμα των εκλογών. Η διαμόρφωση θεσμών που να λειτουργούν ανεξάρτητα από το κόμμα και την κυβέρνηση.

Μπορεί να συμβεί; Αρκεί οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν να διαμορφώσουν θεσμούς και να συζητήσουν κριτήρια. Που μπορεί να αλλάζουν και να προσαρμόζονται στην πραγματικότητα. Οι συζητήσεις που άφωνοι παρακολουθούμε μετά τις δημόσιες αναφορές δικαστικών προοιωνίζονται ενδιαφέρουσα συνέχεια. Αρκεί να μην εξαντληθεί σε προσωποποίηση και όνειρο αλλαγής θέσεων.

Κατά τα άλλα: είμαστε υποχρεωμένοι λόγω της επιτυχούς πολιτικής του υπουργείου Υγείας να πληρώνουμε τις εξετάσεις που κάνουμε για την υγεία μας. Το υπουργείο Συγκοινωνιών μέσω του ΟΑΣΘ εξασφαλίζει την κοινωνική μας ζωή. 

Μέσα στο υπερπλήρες λεωφορείο, που φυσικά δεν λειτουργεί τον κλιματισμό του -τι, να αρπάξουμε καμιά πούντα- έρχεσαι σε στενή επαφή με τους άλλους επιβάτες. Βεβαίως, τα λεωφορεία είναι άδεια κατά τον υπεύθυνο πρόεδρο του ΟΑΣΘ (αφού κανείς δεν πληρώνει εισιτήριο).

Η πρακτική και ιδεολογία του λαθρεπιβάτη που καλλιέργησαν κόμματα και κυβερνήσεις θα εκδικηθεί τον τελευταίο που τη διεύρυνε. Την παρούσα μειοψηφία που παριστάνει την πλειοψηφία. Καλή φώτιση!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15-16 Ιουνίου 2019