ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης για πανδημία: Για πρώτη φορά οι Έλληνες νιώθουν ότι το κράτος είναι στο ύψος των περιστάσεων

Ο πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συζήτηση με τον διεθνούς φήμης διανοητή Ντάνιελ Ζίλμπατ - Με πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος

 26/05/2021 19:08

Κυριάκος Μητσοτάκης για πανδημία: Για πρώτη φορά οι Έλληνες νιώθουν ότι το κράτος είναι στο ύψος των περιστάσεων

Κυριακή Τσολάκη

Με το βιβλίο του παγκοσμίου φήμης διανοητή και καθηγητή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Ντάνιελ Ζίλμπατ «Πώς οι δημοκρατίες πεθαίνουν» και με τις σημειώσεις που έχει κρατήσει γι’ αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια πολύ πυκνή συζήτηση που έβριθε νοημάτων, ιστορικών αναφορών, αλλά και σύγχρονων πολιτικοκοινωνικών εννοιών «συναντήθηκε» διαδικτυακά με τον γνωστό επιστήμονα, συγγραφέα αλλά και καθηγητή του Χάρβαρντ ο οποίος νωρίτερα έκανε μια επιτομή των μεταβάσεων των πολιτευμάτων και των δημοκρατιών από τα παλιά στα νέα δεδομένα.

Άρτι αφιχθείς από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, απόφοιτος κι εκείνος του Χάρβαρντ άκουσε την Ελέιν Παπούλια, γνωστή από τα φοιτητικά του χρόνια, να θυμάται την αποφοίτησή του το 1990 στη διάρκεια της οποίας ήταν ομιλητής ο Χέλμουτ Κολ που τότε μίλησε για τους κινδύνους της δημοκρατίας στον 21ο αιώνα. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε έπαινο για την αναζήτηση της αλήθειας σε ένα μέτρο προώθησης ενός μέσου. Τώρα, ίσως σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιόδους που διανύει η Ελλάδα βλέπει καθαρά τους δημοκρατικούς στόχους», τόνισε η καθηγήτρια Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Ντάνιελ Ζίλμπερτ: Η ιστορία δεν ακολουθεί μια γραμμική προσέγγιση

    Νωρίτερα ο Ντάνιελ Ζίλμπατ είχε αναπτύξει μια ιστορική διαδρομή για τον επαναπροσδιορισμό των πολιτευμάτων και των πολιτικών μέσων από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. «Η ιστορία δεν ακολουθεί μια γραμμική προσέγγιση. Πολύ συχνά υπάρχουν νέες δημοκρατίες στον κόσμο, υπάρχει μεγάλη συναίνεση ότι η δημοκρατία απειλείται ανά τον κόσμο, υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημοκρατία. Οι δημοκρατίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Όλοι ξέρουμε για τα κόμματα που αναδύονται στα δημοκρατικά καθεστώτα, κάποιοι είναι κατά της νόρμας όπως οι Τραμπ, Σαρντίνι, Λεπέν. Το βιβλίο έχει επικεντρωθεί στο γιατί οι ψηφοφόροι πηγαίνουν προς αυτά τα κόμματα. Κάποιοι μιλούν για την αποτυχία των κομμάτων να προστατεύσουν τους εργάτες, την αύξηση των ανισοτήτων, το πώς μερικοί ανταποκρίνονται στην επανάσταση», είπε μεταξύ άλλων.

    zilbat.png


    Στο βιβλίο που ο Ζίλμπατ συνέγραψε μαζί με τον Στίβεν Λεβίτσκι οι δύο συγγραφείς υποστηρίζουν ότι είναι πιο εύκολο σήμερα να βρίσκεται κανείς και να υποστηρίζει ένα λαϊκίστικό κόμμα γιατί το πολιτικό κατεστημένο αποδυναμώνεται ανά τον κόσμο, «αυτοί δηλαδή που ελέγχουν τους πόρους και τους πολιτικούς», όπως διευκρίνισε ο ίδιος.

    Ως προς αυτό το πόνημα επικεντρώνεται σε τρία σημεία: στα κόμματα, στις ομάδες πίεσης και τα διαφορετικά συμφέροντα και στα media που είναι τα κύρια μέσα προβολής των υποψηφίων.  «Πριν από μισό αιώνα το κατεστημένο είχε ένα μονοπώλιο. Μια μικρή ομάδα συμφερόντων παρείχε τους πόρους και λίγα media κυριαρχούσαν. Αυτό σήμαινε ότι ο οποιοσδήποτε πολιτικός έπρεπε να έχει καλές σχέσεις με το κατεστημένο. Αυτή η εξάρτηση είχε σοβαρές συνέπειες. Δημιουργήθηκαν εκείνοι οι υποψήφιοι που ήταν ευνοϊκά διακείμενοι στο κατεστημένο και ο πολιτικός ανταγωνισμός ήταν συγκεκριμένος», τόνισε ο διανοητής.

    Όλα αυτά όμως άλλαξαν τις τελευταίες δεκαετίες. «Τα κατεστημένα έχασαν τα μονοπώλιά τους γενικά, αλλά και στις σχέσεις με τους υποψηφίους. Βλέπουμε τώρα ότι κάθε δημαγωγός έχει ένα ποσοστό εκτίμησης 30-35%...», επεσήμανε.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αποδυνάμωση των πολιτικών κατεστημένων. «Οι ομάδες συμφερόντων έχασαν το μονοπώλιο γιατί υπάρχει το διαδίκτυο. Τώρα μπορεί να υπάρχει η αποκεντρωμένη πηγή εσόδων, αλλά και ως τρίτος πόλος τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μειώνουν την επιρροή του κατεστημένου και επιτρέπουν τη μεγαλύτερη προβολή των υποψηφίων», υπογράμμισε δίνοντας διάφορα παραδείγματα χωρών. «Τώρα όλοι χρησιμοποιούν το YouTube, τώρα υπάρχει αυτή η κυριαρχία. Δεν χρειάζεται το κατεστημένο όπως παλιά. Οι υποψήφιοι μπορούν να αντλήσουν χρήματα από το Facebook, να κάνουν μια ‘αεροπειρατεία’ του κόμματός τους όπως ο Τραμπ, τα outsiders μπορούν να βρουν μια θέση στον ήλιο», τόνισε.

      Αυτό μπορεί να ακούγεται απελευθερωτικό, έτσι όμως μπορούμε να γίνουμε ευάλωτοι με τους δημαγωγούς, συμπλήρωσε ο σημαντικός διανοητής. «Ανοίγει μια τέτοια κερκόπορτα. Αυτό μπορούμε να το σκεφτούμε σαν ένα μπούμερανγκ. Μια νέα πραγματικότητα. Πώς βγαίνουμε από αυτό τον φαύλο κύκλο; Είναι το καθήκον των δημοκρατικών μας πολιτικών να μας οδηγήσουν σε καλή διακυβέρνηση, οικονομική ανάπτυξη, να έχουμε ευέλικτους πολιτικούς, αλλά ταυτόχρονα είναι σημαντικό οι πολιτικοί και οι πολίτες να έχουν ευήκοα ώτα προς τους πολιτικούς θεσμούς. Να είναι σωστοί για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις. Γιατί στο τέλος η δημοκρατία δεν είναι ένα αυτοδιοικούμενο καθεστώς, αλλά σημαίνει τη συμπερίληψη πολιτών και πολιτικών. Το να κατηγορείς τον αντίπαλό σου ως εχθρό δεν είναι πάντα η χρυσή συνταγή θα πρέπει να είσαι διαφανής αυτά είναι ζωτικής σημασίας. Συχνά τα κατεστημένα κόμματα έχουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Πρέπει να μην ποδηγετείς τα media, αλλά να υπάρχει διάλογος", είπε ανάμεσα σε πολλά άλλα σημαντικά και ενδιαφέροντα ο Ντάνιελ Ζιλμπάτ.

      Μητσοτάκης: "Βιώσαμε την άνοδο αλλά και την κατάρρευση ενός λαϊκιστικού κόμματος"

      Κάποιες από τις αναμνήσεις του στο Χάρβαρντ ξεδίπλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στο δικό του αντίγραφο του βιβλίου με τις προσωπικές του παρατηρήσεις, όπως ο Τζον Μπάιντεν για τον οποίο είχε γίνει λόγος πριν ότι είναι φαν του τόμου αυτού αλλά και των συγγραφέων του. Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίστηκε από τον συντονιστή της συζήτησης, βουλευτή και καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρη Καιρίδη ως ένας «κεκαλυμμένος ακαδημαϊκός, ο οποίος επέλεξε την πολιτική αλλά πάντοτε νοσταλγεί την ακαδημαϊκή καριέρα».

      Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό που βιώνουμε στην Ελλάδα δεν ανήκει σε μια συγκεκριμένη οικογένεια. «Πολλές φορές παρατηρούμε μια προσπάθεια υπονόμευσης των θεσμών, μια καταπολέμηση των συστημικών media, την άρνηση κυρίως της νομιμοποίησης των πολιτικών αντιπάλων και αυτό είναι κάτι που χαρακτήρισε τον πολιτικό διάλογο όταν εμείς ήμασταν αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την εξουσία. Θυμάμαι ένα σλόγκαν του κόμματος αυτού που τα λέει όλα: ‘Ή εμείς θα τους ξεφορτωθούμε ή αυτοί θα ξεφορτωθούν εμάς’. Νομίζω πως αυτό αποδεικνύει ότι ήμασταν στόχος μίσους όχι για τις ιδέες μας αλλά για το ποιοι είμαστε, δηλαδή κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε καν δικαίωμα να υπάρχουμε και αυτό οπωσδήποτε για μένα ήταν μια πάρα πολύ σημαντική πρόκληση. Το πώς θα αντιμετωπίσω όχι την απειλή για την οικονομική μας επιβίωση αλλά για το πώς με δημοκρατικό τρόπο θα αντιμετωπίσω το μέλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός.

      mhtsotakhs-1.png


      Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα ακόμη βιβλίο του Ζιλμπάτ «Τα συντηρητικά κόμματα και η γέννηση της δημοκρατίας» που αναφέρει πως η συντηρητική μεταρρύθμιση ήταν καταλυτική. «Αυτό συνέβη και στην Ελλάδα όταν ουσιαστικά αλλάξαμε και μετασχηματίσαμε τη Νέα Δημοκρατία. Ήμασταν μέρος του κατεστημένου και κάποια στιγμή αποφασίσαμε να συγκεράσουμε κάποια στοιχεία, που ήταν λιγότερο χαρακτηριστικά του παλιού κατεστημένου, και να αποσαφηνίσουμε το γεγονός ότι η θεσμική πραγματικότητα που είχε οδηγήσει στην κρίση της Ελλάδας έπρεπε να καταπολεμηθεί από ένα από τα βασικά πολιτικά κόμματα στον δρόμο προς τις εκλογές», τόνισε μεταξύ άλλων.

        Οπωσδήποτε όμως η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν μπορεί να παγιωθεί εν μια νυκτί. «Όταν δίνεται σε κάποιον η ευκαιρία μιας δεύτερης εκλογής, τότε είναι που γίνεται επικίνδυνος και στην περίπτωση της Ελλάδας είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική και δύσκολη κρίση, βιώσαμε την άνοδο αλλά και την κατάρρευση ενός λαϊκίστικού κόμματος και θα έλεγα ότι πλέον έχουμε πλέον επανέλθει στον δρόμο της ευμάρειας και είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες έχουν αντλήσει σημαντικά διδάγματα για το πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ανελεύθερη δημοκρατία. Θέλουμε να δώσουμε φωνή ακόμη και σε εκείνους που νιώθουν ότι βρίσκονται εκτός του φάσματος, να δώσουμε τη φωνή σε εκείνους που νιώθουν ότι τους έχουμε παραγνωρίσει. Αναγνωρίζουμε βεβαίως τη σημασία των social media αλλά σε καμία περίπτωση δεν δίνουμε υπέρ το δέον προσοχή στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί».
        Για τον πρωθυπουργό μια κρίση όπως της πανδημίας σίγουρα μπορεί να ενδυναμώσει μια δημοκρατία. «Τα βασικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου ουσιαστικά παρά την πανδημία δεν τέθηκαν εν αμφιβόλω και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τηρήσαμε τη συνταγματική μας παράδοση με κάθε τρόπο, προστατεύσαμε και διασφαλίσαμε ακριβώς αυτή την κληρονομιά παρά τα εξαιρετικά μέτρα που κληθήκαμε να λάβουμε σε μια εξαιρετική συνθήκη, μέτρα τα οποία ήταν βεβαίως απολύτως απαραίτητα και σίγουρα θα αρθούν όταν πάψουμε να αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ως δημοκρατία όμως αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να υλοποιούμε πολιτικές που εστιάζουν στα αποτελέσματα εν καιρώ κρίσης και αυτό είναι κρίσιμης σημασίας ακόμη και στη δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους, όχι του πολιτικού συστήματος απαραίτητα ως προς τη δυνατότητά του να αντιμετωπίσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τη βουλευτική καμπάνια εμείς την ονομάζουμε Ελευθερία. Αυτό το όνομα επιλέξαμε να δώσουμε και νομίζω ότι για πρώτη φορά οι Έλληνες νιώθουν ότι το κράτος είναι στο ύψος των περιστάσεων με τρόπο τόσο εξατομικευμένο όσο και ψηφιακό και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

        benizelos.png

        Βενιζέλος: Πιο κρίσιμη περιοχή που θα δοκιμαστεί από την πανδημία είναι η Ινδία

        Ένα πολύ ενδιαφέρον περίγραμμα από το ιστορικό γεγονός της επανάστασης στο σήμερα έδωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και καθηγητής του ΑΠΘ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας για όλη τη διαδρομή του ελληνικού κράτους που «παρά τις περιπέτειές του είναι ένα μεγάλο success story». «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, μια χώρα μέλος της ΕΕ από το 1981, και της ευρωζώνης από το 2001, μια χώρα που κατάφερε να ξεπεράσει την ασύνταχτη χρεοκοπία. Μια χώρα που χειρίζεται την πανδημία με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με οικονομικές ανισόστητες, αλλά και προβλήματα ανταγωνιστικότητας, που όμως μπορεί να υπερβεί τα προβλήματα που λόγω πανδημίας έχουν προκύψει», είπε μεταξύ άλλων.

        Τόνισε δε πως η Ελλάδα δεν έφτασε καθόλου εύκολα στο κεκτημένο μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας, ενώ υπογράμμισε πως στον παγκόσμιο χάρτη η πιο κρίσιμη περιοχή που θα δοκιμαστεί η δημοκρατία είναι η Ινδία λόγω του μεγέθους της. «Για τον λόγο αυτό η αντιμετώπιση της πανδημίας εκεί είναι πολύ κρίσιμη», κατέληξε.

        Στη συζήτηση συμμετείχε η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη, που τόνισε πως στην Ελλάδα η δημοκρατία πέθανε δύο φορές και ξαναγεννήθηκε, ενώ χαιρετισμό απήυθυνε και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος Σταύρος Ανδρεάδης, η οποία διοργάνωσε τη διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων απο την Επανάσταση του 1821. 



          Με το βιβλίο του παγκοσμίου φήμης διανοητή και καθηγητή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Ντάνιελ Ζίλμπατ «Πώς οι δημοκρατίες πεθαίνουν» και με τις σημειώσεις που έχει κρατήσει γι’ αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια πολύ πυκνή συζήτηση που έβριθε νοημάτων, ιστορικών αναφορών, αλλά και σύγχρονων πολιτικοκοινωνικών εννοιών «συναντήθηκε» διαδικτυακά με τον γνωστό επιστήμονα, συγγραφέα αλλά και καθηγητή του Χάρβαρντ ο οποίος νωρίτερα έκανε μια επιτομή των μεταβάσεων των πολιτευμάτων και των δημοκρατιών από τα παλιά στα νέα δεδομένα.

          Άρτι αφιχθείς από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, απόφοιτος κι εκείνος του Χάρβαρντ άκουσε την Ελέιν Παπούλια, γνωστή από τα φοιτητικά του χρόνια, να θυμάται την αποφοίτησή του το 1990 στη διάρκεια της οποίας ήταν ομιλητής ο Χέλμουτ Κολ που τότε μίλησε για τους κινδύνους της δημοκρατίας στον 21ο αιώνα. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε έπαινο για την αναζήτηση της αλήθειας σε ένα μέτρο προώθησης ενός μέσου. Τώρα, ίσως σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιόδους που διανύει η Ελλάδα βλέπει καθαρά τους δημοκρατικούς στόχους», τόνισε η καθηγήτρια Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

          Ντάνιελ Ζίλμπερτ: Η ιστορία δεν ακολουθεί μια γραμμική προσέγγιση

            Νωρίτερα ο Ντάνιελ Ζίλμπατ είχε αναπτύξει μια ιστορική διαδρομή για τον επαναπροσδιορισμό των πολιτευμάτων και των πολιτικών μέσων από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. «Η ιστορία δεν ακολουθεί μια γραμμική προσέγγιση. Πολύ συχνά υπάρχουν νέες δημοκρατίες στον κόσμο, υπάρχει μεγάλη συναίνεση ότι η δημοκρατία απειλείται ανά τον κόσμο, υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημοκρατία. Οι δημοκρατίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Όλοι ξέρουμε για τα κόμματα που αναδύονται στα δημοκρατικά καθεστώτα, κάποιοι είναι κατά της νόρμας όπως οι Τραμπ, Σαρντίνι, Λεπέν. Το βιβλίο έχει επικεντρωθεί στο γιατί οι ψηφοφόροι πηγαίνουν προς αυτά τα κόμματα. Κάποιοι μιλούν για την αποτυχία των κομμάτων να προστατεύσουν τους εργάτες, την αύξηση των ανισοτήτων, το πώς μερικοί ανταποκρίνονται στην επανάσταση», είπε μεταξύ άλλων.

            zilbat.png


            Στο βιβλίο που ο Ζίλμπατ συνέγραψε μαζί με τον Στίβεν Λεβίτσκι οι δύο συγγραφείς υποστηρίζουν ότι είναι πιο εύκολο σήμερα να βρίσκεται κανείς και να υποστηρίζει ένα λαϊκίστικό κόμμα γιατί το πολιτικό κατεστημένο αποδυναμώνεται ανά τον κόσμο, «αυτοί δηλαδή που ελέγχουν τους πόρους και τους πολιτικούς», όπως διευκρίνισε ο ίδιος.

            Ως προς αυτό το πόνημα επικεντρώνεται σε τρία σημεία: στα κόμματα, στις ομάδες πίεσης και τα διαφορετικά συμφέροντα και στα media που είναι τα κύρια μέσα προβολής των υποψηφίων.  «Πριν από μισό αιώνα το κατεστημένο είχε ένα μονοπώλιο. Μια μικρή ομάδα συμφερόντων παρείχε τους πόρους και λίγα media κυριαρχούσαν. Αυτό σήμαινε ότι ο οποιοσδήποτε πολιτικός έπρεπε να έχει καλές σχέσεις με το κατεστημένο. Αυτή η εξάρτηση είχε σοβαρές συνέπειες. Δημιουργήθηκαν εκείνοι οι υποψήφιοι που ήταν ευνοϊκά διακείμενοι στο κατεστημένο και ο πολιτικός ανταγωνισμός ήταν συγκεκριμένος», τόνισε ο διανοητής.

            Όλα αυτά όμως άλλαξαν τις τελευταίες δεκαετίες. «Τα κατεστημένα έχασαν τα μονοπώλιά τους γενικά, αλλά και στις σχέσεις με τους υποψηφίους. Βλέπουμε τώρα ότι κάθε δημαγωγός έχει ένα ποσοστό εκτίμησης 30-35%...», επεσήμανε.

            Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αποδυνάμωση των πολιτικών κατεστημένων. «Οι ομάδες συμφερόντων έχασαν το μονοπώλιο γιατί υπάρχει το διαδίκτυο. Τώρα μπορεί να υπάρχει η αποκεντρωμένη πηγή εσόδων, αλλά και ως τρίτος πόλος τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μειώνουν την επιρροή του κατεστημένου και επιτρέπουν τη μεγαλύτερη προβολή των υποψηφίων», υπογράμμισε δίνοντας διάφορα παραδείγματα χωρών. «Τώρα όλοι χρησιμοποιούν το YouTube, τώρα υπάρχει αυτή η κυριαρχία. Δεν χρειάζεται το κατεστημένο όπως παλιά. Οι υποψήφιοι μπορούν να αντλήσουν χρήματα από το Facebook, να κάνουν μια ‘αεροπειρατεία’ του κόμματός τους όπως ο Τραμπ, τα outsiders μπορούν να βρουν μια θέση στον ήλιο», τόνισε.

              Αυτό μπορεί να ακούγεται απελευθερωτικό, έτσι όμως μπορούμε να γίνουμε ευάλωτοι με τους δημαγωγούς, συμπλήρωσε ο σημαντικός διανοητής. «Ανοίγει μια τέτοια κερκόπορτα. Αυτό μπορούμε να το σκεφτούμε σαν ένα μπούμερανγκ. Μια νέα πραγματικότητα. Πώς βγαίνουμε από αυτό τον φαύλο κύκλο; Είναι το καθήκον των δημοκρατικών μας πολιτικών να μας οδηγήσουν σε καλή διακυβέρνηση, οικονομική ανάπτυξη, να έχουμε ευέλικτους πολιτικούς, αλλά ταυτόχρονα είναι σημαντικό οι πολιτικοί και οι πολίτες να έχουν ευήκοα ώτα προς τους πολιτικούς θεσμούς. Να είναι σωστοί για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις. Γιατί στο τέλος η δημοκρατία δεν είναι ένα αυτοδιοικούμενο καθεστώς, αλλά σημαίνει τη συμπερίληψη πολιτών και πολιτικών. Το να κατηγορείς τον αντίπαλό σου ως εχθρό δεν είναι πάντα η χρυσή συνταγή θα πρέπει να είσαι διαφανής αυτά είναι ζωτικής σημασίας. Συχνά τα κατεστημένα κόμματα έχουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Πρέπει να μην ποδηγετείς τα media, αλλά να υπάρχει διάλογος", είπε ανάμεσα σε πολλά άλλα σημαντικά και ενδιαφέροντα ο Ντάνιελ Ζιλμπάτ.

              Μητσοτάκης: "Βιώσαμε την άνοδο αλλά και την κατάρρευση ενός λαϊκιστικού κόμματος"

              Κάποιες από τις αναμνήσεις του στο Χάρβαρντ ξεδίπλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στο δικό του αντίγραφο του βιβλίου με τις προσωπικές του παρατηρήσεις, όπως ο Τζον Μπάιντεν για τον οποίο είχε γίνει λόγος πριν ότι είναι φαν του τόμου αυτού αλλά και των συγγραφέων του. Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίστηκε από τον συντονιστή της συζήτησης, βουλευτή και καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρη Καιρίδη ως ένας «κεκαλυμμένος ακαδημαϊκός, ο οποίος επέλεξε την πολιτική αλλά πάντοτε νοσταλγεί την ακαδημαϊκή καριέρα».

              Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό που βιώνουμε στην Ελλάδα δεν ανήκει σε μια συγκεκριμένη οικογένεια. «Πολλές φορές παρατηρούμε μια προσπάθεια υπονόμευσης των θεσμών, μια καταπολέμηση των συστημικών media, την άρνηση κυρίως της νομιμοποίησης των πολιτικών αντιπάλων και αυτό είναι κάτι που χαρακτήρισε τον πολιτικό διάλογο όταν εμείς ήμασταν αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την εξουσία. Θυμάμαι ένα σλόγκαν του κόμματος αυτού που τα λέει όλα: ‘Ή εμείς θα τους ξεφορτωθούμε ή αυτοί θα ξεφορτωθούν εμάς’. Νομίζω πως αυτό αποδεικνύει ότι ήμασταν στόχος μίσους όχι για τις ιδέες μας αλλά για το ποιοι είμαστε, δηλαδή κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε καν δικαίωμα να υπάρχουμε και αυτό οπωσδήποτε για μένα ήταν μια πάρα πολύ σημαντική πρόκληση. Το πώς θα αντιμετωπίσω όχι την απειλή για την οικονομική μας επιβίωση αλλά για το πώς με δημοκρατικό τρόπο θα αντιμετωπίσω το μέλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός.

              mhtsotakhs-1.png


              Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα ακόμη βιβλίο του Ζιλμπάτ «Τα συντηρητικά κόμματα και η γέννηση της δημοκρατίας» που αναφέρει πως η συντηρητική μεταρρύθμιση ήταν καταλυτική. «Αυτό συνέβη και στην Ελλάδα όταν ουσιαστικά αλλάξαμε και μετασχηματίσαμε τη Νέα Δημοκρατία. Ήμασταν μέρος του κατεστημένου και κάποια στιγμή αποφασίσαμε να συγκεράσουμε κάποια στοιχεία, που ήταν λιγότερο χαρακτηριστικά του παλιού κατεστημένου, και να αποσαφηνίσουμε το γεγονός ότι η θεσμική πραγματικότητα που είχε οδηγήσει στην κρίση της Ελλάδας έπρεπε να καταπολεμηθεί από ένα από τα βασικά πολιτικά κόμματα στον δρόμο προς τις εκλογές», τόνισε μεταξύ άλλων.

                Οπωσδήποτε όμως η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν μπορεί να παγιωθεί εν μια νυκτί. «Όταν δίνεται σε κάποιον η ευκαιρία μιας δεύτερης εκλογής, τότε είναι που γίνεται επικίνδυνος και στην περίπτωση της Ελλάδας είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική και δύσκολη κρίση, βιώσαμε την άνοδο αλλά και την κατάρρευση ενός λαϊκίστικού κόμματος και θα έλεγα ότι πλέον έχουμε πλέον επανέλθει στον δρόμο της ευμάρειας και είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες έχουν αντλήσει σημαντικά διδάγματα για το πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ανελεύθερη δημοκρατία. Θέλουμε να δώσουμε φωνή ακόμη και σε εκείνους που νιώθουν ότι βρίσκονται εκτός του φάσματος, να δώσουμε τη φωνή σε εκείνους που νιώθουν ότι τους έχουμε παραγνωρίσει. Αναγνωρίζουμε βεβαίως τη σημασία των social media αλλά σε καμία περίπτωση δεν δίνουμε υπέρ το δέον προσοχή στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί».
                Για τον πρωθυπουργό μια κρίση όπως της πανδημίας σίγουρα μπορεί να ενδυναμώσει μια δημοκρατία. «Τα βασικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου ουσιαστικά παρά την πανδημία δεν τέθηκαν εν αμφιβόλω και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τηρήσαμε τη συνταγματική μας παράδοση με κάθε τρόπο, προστατεύσαμε και διασφαλίσαμε ακριβώς αυτή την κληρονομιά παρά τα εξαιρετικά μέτρα που κληθήκαμε να λάβουμε σε μια εξαιρετική συνθήκη, μέτρα τα οποία ήταν βεβαίως απολύτως απαραίτητα και σίγουρα θα αρθούν όταν πάψουμε να αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ως δημοκρατία όμως αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να υλοποιούμε πολιτικές που εστιάζουν στα αποτελέσματα εν καιρώ κρίσης και αυτό είναι κρίσιμης σημασίας ακόμη και στη δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους, όχι του πολιτικού συστήματος απαραίτητα ως προς τη δυνατότητά του να αντιμετωπίσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τη βουλευτική καμπάνια εμείς την ονομάζουμε Ελευθερία. Αυτό το όνομα επιλέξαμε να δώσουμε και νομίζω ότι για πρώτη φορά οι Έλληνες νιώθουν ότι το κράτος είναι στο ύψος των περιστάσεων με τρόπο τόσο εξατομικευμένο όσο και ψηφιακό και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

                benizelos.png

                Βενιζέλος: Πιο κρίσιμη περιοχή που θα δοκιμαστεί από την πανδημία είναι η Ινδία

                Ένα πολύ ενδιαφέρον περίγραμμα από το ιστορικό γεγονός της επανάστασης στο σήμερα έδωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και καθηγητής του ΑΠΘ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας για όλη τη διαδρομή του ελληνικού κράτους που «παρά τις περιπέτειές του είναι ένα μεγάλο success story». «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, μια χώρα μέλος της ΕΕ από το 1981, και της ευρωζώνης από το 2001, μια χώρα που κατάφερε να ξεπεράσει την ασύνταχτη χρεοκοπία. Μια χώρα που χειρίζεται την πανδημία με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με οικονομικές ανισόστητες, αλλά και προβλήματα ανταγωνιστικότητας, που όμως μπορεί να υπερβεί τα προβλήματα που λόγω πανδημίας έχουν προκύψει», είπε μεταξύ άλλων.

                Τόνισε δε πως η Ελλάδα δεν έφτασε καθόλου εύκολα στο κεκτημένο μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας, ενώ υπογράμμισε πως στον παγκόσμιο χάρτη η πιο κρίσιμη περιοχή που θα δοκιμαστεί η δημοκρατία είναι η Ινδία λόγω του μεγέθους της. «Για τον λόγο αυτό η αντιμετώπιση της πανδημίας εκεί είναι πολύ κρίσιμη», κατέληξε.

                Στη συζήτηση συμμετείχε η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη, που τόνισε πως στην Ελλάδα η δημοκρατία πέθανε δύο φορές και ξαναγεννήθηκε, ενώ χαιρετισμό απήυθυνε και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος Σταύρος Ανδρεάδης, η οποία διοργάνωσε τη διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων απο την Επανάσταση του 1821. 



                  ΣΧΟΛΙΑ

                  Επιλέξτε Κατηγορία