ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ξέπλενε» κακοποιούς το κύκλωμα ελληνοποιήσεων - Ταρίφα 30.000 ευρώ για κάθε έγγραφο - 34 εμπλεκόμενοι αστυνομικοί

Η δράση του κυκλώματος υπολογίζεται ότι ξεκίνησε από το 2013 -Τα μέλη φαίνεται ότι έχουν αποκομίσει τουλάχιστον 5,0 εκατ. ευρώ ενώ στις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 600.000 ευρώ

 01/12/2021 15:34

«Ξέπλενε» κακοποιούς το κύκλωμα ελληνοποιήσεων - Ταρίφα 30.000 ευρώ για κάθε έγγραφο - 34 εμπλεκόμενοι αστυνομικοί
Φωτ. αρχείου

«Ξέπλυμα» κακοποιών έκανε κατά κύριο λόγο το κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων, με εμπλεκόμενους δεκάδες αστυνομικούς, που αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι επίορκοι αστυνομικοί χορηγούσαν νόμιμα δελτία ταυτότητας, διαβατήρια και άλλα έγγραφα σε ποινικούς, προκειμένου να «σβήσουν» με αυτό τον τρόπο το εγκληματικό τους παρελθόν και να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Για το λόγο αυτό ήταν και τόσο υψηλή η τιμή του κάθε εγγράφου. Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, οι ενδιαφερόμενοι πλήρωναν 30.000 ευρώ για κάθε έγγραφο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «πελάτες» του κυκλώματος ήταν στην πλειοψηφία τους Αλβανοί με «ανοιχτούς λογαριασμούς» με το νόμο, στους οποίους τα μέλη του κυκλώματος χορηγούσαν δικαιολογητικά με τα οποία φαίνονταν κυρίως ως ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, διευκολύνοντας έτσι την παράνομη παραμονή στη χώρα, με όλα τα δικαιώματα, όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και άλλα και ταυτόχρονα την άνετη έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν, όπου και ορισμένοι κάτοχοι των εγγράφων αυτών έχουν συλληφθεί.

Επισήμως έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή 34 αστυνομικών στο κύκλωμα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται και στη δικογραφία. Σύμφωνα ωστόσο με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται ακόμα περισσότεροι αστυνομικοί και ότι απ' την έρευνα που συνεχίζεται, θα προκύψουν και άλλα στοιχεία, ακόμα και για βρώμικο χρήμα που αποκτήθηκε με αυτό τον τρόπο. Γι' αυτό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έκανε σαφές στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων το αίτημά του να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να οδηγηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Δικαιοσύνη.

Η δράση του κυκλώματος υπολογίζεται ότι ξεκίνησε από το 2013 και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι έχει αποκομίσει τουλάχιστον 5.000.000 ευρώ, ενώ από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 600.000 ευρώ.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετέβη νωρίς το πρωί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και ενημερωνόταν επί 2,5 ώρες για τη μεγάλη υπόθεση, από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, υποστράτηγο Ηλία Κοσσυβάκη, σχετικά τα άτομα που εμπλέκονται και την πορεία της ογκωδέστατης δικογραφίας που σχηματίζεται σε βαθμό κακουργήματος, ενώ το απόγευμα αναμένεται να κάνει δηλώσεις για την υπόθεση.

Ο Υυπουργός ζήτησε από τον διοικητή και τα στελέχη της Υπηρεσίας των Εσωτερικών Υποθέσεων τη συνέχιση των ερευνών και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με σκοπό οι ένοχοι να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν πρωινές και απογευματινές ώρες χτες, 30-11-2021, εντός των ορίων του αυτοφώρου 20 άτομα μεταξύ των οποίων: εννέα εν ενεργεία αστυνομικοί (εκ των οποίων ένας αξιωματικός), ένας πολιτικός υπάλληλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μια υπάλληλος Ληξιαρχείου ΟΤΑ, ένας δικηγόρος και οκτώ πολίτες. Συνολικά, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, στην εγκληματική οργάνωση υπάρχουν στοιχεία ότι εμπλέκονται 34 αστυνομικοί.

Από τις μέχρι στιγμής έρευνες της Υπηρεσίας και τη συνδυαστική αξιολόγηση των συλλεχθέντων αποδεικτικών στοιχείων έχει προκύψει ότι, τουλάχιστον από 26-04-2013 έως και 30-11-2021, είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη κυρίως από Έλληνες, παλιννοστούντες πρώην χωρών Ε.Σ.Σ.Δ., αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργατών και δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνησίων (τυπικά) ελληνικών δελτίων ταυτότητας, ελληνικών διαβατηρίων και διπλωμάτων οδήγησης σε αλλοδαπούς υπηκόους με βαρύ ποινικό μητρώο επιδιώκοντας την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Παράλληλα, διευκόλυναν την παράνομη παραμονή στη χώρα των αλλοδαπών υπηκόων, που απολάμβαναν όλα τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, όπως έκδοσης αριθμού φορολογικού μητρώου, αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, παραπλανώντας τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές και Υπηρεσίες, δυσχεραίνοντας ταυτόχρονα τυχόν έρευνες των αστυνομικών Αρχών που θα αποσκοπούσαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη ορισμένων εξ' αυτών (με βεβαρυμμένο ποινικό παρελθόν) και επιπλέον διευκολύνοντας την έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν, όπου και ορισμένοι κάτοχοι των «πλαστών» εγγράφων συνελήφθησαν.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, η εγκληματική οργάνωση ήταν αυστηρά ιεραρχικώς δομημένη, πολυμελής, πολύπλοκη και καθόλου τυχαία, με διακριτούς και αλληλένδετους ρόλους των μελών της, με το κάθε μέλος να υπακούει πιστά στους κανόνες της οργάνωσης και «να υποτάσσεται στη βούληση της ολότητας», δηλαδή στον «εγκέφαλο», και να ενημερώνει για κάθε ενέργεια, χωρίς να μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες και να εφαρμόσει μόνο του το σχέδιό του.

Η επιδίωξη του καθενός ήταν ο κοινός σκοπός, σχετικά με την έκδοση δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων Έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε ημεδαπούς είτε με τη χρήση ψευδών στοιχείων μη υπαρκτών ατόμων, είτε με τη χρήση στοιχείων ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό και είχαν πλήρη άγνοια των ενεργειών τής οργάνωσης.

Επίσης έκαναν χρήση στοιχείων υπαρκτών Ελλήνων υπηκόων, αφού πρώτα γινόταν ψευδής δήλωση απώλειας δελτίου ταυτότητας, που είχε εκδοθεί νόμιμα νωρίτερα, ή εξέδιδαν δελτία ταυτότητας με τη χρήση των πραγματικών στοιχείων των ενδιαφερομένων, αλλά αφού πριν είχε αποκτηθεί παράνομα η ελληνική ιθαγένεια.

Με τη χρήση των ανωτέρω, οι ενδιαφερόμενοι επετύγχαναν κατά περίπτωση, την ελεύθερη παραμονή και κίνηση τους στη χώρα, την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος, την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν, την έκδοση αδειών οδήγησης, την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων και κατ' επέκταση την σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων και τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής.

Σωρεία αδικημάτων

Σωρεία αδικημάτων που αφορούν τη δράση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνονται στην ποινική δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος των 20 συλληφθέντων, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, που φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα που εξέδιδε με πλαστά δικαιολογητικά, έγγραφα ταυτοποίησης σε πολίτες τρίτων χωρών για να μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα ή να διεκδικήσουν υπηκοότητα ή ακόμη και να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας.

Βάση της ογκώδους δικογραφίας που σχημάτισαν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος των συλληφθέντων περιλαμβάνει αδικήματα κυρίως κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ εμπλεκόμενοι στην υπόθεση πλην των αστυνομικών είναι υπάλληλοι ΟΤΑ, δικηγόρος και ιδιώτες.

Η δίωξη που ασκήθηκε κατά περίπτωση αφορά τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκίας υπαλλήλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, δωροδοκίας υπάλληλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του από κοινού κατ' εξακολούθηση και κατά μόνας, ψευδούς βεβαίωσης, διευκόλυνσης εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη από κοινού και κατά συρροή από υπαίτιους που ενήργησαν με σκοπό τη κερδοσκοπία και κατ' επάγγελμα, διευκόλυνσης παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας με δυσχέρανση των ερευνών των αστυνομικών αρχών για σύλληψη και απέλασή τους, διακίνησης ναρκωτικών (αγορά και κατοχή), συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση, συνέργειας στη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη τρίτης χώρας και συνέργειας στη διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας .

Επιπλέον κάποιοι εκ των κατηγορουμένων βαρύνονται με κατηγορίες για για ψευδή υπεύθυνη δήλωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου κατ' εξακολούθηση, πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση και μη, προμήθεια και κατοχή ποσότητας ναρκωτικών, παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικών και ψευδή βεβαίωση.

Την υπόθεση θα χειριστεί Ανακριτής.

Θεοδωρικάκος: Δεν θα υπάρξει επιείκεια

«Δεν πρόκειται να υπάρξει επιείκεια απέναντι σε όποιον παραβαίνει τον όρκο του… Η Αστυνομία για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας πρέπει πρώτα εκείνη να τηρεί τους νόμους», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας την εξιχνίαση της μεγάλης υπόθεσης παράνομων ελληνοποιήσεων, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, στην οποία εμπλέκονται 34 αστυνομικοί.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι από πρώτη στιγμή που του ανατέθηκε αυτή η θέση ζήτησε διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς και τόνισε ότι «οι πολίτες ζητούν ασφάλεια, θέλουν κοντά τους τον αστυνομικό, να τους προστατεύει και όχι να παρανομεί», ενώ στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έθεσε επιτακτικά το αίτημα η έρευνα να πάει μέχρι τέλους και όλοι οι εμπλεκόμενοι να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Θεοδωρικάκου είναι η εξής:

«Ύστερα από πολύμηνη έρευνα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων με ενημέρωσε για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με τη συμμετοχή δυστυχώς επίορκων αστυνομικών.

Από την πρώτη στιγμή που ο πρωθυπουργός μου εμπιστεύτηκε αυτό το κρίσιμο υπουργείο ζήτησα διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς.

Η Αστυνομία για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας πρέπει πρώτα εκείνη να τηρεί τους νόμους. Οι πολίτες ζητούν ασφάλεια. Θέλουν κοντά τους τον αστυνομικό, να τους προστατεύει και όχι να παρανομεί.

Δεν πρόκειται να υπάρξει επιείκεια απέναντι σε όποιον παραβαίνει τον όρκο του. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αστυνομικούς του καθήκοντος, που εργάζονται σκληρά και συνειδητά για την ασφάλεια των πολιτών και της πατρίδας μας. Και αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών.

Είμαστε απέναντι σε αστυνομικούς, που αποδεικνύονται επίορκοι. Ζήτησα από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, η έρευνα να πάει μέχρι τέλους και όλοι οι εμπλεκόμενοι να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Μόνο έτσι, θα νιώσουν οι πολίτες ότι η ΕΛ.ΑΣ. λειτουργεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα ενάντια στο έγκλημα όπου και αν βρίσκεται αυτό, για το καλό των πολιτών και της Δημοκρατίας μας».


ΑΠΕ -ΜΠΕ

«Ξέπλυμα» κακοποιών έκανε κατά κύριο λόγο το κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων, με εμπλεκόμενους δεκάδες αστυνομικούς, που αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι επίορκοι αστυνομικοί χορηγούσαν νόμιμα δελτία ταυτότητας, διαβατήρια και άλλα έγγραφα σε ποινικούς, προκειμένου να «σβήσουν» με αυτό τον τρόπο το εγκληματικό τους παρελθόν και να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Για το λόγο αυτό ήταν και τόσο υψηλή η τιμή του κάθε εγγράφου. Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, οι ενδιαφερόμενοι πλήρωναν 30.000 ευρώ για κάθε έγγραφο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «πελάτες» του κυκλώματος ήταν στην πλειοψηφία τους Αλβανοί με «ανοιχτούς λογαριασμούς» με το νόμο, στους οποίους τα μέλη του κυκλώματος χορηγούσαν δικαιολογητικά με τα οποία φαίνονταν κυρίως ως ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, διευκολύνοντας έτσι την παράνομη παραμονή στη χώρα, με όλα τα δικαιώματα, όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και άλλα και ταυτόχρονα την άνετη έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν, όπου και ορισμένοι κάτοχοι των εγγράφων αυτών έχουν συλληφθεί.

Επισήμως έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή 34 αστυνομικών στο κύκλωμα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται και στη δικογραφία. Σύμφωνα ωστόσο με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται ακόμα περισσότεροι αστυνομικοί και ότι απ' την έρευνα που συνεχίζεται, θα προκύψουν και άλλα στοιχεία, ακόμα και για βρώμικο χρήμα που αποκτήθηκε με αυτό τον τρόπο. Γι' αυτό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έκανε σαφές στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων το αίτημά του να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να οδηγηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Δικαιοσύνη.

Η δράση του κυκλώματος υπολογίζεται ότι ξεκίνησε από το 2013 και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι έχει αποκομίσει τουλάχιστον 5.000.000 ευρώ, ενώ από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 600.000 ευρώ.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετέβη νωρίς το πρωί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και ενημερωνόταν επί 2,5 ώρες για τη μεγάλη υπόθεση, από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, υποστράτηγο Ηλία Κοσσυβάκη, σχετικά τα άτομα που εμπλέκονται και την πορεία της ογκωδέστατης δικογραφίας που σχηματίζεται σε βαθμό κακουργήματος, ενώ το απόγευμα αναμένεται να κάνει δηλώσεις για την υπόθεση.

Ο Υυπουργός ζήτησε από τον διοικητή και τα στελέχη της Υπηρεσίας των Εσωτερικών Υποθέσεων τη συνέχιση των ερευνών και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με σκοπό οι ένοχοι να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν πρωινές και απογευματινές ώρες χτες, 30-11-2021, εντός των ορίων του αυτοφώρου 20 άτομα μεταξύ των οποίων: εννέα εν ενεργεία αστυνομικοί (εκ των οποίων ένας αξιωματικός), ένας πολιτικός υπάλληλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μια υπάλληλος Ληξιαρχείου ΟΤΑ, ένας δικηγόρος και οκτώ πολίτες. Συνολικά, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, στην εγκληματική οργάνωση υπάρχουν στοιχεία ότι εμπλέκονται 34 αστυνομικοί.

Από τις μέχρι στιγμής έρευνες της Υπηρεσίας και τη συνδυαστική αξιολόγηση των συλλεχθέντων αποδεικτικών στοιχείων έχει προκύψει ότι, τουλάχιστον από 26-04-2013 έως και 30-11-2021, είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη κυρίως από Έλληνες, παλιννοστούντες πρώην χωρών Ε.Σ.Σ.Δ., αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργατών και δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνησίων (τυπικά) ελληνικών δελτίων ταυτότητας, ελληνικών διαβατηρίων και διπλωμάτων οδήγησης σε αλλοδαπούς υπηκόους με βαρύ ποινικό μητρώο επιδιώκοντας την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Παράλληλα, διευκόλυναν την παράνομη παραμονή στη χώρα των αλλοδαπών υπηκόων, που απολάμβαναν όλα τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, όπως έκδοσης αριθμού φορολογικού μητρώου, αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, παραπλανώντας τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές και Υπηρεσίες, δυσχεραίνοντας ταυτόχρονα τυχόν έρευνες των αστυνομικών Αρχών που θα αποσκοπούσαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη ορισμένων εξ' αυτών (με βεβαρυμμένο ποινικό παρελθόν) και επιπλέον διευκολύνοντας την έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν, όπου και ορισμένοι κάτοχοι των «πλαστών» εγγράφων συνελήφθησαν.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, η εγκληματική οργάνωση ήταν αυστηρά ιεραρχικώς δομημένη, πολυμελής, πολύπλοκη και καθόλου τυχαία, με διακριτούς και αλληλένδετους ρόλους των μελών της, με το κάθε μέλος να υπακούει πιστά στους κανόνες της οργάνωσης και «να υποτάσσεται στη βούληση της ολότητας», δηλαδή στον «εγκέφαλο», και να ενημερώνει για κάθε ενέργεια, χωρίς να μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες και να εφαρμόσει μόνο του το σχέδιό του.

Η επιδίωξη του καθενός ήταν ο κοινός σκοπός, σχετικά με την έκδοση δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων Έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε ημεδαπούς είτε με τη χρήση ψευδών στοιχείων μη υπαρκτών ατόμων, είτε με τη χρήση στοιχείων ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό και είχαν πλήρη άγνοια των ενεργειών τής οργάνωσης.

Επίσης έκαναν χρήση στοιχείων υπαρκτών Ελλήνων υπηκόων, αφού πρώτα γινόταν ψευδής δήλωση απώλειας δελτίου ταυτότητας, που είχε εκδοθεί νόμιμα νωρίτερα, ή εξέδιδαν δελτία ταυτότητας με τη χρήση των πραγματικών στοιχείων των ενδιαφερομένων, αλλά αφού πριν είχε αποκτηθεί παράνομα η ελληνική ιθαγένεια.

Με τη χρήση των ανωτέρω, οι ενδιαφερόμενοι επετύγχαναν κατά περίπτωση, την ελεύθερη παραμονή και κίνηση τους στη χώρα, την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος, την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν, την έκδοση αδειών οδήγησης, την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων και κατ' επέκταση την σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων και τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής.

Σωρεία αδικημάτων

Σωρεία αδικημάτων που αφορούν τη δράση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνονται στην ποινική δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος των 20 συλληφθέντων, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, που φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα που εξέδιδε με πλαστά δικαιολογητικά, έγγραφα ταυτοποίησης σε πολίτες τρίτων χωρών για να μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα ή να διεκδικήσουν υπηκοότητα ή ακόμη και να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας.

Βάση της ογκώδους δικογραφίας που σχημάτισαν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος των συλληφθέντων περιλαμβάνει αδικήματα κυρίως κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ εμπλεκόμενοι στην υπόθεση πλην των αστυνομικών είναι υπάλληλοι ΟΤΑ, δικηγόρος και ιδιώτες.

Η δίωξη που ασκήθηκε κατά περίπτωση αφορά τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκίας υπαλλήλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, δωροδοκίας υπάλληλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του από κοινού κατ' εξακολούθηση και κατά μόνας, ψευδούς βεβαίωσης, διευκόλυνσης εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη από κοινού και κατά συρροή από υπαίτιους που ενήργησαν με σκοπό τη κερδοσκοπία και κατ' επάγγελμα, διευκόλυνσης παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας με δυσχέρανση των ερευνών των αστυνομικών αρχών για σύλληψη και απέλασή τους, διακίνησης ναρκωτικών (αγορά και κατοχή), συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση, συνέργειας στη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη τρίτης χώρας και συνέργειας στη διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας .

Επιπλέον κάποιοι εκ των κατηγορουμένων βαρύνονται με κατηγορίες για για ψευδή υπεύθυνη δήλωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου κατ' εξακολούθηση, πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση και μη, προμήθεια και κατοχή ποσότητας ναρκωτικών, παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικών και ψευδή βεβαίωση.

Την υπόθεση θα χειριστεί Ανακριτής.

Θεοδωρικάκος: Δεν θα υπάρξει επιείκεια

«Δεν πρόκειται να υπάρξει επιείκεια απέναντι σε όποιον παραβαίνει τον όρκο του… Η Αστυνομία για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας πρέπει πρώτα εκείνη να τηρεί τους νόμους», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας την εξιχνίαση της μεγάλης υπόθεσης παράνομων ελληνοποιήσεων, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, στην οποία εμπλέκονται 34 αστυνομικοί.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι από πρώτη στιγμή που του ανατέθηκε αυτή η θέση ζήτησε διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς και τόνισε ότι «οι πολίτες ζητούν ασφάλεια, θέλουν κοντά τους τον αστυνομικό, να τους προστατεύει και όχι να παρανομεί», ενώ στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έθεσε επιτακτικά το αίτημα η έρευνα να πάει μέχρι τέλους και όλοι οι εμπλεκόμενοι να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Θεοδωρικάκου είναι η εξής:

«Ύστερα από πολύμηνη έρευνα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων με ενημέρωσε για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με τη συμμετοχή δυστυχώς επίορκων αστυνομικών.

Από την πρώτη στιγμή που ο πρωθυπουργός μου εμπιστεύτηκε αυτό το κρίσιμο υπουργείο ζήτησα διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς.

Η Αστυνομία για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας πρέπει πρώτα εκείνη να τηρεί τους νόμους. Οι πολίτες ζητούν ασφάλεια. Θέλουν κοντά τους τον αστυνομικό, να τους προστατεύει και όχι να παρανομεί.

Δεν πρόκειται να υπάρξει επιείκεια απέναντι σε όποιον παραβαίνει τον όρκο του. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αστυνομικούς του καθήκοντος, που εργάζονται σκληρά και συνειδητά για την ασφάλεια των πολιτών και της πατρίδας μας. Και αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών.

Είμαστε απέναντι σε αστυνομικούς, που αποδεικνύονται επίορκοι. Ζήτησα από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, η έρευνα να πάει μέχρι τέλους και όλοι οι εμπλεκόμενοι να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Μόνο έτσι, θα νιώσουν οι πολίτες ότι η ΕΛ.ΑΣ. λειτουργεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα ενάντια στο έγκλημα όπου και αν βρίσκεται αυτό, για το καλό των πολιτών και της Δημοκρατίας μας».


ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία