ΑΠΟΨΕΙΣ

Κυριάκο, εκλογές τον Ιούνιο!

 04/12/2022 18:30

Τρία είναι τα εκλογικά σενάρια που συζητιούνται εσχάτως στο παρασκήνιο, αλλά και στα πολιτικά πηγαδάκια της χώρας. Προβλέπουν εκλογές είτε τον Γενάρη-Φλεβάρη, είτε τον Απρίλιο-Μάιο είτε τον Ιούνιο-Ιούλιο.

Αν με ρωτούσατε πιο από τα τρία θεωρώ ως πιο πιθανό θα έλεγα το 3ο και το 1ο. Δηλαδή, εκλογές στο τέλος της τετραετίας ή εκλογές αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το σενάριο των εκλογών τον Γενάρη είναι ένα ενδεχόμενο που ακούγεται εδώ και καιρό στη ΝΔ από ανθρώπους που θεωρούν ότι η πολιτική και η καθημερινότητα είναι μία δύσκολη υπόθεση και ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι που μπορεί να ανατρέψει τα πράγματα. Μία κακοκαιρία, ένα επεισόδιο στο Αιγαίο, μία αναμπουμπούλα στις διεθνείς αγορές.

Είναι η ίδια λογική της πολιτικής σκέψης που έλκεται από τα παίγνια και που στο επίκεντρό της δεν έχει το πως θα εκπαιδευτεί σωστά ο κόσμος. Γι’ αυτό λένε ότι σήμερα η κυβέρνηση πατά γερά στα πόδια της και έχει -ύστερα από μία περίοδο πίεσης λόγω των υποκλοπών- σχετικά ούριο άνεμο στα πανιά της. Αντίθετα στο μέλλον προβλέπουν δυσκολίες. Είτε λόγω γενικής ακρίβειας είτε λόγω της ενεργειακής ακρίβειας που συνεχίζει να προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Γι’ αυτό ζητούν εκλογές τώρα...

Θεωρώ ότι το σενάριο για κάλπες στο τέλος της τετραετίας είναι αυτό που ελκύει πιο πολύ τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο πρωθυπουργός δεν γουστάρει τα πολιτικά παίγνια και θέλει να είναι αξιόπιστος σε αυτά που λέει. Επίσης θέλει να κτυπήσει τη «γάγγραινα της ατελείωτης εκλογολογίας» που κυριαρχεί χρόνια στη χώρα, όπου οι εκλογές είναι κάτι σαν το ποδόσφαιρο. Μπορεί να έχουμε συνεχείς εκπλήξεις.

Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος πρωθυπουργός που ακολούθησε το Σύνταγμα, δεν έπαιξε μικροπολιτικά παιχνίδια με την ημερομηνία των εκλογών, εξάντλησε την τετραετία και τελικά κέρδισε τις εκλογές. Έτσι ώστε ο επόμενος πρωθυπουργός να μπορεί να πατήσει πάνω σε αυτό το μονοπάτι της αξιοπιστίας.

Ένας ακόμη λόγος έχει να κάνει με την κυβερνητική θητεία. Δηλαδή θεωρεί ότι μέχρι το τέλος της, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2023, μπορεί να γίνουν πράγματα στη χώρα, να περάσουν νομοσχέδια, να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και τελικά να βελτιωθεί η καθημερινότητα της χώρας.

Θα μου πείτε και μετά τις εκλογές δεν μπορεί να γίνουν πράγματα με τη νέα κυβέρνηση; Προφανώς και μπορεί. Αλλά αφού πρώτα χαθεί ένα δίμηνο, χρόνος κατά τον οποίο θα διαρκέσουν οι σχετικές διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης και θα διεξαχθούν και οι διπλές εκλογές.

Κάπου εκεί μπαίνει και ο παράγοντας Τουρκία. Δηλαδή, μην τυχόν και η οποιαδήποτε πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους γείτονες.

Με αυτή την έννοια αν πρέπει να κοιτάξω στη γυάλα του μέλλοντος η πρόβλεψή μου είναι ότι ο δρόμος μέχρι τις κάλπες θα είναι μακρύς. Και ότι αυτό θα είναι καλό για τον τόπο…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04.12.2022

Δημοφιλείς Απόψεις