ΑΠΟΨΕΙΣ

Λαϊκές αντιδράσεις

 22/03/2021 11:00

Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδώσει ευθύνες στην αντιπολίτευση για τις συγκεντρώσεις, τις πορείες, τις καταλήψεις και τους κινδύνους διασποράς του κορονοϊού, η πραγματικότητα είναι αισθητά διαφορετική. Η μονόπλευρη ανάδειξη των γεγονότων και η μη ένταξή τους στις καίριες συνθήκες των ημερών οδηγεί σε μονοσήμαντα συμπεράσματα. Τα τελευταία κοινωνικά φαινόμενα εκπέμπουν πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. 

Η κοινωνία πέρα από την οικονομική της δυσπραγία, βιώνει και μια πολύμορφη καταπίεση. Όσο και αν οι κυβερνώντες τη βαφτίζουν αλλιώς, με ποικίλα ονόματα και χαρακτηρισμούς, το αποτέλεσμα είναι πως οι πολίτες σήμερα κινούνται μακράν από οποιανδήποτε ενσυνείδητη πειθαρχία στα μέτρα. Οι διακηρύξεις επίσης ότι βρισκόμαστε στο τέλος της δοκιμασίας δε βρίσκουν πολλούς υποστηρικτές και αποδέκτες. 

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού οδηγούν τους επιστήμονες σε ατραπούς άγνωστους στα μέχρι τώρα δεδομένα της έρευνάς τους. Γι’ αυτό και το εμβόλιο, που η πολυδιάστατη ενημέρωση των ΜΜΕ έθεσε ως θεμελιώδη παράμετρο για την έξοδο από την κρίση, έχει ισχυρές μειοψηφίες που το αντιμάχονται. Ατυχώς για την κυβέρνηση, το παρατεταμένο lockdown δεν έφερε μόνο κόπωση αλλά και πλήθος αντιδράσεων από ετερόκλητα κοινωνικά στρώματα. Ο εγκλωβισμένος και άπραγος επί ένα έτος πολίτης δεν ανέχεται τώρα εύκολα τον έλεγχο, ούτε το δυσανάλογο και εξοντωτικό πρόστιμο των 300 ευρώ. Οι μαζικές συγκεντρώσεις δεν ήσαν μόνο εκείνες της αριστεράς. 

Ήσαν και οι 2.000 πιστοί που συνόδευσαν το σκήνωμα ιερωμένου στο δήμο Προσοτσάνης Δράμας, ήσαν και οι καρναβαλιστές της Ξάνθης, ήσαν και τα κορονο-πάρτι της νεολαίας. Η αστυνομική βία συνεπώς, ιδιαίτερα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, σήμανε απλώς το αποκορύφωμα μιας διαχρονικά νοσηρής πραγματικότητας. Το μήνυμα της κοινωνίας είναι ιδιαίτερα αιχμηρό αφού τα μέτρα δεν είναι πλέον ανεκτά και κάθε είδους βία της εξουσίας επιβαρύνει το κλίμα και ενθαρρύνει τις αντίρροπες βιαιότητες. 

Η κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ και αγνοεί το μέγεθος των λαϊκών αντιδράσεων. Καλύπτει νομίζει τη δυσφορία των πολιτών με τους συνήθεις αφορισμούς της προς τις αριστερές ιδεοληψίες. Έτσι όμως θα εισπράξει το ανάλογο τίμημα, την αποδοκιμασία των τελευταίων πεπραγμένων της αλλά και μία μαζικότερη απόρριψη της πολιτικής της.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Μαρτίου 2021