ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός για τους μετασεισμούς στο Ηράκλειο - Ένας νεκρός από το σεισμό των 5,8 ρίχτερ (Βίντεο-Φωτ.)

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Ηρακλείου - Συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις στην περιοχή η οποία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Θα στηθούν σκηνές για 2.500 ανθρώπους

 27/09/2021 17:55

Συναγερμός για τους μετασεισμούς στο Ηράκλειο - Ένας νεκρός από το σεισμό των 5,8 ρίχτερ (Βίντεο-Φωτ.)
cretalive.gr

Τρόμο προκαλούν σε όλη την περιοχή του Ηρακλείου οι απανωτοί ισχυροί μετασεισμοί που εκδηλώνονται στην περιοχή μετά τον κύριο σεισμό των 5,8 ρίχτερ. Η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του Ηρακλείου Κρήτης να μην μπαίνουν σε κτήρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά από το σεισμό, καθώς στην περιοχή είναι σε εξέλιξη σεισμική ακολουθία. 

Συγκεκριμένα το προειδοποιητικό μήνυμα αναφέρει: «Ισχυρός σεισμός στην περιοχή σας με σεισμική ακολουθία σε εξέλιξη. Μην μπαίνετε σε κτήρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά από το σεισμό. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: https://civilprotection.gr/el/seismoi

«Θλιβερή» χαρακτήρισε νωρίτερα την κατάσταση στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου που επλήγη από τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μετά την ολοκλήρωση της επιτόπιας επιθεώρησης. Όπως σημείωσε έχει δοθεί οδηγία οι πολίτες να μεταβούν σε ασφαλή σημεία και θα στηθούν στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου σκηνές όπου θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν απόψε 2.500 άτομα. Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι γίνονται επαφές για να βρεθούν ξενοδοχειακές μονάδες καθώς δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα πόσο καιρό θα χρειαστεί οι άνθρωποι να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προσέθεσε ότι οι τραυματίες μέχρι στιγμής είναι 12, φαίνεται ότι δεν έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

seismos-kriti-irakleio-arkaloxori4.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr από το Αρκαλοχώρι

«Ήρθαμε αμέσως στην περιοχή που υπέστη τη σεισμική δόνηση, την παρακολουθούμε. Ζήσατε κι εσείς εδώ ότι είχαμε δύο σεισμικές δονήσεις ενώ βρισκόμαστε εδώ και προσπαθούσαμε να συντονίσουμε όλες τις υπηρεσίες των τοπικών Αρχών. Φαίνεται ότι πρέπει να γίνει μια περιοδεία στη γύρω περιοχή, γιατί σε χωριά γύρω από το Αρκαλοχώρι τα προβλήματα είναι περισσότερα, γιατί τα σπίτια ήταν πιο παλιά, δεν είχαν ενταχθεί σε αντισεισμικό κώδικα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης, ενώ προσέθεσε ότι θα μεταβούν στο παλιό Αρκαλοχώρι για να δουν και να αξιολογήσουν εκεί τα κτίρια μαζί με την υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών.

«Παρακολουθούμε με τους επιστήμονές μας τη σεισμική ακολουθία, υπάρχει συνεχής έλεγχος από την Ομάδα Σεισμικού Κινδύνου και μας ενημερώνει, για αυτό το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Δεν θέλω να υποκαταστήσω κανέναν επιστήμονα, δεν είναι δουλειά μου, γι αυτό φέραμε και μαζί μας και τον κ. Λέκκα. Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που θα μείνει εκτός σπιτιών. Θα προσφέρουμε στέγη και τροφή έτσι ώστε κανείς να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης ενώ υπογράμμισε: «Πάνω απ' όλα οι ανθρώπινες ζωές».

seismos-kriti-irakleio-arkaloxori5.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr από το Αρκαλοχώρι

Ερωτηθείς για το διάστημα που θα μείνουν οι άνθρωποι στις σκηνές είπε: «Κανείς δεν μπορεί να το πει, διότι πρώτοι πρέπει να μας το πουν οι επιστήμονες», ενώ προσέθεσε ότι δεν μπορούν να προεξοφλήσουν αν το σεισμικό φαινόμενο θα σταματήσει αύριο, μεθαύριο. «Εμείς ως Πολιτεία, ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας θα είμαστε συνεχώς εδώ για να συμπαρασταθούμε στον κόσμο», τόνισε. Στη συνέχεια εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού, ανέφερε ότι θα τους επισκεφτεί ή τώρα ή όταν ξανάρθει ενώ συμπλήρωσε ότι θα επισκεφτούν τους τραυματίες. «Λίγα λόγια πολλές πράξεις. Πάμε να αξιολογήσουμε τα κτίρια», κατέληξε.

Βίντεο από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι:

Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός κατά 98,8%

Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός, γιατί το ρήγμα από τον οποίο προήλθε δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης. Προσέθεσε πάντως ότι «δεν περιμέναμε αυτόν το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ», σημειώνοντας ότι επειδή ήταν πολύ επιφανειακός -μόλις 1Ο χλμ- θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία και θα υπάρξουν αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Ε. Λέκκας: Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη

Από την πλευρά του πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας είπε: «Έχουμε να κάνουμε με μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Όλοι θεωρούσαμε ότι πηγαίνουμε σε απομείωση, όμως δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα, δυστυχώς, και διαψευστήκαμε για ακόμη μία φορά. Έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,8 βαθμών στο νότιο τμήμα του ρήγματος. Ήταν αναπάντεχος ο σεισμός, που ταλαιπώρησε πραγματικά τα κτίρια, και βέβαια πολλούς μετασεισμούς. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα εκτίμηση για τη μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε σεισμούς 4,3 - 4,6 και 4,8 βαθμών. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το βράδυ, στις 10:00, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και εκεί θα δούμε με όλα τα επιστημονικά δεδομένα πού ακριβώς πάει το φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που εκ των πραγμάτων είναι ένα ιδιότυπο φαινόμενο».

Συνεχείς μετασεισμοί 

Συνεχείς είναι οι μετασεισμικές δονήσεις στο Ηράκλειο της Κρήτης με τους κατοίκους να βρίσκονται αφενός σε έντονη ανησυχία αφετέρου σε συνεχή επαγρύπνηση. Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα, στις 14:02 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε σεισμική δόνηση 4.8 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 342 χλμ. ΝΝΑ των Αθηνών ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 22 χλμ. ΝΝΑ της πόλης του Ηρακλείου.

seismos-kriti-irakleio-arkaloxori6.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr από το Αρκαλοχώρι

Αρκετά είναι τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις οι οποίες είτε έχουν κλείσει είτε έχουν αφήσει το προσωπικό τους να επιστρέψει στα σπίτια τους. Από πλευράς Δήμου και Περιφέρειας έχουν δοθεί οδηγίες για να ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ανά διαστήματα παρουσιάζουν πρόβλημα σύνδεσης το οποίο όμως διορθώνεται άμεσα. Η κίνηση στους δρόμους της πόλης του Ηρακλείου είναι αυξημένη.


Υπενθυμίζεται πως ένας νεκρός και εννέα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9:17 στην Κρήτη. Νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ o οικοδόμος Ιάκωβος Τσαγκαράκης που μαζί με τον γιο του εκτελούσαν εργασίες αποκατάστασης στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου που κατέρρευσε. Ακόμη ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος. Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος, ο οποίος είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα. Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη. Από τους οκτώ, ένας είναι πολυτραυματίας, δύο με κατάγματα και οι υπόλοιποι με εκδορές. Μέχρι στιγμής, στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός. Κάποιοι πολίτες, για τους οποίους είχε αναφερθεί ότι είχαν παγιδευτεί σε φαρμακείο, απομακρύνθηκαν μόνοι τους με ασφάλεια.

Κλειστά για δύο ημέρες τα σχολεία

Αναστολή λειτουργίας των δημοτικών και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Π.Ε Ηρακλείου ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωτάκης. Η απόφαση ελήφθη με βάση την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προέκυψε ως αποτέλεσμα της ισχυρής σεισμικής δόνησης. Επίσης τέθηκε άμεσα η απόφαση ελέγχου της στατικότητας των σχολικών κτιρίων λόγω και των συνεχών μετασεισμών που σημειώνονται στο νομό Ηρακλείου. Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και τη στήριξη της στους πληγέντες και τις τοπικές αρχές.

seismos-kriti-irakleio-arkaloxori2.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr από το Αρκαλοχώρι

Σε εφαρμογή ο «Εγκέλαδος»

Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιαλίδη, τέθηκε σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικλής Γραματείας Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ εκτός από τις δυνάμεις της Κρήτης μεταβαίνουν στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων και Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών.

seismos-kriti-irakleio-arkaloxori.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr από το Αρκαλοχώρι

Στο Αρκαλοχώρι βρίσκονται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που συμμετέχουν στη σύσκεψη του συντονιστικού για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού, Φοίβος Θεοδώρου.

Με εντολή του Χρήστου Στυλιαλίδη, έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ εκτός από τις δυνάμεις της Κρήτης μεταβαίνουν στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων και Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών.

seismos-kriti-irakleio-arkaloxori3.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr από το Αρκαλοχώρι

Προληπτικά κλειστές οι δημοτικές υπηρεσίες

Εν τω μεταξύ, κλειστές, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν σήμερα οι υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου, «λόγω των έκτακτων συνθηκών και για προληπτικούς λόγους οι Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, εκτός από εκείνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με θέματα πολιτικής προστασίας».

Ζημιά στον αγωγό του Θραψανού

Από τη ΔΕΥΑΗ ανακοινώνεται ότι λόγω του σημερινού σεισμού και των συνεχών διακοπών ηλεκτροδότησης προκλήθηκε ζημιά στον αγωγό του Θραψανού. Αναμένεται να παρουσιαστούν προβλήματα υδροδότησης στις παρακάτω περιοχές: Φορτέτσα, Κορακοβούνι, Μεσαμπελιές, Νέα Αλάτσατα, Κνωσός (Αρχαιότητες), Ηλιούπολη και στην ευρύτερη περιοχή Κνωσού (Βλυχιά – «Μακρύ Τοίχος». Περισσότερες πληροφορίες για τη διανομή του νερού καθημερινά στον πενταψήφιο αριθμό 11122 (χωρίς κωδικό κλήσης 2810) ή στο 2810-339050 (αστική χρέωση).

Στα βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το newshub.gr μπορεί κανείς να δει το μέγεθος του σεισμού την ώρα που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος, αλλά και το τι επακολούθησε μετά:

seismos-irakleio5.jpg
seismos-irakleio6.jpg
seismos-irakleio7.jpg




5,8 Ρίχτερ

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός έγινε 22 χλμ δυτικά-βορειοδυτικά της Άρβης στο Ηράκλειο. Η δόνηση ήταν επιφανειακή με βάθος μόλις 5 χλμ. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 10 χλμ. Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του. Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεγχος για την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων. 

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι Αρχές, εστιάζοντας στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου όπου καταγράφονται σημαντικές ζημιές και καταρρεύσεις ναών.

seismso2.jpg

Νέα σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:37 ώρα Ελλάδος, μετά τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ στις 09:17, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αρβης Ηρακλείου. Ο πρώτος σεισμός έγινε έντονα αισθητός όχι μόνο στο Ηράκλειο, που ήταν το επίκεντρο, αλλά και στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Μάλιστα χαρακτηριστικό του σεισμού πέρα από την έντασή του ήταν και η διάρκεια όπως αναφέρει το flashnews.gr.

Ο κόσμος έχει αναστατωθεί και έχει βγει στους δρόμους.

seismos-kriti4.jpg

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χρυσούλα Κεγκέρογλου, πρόεδρος της δημοτικής ενότητας. Σπίτια έχουν καταρρεύσει, ενώ από τα χαλάσματα έχουν κλείσει δρόμοι. Κάτοικοι παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν, εγκαταλείπουν την περιοχή για πιο ασφαλή σημεία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει. Παράλληλα, βράχοι έπεσαν σε δρόμους, ενώ ένα κτίριο που έχει υποστεί σοβαρή ζημιά από την ισχυρότατη δόνηση.

Όπως δείχνουν φωτογραφίες που δημοσίευσε το cretalive.gr, έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές σε κτίρια στο Ηράκλειο:

seismos-kriti1.jpg
seismos-kriti2.jpg
seismos-kriti3.jpg

Ανέγγιχτο το Ρέθυμνο

Κανένα πρόβλημα δεν έχει παρουσιαστεί στο Ρέθυμνο. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, συνεργαζόμενες με την πολιτική προστασία της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης, είναι σε πλήρη κινητικότητα και ετοιμότητα ενώ το σύνολο των υπηρεσιών και κλιμακίων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή. Επίσης σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση κανένα πρόβλημα δεν έχει αναφερθεί που να αφορά σχολικά κτίρια ή αίθουσες και όλα μέχρι στιγμής, έχουν κινηθεί με βάση τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Της σεισμικής δόνησης των 5,8 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει και άλλες σεισμικές δονήσεις, έντασης 4,3 Ρίχτερ αλλά και μικρότερες. 

"Κεραυνό εν αιθρία" και "αναπάντεχο" χαρακτήρισε τον σημερινό σεισμό 5,8 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. "Ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε" ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Λέκκας σε ερώτηση, αν θα ακολουθήσει κάποια μεγαλύτερη δόνηση, απάντησε "τι να πει κανείς μετά από αυτό" , για να συμπληρώσει: "Για την ώρα έχουμε μια σημαντική μετασεισμική ακολουθία η μεγαλύτερη δόνηση από τις οποίες ήταν 4,5 ρίχτερ στις 09:37 και ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός αποφεύγοντας τα παλιά κτίρια". Κατά την άποψή του, οι ζημιές θα περιοριστούν στη στενή περιοχή γύρω από το επίκεντρο.

Ο ίδιος μαζί με κλιμάκιο από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σπεύδουν με ειδική πτήση στο ΗράκλειοΣυγκεκριμένα, στο Ηράκλειο της Κρήτης μεταβαίνουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Σ'ύμφωνα με άλλους σεισμολόγους πάντως ο σημερινός σεισμός είναι η κορύφωση ενός φαινομένου το οποίο βρίσκεται εν εξελίξει εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες ενώ οι ειδικοί του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου εκτιμούν το μέγεθός του στα 6 ρίχτερ. «Ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης λίγο μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση. Όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο ισχυρότατος σεισμός σημειώθηκε στο γνωστό ρήγμα Καστελλίου, σε μια περιοχή που δεν μπορεί να δώσει σεισμούς μεγαλύτερους των έξι Ρίχτερ.

Και ο δήμος Χανίων στο πλευρό των πληγέντων 

Την συνδρομή του Δήμου Χανίων για την ανακούφιση των πληγέντων ανακοίνωσε μέσω δήλωσης του ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης. Αφού εξέφρασε τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια «εκ μέρους του Δήμου Χανίων, στην οικογένεια του άτυχου συνανθρώπου μας που έχασε τη ζωή του, με τόσο τραγικό τρόπο» και ευχήθηκε καλή ανάρρωση στους τραυματίες και ταχεία αποκατάσταση στις φθορές που προκάλεσε ο Εγκέλαδος, ο κ. Σημανδηράκης σημειώνει: «Ο Δήμος Χανίων είναι εδώ για να συνδράμει τις πληγείσες περιοχές, ενώ είμαστε σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την Περιφέρεια Κρήτης, όσο και με τους κατά τόπους δήμους για οποιαδήποτε στήριξη χρειαστούν».

Επίσης ο δήμαρχος Χανίων αναφέρει ότι από τους μέχρι στιγμής ελέγχους των σχολικών μονάδων των Χανίων «δεν έχει καταγραφεί κανένα απολύτως πρόβλημα» «και από αύριο η λειτουργία τους συνεχίζεται κανονικά».


Τρόμο προκαλούν σε όλη την περιοχή του Ηρακλείου οι απανωτοί ισχυροί μετασεισμοί που εκδηλώνονται στην περιοχή μετά τον κύριο σεισμό των 5,8 ρίχτερ. Η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του Ηρακλείου Κρήτης να μην μπαίνουν σε κτήρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά από το σεισμό, καθώς στην περιοχή είναι σε εξέλιξη σεισμική ακολουθία. 

Συγκεκριμένα το προειδοποιητικό μήνυμα αναφέρει: «Ισχυρός σεισμός στην περιοχή σας με σεισμική ακολουθία σε εξέλιξη. Μην μπαίνετε σε κτήρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά από το σεισμό. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: https://civilprotection.gr/el/seismoi

«Θλιβερή» χαρακτήρισε νωρίτερα την κατάσταση στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου που επλήγη από τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μετά την ολοκλήρωση της επιτόπιας επιθεώρησης. Όπως σημείωσε έχει δοθεί οδηγία οι πολίτες να μεταβούν σε ασφαλή σημεία και θα στηθούν στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου σκηνές όπου θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν απόψε 2.500 άτομα. Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι γίνονται επαφές για να βρεθούν ξενοδοχειακές μονάδες καθώς δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα πόσο καιρό θα χρειαστεί οι άνθρωποι να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προσέθεσε ότι οι τραυματίες μέχρι στιγμής είναι 12, φαίνεται ότι δεν έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

seismos-kriti-irakleio-arkaloxori4.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr από το Αρκαλοχώρι

«Ήρθαμε αμέσως στην περιοχή που υπέστη τη σεισμική δόνηση, την παρακολουθούμε. Ζήσατε κι εσείς εδώ ότι είχαμε δύο σεισμικές δονήσεις ενώ βρισκόμαστε εδώ και προσπαθούσαμε να συντονίσουμε όλες τις υπηρεσίες των τοπικών Αρχών. Φαίνεται ότι πρέπει να γίνει μια περιοδεία στη γύρω περιοχή, γιατί σε χωριά γύρω από το Αρκαλοχώρι τα προβλήματα είναι περισσότερα, γιατί τα σπίτια ήταν πιο παλιά, δεν είχαν ενταχθεί σε αντισεισμικό κώδικα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης, ενώ προσέθεσε ότι θα μεταβούν στο παλιό Αρκαλοχώρι για να δουν και να αξιολογήσουν εκεί τα κτίρια μαζί με την υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών.

«Παρακολουθούμε με τους επιστήμονές μας τη σεισμική ακολουθία, υπάρχει συνεχής έλεγχος από την Ομάδα Σεισμικού Κινδύνου και μας ενημερώνει, για αυτό το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Δεν θέλω να υποκαταστήσω κανέναν επιστήμονα, δεν είναι δουλειά μου, γι αυτό φέραμε και μαζί μας και τον κ. Λέκκα. Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που θα μείνει εκτός σπιτιών. Θα προσφέρουμε στέγη και τροφή έτσι ώστε κανείς να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης ενώ υπογράμμισε: «Πάνω απ' όλα οι ανθρώπινες ζωές».

seismos-kriti-irakleio-arkaloxori5.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr από το Αρκαλοχώρι

Ερωτηθείς για το διάστημα που θα μείνουν οι άνθρωποι στις σκηνές είπε: «Κανείς δεν μπορεί να το πει, διότι πρώτοι πρέπει να μας το πουν οι επιστήμονες», ενώ προσέθεσε ότι δεν μπορούν να προεξοφλήσουν αν το σεισμικό φαινόμενο θα σταματήσει αύριο, μεθαύριο. «Εμείς ως Πολιτεία, ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας θα είμαστε συνεχώς εδώ για να συμπαρασταθούμε στον κόσμο», τόνισε. Στη συνέχεια εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού, ανέφερε ότι θα τους επισκεφτεί ή τώρα ή όταν ξανάρθει ενώ συμπλήρωσε ότι θα επισκεφτούν τους τραυματίες. «Λίγα λόγια πολλές πράξεις. Πάμε να αξιολογήσουμε τα κτίρια», κατέληξε.

Βίντεο από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι:

Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός κατά 98,8%

Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός, γιατί το ρήγμα από τον οποίο προήλθε δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης. Προσέθεσε πάντως ότι «δεν περιμέναμε αυτόν το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ», σημειώνοντας ότι επειδή ήταν πολύ επιφανειακός -μόλις 1Ο χλμ- θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία και θα υπάρξουν αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Ε. Λέκκας: Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη

Από την πλευρά του πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας είπε: «Έχουμε να κάνουμε με μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Όλοι θεωρούσαμε ότι πηγαίνουμε σε απομείωση, όμως δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα, δυστυχώς, και διαψευστήκαμε για ακόμη μία φορά. Έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,8 βαθμών στο νότιο τμήμα του ρήγματος. Ήταν αναπάντεχος ο σεισμός, που ταλαιπώρησε πραγματικά τα κτίρια, και βέβαια πολλούς μετασεισμούς. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα εκτίμηση για τη μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε σεισμούς 4,3 - 4,6 και 4,8 βαθμών. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το βράδυ, στις 10:00, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και εκεί θα δούμε με όλα τα επιστημονικά δεδομένα πού ακριβώς πάει το φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που εκ των πραγμάτων είναι ένα ιδιότυπο φαινόμενο».

Συνεχείς μετασεισμοί 

Συνεχείς είναι οι μετασεισμικές δονήσεις στο Ηράκλειο της Κρήτης με τους κατοίκους να βρίσκονται αφενός σε έντονη ανησυχία αφετέρου σε συνεχή επαγρύπνηση. Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα, στις 14:02 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε σεισμική δόνηση 4.8 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 342 χλμ. ΝΝΑ των Αθηνών ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 22 χλμ. ΝΝΑ της πόλης του Ηρακλείου.

seismos-kriti-irakleio-arkaloxori6.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr από το Αρκαλοχώρι

Αρκετά είναι τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις οι οποίες είτε έχουν κλείσει είτε έχουν αφήσει το προσωπικό τους να επιστρέψει στα σπίτια τους. Από πλευράς Δήμου και Περιφέρειας έχουν δοθεί οδηγίες για να ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ανά διαστήματα παρουσιάζουν πρόβλημα σύνδεσης το οποίο όμως διορθώνεται άμεσα. Η κίνηση στους δρόμους της πόλης του Ηρακλείου είναι αυξημένη.


Υπενθυμίζεται πως ένας νεκρός και εννέα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9:17 στην Κρήτη. Νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ o οικοδόμος Ιάκωβος Τσαγκαράκης που μαζί με τον γιο του εκτελούσαν εργασίες αποκατάστασης στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου που κατέρρευσε. Ακόμη ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος. Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος, ο οποίος είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα. Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη. Από τους οκτώ, ένας είναι πολυτραυματίας, δύο με κατάγματα και οι υπόλοιποι με εκδορές. Μέχρι στιγμής, στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός. Κάποιοι πολίτες, για τους οποίους είχε αναφερθεί ότι είχαν παγιδευτεί σε φαρμακείο, απομακρύνθηκαν μόνοι τους με ασφάλεια.

Κλειστά για δύο ημέρες τα σχολεία

Αναστολή λειτουργίας των δημοτικών και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Π.Ε Ηρακλείου ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωτάκης. Η απόφαση ελήφθη με βάση την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προέκυψε ως αποτέλεσμα της ισχυρής σεισμικής δόνησης. Επίσης τέθηκε άμεσα η απόφαση ελέγχου της στατικότητας των σχολικών κτιρίων λόγω και των συνεχών μετασεισμών που σημειώνονται στο νομό Ηρακλείου. Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και τη στήριξη της στους πληγέντες και τις τοπικές αρχές.

seismos-kriti-irakleio-arkaloxori2.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr από το Αρκαλοχώρι

Σε εφαρμογή ο «Εγκέλαδος»

Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιαλίδη, τέθηκε σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικλής Γραματείας Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ εκτός από τις δυνάμεις της Κρήτης μεταβαίνουν στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων και Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών.

seismos-kriti-irakleio-arkaloxori.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr από το Αρκαλοχώρι

Στο Αρκαλοχώρι βρίσκονται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που συμμετέχουν στη σύσκεψη του συντονιστικού για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού, Φοίβος Θεοδώρου.

Με εντολή του Χρήστου Στυλιαλίδη, έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ εκτός από τις δυνάμεις της Κρήτης μεταβαίνουν στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων και Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών.

seismos-kriti-irakleio-arkaloxori3.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr από το Αρκαλοχώρι

Προληπτικά κλειστές οι δημοτικές υπηρεσίες

Εν τω μεταξύ, κλειστές, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν σήμερα οι υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου, «λόγω των έκτακτων συνθηκών και για προληπτικούς λόγους οι Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, εκτός από εκείνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με θέματα πολιτικής προστασίας».

Ζημιά στον αγωγό του Θραψανού

Από τη ΔΕΥΑΗ ανακοινώνεται ότι λόγω του σημερινού σεισμού και των συνεχών διακοπών ηλεκτροδότησης προκλήθηκε ζημιά στον αγωγό του Θραψανού. Αναμένεται να παρουσιαστούν προβλήματα υδροδότησης στις παρακάτω περιοχές: Φορτέτσα, Κορακοβούνι, Μεσαμπελιές, Νέα Αλάτσατα, Κνωσός (Αρχαιότητες), Ηλιούπολη και στην ευρύτερη περιοχή Κνωσού (Βλυχιά – «Μακρύ Τοίχος». Περισσότερες πληροφορίες για τη διανομή του νερού καθημερινά στον πενταψήφιο αριθμό 11122 (χωρίς κωδικό κλήσης 2810) ή στο 2810-339050 (αστική χρέωση).

Στα βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το newshub.gr μπορεί κανείς να δει το μέγεθος του σεισμού την ώρα που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος, αλλά και το τι επακολούθησε μετά:

seismos-irakleio5.jpg
seismos-irakleio6.jpg
seismos-irakleio7.jpg




5,8 Ρίχτερ

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός έγινε 22 χλμ δυτικά-βορειοδυτικά της Άρβης στο Ηράκλειο. Η δόνηση ήταν επιφανειακή με βάθος μόλις 5 χλμ. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 10 χλμ. Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του. Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεγχος για την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων. 

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι Αρχές, εστιάζοντας στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου όπου καταγράφονται σημαντικές ζημιές και καταρρεύσεις ναών.

seismso2.jpg

Νέα σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:37 ώρα Ελλάδος, μετά τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ στις 09:17, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αρβης Ηρακλείου. Ο πρώτος σεισμός έγινε έντονα αισθητός όχι μόνο στο Ηράκλειο, που ήταν το επίκεντρο, αλλά και στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Μάλιστα χαρακτηριστικό του σεισμού πέρα από την έντασή του ήταν και η διάρκεια όπως αναφέρει το flashnews.gr.

Ο κόσμος έχει αναστατωθεί και έχει βγει στους δρόμους.

seismos-kriti4.jpg

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χρυσούλα Κεγκέρογλου, πρόεδρος της δημοτικής ενότητας. Σπίτια έχουν καταρρεύσει, ενώ από τα χαλάσματα έχουν κλείσει δρόμοι. Κάτοικοι παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν, εγκαταλείπουν την περιοχή για πιο ασφαλή σημεία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει. Παράλληλα, βράχοι έπεσαν σε δρόμους, ενώ ένα κτίριο που έχει υποστεί σοβαρή ζημιά από την ισχυρότατη δόνηση.

Όπως δείχνουν φωτογραφίες που δημοσίευσε το cretalive.gr, έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές σε κτίρια στο Ηράκλειο:

seismos-kriti1.jpg
seismos-kriti2.jpg
seismos-kriti3.jpg

Ανέγγιχτο το Ρέθυμνο

Κανένα πρόβλημα δεν έχει παρουσιαστεί στο Ρέθυμνο. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, συνεργαζόμενες με την πολιτική προστασία της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης, είναι σε πλήρη κινητικότητα και ετοιμότητα ενώ το σύνολο των υπηρεσιών και κλιμακίων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή. Επίσης σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση κανένα πρόβλημα δεν έχει αναφερθεί που να αφορά σχολικά κτίρια ή αίθουσες και όλα μέχρι στιγμής, έχουν κινηθεί με βάση τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Της σεισμικής δόνησης των 5,8 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει και άλλες σεισμικές δονήσεις, έντασης 4,3 Ρίχτερ αλλά και μικρότερες. 

"Κεραυνό εν αιθρία" και "αναπάντεχο" χαρακτήρισε τον σημερινό σεισμό 5,8 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. "Ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε" ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Λέκκας σε ερώτηση, αν θα ακολουθήσει κάποια μεγαλύτερη δόνηση, απάντησε "τι να πει κανείς μετά από αυτό" , για να συμπληρώσει: "Για την ώρα έχουμε μια σημαντική μετασεισμική ακολουθία η μεγαλύτερη δόνηση από τις οποίες ήταν 4,5 ρίχτερ στις 09:37 και ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός αποφεύγοντας τα παλιά κτίρια". Κατά την άποψή του, οι ζημιές θα περιοριστούν στη στενή περιοχή γύρω από το επίκεντρο.

Ο ίδιος μαζί με κλιμάκιο από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σπεύδουν με ειδική πτήση στο ΗράκλειοΣυγκεκριμένα, στο Ηράκλειο της Κρήτης μεταβαίνουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Σ'ύμφωνα με άλλους σεισμολόγους πάντως ο σημερινός σεισμός είναι η κορύφωση ενός φαινομένου το οποίο βρίσκεται εν εξελίξει εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες ενώ οι ειδικοί του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου εκτιμούν το μέγεθός του στα 6 ρίχτερ. «Ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης λίγο μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση. Όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο ισχυρότατος σεισμός σημειώθηκε στο γνωστό ρήγμα Καστελλίου, σε μια περιοχή που δεν μπορεί να δώσει σεισμούς μεγαλύτερους των έξι Ρίχτερ.

Και ο δήμος Χανίων στο πλευρό των πληγέντων 

Την συνδρομή του Δήμου Χανίων για την ανακούφιση των πληγέντων ανακοίνωσε μέσω δήλωσης του ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης. Αφού εξέφρασε τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια «εκ μέρους του Δήμου Χανίων, στην οικογένεια του άτυχου συνανθρώπου μας που έχασε τη ζωή του, με τόσο τραγικό τρόπο» και ευχήθηκε καλή ανάρρωση στους τραυματίες και ταχεία αποκατάσταση στις φθορές που προκάλεσε ο Εγκέλαδος, ο κ. Σημανδηράκης σημειώνει: «Ο Δήμος Χανίων είναι εδώ για να συνδράμει τις πληγείσες περιοχές, ενώ είμαστε σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την Περιφέρεια Κρήτης, όσο και με τους κατά τόπους δήμους για οποιαδήποτε στήριξη χρειαστούν».

Επίσης ο δήμαρχος Χανίων αναφέρει ότι από τους μέχρι στιγμής ελέγχους των σχολικών μονάδων των Χανίων «δεν έχει καταγραφεί κανένα απολύτως πρόβλημα» «και από αύριο η λειτουργία τους συνεχίζεται κανονικά».


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία