ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: «Κυνηγοί χαλκού» ρημάζουν σχολεία και αντλιοστάσια

Συμμορίες ξηλώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις και δίκτυα για να κλέψουν και στη συνέχεια να πουλήσουν το ευτελές μέταλλο με την ευρεία χρήση

 01/08/2022 10:00

Θεσσαλονίκη: «Κυνηγοί χαλκού» ρημάζουν σχολεία και αντλιοστάσια

Φανή Σοβιτσλή

Δρουν σχεδόν ανενόχλητοι, κυρίως τη νύχτα και ρημάζουν λεβητοστάσια δημοτικών κτιρίων, σχολεία από όπου κλέβουν τα αλεξικέραυνα, αντλιοστάσια άρδευσης, ενώ «ξηλώνουν» ακόμη και δίκτυα υδροδότησης με κίνδυνο πολλές φορές εκατοντάδες νοικοκυριά να μένουν χωρίς νερό.

Η λεία σε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις είναι ο χαλκός και οι «κυνηγοί» του μπροστά στο μεγάλο κέρδος που τους αποφέρει γίνονται τόσο θρασείς και αδίστακτοι που ακόμη και σε περιπτώσεις που πολλοί δήμοι αντικαθιστούν τα συστήματα, πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ, τα ξανακλέβουν μέσα σε λίγες μέρες από την πρώτη τους επιδρομή.

Αντιδήμαρχοι Παιδείας που είναι αρμόδιοι για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και πρόεδροι Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αντλιοστασίων κάνουν λόγο για συμμορίες -κυρίως Ρομά- που λεηλατούν τα πάντα για το χαλκό, χαρακτηρίζοντας «μάστιγα» το φαινόμενο, που όπως λένε, δεν αντιμετωπίζεται, παρά τις μηνυτήριες αναφορές τους στην αστυνομία. Οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν την δυνατότητα φύλαξης των χώρων, με αποτέλεσμα οι ομάδες αυτές να δρουν χωρίς φόβο και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα φαίνεται να παρακολουθούν τις αντικαταστάσεις των υλικών και να μπαίνουν ξανά για να κλέψουν.

Σύμφωνα με τους Δήμους, που δηλώνουν οργισμένοι και σε απόγνωση από τις διαρκείς εισβολές των συμμοριών σε δημοτικές εγκαταστάσεις, υπάρχουν ομάδες εξαιρετικά οργανωμένες που δρουν κυρίως στην περιφέρεια του νομού, ενώ τα μέλη τους χρησιμοποιούν ακόμη και γερανούς για να κλέβουν υλικά που περιέχουν χαλκό, τον οποίο στη συνέχεια πωλούν σε διάφορες μάντρες στη μαύρη αγορά.

Κλέβουν ό,τι βρουν σε δημοτικές εγκαταστάσεις

Πίσω από τις αλλεπάλληλες κλοπές αιρετοί και στελέχη δήμων εκτιμούν (βάσει και των όποιων συλλήψεων γίνονται) ότι βρίσκονται κυρίως Ρομά, που κατά καιρούς έχουν βάλει στο στόχαστρο ακόμη και τις σχάρες υπονόμων. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα η εκτίμηση επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές ανατολικά και δυτικά της πόλης αναπτύσσονται οικισμοί Ρομά. Στο στόχαστρο των «κυνηγών χαλκού» μπαίνουν κυρίως τα σχολεία των κατά τόπους περιοχών, όπου χωρίς ίχνος υπερβολής, κλέβουν αλεξικέραυνα λόγω των χάλκινων καλωδίων τους αλλά και υλικά από τα λεβητοστάσια, γεγονός που προκαλεί μόνιμο «πονοκέφαλο» στους δήμους.

«Στο Δήμο μας δεν έχουν αφήσει τίποτα. Έχουν κλέψει όλα τα αλεξικέραυνα που είναι τοποθετημένα στα σχολεία για να βγάλουν ποσότητες χαλκού που αξίζει πολλά στη μαύρη αγορά. Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση, αλλά τελικά καταφέρνουν και μας κλέβουν συνεχώς» τονίζει στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νεάπολης – Συκεών, Μιχάλης Βουλγαρίδης. Εξηγεί μάλιστα ότι έχουν τόσο θράσος που ενώ ο δήμος πληρώνει για να αποκαταστήσει τα κλεμμένα υλικά που υπεξαιρούνται και από λεβητοστάσια δημοτικών κτιρίων και μέσα σε λίγες μέρες εκείνοι τα ξανακλέβουν.

«Προσπαθούμε να λαμβάνουμε μέτρα, ενημερώνουμε την αστυνομία αλλά το φαινόμενο είναι διαρκές. Μάλιστα σκοπεύουμε σε συνεννόηση με την Τεχνική Υπηρεσία να κάνουμε άμεσα μελέτη για να δούμε πως μπορούμε να αλλάξουμε τα υλικά ή να τα ενισχύσουμε για να μην το κλέβουν με ευκολία» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος.

Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί και στο δήμο Καλαμαριάς, όπου τα σχολεία είναι πολλά και οι «κυνηγοί» βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. «Έχουμε κρούσματα, ευτυχώς όχι πολλά το τελευταίο διάστημα, αλλά δυστυχώς οι κλοπές αλεξικέραυνων στοιχίζουν στο δήμο, καθώς πρέπει να τα αντικαταστήσει» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Παιδείας Θάνος Γιαννακός. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το τελευταίο περιστατικό αφορούσε κλοπή καλωδίων χαλκού από σχολικές εγκαταστάσεις, για το οποίο έγινε καταγγελία στη αστυνομία που λίγες μέρες μετά συνέλαβε αυτούς που το έκαναν.

Στο δήμο Λαγκαδά, μία περιοχή με μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών που αρδεύονται και οικισμοί που υδροδοτούνται με γεωτρήσεις οι «κυνηγοί χαλκού» κάνουν... πάρτι. «Σε μας στοχεύουν στα αντλιοστάσια τα οποία ρημάζουν συνεχώς. Τα κρούσματα είναι πολλά μέσα στη χρονιά και δεν προλαβαίνουμε να μετράμε απώλειες» αναφέρει ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης. Σημειώνει ακόμη πως το γεγονός της μη φύλαξης αυτών των χώρων και της ερημιάς σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δίνει τη δυνατότητα σε αυτές τις συμμορίες να δρουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, ενώ το φόρτε τους είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι.

Ανάλογα περιστατικά κλοπών σημειώνονται συχνά και στην ευρύτερη αγροτική περιοχή του δήμου Θέρμης, προκαλώντας την αγανάκτηση των κατοίκων που αναγκάζονται να τοποθετήσουν μέχρι και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης ακόμα και στα χωράφια τους. Κυρίως, οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες χωραφιών στην επέκταση και στην εκτός σχεδίου περιοχή της Θέρμης αντιμετωπίζουν περιστατικά με «ποντικούς» που κλέβουν χάλκινα καλώδια για να τα πουλήσουν. Όπως λένε, οι δράστες είναι Ρομά και προχέονται τις περισσότερες φορές από τον οικισμό «Τσαΐρια». Είναι μια τακτική να αποσπούν χαλκό από δημόσιες και ιδιωτικές κατασκευές για να βγάλουν τα προς το ζην.

«Ζούμε καθημερινά με τις κλοπές στην περιοχή μας» ανέφερε πρόσφατα ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι όλες οι κλοπές στην ύπαιθρο, γίνονται από Ρομά που ζουν στα Τσαΐρια και σε περιοχές γύρω-γύρω από τη Θέρμη. «Έχουν κλέψει δεκάδες φορές χάλκινα καλώδια από τον ίδιο υποσταθμό της ΔΕΗ. Έχουν ρημάξει την περιοχή, είναι μάστιγα και δεν μπορείς να αφήσεις τίποτα έξω, διότι την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχει» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Στο δήμο Χαλκηδόνας η κατάσταση είναι εξίσου τραγική, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Στράτος Πιτίκης τα κρούσματα κλοπών υλικών με χαλκό είναι αλλεπάλληλα. «Σχεδόν κάθε 15 -20 μέρες μας κλέβουν μετασχηματιστές που είναι απολύτως αναγκαίοι για το ρεύμα στα αντλιοστάσιά μας. Χωρίς αυτούς δεν έχουμε ρεύμα και μένουμε χωρίς νερό. Και αυτή την εποχή μάλιστα τα χωράφια και τα νοικοκυριά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς νερό» επισήμανε ο κ. Πιτίκης.

Επίσης, είπε, πως οι κλοπές που γίνονται αφορούν και σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις, γεγονός, που όπως είπε, προκαλεί αγανάκτηση στους πολίτες. «Γενικό είναι το πρόβλημα και δεν βλέπουμε λύση. Οι συμμορίες αυτές λυμαίνονται δημόσια περιουσία και ο δήμος αναγκάζεται να πληρώνει τα σπασμένα, γιατί δεν μπορεί να αφήσει χωρίς άρδευση τα χωράφια και χωρίς νερό τα νοικοκυριά» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Χαλκηδόνας. 


«Κυνηγοί χαλκού» χτύπησαν σχολείο στη Θεσσαλονίκη

Στο στόχαστρο των "κυνηγών χαλκού" έχει μπει και η πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς πρόσφατα προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο σχολικό συγκρότημα στο οποίο στεγάζονται το 64ο δημοτικό σχολείο και το 95ο νηπιαγωγείο του κεντρικού δήμου, και τα οποία βρίσκονται στη δυτική είσοδο της πόλης. Στόχος τους ήταν η κλοπή καλωδίων από τα μέλη της συμμορίας που χτύπησε δύο φορές μέσα σε διάστημα λίγων ημέρων το ίδιο σχολικό συγκρότημα.

2-NAknT.jpg


Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του makthes.gr η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου οι δράστες φαίνεται πως έμειναν αρκετές ώρες μέσα στο σχολικό συγκρότημα, καθώς ξήλωσαν σχεδόν ολόκληρο το δίκτυο των καλωδιώσεων που αφορούν την ηλεκτροδότηση αλλά και το διαδίκτυο. Επιπλέον, όπως είπε, επιχείρησαν για αρκετές ώρες να αφαιρέσουν το χαλκό από τα καλώδια, ευρισκόμενοι μέσα στο σχολείο. Δεν έμεινα εκεί όμως χτύπησαν και μέσα στο Σαββατοκύριακο ολοκληρώνοντας το καταστροφικό έργο τους.

Σύμφωνα με την κ. Κοσμοπούλου το γεγονός έγινε αντιληπτό πριν από αρκετές μέρες και αμέσως οι ηλεκτρολόγοι του δήμου βρέθηκαν στο σχολικό συγκρότημα για να διαπιστώσουν την έκταση της ζημίας αλλά και για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει κάποιος κίνδυνος από τυχόν γυμνά καλώδια.

Μάλιστα η αντιδήμαρχος ζήτησε από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου να υπάρξουν περιπολίες γύρω από το σχολείο στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ενώ στο σχολικό συγκρότημα μετέβη και κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών.


H... οικογενειοκρατία στην κλοπή χαλκού και οι προβλεπόμενες ποινές

Γνωστοί και συγγενείς είναι τα μέλη των ομάδων που κλέβουν χαλκό διάφορες εγκαταστάσεις με στόχο την εκμετάλλευσή του. Πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο σε ιδιωτικές αλλά και δημόσιες επιχειρήσεις, με κινδύνους αλλά και μεγάλο κόστος.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι περισσότεροι «δράστες του χαλκού» που έχουν συλληφθεί είναι Ρομά. Επίσης, διαπιστώνεται ότι οι δράστες έχουν συγγενικούς ή φιλικούς δεσμούς μεταξύ τους. Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή του παππού και του εγγονού που έκλεβαν μαζί καλώδια χαλκού στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Λαγκαδά και συνελήφθησαν τον περασμένο Ιούνιο.

Ο 56χρονος και ο 15χρονος εγγονός του από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, προέβαιναν σε κλοπές και φθορές σε στύλους και μετασχηματιστές της ΔΕΗ, εταιρείες, δημόσια ιδρύματα, υπηρεσίες, αποθήκες και αγροτεμάχια της περιοχής. Ένα τροχαίο ατύχημα στα τέλη του περασμένου Μαΐου ήταν ο λόγος για τον οποίο ο 56χρονος εγκατέλειψε το αυτοκίνητο της 37χρονης κόρης του, με το οποίο το «δίδυμο» μετέφερε πλήθος τεμαχίων χάλκινων καλωδίων. Η ίδια είχε υποβάλει ψευδή καταγγελία για κλοπή του οχήματός της και μετά από έρευνα στο σπίτι τους στον Δενδροπόταμο εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος μηχανημάτων, συσκευών, εργαλείων και καλωδίων, ορισμένα εκ των οποίων αναγνωρίστηκαν και αποδόθηκαν στους κατόχους τους.

Πρόκειται για μία από τις πολλές περιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη, καθώς κατά καιρούς συλλαμβάνονται δράστες αλλά λόγω του νομικού πλαισίου αφήνονται ελεύθεροι και τις περισσότερες φορές συνεχίζουν την δράση τους. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες που θα αντιμετωπίσουν εξαρτάται από το χρηματικό όφελος αλλά και το σημείο που κλέβουν τον χαλκό.

«Αν πρόκειται για μία απλή κλοπή χαλκού και ασκηθεί δίωξη για πλημμέλημα, τότε ο κατηγορούμενος θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 5 χρόνια. Τις περισσότερες φορές σε αυτές τις περιπτώσεις οι δράστες αφήνονται ελεύθεροι» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο δικηγόρος Θοδωρής Καραγιάννης που έχει αναλάβει παρόμοιες υποθέσεις.

Ωστόσο, αν η αξία των κλοπιμαίων έχει μεγάλη αξία οι κατηγορούμενοι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι και με κακουργηματική δίωξη. «Αν τα κλοπιμαία έχουν αξία έως 119.000 ευρώ, μπορεί να επιβληθεί από 1 έως 5 χρόνια φυλάκισης και χρηματική ποινή. Ωστόσο, αν αποδειχτεί ότι ενέργησαν περισσότερα από δυο άτομα μαζί για την κλοπή, τότε η κατηγορία θα μετατραπεί σε κακούργημα» εξηγεί ο κ. Καραγιάννης.

Στην περίπτωση που τα κλοπιμαία ξεπερνούν σε αξία τα 120.000 ευρώ, ασκείται ποινική δίωξη για κακούργημα στους δράστες και η ποινή είναι κάθειρξη 5 έως 10 χρόνια. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζει αν η κλοπή μπορεί να προκαλέσει επιπλέον συνέπειες και να προκύψει κίνδυνος ανθρώπινης ζωής. «Για παράδειγμα, αν κλέψουν καλώδια χαλκού από σιδηρόδρομο και υπάρχει πρόβλημα στις συγκοινωνίες με κίνδυνο ανθρώπινης ζωής, ο δράστης αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10 ετών, ενώ αν σκοτωθεί άνθρωπος η ποινή φυλάκισης είναι τουλάχιστον 10 έτη» σημειώνει ο κ. Καραγιάννης.

«Αν η αφαίρεση χαλκού γίνει από εγκαταστάσεις κοινωφελών οργανισμών, τότε η ποινή φυλάκισης είναι 1 έτους. Αν η κλοπή όμως επηρεάσει πολλούς πολίτες και βλάψει την κοινή ανάγκη θα αντιμετωπίσει τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξης ως ποινή» αναφέρει ο δικηγόρος Θοδωρής Καραγιάννης.

ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΗΛΙΟΥ


* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 31.07.2022

Δρουν σχεδόν ανενόχλητοι, κυρίως τη νύχτα και ρημάζουν λεβητοστάσια δημοτικών κτιρίων, σχολεία από όπου κλέβουν τα αλεξικέραυνα, αντλιοστάσια άρδευσης, ενώ «ξηλώνουν» ακόμη και δίκτυα υδροδότησης με κίνδυνο πολλές φορές εκατοντάδες νοικοκυριά να μένουν χωρίς νερό.

Η λεία σε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις είναι ο χαλκός και οι «κυνηγοί» του μπροστά στο μεγάλο κέρδος που τους αποφέρει γίνονται τόσο θρασείς και αδίστακτοι που ακόμη και σε περιπτώσεις που πολλοί δήμοι αντικαθιστούν τα συστήματα, πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ, τα ξανακλέβουν μέσα σε λίγες μέρες από την πρώτη τους επιδρομή.

Αντιδήμαρχοι Παιδείας που είναι αρμόδιοι για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και πρόεδροι Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αντλιοστασίων κάνουν λόγο για συμμορίες -κυρίως Ρομά- που λεηλατούν τα πάντα για το χαλκό, χαρακτηρίζοντας «μάστιγα» το φαινόμενο, που όπως λένε, δεν αντιμετωπίζεται, παρά τις μηνυτήριες αναφορές τους στην αστυνομία. Οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν την δυνατότητα φύλαξης των χώρων, με αποτέλεσμα οι ομάδες αυτές να δρουν χωρίς φόβο και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα φαίνεται να παρακολουθούν τις αντικαταστάσεις των υλικών και να μπαίνουν ξανά για να κλέψουν.

Σύμφωνα με τους Δήμους, που δηλώνουν οργισμένοι και σε απόγνωση από τις διαρκείς εισβολές των συμμοριών σε δημοτικές εγκαταστάσεις, υπάρχουν ομάδες εξαιρετικά οργανωμένες που δρουν κυρίως στην περιφέρεια του νομού, ενώ τα μέλη τους χρησιμοποιούν ακόμη και γερανούς για να κλέβουν υλικά που περιέχουν χαλκό, τον οποίο στη συνέχεια πωλούν σε διάφορες μάντρες στη μαύρη αγορά.

Κλέβουν ό,τι βρουν σε δημοτικές εγκαταστάσεις

Πίσω από τις αλλεπάλληλες κλοπές αιρετοί και στελέχη δήμων εκτιμούν (βάσει και των όποιων συλλήψεων γίνονται) ότι βρίσκονται κυρίως Ρομά, που κατά καιρούς έχουν βάλει στο στόχαστρο ακόμη και τις σχάρες υπονόμων. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα η εκτίμηση επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές ανατολικά και δυτικά της πόλης αναπτύσσονται οικισμοί Ρομά. Στο στόχαστρο των «κυνηγών χαλκού» μπαίνουν κυρίως τα σχολεία των κατά τόπους περιοχών, όπου χωρίς ίχνος υπερβολής, κλέβουν αλεξικέραυνα λόγω των χάλκινων καλωδίων τους αλλά και υλικά από τα λεβητοστάσια, γεγονός που προκαλεί μόνιμο «πονοκέφαλο» στους δήμους.

«Στο Δήμο μας δεν έχουν αφήσει τίποτα. Έχουν κλέψει όλα τα αλεξικέραυνα που είναι τοποθετημένα στα σχολεία για να βγάλουν ποσότητες χαλκού που αξίζει πολλά στη μαύρη αγορά. Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση, αλλά τελικά καταφέρνουν και μας κλέβουν συνεχώς» τονίζει στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νεάπολης – Συκεών, Μιχάλης Βουλγαρίδης. Εξηγεί μάλιστα ότι έχουν τόσο θράσος που ενώ ο δήμος πληρώνει για να αποκαταστήσει τα κλεμμένα υλικά που υπεξαιρούνται και από λεβητοστάσια δημοτικών κτιρίων και μέσα σε λίγες μέρες εκείνοι τα ξανακλέβουν.

«Προσπαθούμε να λαμβάνουμε μέτρα, ενημερώνουμε την αστυνομία αλλά το φαινόμενο είναι διαρκές. Μάλιστα σκοπεύουμε σε συνεννόηση με την Τεχνική Υπηρεσία να κάνουμε άμεσα μελέτη για να δούμε πως μπορούμε να αλλάξουμε τα υλικά ή να τα ενισχύσουμε για να μην το κλέβουν με ευκολία» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος.

Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί και στο δήμο Καλαμαριάς, όπου τα σχολεία είναι πολλά και οι «κυνηγοί» βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. «Έχουμε κρούσματα, ευτυχώς όχι πολλά το τελευταίο διάστημα, αλλά δυστυχώς οι κλοπές αλεξικέραυνων στοιχίζουν στο δήμο, καθώς πρέπει να τα αντικαταστήσει» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Παιδείας Θάνος Γιαννακός. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το τελευταίο περιστατικό αφορούσε κλοπή καλωδίων χαλκού από σχολικές εγκαταστάσεις, για το οποίο έγινε καταγγελία στη αστυνομία που λίγες μέρες μετά συνέλαβε αυτούς που το έκαναν.

Στο δήμο Λαγκαδά, μία περιοχή με μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών που αρδεύονται και οικισμοί που υδροδοτούνται με γεωτρήσεις οι «κυνηγοί χαλκού» κάνουν... πάρτι. «Σε μας στοχεύουν στα αντλιοστάσια τα οποία ρημάζουν συνεχώς. Τα κρούσματα είναι πολλά μέσα στη χρονιά και δεν προλαβαίνουμε να μετράμε απώλειες» αναφέρει ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης. Σημειώνει ακόμη πως το γεγονός της μη φύλαξης αυτών των χώρων και της ερημιάς σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δίνει τη δυνατότητα σε αυτές τις συμμορίες να δρουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, ενώ το φόρτε τους είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι.

Ανάλογα περιστατικά κλοπών σημειώνονται συχνά και στην ευρύτερη αγροτική περιοχή του δήμου Θέρμης, προκαλώντας την αγανάκτηση των κατοίκων που αναγκάζονται να τοποθετήσουν μέχρι και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης ακόμα και στα χωράφια τους. Κυρίως, οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες χωραφιών στην επέκταση και στην εκτός σχεδίου περιοχή της Θέρμης αντιμετωπίζουν περιστατικά με «ποντικούς» που κλέβουν χάλκινα καλώδια για να τα πουλήσουν. Όπως λένε, οι δράστες είναι Ρομά και προχέονται τις περισσότερες φορές από τον οικισμό «Τσαΐρια». Είναι μια τακτική να αποσπούν χαλκό από δημόσιες και ιδιωτικές κατασκευές για να βγάλουν τα προς το ζην.

«Ζούμε καθημερινά με τις κλοπές στην περιοχή μας» ανέφερε πρόσφατα ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι όλες οι κλοπές στην ύπαιθρο, γίνονται από Ρομά που ζουν στα Τσαΐρια και σε περιοχές γύρω-γύρω από τη Θέρμη. «Έχουν κλέψει δεκάδες φορές χάλκινα καλώδια από τον ίδιο υποσταθμό της ΔΕΗ. Έχουν ρημάξει την περιοχή, είναι μάστιγα και δεν μπορείς να αφήσεις τίποτα έξω, διότι την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχει» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Στο δήμο Χαλκηδόνας η κατάσταση είναι εξίσου τραγική, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Στράτος Πιτίκης τα κρούσματα κλοπών υλικών με χαλκό είναι αλλεπάλληλα. «Σχεδόν κάθε 15 -20 μέρες μας κλέβουν μετασχηματιστές που είναι απολύτως αναγκαίοι για το ρεύμα στα αντλιοστάσιά μας. Χωρίς αυτούς δεν έχουμε ρεύμα και μένουμε χωρίς νερό. Και αυτή την εποχή μάλιστα τα χωράφια και τα νοικοκυριά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς νερό» επισήμανε ο κ. Πιτίκης.

Επίσης, είπε, πως οι κλοπές που γίνονται αφορούν και σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις, γεγονός, που όπως είπε, προκαλεί αγανάκτηση στους πολίτες. «Γενικό είναι το πρόβλημα και δεν βλέπουμε λύση. Οι συμμορίες αυτές λυμαίνονται δημόσια περιουσία και ο δήμος αναγκάζεται να πληρώνει τα σπασμένα, γιατί δεν μπορεί να αφήσει χωρίς άρδευση τα χωράφια και χωρίς νερό τα νοικοκυριά» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Χαλκηδόνας. 


«Κυνηγοί χαλκού» χτύπησαν σχολείο στη Θεσσαλονίκη

Στο στόχαστρο των "κυνηγών χαλκού" έχει μπει και η πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς πρόσφατα προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο σχολικό συγκρότημα στο οποίο στεγάζονται το 64ο δημοτικό σχολείο και το 95ο νηπιαγωγείο του κεντρικού δήμου, και τα οποία βρίσκονται στη δυτική είσοδο της πόλης. Στόχος τους ήταν η κλοπή καλωδίων από τα μέλη της συμμορίας που χτύπησε δύο φορές μέσα σε διάστημα λίγων ημέρων το ίδιο σχολικό συγκρότημα.

2-NAknT.jpg


Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του makthes.gr η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου οι δράστες φαίνεται πως έμειναν αρκετές ώρες μέσα στο σχολικό συγκρότημα, καθώς ξήλωσαν σχεδόν ολόκληρο το δίκτυο των καλωδιώσεων που αφορούν την ηλεκτροδότηση αλλά και το διαδίκτυο. Επιπλέον, όπως είπε, επιχείρησαν για αρκετές ώρες να αφαιρέσουν το χαλκό από τα καλώδια, ευρισκόμενοι μέσα στο σχολείο. Δεν έμεινα εκεί όμως χτύπησαν και μέσα στο Σαββατοκύριακο ολοκληρώνοντας το καταστροφικό έργο τους.

Σύμφωνα με την κ. Κοσμοπούλου το γεγονός έγινε αντιληπτό πριν από αρκετές μέρες και αμέσως οι ηλεκτρολόγοι του δήμου βρέθηκαν στο σχολικό συγκρότημα για να διαπιστώσουν την έκταση της ζημίας αλλά και για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει κάποιος κίνδυνος από τυχόν γυμνά καλώδια.

Μάλιστα η αντιδήμαρχος ζήτησε από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου να υπάρξουν περιπολίες γύρω από το σχολείο στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ενώ στο σχολικό συγκρότημα μετέβη και κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών.


H... οικογενειοκρατία στην κλοπή χαλκού και οι προβλεπόμενες ποινές

Γνωστοί και συγγενείς είναι τα μέλη των ομάδων που κλέβουν χαλκό διάφορες εγκαταστάσεις με στόχο την εκμετάλλευσή του. Πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο σε ιδιωτικές αλλά και δημόσιες επιχειρήσεις, με κινδύνους αλλά και μεγάλο κόστος.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι περισσότεροι «δράστες του χαλκού» που έχουν συλληφθεί είναι Ρομά. Επίσης, διαπιστώνεται ότι οι δράστες έχουν συγγενικούς ή φιλικούς δεσμούς μεταξύ τους. Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή του παππού και του εγγονού που έκλεβαν μαζί καλώδια χαλκού στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Λαγκαδά και συνελήφθησαν τον περασμένο Ιούνιο.

Ο 56χρονος και ο 15χρονος εγγονός του από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, προέβαιναν σε κλοπές και φθορές σε στύλους και μετασχηματιστές της ΔΕΗ, εταιρείες, δημόσια ιδρύματα, υπηρεσίες, αποθήκες και αγροτεμάχια της περιοχής. Ένα τροχαίο ατύχημα στα τέλη του περασμένου Μαΐου ήταν ο λόγος για τον οποίο ο 56χρονος εγκατέλειψε το αυτοκίνητο της 37χρονης κόρης του, με το οποίο το «δίδυμο» μετέφερε πλήθος τεμαχίων χάλκινων καλωδίων. Η ίδια είχε υποβάλει ψευδή καταγγελία για κλοπή του οχήματός της και μετά από έρευνα στο σπίτι τους στον Δενδροπόταμο εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος μηχανημάτων, συσκευών, εργαλείων και καλωδίων, ορισμένα εκ των οποίων αναγνωρίστηκαν και αποδόθηκαν στους κατόχους τους.

Πρόκειται για μία από τις πολλές περιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη, καθώς κατά καιρούς συλλαμβάνονται δράστες αλλά λόγω του νομικού πλαισίου αφήνονται ελεύθεροι και τις περισσότερες φορές συνεχίζουν την δράση τους. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες που θα αντιμετωπίσουν εξαρτάται από το χρηματικό όφελος αλλά και το σημείο που κλέβουν τον χαλκό.

«Αν πρόκειται για μία απλή κλοπή χαλκού και ασκηθεί δίωξη για πλημμέλημα, τότε ο κατηγορούμενος θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 5 χρόνια. Τις περισσότερες φορές σε αυτές τις περιπτώσεις οι δράστες αφήνονται ελεύθεροι» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο δικηγόρος Θοδωρής Καραγιάννης που έχει αναλάβει παρόμοιες υποθέσεις.

Ωστόσο, αν η αξία των κλοπιμαίων έχει μεγάλη αξία οι κατηγορούμενοι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι και με κακουργηματική δίωξη. «Αν τα κλοπιμαία έχουν αξία έως 119.000 ευρώ, μπορεί να επιβληθεί από 1 έως 5 χρόνια φυλάκισης και χρηματική ποινή. Ωστόσο, αν αποδειχτεί ότι ενέργησαν περισσότερα από δυο άτομα μαζί για την κλοπή, τότε η κατηγορία θα μετατραπεί σε κακούργημα» εξηγεί ο κ. Καραγιάννης.

Στην περίπτωση που τα κλοπιμαία ξεπερνούν σε αξία τα 120.000 ευρώ, ασκείται ποινική δίωξη για κακούργημα στους δράστες και η ποινή είναι κάθειρξη 5 έως 10 χρόνια. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζει αν η κλοπή μπορεί να προκαλέσει επιπλέον συνέπειες και να προκύψει κίνδυνος ανθρώπινης ζωής. «Για παράδειγμα, αν κλέψουν καλώδια χαλκού από σιδηρόδρομο και υπάρχει πρόβλημα στις συγκοινωνίες με κίνδυνο ανθρώπινης ζωής, ο δράστης αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10 ετών, ενώ αν σκοτωθεί άνθρωπος η ποινή φυλάκισης είναι τουλάχιστον 10 έτη» σημειώνει ο κ. Καραγιάννης.

«Αν η αφαίρεση χαλκού γίνει από εγκαταστάσεις κοινωφελών οργανισμών, τότε η ποινή φυλάκισης είναι 1 έτους. Αν η κλοπή όμως επηρεάσει πολλούς πολίτες και βλάψει την κοινή ανάγκη θα αντιμετωπίσει τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξης ως ποινή» αναφέρει ο δικηγόρος Θοδωρής Καραγιάννης.

ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΗΛΙΟΥ


* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 31.07.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία